Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ZdjÄcie użytkownika Nie oglÄdam TVN.

Politico: Elita UE jest oczarowana Morawieckim

ik 07.07.2018, 16:55 |aktualizacja: 20:04
Udostępnij:    

uid_2810c1fc888ea4b2307d83b97ffe9c9a1530

Politico wskazuje, że Morawiecki „z brutalną siłą” mówił o porażkach Europy w dziedzinie podatków i o rajach podatkowych (fot. PAP/Radek Pietruszka)

NAJNOWSZE

Portal Politico pisze o Mateuszu Morawieckim, z którym rozmawiał przed niedawnym szczytem Unii Europejskiej, że premier jest „akceptowalną twarzą rządzącej w jego kraju partii Prawo i Sprawiedliwość”.

Wyrażono opinię, że „najpotężniejsza postać w tej partii, Jarosław Kaczyński, jest może niepopularny w Brukseli, ale elita UE jest oczarowana 50-letnim Morawieckim, który równie swobodnie cytuje lewicowego ekonomistę Thomasa Piketty'ego, opisuje chrześcijaństwo jako istotę Europy i odrzuca krytykę przymusowego odsyłania na emeryturę polskich sędziów, powołując się na +pluralizm konstytucyjny+”. 

Politico pisze o swym zaskoczeniu podejściem Morawieckiego do wrażliwych kwestii UE. Odnotowuje, że chwalił on kanclerz Niemiec Angelę Merkel i prezydenta Francji Emmanuela Macrona za forsowanie podatku cyfrowego i mocno poparł plan inwestycyjny szefa Komisji Europejskiej Jean-Claude'a Junckera. 

– Potrzebujemy pozytywnych przykładów w Europie – cytuje Politico Morawieckiego w tym kontekście.

Napisano też, że Morawiecki podkreśla, iż nie podchodzi „ideologicznie” do potencjalnego członkostwa Polski w strefie euro – chce tylko, żeby polskie płace dogoniły te w Europie Zachodniej, zanim podjęta zostanie decyzja.

#wieszwiecejPolub nas
Politico wskazuje też, że Morawiecki „z brutalną siłą” mówił o porażkach Europy w dziedzinie podatków i o rajach podatkowych. Potępił unikanie podatków i „mafie VAT-owskie”, które – jak powiedział – okradają europejskich podatników na 325 miliardów euro rocznie.

uid_424d7e75286acf17af2651eabbc241b21530

Politycy opozycji i niektórzy dziennikarze rozpowszechniają fake news nt. premiera Morawieckiego

Politycy opozycji i niektórzy bliscy im dziennikarze rozpowszechniają w sieci wpis uderzający w premiera Mateusza Morawieckiego, sugerując że jest...

zobacz więcej

Odnotowano, że polski premier postrzega walkę z oszustwami, a także unijne projekty w dziedzinie obronności, innowacyjności i inwestycje publiczne jako sposób na nasilenie integracji europejskiej i złagodzenie „związanych z populizmem napięć”. 

Populizm 

Zapytany o etykietę „populizmu” przyczepianą jego rządowi, Morawiecki odparł: „Czy spełnianie oczekiwań naszych obywateli jest naprawdę populistyczne? A może jest to istota demokracji”. 

Politico odnotowuje, że w sprawie migracji polski premier zadeklarował gotowość wpłacania więcej do funduszy wspierających Afrykę Północną i Syrię oraz poparł ideę Planu Marshalla dla Afryki. 

Powiedział też m.in., że Europa ignoruje starania Polski o zaabsorbowanie Ukraińców, którzy musieli opuścić swe domy z powodu wojny Rosji w Donbasie.

źródło: 

pap.png

PAP
Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Ciekawe nie tak dawno wg ciebie Jurgiel był najlepszym ministrem i tak wiele zrobił dla rolników. Nie wstyd ci tak błaznować? Zmieniasz zdanie jak chorągiewka na wietrze jak ci pis powie tak ty mówisz. Nie dawno najlepszy był Jurgiel teraz najlepszy jest Ardanowski.

A ten co przyjdzie po nim też bedzie najlepszy a potem kolejny i td. Warunek jest jeden - bedą coraz lepsi dopóki bedą z PISu. W momencie gdy nastanie zmiana włądzy będzie tragedia, dramat, zdrada i pożoga.  To jeden z tych najlepszych fachowców od rolnictwa którzy osiagają poziomy dla poprzedników niedostępne  https://www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/posel-pis-narazil-sie-kolegom-bo-stwierdzil-lowiectwo-jest-poubeckie/w107gt5

Gość marekfarmer
Opublikowano

Nie pisałem że  Minister  Jan Krzysztof  Ardanowski jest  najlepszym Ministrem.  ,,Bredzisław ,, jak widać  nadal na forum bredzi i zmyśla  xD  xD  xD  całe szczęście że jego posty mi się nie wyświetlają. B|

Krzysztof Jurgiel  był  najlepszym Ministrem Rolnictwa   jak do tej pory   czy Jan Krzysztof Ardanowski będzie lepszy   zobaczymy. 

Opublikowano

Każdy nastepny w PIS jest lepszy od poprzednika  a poprzednik  nigdy nie był gorszy od obecnego. Ot taki fenomen przyrodniczy. Moze ten Ardanowski razem z najlepszym premierem którego tak powinnismy wspierać , załatwi w końcu te dopłaty takie jak dla Niemców.. Jurgielowi się jakimś cudem nie udało

• Like 1
Opublikowano

Oj tam. przecież Pawlaka PiS nie desygnuje na to stanowisko i kogoś musieli a o Ardanowskim przynajmniej gdzieś kiedyś słyszałem bo o Jurgielu dopiero ja ministrem został. W rolnictwie naprawdę rządzi pogoda, i najwięcej od niej zależy cała reszta daleko za czynnikami naturalnymi. Bruksela dopłatami ma więcej do powiedzenia niż jakikolwiek najgenialniejszy minister a negocjacje tych dopłat zawalone jeszcze na etapie przedakcesyjnym.

Opublikowano (edytowane)

Akurat w rolnictwie nie po to dopłacamy do produkcji aby za eksportem te dopłaty służyły innym w zaniżonych przez to cenach. Eksport tylko nadwyżek aby pomóc producentom koszty zwrócić a produkcja pod własny rynek przede wszystkim i minimalizacja nadwyżek. Wybitnie to nierynkowe ale subwencje skądś pochodzą i w końcu ktoś się "kapnie" że coś nie tak z tym eksportem.
no mniej więcej chyba nakierowałem o co mi chodzi 
To że zbytnie hołubienie subwencjami żywności to rolnictwo w końcu zniszczy to już inna sprawa bo łatwość prosperowania w nie zmienianych warunkach zakonserwowanych dopłatami hamuje rozwój i naprawdę trudne jest do opanowania zachowanie minimum bodaj konkurencji z wygaszeniem oscylacji rynkowych bo koniunkturalność chleba bardzo groźna w społecznych skutkach.

Edytowane przez dysydent
Gość marekfarmer
Opublikowano
44 minuty temu, Ulman napisał:

Każdy nastepny w PIS jest lepszy od poprzednika  a poprzednik  nigdy nie był gorszy od obecnego. Ot taki fenomen przyrodniczy. Moze ten Ardanowski razem z najlepszym premierem którego tak powinnismy wspierać , załatwi w końcu te dopłaty takie jak dla Niemców.. Jurgielowi się jakimś cudem nie udało

A może ,,Profesur  załatwi  te  większe dopłaty   ???

Ja tam bym wolał żeby zlikwidowali  dopłaty w ogóle  

Opublikowano (edytowane)

Tylko trzeba by w całej Unii bo konkurencja wykończy jeśli jedni dostaną a inni nie
Trzeba by odpowiedzieć sobie na pytanie skąd wziął się pomysł dopłat do produkcji żywności i dlaczego został zaakceptowany?

Całkowitej likwidacji pomocy w rolnictwie bym nie chciał bo gdy pogoda pozbawi plonów... tylko to by było bardziej korupcjogenne bo decyzyjność bardzo rozproszona i trudna do skontrolowania czy sprawiedliwie pomoc rozdzielona a nie za łapówki.
Najłatwiejszym sposobem utrzymania w gotowości produkcyjnej gospodarstw są automatyczne dopłaty obszarowe, gorzej z produkcją rolną nie związaną uprawą polową stąd większe wahania koniunktury na rynkach mleka mięsa drobiarskim czy nawet pieczarek bo przekracza to możliwości stworzenia skutecznego systemu działającego automatycznie. Zgadzam się - dopłaty są złem - tylko nie wiem czy koniecznym?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

A może ,,Profesur  załatwi  te  większe dopłaty   ???

Ja tam bym wolał żeby zlikwidowali  dopłaty w ogóle  

Przeciez nie raz pisałes ze on nic nie może więc jakim cudem miałby coś załatwić jak żadnej władzy nie ma.?O.o Co innego nasz dzielny rząd,-  walczy ze wszystkimi o wszystko z jakiegokolwiek powodu. Zakładam ze o zlikwidowanie nierówności dopłat nasz rząd się upomina i nad tym pracuje jak deklarował? No chyba ze zachowaja sie tak jak przy pracownikach delegowanych i bedą wnioskować by  rodacy zarabiali mniej jak ich odpowiednicy na zachodzie:D

Jak to jest że prezydent Chorwacji może obejżeć mecz z premierem Rosji,https://sport.onet.pl/mundial-2018/mundial-2018-prezydent-chorwacji-swietowala-zwyciestwo-z-pilkarzami/s46227b 

Orban, Merkel, rozmawiaja jak ludzie z Putinem a Macron ma wpaść do Rosji na półfinał Tylko te nasze patafiany wiecznie obrażone, pokrzywdzone, zagniewane jak dzieci ze szkoły specjalnej. Dramat

Za to u nas paranoja i schozofrenia w pełnym rozkwicie https://wiadomosci.wp.pl/dariusz-szpakowski-zaatakowany-przez-pracownikow-tvp-i-polityka-pis-6271125698439297a

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

do mnie tez dzwonia z warszawy z numeru 223263302 ale takich  nie odbieram z zasady -jako prawdziwy krakus zrywam kontakty z kazdym kto wyemigrowal na mazowieckie zadupie, chocby to byl sasiad co byl kapitanem statku ktory plywal do mlocin albo siostra szwagra co mieszka na srebrnej:D:D:D.

jesli jurgiel byl najlepszym ministrem to czemu go odwolali- jesli broszka byla najlepsza:tw_astonished:. markowi to chyba ta susza tak szkodzi-odwodnienie organizmu prowadzi do szybkiej smierci-pierwszy obumiera mozgB|.

kampanie samorzadowa pis bedzie prowadzil poreba-ten sam co z agentami mosadu niedawno negocjowal zmiane ustawy o ipn- nie zazdroszcze tym w ktorych beda rzadzic nominaci pis-u-choc nie wykluczone ze bede na nich glosowal -w koncu ci ktorych znam osobiscie to tacy sami.....wpisz dowolne obrazliwe slowo..... jak ja -wiec co mi szkodzi..

zrownanie doplat, powrot wraku......... we wtorek 10 ktory to juz ??????

Gość marekfarmer
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Przeciez nie raz pisałes ze on nic nie może więc jakim cudem miałby coś załatwić jak żadnej władzy nie ma.?O.o

Jak marynarkę  albo buty  będzie zakładał  Juncerowi  to może coś  szepnąć  xD  xD  

1 godzinę temu, jacus napisał:

jesli jurgiel byl najlepszym ministrem to czemu go odwolali- jesli broszka byla najlepsza:tw_astonished:. markowi to chyba ta susza tak szkodzi-odwodnienie organizmu prowadzi do szybkiej smierci-pierwszy obumiera mozgB|.

Jurgiela nikt nie odwołał  B| Sam zrezygnował  

U mnie ,,Prawdziwej suszy,,  wedle  definicji  sołtysa  nie ma także  trafiłeś  jak kulą w płot 

Opublikowano

jak na ciebie to wystarczy ta susza nieprawdziwa:P. usun te bzdury ze stopki bo tylko zasmiecaja strone, znowu pogrzeb ale tym razem nie bede sie modlil przed izydorem zeby lalo u ciebieB|-jak nie ma suszy to szkoda intencji:P.

ogladaliscie relacje ze mszy w lucku- nie wiem czy tylko ja mialem wrazenie ze adriana dopadl wirus filipinski 2.0 ??? cos wygladal na wczorajszego....arcybiskupa glodzia tam nie widzialem a chwial sie jakby mu golen chorowala:P.

Gość marekfarmer
Opublikowano

Poco ty  chodzisz do tego  kościoła skoro  Modlitwę nazywasz bzdurą   :ph34r:

żeby  sąsiad widział że jesteś  xD  

Opublikowano
23 minuty temu, marekfarmer napisał:

Jurgiela nikt nie odwołał  B| Sam zrezygnował  

BuuucchhhaaachaaaxD

To może jeszcze niech się sam powoła z powrotem:D:D:D

• Haha 1
Opublikowano

zebys nie wykrakal ze spiacy rycerz wroci:P.

z moich sasiadow to tylko jeden chodzi:P, ja chodze tylko na pogrzeby a ze  znam osobiscie mnostwo ludzi to i 2 razy w tygodniu sie zdarzy-rekord za styczen ubieglego roku 20 .czlowiek sie starzeje coraz wiecej znajomych pod buczkami...........

Opublikowano

wydaje mi sie-choc tu moge sie mylic-ze frekwencja na moim pogrzebie bedzie mi obojetna,przyjme ja na zimno...

u nas w domu zawsze byla para koni i "fasag" na ktorym przodkowie wywozili tych ktorych to byli winni-rodzinie, sasiadom,znajomym u ktorych sie robilo w polu-u nas pod krakowem para koni to byla rzadkosc[znalem takich co krowami robili],na 100 domow moze bylo ich z 5, koni juz nie ma ale zwyczaj pozostal i nie sadze zebym sie zmienil- na te 2 godziny moge robote zostawic...

Gość marekfarmer
Opublikowano
20 minut temu, Ulman napisał:

BuuucchhhaaachaaaxD

To może jeszcze niech się sam powoła z powrotem:D:D:D

uważaj żeby ciebie  ktoś nie powołał gdzie indziej  xD  xD  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v