Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

No wiesz Marek, nie często nadarza się  okazja, witać w roli dowódcy kompanii honorowej przylatujących dwu prezydentów.
Bardziej obowiązki służbowe niż towarzyskie. Z resztą, gdzie mnie tam maluczkiemu w takie progi? :D

Opublikowano (edytowane)

Polało wczoraj tak że nic z rana zrobić się nie da bo mgła i silna rosa to sobie obejrzałem zaległe wczorajsze wiadomości tvp.
Pierwsze słowa to "Walczyć trzeba zawsze, bez względu czy są szanse sukcesu czy nie" w ustach jakiegoś żołnierza który pominął  dodać że każda walka niesie nadzieję.
Powstanie Warszawskie nie było taką walką bo jej wynik nie był znany i były szanse na sukces jeśli by się okazało że po drugiej stronie frontu stoi przyjaciel a nie kolejny wróg i powstańcy przegrali bitwę nie jako fanatycy ale jako zdradzeni.
Dzisiaj wykorzystanie tamtych zdarzeń do gloryfikacji fanatyzmu potwierdza tylko nasze przekonanie że Polska nigdy nie miała dobrego gospodarza bo jedyne co potrafią rodzimi włodarze to wysłać nas na pewną śmierć jeśli oni uznają to za słuszne i dramatu bohaterów Powstania Warszawskiego ciąg dalszy.
To nie byli fanatycy a na pewno by sobie nie życzyli aby ich wykorzystywano do kreowania fanatycznych wartości jako źle podany przykład, kierowała Nimi nadzieja nie fanatyzm i pamięć ich nadziei na zwycięstwo. Nie róbcie w bohaterów Powstania fanatyków bo takimi nie byli.

Dowiedziałem się też że sprawa (spot) Trzaskowskiego ma już dziewięć lat i jeśli propagandyści z tvp sądzą że są fachowcami to dostarczyli mi tylko dowodów przeciwko sobie bo najwiarygodniejszym dowodem przeciwko komukolwiek jest dostarczony przez niego samego. 
Jednakowym brudem moralnym jest sam spot jak i odkopanie go akurat teraz i obaj jesteście siebie warci Trzaskowski i Jaki.
Jeden powinien przeprosić a drugi docenić i uszanować prawo do błędu a nie wyciągać brudy jakie tylko znajdzie bo nie ma ludzi doskonałych nigdzie a zwłaszcza w polityce bo najwartościowsi brzydzą się takiego towarzystwa jeśli takich metod używa.
Kampanie wyborcze jedna za drugą teraz będą i warto poznać mechanizmy manipulacji informacyjnej aby nabrać dystansu.
Nie wszyscy jesteśmy takimi baranami jak by sobie politycy życzyli.
Przekorny tytuł bo godzina czterdzieści to nie taki krótki. Ostatnie kilka minut o przypadku obnażającym mechanizmy "obowiązkowego szacunku" dla elit.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Z mojego punktu widzenia to co powiedział żołnierz ma sens, natomiast dla cywila to raczej wyrok śmierci. Rolą dowódców jest zmotywowanie do podjęcia działania. Przy tego typu działaniach wynik nigdy nie jest przesądzony. 
Tu bardziej chodziło o beznadziejne położenie ludności i widmo eksterminacji. Można powiedzieć że stracili nadzieję, albo że ich jedyną nadzieją była walka.
Co by nie mówić nikt dziś nie jest w stanie tego ocenić, albo nie daj Boże aby próbował to zrobić. Tylko pokora wobec ich ofiary może być należytą formą uczenia pamięci. 
Może niech niektórzy przestaną wkładać w usta Powstańców patriotyczne frazesy i zamilkną, to byłoby najwłaściwsze.

Opublikowano

Są różne ... nie wiem.. aforyzmy, powiedzenia.
Np. "honor ważniejszy niż życie" ale i "jeśli kogo nie możesz pokonać..."  
Jeśli kto odemnie żąda fanatycznego poświęcenia świadczy to o jego ocenie mojej wartości a przekaz "zgińcie dla sprawy" wolę "nie dajcie się zabić" bo po co Wam wtedy ta walka jeśli skorzysta ten który was wysłał. 
Stań do walki beznadziejnej tylko wtedy, jeśli sam to uznasz za słuszne. To wystarczy.

Opublikowano
Przede wszystkim miało być aby zaprzestali wycierania pysków... Dysydent. W wojsku nie pytasz. Czasem mówisz kumplowi - giniemy tatulku a idziesz robić swoje bo to jednak jak rzemiosło. Powstanie rozpoczeli żołnierze. Reszta to pospolite ruszenie. Część ludności Warszawę opuściła. Beznadzieja sytuacji wynikała z politycznych uwarunkowań.
Opublikowano
6 godzin temu, DTaras napisał:

Wogóle mogliby już sobie, łapciuchy wszelakie, pyski Powstańcami wycierać. Pisałem co sądzę o koszulkach, bluzach czapeczkach z kotwicą jako motywem przewodnim.

Al bym się nie zdziwił jakby rządzący mieli w rodzinach producentów takich patriotycznych akcesoriów 

Opublikowano

Można by jej jaki pomnik pierdyknąć , bo to pod cud podchodzi . xD

Opublikowano

No i niech ktoś mi powie że jest sprawiedliwie . Za kasę i po znajomości to i w Kościele można się wybielić . A Ty chłopie drżyj przed piekłem , bo w niedzielę do głowy ci wpadnie coś zrobić . :9_innocent:

Opublikowano
4 godziny temu, dysydent napisał:

Sobie pozwoliłem zacytować część z tekstu z tego linku.

"Okiem Polonisty: To taki rodzaj usprawiedliwienia przed matką, która, jak to matka, umiera z niepokoju, perswaduje, prosi, może krzyczy, aby powstrzymać. Ale się nie udało. Po raz kolejny zatriumfował ten młodzieńczy upór. Trzeba jednak jakoś mamę uspokoić. Czy trafią do niej argumenty, że to za Polskę, za Wolność, za honor. Że jestem szczęśliwy, że każda cząstka mego ciała rwie się do walki. A co z rozumem? Nieważny. W takich okolicznościach racjonalne myślenie jest niepotrzebne. Dużo egoizmu w tym wierszu. Nieistotne że zginę, że matka cierpi i płacze. Najważniejszy jest Sten w ręku i śmierć wroga. Nie wiem czemu, ale ta postawa przypomina mi taką szczeniacką i szpanerską (może dlatego, że sama jestem matką). "

Bo droga Pani jesteś matką czasu pokoju. Bo jeśli nie ma być jutra a pozostaje tylko walka, albo czekanie na śmierć, nie ma miejsca na na racjonalne myślenie. Jeśli będzie jakieś "po walce" to sobie może Pani powyzywać od szczeniaków i szpanerów. 

Opublikowano
Mirro - przeczytaj o Szczepańskim. Miał 22 lata - czyli najsprawniejszy wiek. To nie jest dziecko z teledysku. I właśnie o tę manipulację idzie. To byli żołnierze a matka? Kobieta zostaje matką do końca życia.
Opublikowano
1 godzinę temu, jacek1296 napisał:

I pewnie jeszcze dziewica.

Ona to.moze nie ale stryjo jak najbardziej

jak to jest ze dziadek z wermachtu to skandal i hańba a wielokrotnie przełożona córka prezydenta tysiąclecia i bratanica prezesa wszystkich prezesów to norma i nie problem. 

Opublikowano

Że któryś raz z kolej kobieta próbuje sobie życie ułożyć , to dla mnie nie jest aż tak wielki problem , ale to że ma już następne unieważnienie małżeństwa , jak twierdzicie , to już dla mnie powód do krytyki .

Opublikowano

No nie każdy lubi się zniżać do poziomu kolesi , którzy tak oceniają . Najważniejsze że dużo takie typki się modlą . ;):D:D

Opublikowano

kurna,ale macie temat na dzisiaj... moze to i lepiej -niech sie rodza dzieci, zamiast bezsensownie umierac...........

krakowskie spojrzenie na historie-jesli nawet adrian dzisiaj mowil co innego to klamalB|

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v