Skocz do zawartości

Wypadki w rolnictwie i naszym domu

abuk14

Rekomendowane odpowiedzi

ostatno koles kopal buraki i nie wylaczyl WOM-u w 60siatce i mu przekaznik kurtke zlapal i go opkrecilo niestety zmarl na miejscu.

rok wczesniej koles jechal 60siatka bez kabiny po polu i wysiad a ciagnik dalej jechal i podeem jak wsiadal to sie podchnol i ciagnik po nim przejechal. ten pan tez nie przezyl.

nie ma się czmym chwalić ale duzo słyszałem. Syn znajomego wracał z potupajki 60 w 3 i nie mieli hamulców, a dosyc spore górki sa nwet bardziej niż strome i ich wciagneło w przepasc mozna powiedzieć wiadomo co sie stało:;/ wujek(niec h ziemia mu bedzie lekką) kiedys jechał na przyczepie z drzewem i bolec nie był zabezieczony i sie odczepiła przyczepa zaczep zarył a wuja poleciał ale wtesy tylko złamania.... poobcinane palce przez łancuch to byłem przy tym, reka zmiazdzona w presie forschritt bo wuja sprawdzał czy dobrze wiąże:-pracownik spadł u nas ze strychu bo naprawiał podłoge na proste nogi ale rehabilitacja i jest oki.

krowe babka przewiozła na masce bo pomylił sie jej gaz z hamulcem :D

naprawde dobry temat troche nas ustrzeze przed bledami dzieki

2lata temu goscie wjezli slome i jeden siedzial na przyczepie przyczepa wpadla w dziore i gosc spadl na dyszel smierc na miejscu :( ja kiedys poprawialem gnoj na rozrzutniku (od swin wywalalismy i zeby nie jechac 2 razy rownalem zeby wiecej weszlo) stanolem jedna nowga na burcie i spadlem na ja.a powiem szczeze straszny booooooool :'(

Mogę napisać coś o niebezpieczeństwie podczas pracy z zwierzetami gospodarskimi:

Kilkanaście lat temu, jak jeszcze mieliśmy bydło, to mój dziedek podczas ratowania byka, który miał wzdęcie dostał od niego z "główki" rogami, że miał złamaną rekę. Z kolei babcia jak doiła krowę to krówka potraktowała ją kopniakiem przez co miała złamany obojczyk :-.

Teraz już nie mamy bydła tylko trzodę chlewną, ale tu też trzeba uważać. Nie tak dawno mój tata omało co nie zostałby pogryziony (jeśli można to tak nazwać) przez zdenerwowaną lochę podczas szczepienia prosiąt (wiadomo, prosięta wtedy "kwiczą" i locha jest zdenerwowana).

Wyżej opisane przypadki zdarzają się bardzo żadko. Agresywność zwierząt w dużej mierze zależy od tego jak się z nimi obchodzimy. Jeśli je bijemy lub robimy im cś złego to one potem odwdzięczają się nam tym samym. Są też jednak przypadki agresywności niewywołane żadnymi bodźcami z zewnątrz (po prostu mają już tak od urodzenia i wtedy należy uważać z takim osobnikiem).

Gość JarekWLKP

1. Dziadek kiedyś do prasy włożył rękę, została zmiażdżona, do tej pory nie odzyskał pełni sprawności w niej.

2. Człowiek w mojej miejscowości został przejechany pokosówką Fortschritt, zmarł na miejscu, a szczegóły wypadku nie są znane.

3. Kilka lat temu, kiedy młóciliśmy na dwa kombajny (Fortschritt E516B i BIZON), wpadł do hederu Bizona chory i ogłupiony koziołek sarny, nigdzie nie znaleźliśmy jego śladów i jest to do tej pory niewyjaśniona sytuacja.

2 lata temu koniec zniw, ostatni doslownie przejazd. Za duzo powiedziane, taki syreczek na ćwierć hedera i konczymy i no moze z 8 metrow do konca zostalo i mala sarenka wpadla pod heder tato nawet nie zdarzyl sprzegla wcisnac a juz ja wciagnelo... Zal zwierzaka... :'(

pewnego razu za komuny jak była kampania to gość w cukrowni odpalał deta . Ciągnik był na biegu facet o tym nie wiedział stał na gąsienicach i odpalał najpierw ten mały benzynowy który odpala ten duży ropniak a była to zima i na gąsienicy było ślisko i jak mu ten silnik zapalił to ciągnik ruszył i wciągnął go między gąsienicę a pług i rozerwał aż mu wnętrzności było widać :- :(

Jeśli chodzi o mnie to na szczęście nie miałem poważniejszych przygód. Zazwyczaj zdarzały się jakieś stłuczenia palców młotkiem w warsztacie i takie inne...

ja mam takie srednio 2 razy w miesiącu:)

do powazniejszych 2 razy zmiarzdzony palec u nogi (ten sam) raz potłuczone kolana przez 1012 bez hamulców (miedzy ciagnikiem a klamrem lekko z górki-do dzis odczówam skutki) rozcieta broda (blizna do dziś) jazda konno i ladowanie na burtniku, pełno blizn i innych pozostałosci po "dzieciństwie" to tylko moje wypadki bo gdybym opisał mojego ojca i jego braci to dopiero by była makabra ps:jesli moje dzieci wdadza sie w ojca to zamkne je w pustej piwnicy i do 18 roku zycia nie wypuszcze :)

Ale od wewnątrz ;)

Kilka lat temu kiprowałęm na pryzme buraki do tyłu przyczepą i wyleciał 1 bolec , skrzynia poleciała na bok  jechał gość z sąsiedniej miejscowości ze składu z pustymi przyczepami , odczepił  mtz i pojechaliśmy do mnie po line  żeby naciągnąć skrzynie  , naciągneliśmy  , zadowolony byłęm że mi pomógł .

Na 2 dzień kopie buraki na tej dziłece  akurat jestem przy szosie jedzie znajomy z sąsiedniej miejscowości i mówi że ten gość co dzień wcześniej pomagał mi przy przyczepie miał wypadek złapał go za ubranie wałek przy neptunie i niestety nie przerzył  miał 20 pare lat  ???

To miał tyla samo lat co ja  :-[. Czasami myśle sobie kiedy w końcu w rolnictwie zmniejszy się ta liczba wypadków. Jak chodziłem do technikum, to co roku przyjeżdżali do nas ludzie z ODR-u i przeprowadzali szkolenie BHP odnmośnie pracy w gospodarstwach rolnych. Pokazywali filmy z udziałem ludzi, którzy przeżyli wypadki. Może takie szkolenia naucza nas czegoś...

Ja to tez mam takie szczescie ze jak na calym podworku lezy gdzies jedno szkielko to ja w nie wejde :P O ostatnio w zniwa chcialem sprawdzic ile paliwa jescze mam w c360 i zagladam i zapomnialem ogoracym tlumiku nijpierw poczulem smrod dopiero potem ból... 8x3 cm blizna kolo lokcia do konca zycia na pamiatke zostanie... nie wspominam ile razy klapa od bizona boczna to wlasnie mi na leb spadla...Po wakacjach zazwyczaj wygladam jakbym z wojny wrocil...

Ja to tez mam takie szczescie ze jak na calym podworku lezy gdzies jedno szkielko to ja w nie wejde :P O ostatnio w zniwa chcialem sprawdzic ile paliwa jescze mam w c360 i zagladam i zapomnialem ogoracym tlumiku nijpierw poczulem smrod dopiero potem ból... 8x3 cm blizna kolo lokcia do konca zycia na pamiatke zostanie... nie wspominam ile razy klapa od bizona boczna to wlasnie mi na leb spadla...Po wakacjach zazwyczaj wygladam jakbym z wojny wrocil...

Wywal te boczne klapy ja tak zrobiłem nie wale w nie łbem  i tak się na kombajnie kurz nie zbiera  ;D