Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No coz w tym roku bedzie ciezko wyjsc na +. Nie dosc ze wiosma zimna i mokra pozniej huragan w sierpniu to jeszczr te jesienne deszcze. Kolba z powalonej kukurydzy gnije dodatkowo kombajn nie bedzie wstanie wszystkiego podniesc. Pogoda nie sprzyja wysychaniu i jakosci ziarna. Cena beznadziekna jak na warunki jakie zafundowal nam sezon 2017. U mnie 2 zaczelo mlocic to kukurydza 38-40 procent plon tragedia nawet 10 ton nie bylo. A cena jakies 350-380 zl. oczywiscie przy 30 procentach. Jezeli wziasc pod uwage ceme i plon to jakies 2500 z ha. Nir wiadomo czy plakac czy aie smiac. Uciekajacy czas daje dodatkowy stres.

Opublikowano

kukurydza na ziarno w PL to słaby interes, lepiej zboże zasiac, przynajmniej nie ma problemu ze suszeniem, na sprzedaży mokrej kukurydzy cieżko zarobic, juz lepiej sciąc na kiszonke i przez byki przepuscic

Opublikowano

Ja uważam że na kukurydzy można lepiej zarobić niż na pszenicy. Cena za którą będę sprzedawał  430 netto(kontrakt) , plon w zeszłym roku 12,5 tony, myślę że w tym roku będzie podobnie. Więc 430x12,5=5375zł. Koszty uprawy myślę że się zamkną w 2000-2300 netto. Więc lekko 3 tys zostanie, a to chyba nie jest mało. Dodatkowo przemawia za kukurydzą krótki termin od siewu do zbioru w przeciwieństwie do pszenicy.

Opublikowano

Majac swoje maszyny spokojnie taki koszt wychodzi. Mi na srodki produkcji wychodzi 1700 zl plus koszty upraw.
Cena w tym roku jest slaba z tego powodu ze w wiekszosci rejonow kukurydza jest super , tak jak u mnie nigdy jeszcze tak duzych kolb nie bylo , mysle ze srednia 12 ton jest do uzyskania bez wiekszych problemow . Kukurydza moze jest nieoplacalna dla ludzi ktorzy gospodaruja na ziemiach wysokich klas i moga siac rzepaki pszenice itd , jesli ktos ma tak jak ja i ma klasy od 4 w dol to nikt mi nie wmowi ze na zycie czy owsie wyjde lepiej.

Opublikowano

Mi koszty wychodza bez paliwa, ubezpieczenia ,zbioru, podatku i skladki na spolke wodna ok 1900. Maszyny mam swoje. Tyle ze ja celuje w plon conajmniej 15 ton. Zazwyczaj udaje mi sie zebrac miedzy 13 a 16 ton ( wyjątek 2015 gdzie bylo 8 ton). Kukurydza to fajna roslina o bardzo wysokim potencjale w sprzyjajacym roku. Nerwy zaczynaja sie jak trzeba zbierac bo nieraz sie zdarzylo ze ktos czekal za pogoda i sie nie doczekal. Niby kukurydza wygladala ladnie ( do huraganu) ale pamietam lata gdzie plantacje kukurydzy byly wybitnie piekne ( u mnie sypnela rekordowo 18-19 ton z hektara) a cena to 500 zl za tone. Ja zaluje ze nie zakontraktowalem bo byla mozliwosc za 430 netto. W przyszlym roku postaram sie zakontraktowac

Opublikowano (edytowane)

Majac swoje maszyny spokojnie taki koszt wychodzi. Mi na srodki produkcji wychodzi 1700 zl plus koszty upraw.

Cena w tym roku jest slaba z tego powodu ze w wiekszosci rejonow kukurydza jest super , tak jak u mnie nigdy jeszcze tak duzych kolb nie bylo , mysle ze srednia 12 ton jest do uzyskania bez wiekszych problemow . Kukurydza moze jest nieoplacalna dla ludzi ktorzy gospodaruja na ziemiach wysokich klas i moga siac rzepaki pszenice itd , jesli ktos ma tak jak ja i ma klasy od 4 w dol to nikt mi nie wmowi ze na zycie czy owsie wyjde lepiej.

swoje maszyny ?

jezeli masz minimum 100 ha kukurydzy na ziarno to może i jest sens miec własny kombajn z przystawką do kukurydzy

Mi koszty wychodza bez paliwa, ubezpieczenia ,zbioru, podatku i skladki na spolke wodna ok 1900. Maszyny mam swoje. Tyle ze ja celuje w plon conajmniej 15 ton. Zazwyczaj udaje mi sie zebrac miedzy 13 a 16 ton ( wyjątek 2015 gdzie bylo 8 ton). Kukurydza to fajna roslina o bardzo wysokim potencjale w sprzyjajacym roku. Nerwy zaczynaja sie jak trzeba zbierac bo nieraz sie zdarzylo ze ktos czekal za pogoda i sie nie doczekal. Niby kukurydza wygladala ladnie ( do huraganu) ale pamietam lata gdzie plantacje kukurydzy byly wybitnie piekne ( u mnie sypnela rekordowo 18-19 ton z hektara) a cena to 500 zl za tone. Ja zaluje ze nie zakontraktowalem bo byla mozliwosc za 430 netto. W przyszlym roku postaram sie zakontraktowac

jakie odmiany siejesz ?

Ja uważam że na kukurydzy można lepiej zarobić niż na pszenicy. Cena za którą będę sprzedawał  430 netto(kontrakt) , plon w zeszłym roku 12,5 tony, myślę że w tym roku będzie podobnie. Więc 430x12,5=5375zł. Koszty uprawy myślę że się zamkną w 2000-2300 netto. Więc lekko 3 tys zostanie, a to chyba nie jest mało. Dodatkowo przemawia za kukurydzą krótki termin od siewu do zbioru w przeciwieństwie do pszenicy.

w tym roku rosomak na kiszonke mnie wyszedł 2800 za hektar, siew i zbiór usługa

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano

Sieje pioneer'a. Najlepiej sprawdzala sie N86 i P8400. Niestety w tym roku nie udalo mi sie dostac P8400 a N86 jest pozna odmiana i u mnie byl zazwyczaj problem zeby zejsc ponizej 30 procent ale to zalezy komu sprzedawalem

Opublikowano

W tamtym roku pod koniec września młóciłem n86 i miała 22%.W tym roku jeszcze niema czarnej plamki ale i tak lepiej niż rosomak bo przynajmniej liście wokół kolb uschły.Byłem w tym roku na dniach kukurydzy w Skrzelewie i odmiany na poletkach raczej przeciętne kolby miały ale jedna się wyróżniała .Wziąłem kilka największych kolb i ważą od 420 do 460 gram.Ładna odmiana typowo na ziarno typu dent,nie wysoka,18/40.Niestety nie było przy niej tabliczki z nazwą.

Opublikowano

W tamtym roku pod koniec września młóciłem n86 i miała 22%.W tym roku jeszcze niema czarnej plamki ale i tak lepiej niż rosomak bo przynajmniej liście wokół kolb uschły.Byłem w tym roku na dniach kukurydzy w Skrzelewie i odmiany na poletkach raczej przeciętne kolby miały ale jedna się wyróżniała .Wziąłem kilka największych kolb i ważą od 420 do 460 gram.Ładna odmiana typowo na ziarno typu dent,nie wysoka,18/40.Niestety nie było przy niej tabliczki z nazwą.

mozliwe ze jest to testowa odmiana

Opublikowano

swoje maszyny ?

jezeli masz minimum 100 ha kukurydzy na ziarno to może i jest sens miec własny kombajn z przystawką do kukurydzy

jakie odmiany siejesz ?

w tym roku rosomak na kiszonke mnie wyszedł 2800 za hektar, siew i zbiór usługa

Kompletne przezbrojeni (przystawka 4 rzędowa + reszta) do dominatora 88 kosztowało mnie 13 tys, wiec chyba nie jest to koszt który wymaga siania 100ha kukurydzy

Opublikowano

wrocilem wlasnie znad naszego morza patrzylem na pola i te kukurydze ktore widzialem byly gorsze niz srednie. i chyba jest potwierdzenie tego w cenach bo qq idzie w gore

A co w tym dziwnego jak większość będzie miała 40 % wilgotności to tak po 250 wyjdzie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
    • Przez Romek3249
      Witam. Czy w jednym zabiegu można połączyć Tilt Turbo 0,8, Faxer(prochloraz) 0,8 , Stabilan 0,8, Moddus 0,24, Plonvit Opty 2,4 kg i siarczan magnezu 3 % ? Bo zdania są podzielone. Kolejność mieszania zachowana oczywiście, tylko kwestia czy to nie uszkodzi pszenżyta czy pszenicy ?
    • Przez armin089
      Witam,czy orientuje się ktoś na jakiej zasadzie działa wieloprogowy czujnik poziomu nasion w siewnikach firmy Agro masz?
  • Dodaj nową pozycję...
v