Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 6.08.2018 o 09:14, DTaras napisał:

Niewiem o co kaman...
Czytam dziś o pracacg nad 1000 plus. Idą wybory... Ma to jakiś kres? Zamiast uzupełnić to pincet konkretnymi ulgami kombinują dalej z gotówką. Przemyślana strategia wyborcza czy brak pomysłu na rzeczywistość? Wg mnie aby podwoić program trzeba komuś zabrać. Pytanie komu? Zostają tylko obecni beneficjenci programu. Poproszę o wyjaśnienie...

myslalem ze az tak sie pisem nie interesujesz że czytasz nawet myśli jednego polityka powielane przez se 

Dnia 7.08.2018 o 15:51, Ulman napisał:

Będzie wina Tuska.

Zarobki wzrosły ale koszty życia,  i opłaty wszelkie z nas zdzierają na tyle że razem z inflacją niewiele się poprawiło

Poczytaj, popatrz na wykres  to może zrozumiesz . http://forsal.pl/artykuly/1045715,wynagrodzenia-w-polsce-gus-2017-sila-nabywcza-pensji.html

czysty zwolennik po twoje słowa niczym się nie różnią od schetyny ..

pis zły pis nie dobry pis tam pis to 

jak po w programie kawa na ławę   

mam to rozumieć brakiem mózgu i zaoferowania czegoś nowego tylko straszenie dzieci babą jagą ??

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano

Ja sie nigdy z podwyzki podatku nie cieszę tak jak kazdy normalny człowiek. Co ty niby teraz masz w zamian. Pińcet ci dali i wystarczy? Tanio się sprzedałeś:D

Czemu ich nie zamykają za ten majatek oddany niemcowi? Bo to jest hustoryjka dla tłuszczy. A właśnie a propos historyjek - jak tam posuwa sie sprawa reparacji od Niemiec? Ile dostniemy?xD

Opublikowano
19 minut temu, Ulman napisał:

Ja sie nigdy z podwyzki podatku nie cieszę tak jak kazdy normalny człowiek. Co ty niby teraz masz w zamian. Pińcet ci dali i wystarczy? Tanio się sprzedałeś:D

od 2015 majaczysz jedno więc gdzie pisałeś skrytykowałeś podwyżkę za po, wogule gdzie krytykował po ??  ... ja nie biore ja zarabiam i płace na twoje dzieci ....

a głupie pomysły pobranie kasę z budżetu na te głupie szopki ci nie przeszkadza ... widoczne lubisz być w plecy jak twoja partia co wynosi miliony na szopki uliczne  ...

ale piszesz cały czas jeden bzdet 

• Like 3
  • Thanks 2
Opublikowano
32 minuty temu, Ulman napisał:

Czemu ich nie zamykają za ten majatek oddany niemcowi? Bo to jest hustoryjka dla tłuszczy. A właśnie a propos historyjek - jak tam posuwa sie sprawa reparacji od Niemiec? Ile dostniemy?xD

ustawodawcę wsadzać do więzienia ??  mogłeś nie głosować  

znowu liczysz na łatwą kasę ??

3 minuty temu, zetorki12 napisał:

Jakie szopki z budżetu ?

na te subwencje sceny w obronie demokracji i konstytucji to z naszych podatków idzie , chyba nie myślałeś że z ich kieszeni ?

• Like 3
  • Thanks 2
Opublikowano

Znaczy że PiS im na to daje ? No bo Oni chyba mają budżet obecnie w rękach ?

Opublikowano
8 godzin temu, Roman176 napisał:

a cieszyłeś się jak debil gdy jebali nas podatkami 8 lat i nic w zamian  jak za bezcen odwali majątek narodowy niemcowi  

Dokładnie Roman aby dać trzeba skadś wziąć POprzednicy umieli tylko brać mówiąc że na nic nas nie stać

7 godzin temu, zetorki12 napisał:

Jakie szopki z budżetu ?

Najśmieszniejsze jest to że osoby biorące udział w tych protestach niem potrafią powiedzieć przeciwko czemu protestują :P

Gość marekfarmer
Opublikowano

,,ZAKODOWANI,,

xD  xD  xD  xD  xD  xD  xD 

38738310_1774275036013592_65590224294971

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Roman176 napisał:

ustawodawcę wsadzać do więzienia ??  mogłeś nie głosować  

znowu liczysz na łatwą kasę ??

na te subwencje sceny w obronie demokracji i konstytucji to z naszych podatków idzie , chyba nie myślałeś że z ich kieszeni ?

No przecież obiecują że pozamykają Tuska, Rostowskiegi i innych. Kłamią???

Łatwą kasę? Toż to inicjatywa PISu by na biliony Niemcy wypłaciły. Kiedy ta kasa będzie ? Chyba po raz kolejny nie okłamali swojego patriotycznego elektoratu:D

PIS tak samo miał kasę z budzetu jak wszystkie inne pijawki. Tu nie ma żadnych różnic - wszyscy biorą równo za wyjątkiem Kukuza o ile wiem 

Jak ci to pomoże to czytaj co piszę  - od zawsze piszę że czy PIS czy PO to jeden ch..... Jedni maja większe powinowactwo do złodziejstwa a drudzy do głupoty.  Śmieszy mnie jedynie plucie że jak podnieśli VAT o 1% to dramat a jak wyciągneli z naszej kieszeni dwa razy tyle to nie ma sprawy. Po prostu głupota.

Masz tru kolejną zagadkę której inny kolega nie rozwiązał

Za PIS w 2007 płaca minimalna wynosiła 936PLN 

Za PO -PSL wzrosła do 1760 PLN w 2015

Obecnie wynosi  2100 a od 2019 2120 PLN 

Za PO PSL wzrosła o 88% przez 8 lat . Za PIS o 20% przez 4 lata. 

PO PSL kwotowo podniosło o 824 Pln czyli 103 PLN/rok

PIS kwotowo podniósł o 360 PLN czyli o 90 PLN na rok. 

Można też liczyć inaczej bo na 2008 rok PIS ustalił 1126 PLN a na 2016 PO ustaliła na 1850 PLN/rok

Jesli tak to za PO-PSL wzrosło kwotowo 724 Pln/ 8 lat a  za PIS 270 PLN/4 lata.  Zasadniczo w podobnym tempie to idzie tyle że teraz napchali do głów pierdół o godności  i jak to wszystko ruszyło z kopyta i dobrze się dzieje. Umiesz to wytłumaczyć? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
Staszek - zainteresuj się np modernizacją wojska. Śmigła nie kupione i już masz parę miliardów rocznie w plus. A GTO? A altyleria? Kupiony za to Gulfstream, do którego delegacja się nie zmieściła. Gdzieś ubyło aby dla innych było. Ludziom się za to wciska - większą szczelność podatków. To na tym forum rozliczony został 16 rok a działania, jakich dokonano i tak byłyby zrobione. Złomem za to nadal handlujesz na zwolnieniu. Split Payment? Blokuje Ci środki z VAT do 25. Stać Cię na to aby urwać z obrotu taką gotówkę? Ja nikomu w splicie nic nie zapłacę bo to robienie sobie żartów z kontrahenta. Roman - dochodowy to minipodatek w budżeciebi na żadne dziecko nim nie płacisz. Załóż działalność i przejdź na VAT - pogadamy.
Opublikowano

to co poniżej wygląda jak przeklejone. Napisałem chyba wczoraj a edytor zapamiętał i wyrzucił teraz.
Oceńcie czy dobrze że puściłem nie czyszcząc edytora bo teraz chciałem wspomnieć o niemieckiej gospodarce i jej obecnym spowolnieniu gdy zanikają żerowiska wcześniej głupkowatej komuny wschodniej Europy a teraz Orbany i Kaczyńskie a na koniec Trump. Do rozwinięcia przy innej okazji skoro poniższe a szkoda mi aby się "zmarnowało"

Miarą prawdziwego poczucia godności jest odsetek uprawnionych do zasiłków wśród tych o dochodach wystarczających na ponad minimum socjalne, którzy mimo takiego prawa wniosków nie składają. 
Strach badania robić, co nie?
 Owe 500 zł to zbyt okrągła liczba aby można było o jakieś głębsze przemyślenia "oskarżać" pomysłodawców ale idea refundacji minimum socjalnego dla dzieci które nawet prawa nie mają generować dochodów nie taka najgłupsza a godności by nie tyczyła gdyby wszystkim dzieciom z automatu (bez konieczności wnioskowania) i uzależniona wysokość od owego minimum socjalnego ustalanego przecież do innych celów corocznie. Taka odwrócona emerytura bo nikt nie dyskutuje jakoś z faktem emerytur nawet socjalnych co - moim zdaniem - największy udział w przejedzeniu pokomunistycznego majątku u nas mają emeryci a nie złodzieje. Najwartościowsi młodzi widząc co się dzieje zwyczajnie się stąd zabrali bo ani szans przejąć mieli przejąć ten majątek ani przyszłości dla swoich dzieci gdzie emeryt ma lepiej niż niejeden pracujący. Rozejrzyj się dookoła siebie a na pewno zauważysz że do Polski ściągają emeryci a wyjeżdżają młodzi.
Nadal ekonomicznie lepiej być tutaj emerytem niż dzieckiem. Tylko nie pieprzyć mi tu że emeryci sobie wypracowali bo jedynym co po sobie zostawisz to dzieci i kolejne pokolenia, reszta może zmienić stan na ruinę jeśli nie będzie komu tym zarządzać.
Szanowni emeryci tak sobie wypracowaliście że nie ma komu tym zarządzać BO NIE BARDZO JEST CZYM.
W miarę sprawna gospodarka jest zasługą wszystkich rządzących i pracujących tu wcześniej ale zapaść demograficzna też i ktokolwiek by nie rządził musi z tym się zmierzyć bo jakieś błędy są pewne popełnione i nadal nie poprawione skoro trend się utrzymuje.
500+ to za mało nie co do wysokości a strukturalnej wartości i niewiarygodne bo uznaniowe, zawsze można zabrać. "Sufitowość" stawki sama mówi za siebie.
Trzeba pomagać dzieciom nawet bardziej niż starcom. Skoro nie potrafiono niczego lepszego wymyśleć nad ten zasiłek to dobre i to. Potrzeba jednak coś więcej. Nie finansowo, bardziej w proporcjach wartości, relacjach społecznych, finansowym preferowaniu w podatkach normalne rodziny a nie sprawianie gdy samotni rodzice dostają darmo na dzieci więcej niż normalna rodzina jest w stanie wypracować jeśli ponad trójkę dzieci posiada a jaką dewiacją proporcji jest określanie mianem wielodzietnej z trójką już to szkoda pisać.

Opublikowano

Jakie czasy, takie kryterium dewiacji.:DMożna by rzec. Troje to chyba już początek wielodzietności. W zasadzie sam mam troje, więc jaki to cyrk na co dzień. to troszkę już ogarniam. Jeśli ktoś chce więcej, to chwała mu za odwagę. I tu powraca problem tego że nie należy się na pierwsze dziecko. Bo ileś tych "pierwszych" dzieci jest. A poczucie że nic nie dostali bo byli pierworodnymi, może zniechęcać w przyszłości do posiadania dzieci w ogóle. Szczególnie kiedy planuje się jedno, Tak ukryta bomba w podświadomości.

Opublikowano (edytowane)

To że Adamowicz nie zaprasza wojska po zeszłorocznym cyrku, zdaje się nie być niczym niezrozumiałym. Tak samo harcerze "wydymani" podczas uroczystości, pomimo zapewnień ze strony rządowej chyba wolą nie ryzykować. 
Problem w tym że Błaszak, mając w perspektywie zbliżające się uroczystości, zamiast wysłać emisariuszy do samorządowców i zapewnić że wycofują się z Antkowych pomysłów, drze japę. Jako obywatela grzmoci mnie po całości czy ktoś brzydzi się podać komuś rękę. To są uroczystości ważnej rocznicy i wszelkie oszołomy mają dołożyć starań aby godnie przebiegły. To nie są uroczystości ku czci Błaszczaka, Dudy czy Adamowicza. Poza tym nikt nie wycofał się z Apelu Smoleńskiego a on tam pasuje jak świni siodło.
Z drugiej strony, jeśli organizatorem jest miasto, to organizator ustala przebieg i zaprasza gości. Może wnioskować o asystę wojskową, ale nie musi. W ubiegłym roku poszli na ustępstwa a potem wyszło jak wyszło. 
A tak w ogóle to nasi oficerowie są poszukiwanym przez Bundeswerę towarem. Sporo ostatnio posypało się propozycji aby po zdaniu egzaminu kompetencyjnego dostać etat za Odrą, I ludzie przystępują. Ale jak kopać się z koniem tutaj to może i faktycznie. 

Edytowane przez mirro
Opublikowano
Mirro niezawodny jak zwykle. Widać nie wszyscy to pamiętają. Ale, że magazyn stał się punktem oporu to już symbol męstwa - raczej uporu. Więcej męstwa było w obronie poczty moim zdaniem...
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Ulman napisał:

Jesli tak to za PO-PSL wzrosło kwotowo 724 Pln/ 8 lat a  za PIS 270 PLN/4 lata.  Zasadniczo w podobnym tempie to idzie tyle że teraz napchali do głów pierdół o godności  i jak to wszystko ruszyło z kopyta i dobrze się dzieje. Umiesz to wytłumaczyć? 

-produkt krajowy brutto w czasie rządów PIS-u przyrastał rocznie o ponad 6%, produkcja przemysłowa o ponad 10%, inwestycje o 20%, produkcja budowlana o ponad 60%.
-w okresie 2005-2007 powstało 1,2 mln miejsc pracy w kraju
- spadło bezrobocie z ponad 3 mln osób w 2005 do około 1 mln 100 tys. w 2008
- inflacja była niska ( spełniała kryteria wejścia do strefy euro), a zloty stabilny ( złoty nie przekroczył bariery 3.50 za euro).

-zmniejszono deficyt finansów publicznych z około 4 proc. PKB do w 2006 do 3 proc. PKB ( jedno z kryterium do przyjęcia waluty unijnej) ( Tu warto przypomnieć, że za rządów PIS Polska spełniała wszystkie kryteria przyjęcia do strefy euro. Jednak Kaczyński sensownie uznał, że jesteśmy za słabi gospodarczo i ekonomicznie, żeby starać się o wejście do korytarza ERM2 ( zamrożenie kursu złotego na dwa lata)

-cena benzyny spadla z ok. 4,30 zł do 3,70 zł.

-zlikwidowano podatek od spadków i darowizn
- zmniejszono podatek dochodowy od osób fizycznych
- obniżono o ponad polowe składkę rentową, dzięki czemu wzrosły pensje
- podniesiono znacząco najniższą płacę.

-w ramach funduszy strukturalnych i Funduszu Spójności rząd PIS uzyskał 67,3 mld euro na lata 2007 – 2013. ( za które obecnie są budowane m.in. drogi ).

-wprowadził w ramach polityki prorodzinnej nieznane w Polsce a powszechne w Europie Zachodniej odpisy od podatku na każde dziecko
- wydłużył urlopy macierzyńskie
- wprowadził też tzw. „becikowe”, czyli zapomogę z tytułu urodzenia dziecka
- na dożywianie dzieci przeznaczył 500 mln zł rocznie.

-zainicjował politykę bezpieczeństwa energetycznego przez poszukiwanie niezależnych źródeł energii w kraju i zagranicą
- sprzeciwiał sie budowie gazociągu północnego z Niemiec do Rosji
- zainicjował budowę „gazoportu”.

-wprowadził mechanizmy konkurencji w telefonii komórkowej: spadły o prawie połowę ceny dostępu do internetu i ceny usług telefonicznych
-stworzył Urząd Komunikacji Elektronicznej przeciw praktykom monopolistycznym.

-powołał Centralne Biuro Antykorupcyjne

-wprowadził sady 24-godzinne (zlikwidowane przez rząd Donalda Tuska)
- powołał Krajową Szkołę Sędziów i Prokuratorów. Po dwóch latach rządów PiS przestępczość kryminalna spadla o 18 proc.
-dokonał likwidacji Wojskowych Służb Informacyjnych
- powołał nowe służby specjalne
- rozpoczął restrukturyzacje polskich sil zbrojnych.

-przeprowadził ustawową lustrację zahamowaną dziś przez PO i SLD.
-wzmocnił pozycję Instytutu Pamięci Narodowej.

-nakłady na ochronę zdrowia wzrosły o ponad 10 mld zł, tj. o 26%, a niedopłacanym latami pracownikom tej branży podniesiono wynagrodzenia o blisko jedna trzecią. Żaden rząd tego nie przeprowadził do tamtej pory, a i do dziś.

Za rządów PiS 86% Polaków deklarowało, ze czują sie zadowoleni, a ponad 60% twierdziło, ze żyje sie im dostatnio.

więc nie udawaj liczącego bo pier**lisz głupoty 

Edytowane przez Roman176
  • Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

To nie są uroczystości ku czci Błaszczaka, Dudy czy Adamowicza...

Ale to właśnie Adamowicz uznał te uroczystości za swoje prywatne i zadecydował kto nie może w nich uczestniczyć !

DkKUuQCXoAE44-O.jpg

Herr Adamowiczowi marzy się Wolne Miasto Gdańsk .

• Like 2
  • Thanks 3
Opublikowano

No co jak co , ale upamiętnienia wybuchu 2 wojny bez wojska nie pamiętam . Wstyd ! Może niech choć sam ten Jełop jaki mundur założy . O.o

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v