Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Musiałem poczytać o co chodzi, a tutaj o kastowość sędziowską. Gdyby zrobił badania statystyczne ilu sędziów jest dziedzicznymi spadkobiercami zawodu? tylko czy to już kastowość czy jeszcze tzw. tradycje rodzinne? 
Tylko czy sędzia to tylko zawód, profesja? czy już funkcja, przywilej, władza?
W polskich warunkach niestety bliżej środowisku sędziowskiemu do kastowości niż nawet trendom politycznym bo te wielokrotnie częściej się zmieniają.
Ustroje nawet gdy sagi sędziowskie trwają ponad wszystko. Niestety - to jest kasta a PiS tylko chciałby więcej swoich do niej wprowadzić

Edytowane przez dysydent
Gość lukejro
Opublikowano
17 godzin temu, lukejro napisał:

Ulman a z kogo to cytat?? „Blokady? Jakie blokady? Za mojej władzy żadna nie utrzymałaby się dłużej jak 5 minut. Blokadę bym rozwalił, chłopom poobijał mordy, a ciągniki spalił!”  albo ten „Obecnie hodujemy hordy tchórzy i donosicieli! Skurwione społeczeństwo skurwieli!”  i jeszcze wisienka na torcie „Kobiety nie mogą być inteligentne - dba o to mechanizm Ewolucji Naturalnej. Inteligentna istota nie wytrzymałaby przebywania dłużej niż godzinę dziennie z paplającym dzieckiem! Dlatego właśnie (i nie tylko dlatego) mężczyźni nie lubią wiązać się z kobietami inteligentnymi: instynktownie chcą, by ich dzieci miały dobrą opiekę”.

54 minuty temu, Ulman napisał:

Ty też odpowiedzieć nie potrafisz? Pytaniem na pytanie?O.o

Gersdorf lżyła Gmyza ? Kiedy?

Oni tobie nie chcą odpowiedzieć a ty mi... Jaki cham i prostak wypowiedział powyższe słowa??? Dla ułatwienia jeszcze jeden cytat tego delikwenta „Mordowanie milionów ludzi nie było celem Hitlera. Niech mi pan pokaże chociaż jedno zdanie, które będzie świadczyć o tym, że wiedział o eksterminacji Żydów. Gdyby dziś stanął przed sądem, musiałby zostać uniewinniony”.

Opublikowano
6 minut temu, lukejro napisał:

Oni tobie nie chcą odpowiedzieć a ty mi... Jaki cham i prostak wypowiedział powyższe słowa??? Dla ułatwienia jeszcze jeden cytat tego delikwenta „Mordowanie milionów ludzi nie było celem Hitlera. Niech mi pan pokaże chociaż jedno zdanie, które będzie świadczyć o tym, że wiedział o eksterminacji Żydów. Gdyby dziś stanął przed sądem, musiałby zostać uniewinniony”.

Po co zadajesz pytania retoryczne? Każdy wie że to Korwin. Często ma swoje teorie ale daj Boże by jakikolwiek polityk w Polsce miał taka wiedzę z zakresu politologii.  By próbować zrozumieć Korwina musiał byś przyjąć że świat może być inaczej zorganizowany i urządzony. 

Niech bedzie przykłąd rolników. Jako wolnosciowiec JKM wyznaje że państwo powinno zapewniać podstawowy porządek prawny, bezpieczeństwo, jakieś podstawowe szkolnictwo i opieka medyczna. Podatki niskie , pieniadze w kieszeniach ludzi a nie państwa, żadnego socjalu i wsparcia produkcji a tylko wolny rynek który sam sie reguluje. Państwo nie pomagało by ale też nie przeszkadzało wiec po co mieli by rolnicy protestować? Nie mogli by nic zyskać więc blokada była by bezzasadna i zapewne nielegalna . Chciejstwo mniejszości nie może powodować dyskomfortu wiekszości i czy to byliby rolnicy górnicy czy panie Grazynki z kasy w Biedronce  nie powinno sie im ulegać.  On tak to widzi

Co do skurwionego społeczeństwa. Może za mocno powiedziane ale napewno upodlone przez każde kolejne socjalistyczne rządy. Donosicielstwo? Oczywiscie że władza to pochwala  http://www.nto.pl/wiadomosci/opole/art/4548111,urzad-skarbowy-czeka-na-twoj-donos,id,t.html 

Co do kobiet to jak zwykle dyskusyjna teoria. Udowodnione jest że kobiety są bardziej średnie intelektualnie . Mniej jest idiotek ale też genialnych kobiet niż w populacji mężczyzn. 

JKM mówi co mysli a nie tak jak cała miałka swołocz socjalistyczna - mówi to co powinien i to czego chce lud, elektorat i nie można ich drażnić bo nie wybiorą ponownie do koryta. Łagodniejszą forma Korwina jest Kukiz

Co do kast - obecnie pojecie ma wydźwięk mocno pejoratywny.  Niestety poprzez rozbiory i kolejne wojny wyzbylismy się szlachty, magnaterii, później również inteligencji która rozproszyła się po świecie lub wygineła podczas wojny. Razem z nimi wyzbylismy się części tradycji, środowisk z których wyłaniały sie kolejne autorytety, ludzie o szerokich horyzontach. Teraz mamy dyktat dziadów bo to najwiekszy elektorat, politycy wywodzą się też spośród dziadów i mówia do nich ich jezykiem i zachowuja sie jak oni . Często jest tak że chamstwo z niby elit zacheca czy raczej usprawiedliwia chamstwo na poziomie między ludzkim. Skoro im wolno i rzadzą nami to czemu mi nie wolno? Do tego wszelkie srodowiska które do czegoś doszły , sa wykształcone czy cokolwiek osiagneły są w niełasce. Albo są postkomunistami albo aferzystami albo z "układu" Rządzi proletariat o niskich instynktach i dlatego jeszcze przez wiele lat bedzie syf. Jesli o mnie chodzi  - niech się tworzą kasty czy jak tam zwał środowiska ludzi madrzejszych, lepiej wykształconych bardziej zamoznych bo to bedzie kreowac elity. Elit z proletariatu nie było i nigdy nie bedzie

No to teraz się zacznie........:)

• Haha 1
Opublikowano
Coś w tym jest... Nie mniej strach przed homontem dobrze działa. Ogólnie to obecnie mamy swoisty Afganistan. Ponieważ zawładnięto wiarą, a wiara przesłania zdrowy rozsądek, mamy doczynienia z tym co jest. Patriotyzm, wyklęci, zamach, piernik i kościół znalazł sobie katalizator, wspólny mianownik - ot co. W 1978 roku Talibowie w kontrzendo liberalnych muzułmanów ścierali się o Afganistan. Komuniści czekali tylko na dobry moment i wbijali szpilkę to jednym to drugim aż na lotnisku w Kabulu wylądował specnaz. Talibowie chcieli zawładnąć duszami, amerykanie kasą a komuniści wszystkich pogodzili.
Opublikowano

Kręgi towarzyskie i tak pozostają a ich uczestnicy i tak bawią się jak dawniej. Może w związku z upływem czasu zmieniają się personalia uczestników imprezy, jednak duch pozostaje ten sam. Problemem jest to iż PiS zarezerwował sobie monopol na wskazywanie i szufladkowanie ludzi. Ja wiem że tak jest łatwiej rządzić, bo zawsze wróg jest pod ręką i można go na poczekaniu wskazać, ale walczącym z układami zaciemnia to obraz całości. Faktycznie umykają im najgrubsze ryby. 
A tak w ogóle to mamy jednego MIGa 29 mniej i jednego pilota mniej. Szkoda pilota, młody był.

Opublikowano (edytowane)

A za komuny jak było? Lud pracujący miast i wsi miał swojego sekretarza i ten szufladkował i wskazywał im winnego wszelkiego zła spekulantów, imperialistów, bikiniarzy, wywrotowców z Bonn, syjonistów itd. To jest sprawdzony model a historia zatoczyła koło. Różnica jest tak że eskalacja  jest proporcjonalna to szybkosci i dostepności informacji. Zarówno wtedy jak i teraz proletariat lubi jak mu się wskaże winnego zła - nie musi mysleć wytłumaczenie mu podadzą a tak naprawdę wpoją narrację.

Co do MIGa- nie tak dawno zastanawiałem się czemu nie zrobią dekomunizacji sprzetu w naszych siłach zbrojnych. Toż to hańba by na kazdym kroku było ruskie uzbrojenie. I to jeszcze  o zgrozo z czasów ZSRRxD

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Ja pitolę. Kaczyńskiemu już się we łbie całkiem poprzewracało. Pragnę poinformować Pana Prezesa że wybory samorządowe mają być jak najmniej związane z polityką. Tu wybiera się konkretnych ludzi, nie bliżej nieokreśloną opcję gdzie z szafy wylezie np Antonii Macierewicz.:D

Opublikowano (edytowane)

Za komuny w czynie społecznym przez dwadzieścialat w mojej wsi poprawiali inni (a i ja w końcu bo podrosłem) drogę w czynie społecznym i nigdy do końca przejezdna ta droga nie była. To tak odnośnie społecznikowstwa.
A to że nie idzie się do polityki dla pieniędzy to pobożne życzenie i zwyczajne populistyczne łgarstwo bo po co jeśli tymi pieniędzmi chce się zarządzać.
Do polityki idzie się nie dla swoich pieniędzy a cudzych; to było by prawdziwsze.
Waluś w "Janosiku" o Pyzdrze mawiał - "strachliwy to on jest, ale łeb ma" . No ta wypowiedź Pyzdry odwrotność.
Polityk u władzy jest właścicielem pieniądza i od tego trzeba zacząć bo władza to zarządzanie i polityką monetarną. 
Ilu uwierzy w stuprocentową szczerość tej wypowiedzi i jej zgodności z prawdą?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Przy tej okazji wychodzi na to, że nie jest najważniejsza merytoryka czy działanie na zajmowanym stanowisku. Tu kryterium decydujące to gotowość do nie brania pieniędzy. :D
No takim podejściem to my daleko nie zajedziemy. 
A przy okazji to czy nie powinno być tak że kto jest posłem nie powinien być powoływany na ministra? Może zacznijmy od tego? 

Opublikowano (edytowane)

Jest jednak jakieś źródło tych rozkazów. Bo takie coś wyżej opisane to tylko wyrobnik rzeczywistych polityków i to nie są ci z plakatów wyborczych i filmowanych stanowisk. 
Wchodzimy w okres korupcjogenny bo uznaniowych ulg podatkowych dla wybrańców według jakichś mglistych kryteriów.
Kto uwierzy że decyzje komu-na a komu "niet" ulgę będą apolityczne i czysto altruistyczne? TO JEST NIEMOŻLIWE.
"Do polityki nie ... dla pieniędzy" a za chwilę takie reformy gospodarcze (bo na "jutuba" ten materiał szóstego lipca wrzucili a Premier "plan" ogłosił nieco później)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Mirro na to właśnie chciałem niebezpośrednio zwrócić uwagę. Co do MIGa to coś słyszałem. Podejrzewam, że robi się to samo co z Mi 8 - czyli latamy dopóki zdoła wystartować. Jest taka różnica, że śmigło zejdzie na autorotacjiba samolot niestety.
Opublikowano
56 minut temu, dysydent napisał:

Wchodzimy w okres korupcjogenny bo uznaniowych ulg podatkowych dla wybrańców według jakichś mglistych kryteriów.
Kto uwierzy że decyzje komu-na a komu "niet" ulgę będą apolityczne i czysto altruistyczne? TO JEST NIEMOŻLIWE.
"Do polityki nie ... dla pieniędzy" a za chwilę takie reformy gospodarcze (bo na "jutuba" ten materiał szóstego lipca wrzucili a Premier "plan" ogłosił nieco później)

Niejaki Tadeusz z Torunia z pewnoscią wiele ulg otrzyma. Generalnie jest to tworzenie nowego układu który bedzie popierał tych którzy umarzają podatki i jak w znanej książce i filmie -przyjdzie taki dzień że(obnizajacy podatki)poproszą o przysługę. :)

Opublikowano (edytowane)

Niejaki Palikot pewnie obniżek nie uświadczy. (o ile jeszcze para się biznesem bo nie wiem)
Nawet jak by wynalazł syntezę spirytusu z węgla i wody tylko przy użyciu promieni słonecznych. (bo coś tam z Polmosem chyba miał wspólnego)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

ojcowi biznesmenowi dadza pare baniek ekstra za rozne uslugi i zadnych ulg nie potrzebuje:P a palikot co teraz robi ten doktorant katolickiego uniwersytetu lubelskiego

http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/573147,palikot-radze-biedroniowi-i-nowackiej-wchodzcie-do-po.html

wiedzialem ze posel kukiza jakubiak sprzedaje browar w tenczynku[ sasiednia gminia] ale nie wiedzialem ze kupil go palikot,  pierwsze otwarcie bylo huczne-spiewal kukiz a teraz skromnie..

Opublikowano

nie, dawne zaklady owocowo-warzywne -producent swiatowej slawy wina owocowego-jak mnie pamiec nie myli to bylo dobre:D, zbankrutowaly,znak towarowy ktos wykupil a budynki staly i niszczaly wiele lat- 3 lata temu kupil je jakubiak i wykorzystal do produkcji piwa- nigdy nie pilem ,wiec nie ocenie smaku,  wtedy wlasnie na huczne otwarcie spiewal nalogowy smakosz tego typu produktow kukiz . teraz po cichu je sprzedal spolce palikota..

• Thanks 1
Gość lukejro
Opublikowano
4 godziny temu, Ulman napisał:

Po co zadajesz pytania retoryczne? Każdy wie że to Korwin. Często ma swoje teorie ale daj Boże by jakikolwiek polityk w Polsce miał taka wiedzę z zakresu politologii.  By próbować zrozumieć Korwina musiał byś przyjąć że świat może być inaczej zorganizowany i urządzony. 

Niech bedzie przykłąd rolników. Jako wolnosciowiec JKM wyznaje że państwo powinno zapewniać podstawowy porządek prawny, bezpieczeństwo, jakieś podstawowe szkolnictwo i opieka medyczna. Podatki niskie , pieniadze w kieszeniach ludzi a nie państwa, żadnego socjalu i wsparcia produkcji a tylko wolny rynek który sam sie reguluje. Państwo nie pomagało by ale też nie przeszkadzało wiec po co mieli by rolnicy protestować? Nie mogli by nic zyskać więc blokada była by bezzasadna i zapewne nielegalna . Chciejstwo mniejszości nie może powodować dyskomfortu wiekszości i czy to byliby rolnicy górnicy czy panie Grazynki z kasy w Biedronce  nie powinno sie im ulegać.  On tak to widzi

Co do skurwionego społeczeństwa. Może za mocno powiedziane ale napewno upodlone przez każde kolejne socjalistyczne rządy. Donosicielstwo? Oczywiscie że władza to pochwala  http://www.nto.pl/wiadomosci/opole/art/4548111,urzad-skarbowy-czeka-na-twoj-donos,id,t.html 

Co do kobiet to jak zwykle dyskusyjna teoria. Udowodnione jest że kobiety są bardziej średnie intelektualnie . Mniej jest idiotek ale też genialnych kobiet niż w populacji mężczyzn. 

JKM mówi co mysli a nie tak jak cała miałka swołocz socjalistyczna - mówi to co powinien i to czego chce lud, elektorat i nie można ich drażnić bo nie wybiorą ponownie do koryta. Łagodniejszą forma Korwina jest Kukiz

Co do kast - obecnie pojecie ma wydźwięk mocno pejoratywny.  Niestety poprzez rozbiory i kolejne wojny wyzbylismy się szlachty, magnaterii, później również inteligencji która rozproszyła się po świecie lub wygineła podczas wojny. Razem z nimi wyzbylismy się części tradycji, środowisk z których wyłaniały sie kolejne autorytety, ludzie o szerokich horyzontach. Teraz mamy dyktat dziadów bo to najwiekszy elektorat, politycy wywodzą się też spośród dziadów i mówia do nich ich jezykiem i zachowuja sie jak oni . Często jest tak że chamstwo z niby elit zacheca czy raczej usprawiedliwia chamstwo na poziomie między ludzkim. Skoro im wolno i rzadzą nami to czemu mi nie wolno? Do tego wszelkie srodowiska które do czegoś doszły , sa wykształcone czy cokolwiek osiagneły są w niełasce. Albo są postkomunistami albo aferzystami albo z "układu" Rządzi proletariat o niskich instynktach i dlatego jeszcze przez wiele lat bedzie syf. Jesli o mnie chodzi  - niech się tworzą kasty czy jak tam zwał środowiska ludzi madrzejszych, lepiej wykształconych bardziej zamoznych bo to bedzie kreowac elity. Elit z proletariatu nie było i nigdy nie bedzie

No to teraz się zacznie........:)

Wiesz możesz jego wypowiedzi tłumaczyć w piękny sposób ale to nie zmienia faktu że to jest prostak i cham i bardziej nadaje się na leczenie psychiatryczne niż na rządzenie Polską...  A wiesz czemu użyłem tych cytatów? Bo się uczepiłeś Romka z tym Gmyzem a sam wielbisz jeszcze większego kmiota dla którego kobiety to idiotki które lubią być gwałcone, Hitler nic nie wiedział masowych mordach a protestującym rolnikom najlepiej obić mordy i spalić traktory.... 

Jak mówiłem punkt widzenia zależy od punktu siedzenia...

Opublikowano

Cytujesz pojedyńcze sentencje bo nie rozumiesz lub nie chcesz/umiesz ogarnać pełnego kontekstu. Nie ty pierwszy zresztą. Skoro moje tłumaczenia uważasz za naciagane to mozesz je w kazdej chwili obalić. 

Romanowi nigdy nie przechodzi przez gardło (klawiature) jakakolwiek krytyka PISu nawet w najbardziej oczywistych momentach Czytanie jak unika tematu pozwala poznać pokretne scieżki umysłu ślepego wyznawcy jedynie słusznej władzy. Ot taka wieczorna rozrywka:)

Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

Mirro na to właśnie chciałem niebezpośrednio zwrócić uwagę. Co do MIGa to coś słyszałem. Podejrzewam, że robi się to samo co z Mi 8 - czyli latamy dopóki zdoła wystartować. Jest taka różnica, że śmigło zejdzie na autorotacjiba samolot niestety.

Ze śmigłowcami w tej chwili robi się rzecz jeszcze gorszą.  Ano dorabia się dokumenty mające świadczyć o tym iż pomimo  upływu 30 lat zachowana jest dalej spoistość kadłuba. To znaczy ze nie ma pęknięć materiału i jest on w stanie dalej przenosić obciążenia z wirnika. Czekamy kiedy puszczą węzły i z pierwszego odleci silnik z wirnikiem. To tak obrazowo.
Z MIG 29 natomiast jest inny problem. To że spadł to pół biedy. Ważniejsze co stało się że nie żyje pilot? Jeżeli to wina fotela, to strach pomyśleć w jakim są stanie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v