Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeden wybulil 42 tyś zł za 4512 w starej masce, bez wspomagania. Niby fakt że ciągnik od pierwszego właściciela z przebiegiem 2350mth no ale sorry nie za te pieniądze. Ktoś dobrze zarobił. A Bizona co prawda pięćdziesiątkę, sprzedał za 5 tyś zł bo jak to określił kosić nie potrafił, a teraz ten co kupił jemu kosi

Opublikowano

Facet ogólnie stary kawaler, mieszka z matką, plac tak szeroki że dwa auta ledwo co wejdą. Ciągników ma kilka bo i Zetora 7340 z turem i C-385 i MFa 255 i T25 no i dokupił sobie teraz 4512 nie wiem po co. Ale u nas w regionie sporo ludzi ma po 4, 5 ciągników na 15ha. Rozumiem 3 przy produkcji zwierzęcej ale więcej? 

lukbold to tak samo jak dać za Zetora 7211 40 tyś zł albo i 50. Znajomy sprzedawał niebieskiego Rekorda. Wystawił w zaporowej cenie, a bo może ktoś. No i cyk znał się. Praktycznie się nie targowali bo oni o takim to 20 lat marzyli. Nie pamiętam rejonów Polski gdzie ten Bizon poszedł ale jak znajomy tam pojechał to był w szoku bo raz że bieda a dwa że zachodniego sprzętu tam się nie ujrzało i od tamtej pory tak mi utkwiło że "patrioci". 

Opublikowano

Co prawda 4512 dopiero kupuję ale patrząc na Zetora 7211 po sąsiedztwie - to nie widze w nim nic specjalnego. I jak to sam właściciel powiedział - z kultywatorem 2,4 m - 10 litrów ropy na godzine to nic specjalnego dla tej maszyny. I z tego co widzę to nie trzeba mu wiele by się zakopać i już nie móc wyjechać o własnych siłach.

Opublikowano

Zetor 7211 łatwo się zakopuje? Dużo mogę mu zarzucić ale nie to że się szybko zakopuje. Zobaczysz co potrafi 4512. Dwa razy kołami obróci i siedzi po ramę jak 3512. Spalanie fakt swoje wypiją czyli stanowczo za dużo ale robotę zrobi (7211 mieliśmy 24 lata). Osobiście 4512 nie kupiłbym za nic na świecie chyba że ktoś za połowę ceny by sprzedawał, bo do cięższej roboty ten ciągnik się nie nadaje, co najwyżej, kosiarka, zgrabiarka itd.

Opublikowano

Co chciałeś pokazać tym filmikiem? Jest cała masa filmów na yt, gdzie 360 z takim pługiem lata po polu. 

W moich stronach czasami trzeba 2 skiby do 60-tki, i też lekko nie ma.

4512 - dobry jako pomocniczy, oszczędny i dobry silnik. Średnia skrzynia, może dobra jakościowo ale mało przełożeń. W porównaniu do 360 zdecydowanie lepszy ale ile tych 60-tek można mieć, za tą podróbkę MF?

Opublikowano (edytowane)

Akmaly lekko trzy C-360 xD taki 4512 tak jak napisałeś jest dobry, ale do przynieś wynieś pozamiataj. Lepszym i tańszym rozwiązaniem jest np. takie coś 

https://www.olx.pl/i2/oferta/massey-ferguson-675-CID757-IDpQxap.html#:e387f8e9b2

Chociaż i tak ostatnio powariowali z cenami bo ja za swojego prawie 2 lata temu na nowej oponie zapłaciłem właśnie 23 tyś zł. 

Lub

https://www.olx.pl/i2/oferta/renault-68-12-zetor-massey-ferguson-case-same-transport-CID757-IDoucxm.html#:4ee5256f44

Lub w cenie 4512

https://www.olx.pl/i2/oferta/renault-7514-ts-CID757-IDpN1zX.html#:f46aefeef2

Tylko że tutaj mamy taki "mało potrzebny gadżet" 4x4

Edytowane przez Luke16
Opublikowano

Chciałem pokazac ze ten ciągnik pługa sie nie boi...

U nas w okolicy 5 takich lata jako główne konie robocze i robotę robią, najmłodszy z 2008roku jeszcze nie zarejestrowany, kręciliśmy sie nad nim ale ciężki temat...

Każdy trzyma bo mówią ze to dobra inwestycja.

Opublikowano (edytowane)

Inwestycja to była 19 lat temu jak mój ojciec kupił 5314.... pomijając inflacje i te sprawy to ani złotówki nie stracił :P Tak czy siak bez napędu byłby to złom chyba że ktoś chce traktor do siana.

Jednego nie ogarniam.... Dlaczego MF 3060 na kolarkach 13.6x38 ciągnie znaczenie lepiej niż ten 5314 na gumie 16.9 jeśli przodu mu nie włączę.. może to złudzenie ale zepnę je liną niebawem dla testu

Edytowane przez lukbold
Opublikowano

Masowo są to podobne ciągniki, ale przełożenie robi swoje. A co do pługa to kiedyś C-330 też się pola oralo. Ale nie znaczy to że za 4512 trzeba bulic ok. 35 tysi z 8ma biegami do przodu i dwoma do tyłu, gdzie za te pieniądze można kupić coś bardziej logicznego z 4x4 i nawet niekiedy tańszego np taką renie z mojego linku wyżej. 

Opublikowano (edytowane)

5zł mi tu we wsi nie dają za te koze od MFa bo wygląda jak większa 30stka... masa... no MF 100kg lżejszy w papierach z tym że 150 litr paliwa siedzi na osi:> silnik... teoretyczne 8 KM? zresztą mi tu się rozchodzi o to że się lepiej na tych kolarzówkach odpycha w polu. W suchym polu z obrotówka 3x35 to faktycznie skrzynia robi robotę i 5314 nie ma już żadnych szans żeby go dogonić ale nawet teraz z rozrzutnikiem 3.5t na jednej osi radzi se bez problemu choć robi koleinę na 5-10cm... no i koszt... 30tys tylko trza mieć szczęście :P w zakupie

Edytowane przez lukbold
Opublikowano

Nic nie znaczy. Różnica 10 cm w średnicy koła to żadna różnica.

MF ma mocniejszy silnik, lepsze przełożenia i zapewne lepsze opony:)

Jakbyś do 5314 założył porządne radialne i dociążył tył, to wtedy mogłoby się okazać, że polska moc górą:)

Opublikowano
1 godzinę temu, akmaly napisał:

MF ma mocniejszy silnik, lepsze przełożenia i zapewne lepsze opony:)

przy czym 

Dnia 15.11.2017 o 21:40, lukbold napisał:

Jednego nie ogarniam.... Dlaczego MF 3060 na kolarkach 13.6x38 ciągnie znaczenie lepiej niż ten 5314 na gumie 16.9 jeśli przodu mu nie włączę.. może to złudzenie ale zepnę je liną niebawem dla testu

Opona 13.6 jest waska, praktycznie taka jak w C-330.