Skocz do zawartości

Wypadki w rolnictwie i naszym domu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli chodzi o wypadki śmiertelne, to najczęściej się słyszy o ludziach zaduszonych w prasach, podczas próby odbijania. Jeśli chodzi o wypadki przy WOM, to raczej tera się rzadziej spotyka. Pewnie osłony to nie taki głupi wynalazek. Raz słyszałem historię, jak facet zginą przygnieciony prze c330. Podobno włączył polowe biegi i coś chciał wyciągnąć. Ciągnik na asfalcie kołami nie zmielił, ale przewiną się na drugą stronę. 

Opublikowano

U mnie we wsi był przypadek a będzie z 15 lat temu w żniwa kombajnista najechał na jakąś wyrwę a co ciekawe nie było barierki kombajn to NH 135 a jak to w kombajnach z krótką gardzielą często trzeba stać nie wiem jakim to spsobem wpadł w heder no cóż nic nie uratowali może się komuś to wydać dziwne ale tak to było

Opublikowano

Łał - zatrzymać WOM w pracy - lepszy od Pudziana :huh: ;) .

Może pyrkała na wolnych obrotach, moc wtedy nie taka straszna :) Może miał podczepioną maszynę która zabierała już sporo mocy więc jak najbardziej realne....Człowiek w amoku, silnym stresie czy hipnozie potrafi wyzwolić takie rezerwy sił że sobie nie wyobrażacie. Zwierzęta w obronie potomstwa potrafią zabijać dużo większe drapieżniki które normalnie na nie polują 

Opublikowano

Adrenalina to jedno , ale anatomii nie przeskoczysz - kości po prostu nie wytrzymają B) .

Opublikowano

Jak pisałem, może silnik 400obr/min pyrkał a maszyna zabierała dużą część mocy i wystarczyło porządnie gumofilcem docisnąć wałek żeby zdusić.... nikt tego nie wie, może cud? Mało widziałeś w życiu i tyle, zahipnotyzowanego człowieka kładziesz piętami na jedno krzesło a głową na drugie - jest sztywny jak drąg, wchodzisz na niego i nawet się nie ugnie - co na to Twój podręcznik anatomii ?  :)

Opublikowano

Ha , ha :P  - poczytaj o sztuce iluzji i nie pisz bredni :lol: :D . Życie to nie film , zejdź na ziemię B) . Właśnie dlatego takie bajki wymyślają - bo tacy jak Ty uwierzą we wszystko . ;)

Opublikowano

Czytałem stare książki a nie gapiłem się na filmy z Jackie Chanem na jakich opierasz swą wiedzę... Hipnoza budzi nieużywane, rezerwowe strefy mózgu, podobnie jak człowiek w amoku, szale czy olbrzymim stresie/zagrożeniu mimowolnie je uaktywnia... W szkole na pewno miałeś biegi na czas, jakiś swój rekord życiowy którego nie mogłeś pobić - uwierz mi że puszczając za Ci za tyłkiem wygłodniałego niedźwiedzia pobił byś rekord szkoły a może i województwa - tak to działa w tłumaczeniu łopatologicznym.... 

Opublikowano

Nie wszystkie stare książki są "skarbnicą wiedzy tajemnej" , a zresztą może czytałeś jakieś stare baśnie - kto to wie :P . Zapewniam Cię że nawet zahipnotyzowany i w amoku nie zatrzymasz gołymi rękoma tzw. WOM-u , bu Ci te ręce połamie . Uważasz że skąd te wypadki śmiertelne ? W chwili kiedy kogoś złapie za ciuchy jakaś pracująca maszyna niekturym adrenalina nie wzrasta , czy jak że nie zatrzymują maszyny , tylko spokojnie przyglądają się jak ich wciąga i łamie? :ph34r: . Weź uruchom Swoją wiedzę tajemną i włącz myślenie bo Ktoś Ci nieźle w głowie namieszał B) .

Opublikowano (edytowane)

W sąsiedniej wiosce facet oczyszczał rozrzutnik na polu i C330 chodził na wolnych obrotach i zebatka złapała go za rękaw rekie mu polamalo ale na szczęście ciapek zdechł i go dalej nie ściągnęło rekie ma nie całkiem sprawna ale dzięki temu ze ciapek się zadusil facet żyje.

Edytowane przez robert1226
Opublikowano

Koledzy ja osobiście w wieku 13tu lat przeżyłem wypadek z udziałem WOMu. Kolega przekopywał dla mnie na polu ziemniaki kopaczką elewatorową, a ja popychałem macinę żeby się nie zapychało. Robiłem to ja, bo rodzice pojechali na pgrzeb mojego brata ciotecznego, który zginął w wypadku przy wykopkach. Mało brakowało i by by ły dwa pogrzeby pod rzad. Popychając tą macinę, nie chciało mi się chodzić na około kopaczki, tylko przerzuciłem nogi na drugą stronę zaraz na zaczepie, a po tamtej stronie był wałek. O ile w naszej kopaczce wałek był z kołpakiem i dodatkowo była osłona, o tyle w kopaczce u kolegi był wałek zatrzaskowy i ten bolec który się wciska żeby zapiąć wałek złapał mnie za nogawkę. Uwierzcie mi, po dwóch sekundach (kolega widział co się dzieje i wcisnął sprzęgło w T25) miałem na sobie pół koszulki i połówki skarpet na nogach. Byłem ubrany w spodnie dźinsowe i zapięte w wojskowy pas skórzany, którego kiedyś z kolegami próbowaliśmy rozerwać ręcznie we czterech i ni chu chu, a w tym wypadku pas poszedł na cztery części, ale skóry na biodrach nie miałem, tak samo na łydce gdzie złapał mnie wałek i jeszcze w wielu innych miejscach. Dzięki Bogu że mi jaj nie urwało (mam dwoje dzieci) ból nie do opisania, jakby ktoś mnie drągiem złomotał. Odszedłem od kopaczki na chwiejnych nogach i padłem na cztery zanim się zorientowałem, że nie mam nic na sobie. Dwa tygodnie leżenia w łóżku i opatrywanie ran. Niech mój wypadek będzie dla innych przestrogą i nauką na przyszłość, że osłon głupi nie wymyślił i nie sa one dla ozdoby.

Pozdrawiam Marcin

Opublikowano (edytowane)

U mnie we wsi jeden urwał rękę ( prawie przy barku ) podczas żniw przy belowaniu... Zdołał dobiec do najbliższych budynków ok 600m. Oprócz amputowanej ręki ma się dobrze, a gospodarstwo poszło na duży + od nieszczęśliwego wypadku. 

___________________________________________________________________________________________________________

AgroDane.pl - portal poświęcony specyfikacjom maszyn rolniczych takich jak ciągniki rolnicze, kombajny zbożowe oraz ładowarki teleskopowe. Dane techniczne, porównania modeli oraz opinie w jednym miejscu. Użytkownik agrofoto wszystkim poleca tą stronę z całego serca :)

Edytowane przez andrewk
Opublikowano

rolnik został przejechany przez kombajn w czasie żniw

http://www.kutno.net.pl/?pd=news&id=47092

Ale w newsie nie ma słowa o tym,ze kombajn go zabił, tylko że znaleziono ciało na skoszonym polu. U nas w trakcie żniw na wiosce facetowi paski od kombajnu ujeły wszystkie palce od dłoni - gość oczywiście po % wiec odszkodowanie poleciało....

Opublikowano

Będzie 15 lat jak miałem jeszcze buraki nasienne przyszedł zbiór kombajnem miałem zapalać mówię zapalam ale jeszcze coś poprawiłem chwilę zeszło zapalam i słyszę krzyk wycie szybko gaszę JD schodzę a gościu co robił położył ręke na pasie 3 palce poszły karetka do szycia zabrali potem do mnie że mu palce obcięło no cóż było kłopotu ale i tak wygrałęm poco kłąd ł na pasie

Opublikowano

Nasz świętej pamięci inseminator zginął z powodu butli z azotem. Miał wypadek i dachował. Żadnych poważnych obrażeń nie miał, ale wylał się azot z kontenerów. Poszła fama, że go to zamroziło. Jednak oficjalne wyniki zdaje się wykazały, że zmarł z powodu braku tlenu. Najzwyczajniej w świecie się udusił.

Opublikowano

Koledzy ja osobiście w wieku 13tu lat przeżyłem wypadek z udziałem WOMu. Kolega przekopywał dla mnie na polu ziemniaki kopaczką elewatorową, a ja popychałem macinę żeby się nie zapychało. Robiłem to ja, bo rodzice pojechali na pgrzeb mojego brata ciotecznego, który zginął w wypadku przy wykopkach. Mało brakowało i by by ły dwa pogrzeby pod rzad. Popychając tą macinę, nie chciało mi się chodzić na około kopaczki, tylko przerzuciłem nogi na drugą stronę zaraz na zaczepie, a po tamtej stronie był wałek. O ile w naszej kopaczce wałek był z kołpakiem i dodatkowo była osłona, o tyle w kopaczce u kolegi był wałek zatrzaskowy i ten bolec który się wciska żeby zapiąć wałek złapał mnie za nogawkę. Uwierzcie mi, po dwóch sekundach (kolega widział co się dzieje i wcisnął sprzęgło w T25) miałem na sobie pół koszulki i połówki skarpet na nogach. Byłem ubrany w spodnie dźinsowe i zapięte w wojskowy pas skórzany, którego kiedyś z kolegami próbowaliśmy rozerwać ręcznie we czterech i ni chu chu, a w tym wypadku pas poszedł na cztery części, ale skóry na biodrach nie miałem, tak samo na łydce gdzie złapał mnie wałek i jeszcze w wielu innych miejscach. Dzięki Bogu że mi jaj nie urwało (mam dwoje dzieci) ból nie do opisania, jakby ktoś mnie drągiem złomotał. Odszedłem od kopaczki na chwiejnych nogach i padłem na cztery zanim się zorientowałem, że nie mam nic na sobie. Dwa tygodnie leżenia w łóżku i opatrywanie ran. Niech mój wypadek będzie dla innych przestrogą i nauką na przyszłość, że osłon głupi nie wymyślił i nie sa one dla ozdoby.

Pozdrawiam Marcin

miałem bardzo podobne zdarzenie w wieku 17 lat z neptunem , wałek zdarł ze mnie wszystkie ubrania i zostały skarpetki i kawałek koszulki , ogólnie mialem trochę  posiniaczony bok ale nowe ubrania i kopałem dalej buraki . wałek nie miał osłony a stało się to podczas regulacji siłownika ramie oparło sie o siłownik a noga o zaczep i nie obróciło mnie tylko czułem jak zrywa ze mnie ubrania trwało to kilka sekund

Opublikowano

Zależy jaki wypadek i czy zachowane były wszystkie zasady BHP. Nie mogło być też mowy o wykonywaniu prac czy innych czynności po spożyciu alkoholu. Wtedy ubezpieczyciel może uzyskać furtkę do podważenia zasadności wypłaty odszkodowania. Każda sprawa jest indywidualna i jeżeli uważasz, że Twoje interesy zostały poszkodowane, to kontaktuj się z radcami prawnymi specjalizującymi się w tego typu kwestiach. Np tutaj https://www.adwokat-tomanek.pl/klienci-indywidualni/

Opublikowano

Czy zdarzyło wam się, że ubezpieczyciel zaniżał odszkodowanie w związku z wypadkiem przy pracy? Mówię tutaj o ogólnej sytuacji.

Znajomy miał przygodę z prasą ,był trzezwy  prawdopodobnie dostanie rentę ,tylko KRUS odmawia odszkodowania motywując ,,,wyjątkowa nieostrożność przy obsłudze prasy .