Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, magnum123 napisał:

Prawda to że Wożniak płaci za kukurydze 440 netto, bo na cenniku sa troche inne ceny?

Sprzedawałem w czwartek i cena taka jak w cenniku 420 netto do 30.5 wilgotność. Powyżej za każdy 0.1 % 1.2 zł z ceny lub jak suchsza to dodają. 

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, krzysztofz14 napisał:

A wilgotność dobrze mierzą .to jest cena bez kontraktu?

Cena bez kontraktu a co do wilgotności nie mam porównania bo nie sprawdzałem nigdzie indziej. Moja złapała się bez potrąceń lub z dopłatą. Wszystko oscylowało od 29.3 do 30.4. 

Tu masz aktualny cennik http://fdw.pl/pl/skup-zboz

Edytowane przez szymek85
Opublikowano

U Woźniaka zawsze +3% na wilgotności. Na trzech innych skupach wilgotność +/- 0,5%. Tyle ton więc na czymś dodatkowo muszą zarobić, a na kim innym jak nie na chłopie.

Opublikowano

Jakie opinie macie o firmie Sako Jabłonna, k Lublina, chcę sprzedać im kukurydzę mokrą, równorzędni partnerzy do handlu czy liczyć się z tym że przytną mnie na wilgotności?

Oferują na dziś dzień 390zł netto przy 30%

Opublikowano
8 godzin temu, Mathieu92 napisał:

Jakie opinie macie o firmie Sako Jabłonna, k Lublina, chcę sprzedać im kukurydzę mokrą, równorzędni partnerzy do handlu czy liczyć się z tym że przytną mnie na wilgotności?

Oferują na dziś dzień 390zł netto przy 30%

z tego co wiem to kukurydzę dostarczają do wipasz w Międzyrzec Podlaski tam cena 400 netto oni pewnie mają z 20-30 zł więcej czyli 430 dowóz pewnie jakieś 20zl tona więc zadaj sobie pytanie czy za max 20 zł zysku na tonie to im się opłaca. Jeżeli chodzi o kasę to nie będzie problemu. Zadzwoń jeszcze do firmy solarcorn w krzczonowie oni kupują mokrą  i suszą. Kolega im sprzedawał w tamtym roku i był zadowolony 

Opublikowano

Witam 

Kukurydza mokra - firma Nowiński skup w Kuśnierzu  33,9  % , ta sama próbka  ziarna -  30,8% w firmie Bio Agro Chem  Małachowo .  532 457 236   telefon  w razie czego do nich . 

To jest przykład na to , żeby uważać na oszustów . Podajcie dalej 

Opublikowano (edytowane)

Jaki zjazd cen?

Pod sokołowem podl. jeden w październiku wyskoczył z ceną 380 zł/t a teraz patrzę już ma 420 zł/t

Wipasz Międzyrzec przed żniwami zapowiadał się po 380 zł/t teraz na 400 zł/t. Jak towaru będzie miał mało może jeszcze podniesie.

Jakiś handlarz z pod parczewa zabiera po 420 zł/t i wiezie na kontrakt do wipaszu.

A ty @zuza to nie podawaj do siebie nr tel, tylko wyskocz ze stawką 500 zł/t wykup kukurydzę z 3 woj. i za 2 miesiące to ty będzie dyktować warunki dla paszarni, a nie one tobie.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

żal mi ciebie damianzbr.....Jarasz się ceną ale , że ciebie rąbią na wilgotności to już nie ważne . Ludzie wolą się sami  oszukiwać , dlatego tak chętnie kupują skręcane samochody.....

Opublikowano

Cargill Dobrzelin płacił 380zł netto. +- 10zł/t%. Na razie skup wstrzymany.

Myśleliście co zrobić z kuku z zalanych pól? Skosić na mrozie pewnie się uda, ale gdzie to sprzedać w grudniu bądź styczniu? Jak wygląda wtedy jakość ziarna?

Opublikowano (edytowane)

@grzeskw75

Też na to liczę. Generalnie kolejny problem na głowie.

@farmerss34

Mówisz o oraniu, ale najpierw trzeba to rozdrobnić. Masz pomysł czym?

U mnie w wiekszosci nie jest połamana. Na kolbach miejscami nalot z grzybni. Tam gdzie nie ogrodzone pastuchem zaczyna grasować zwierzyna. Może jednak uda się ją skosić, nadają przymrozki. Oby tylko śnieg nie przywalił tego.

Przy tych cenach i problemach pogodowych coraz częściej myślę o zarzuceniu tej uprawy. Duże nakłady a zysk to w ostatnich latach słabiutki. Tylko co tu siać na torfach?

Wipasz Koło 350 zł netto. Cargiill Dobrzelin 380zł netto. Cedrob 400zł netto. Straszne rozbieżności cen w centrum Polski.

Edytowane przez adamson330
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
    • Przez Romek3249
      Witam. Czy w jednym zabiegu można połączyć Tilt Turbo 0,8, Faxer(prochloraz) 0,8 , Stabilan 0,8, Moddus 0,24, Plonvit Opty 2,4 kg i siarczan magnezu 3 % ? Bo zdania są podzielone. Kolejność mieszania zachowana oczywiście, tylko kwestia czy to nie uszkodzi pszenżyta czy pszenicy ?
    • Przez armin089
      Witam,czy orientuje się ktoś na jakiej zasadzie działa wieloprogowy czujnik poziomu nasion w siewnikach firmy Agro masz?
  • Dodaj nową pozycję...
v