Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Generalnie to kościół nie żąda aby "Wekend święty święcić", tylko dzień święty święcić. Poza tym siódmego dnia stworzenia świata odpoczął, a nie po pięciu dniach stwarzania w wekend odpoczął, chyba.

Opublikowano (edytowane)

Ale my chyba nie odpoczywamy w siódmy dzień , a raczej pierwszy . Zawsze na mszy słyszę że niedziela to pierwszy dzień . Roman ja wiem dlaczego świętujemy w niedzielę , a Ty jako prawy katolik wiesz ?

Edytowane przez zetorki12
Gość marekfarmer
Opublikowano
8 minut temu, zetorki12 napisał:

Co Ty gadasz ? Jak się zmieściłeś w wózeczku ?:o

Po za tym nie rozumiem podejścia władzy . Dlaczego jednym na siłę się zabrania pracy , a innym pozwala ?

A taki organista , to który dzień ma wolny ? O n nie ma rodziny ? Nie chce w wózeczku pojeździć ?O.o

Wolabyś Msze  Świętą  bez  organisty/organistki    ???

Opublikowano
2 minuty temu, zetorki12 napisał:

Ale my chyba nie odpoczywamy w siódmy dzień , a raczej pierwszy . Zawsze na mszy słyszę że niedziela to pierwszy dzień .

Dobra, zaczął od solidnego odpoczynku przed robotą.:D

Opublikowano

Roman na pewno wie . Ja wiem . Roman powiedz koledze jak to jest .

Opublikowano
zydów nie wsadzamy, ale...
popieramy Polskę bez zydostwa  i syjonizmu .....

10354686_10150004552801856_2203675011061

Bronek Bul
do obecnego rzadu Najjasniejszej Rzeczypospolitej...prosze nie sprowadzac zydow do Polski ..prosze nie wydawac wiecej Polskich paszportow zydom bez znajomosci nawet Polskiego jezyka...prosze sprowadzic potomkow Polakow z syberii i kazachstanu wywiezionych od czasow carskich po czasy ubeckie w duzej mierze dzieki wspolpracy zydow tak z caratem jak i ze stalinem!!...prosze nie robic z nas idiotow i nie budowac zydowskich antypolskich osrodkow typu polin czy osrodkow kultury zydowskiej poniewaz znow nas zdradza i dla korzysci i pieniedzy sprzedadza Polske!!! i pytanie kto to jest niejaki daniels ktory wyrosl jak krolik z rekawa i jaka role pelni w Polsce co na to ,,nasze" sluzby...? prosze nie robic z nas idotow i nie wciskac nam zydowskiej narracji o jakims antysemityzmie!!! bo zydowski antypolonizm przechodzi wszelka miare bezczelnosci!!

1968_0.jpg

Opublikowano
16 minut temu, zetorki12 napisał:

Co Ty gadasz ? Jak się zmieściłeś w wózeczku ?:o

Po za tym nie rozumiem podejścia władzy . Dlaczego jednym na siłę się zabrania pracy , a innym pozwala ?

A taki organista , to który dzień ma wolny ? O n nie ma rodziny ? Nie chce w wózeczku pojeździć ?O.o

u ciebie mszy są 7 dni w tygodniu po 5 razy ?? 

organista pracuje w niedziele 8 godzin 12 ??  czy godzinę jak msza ??

Opublikowano

do dywagacji wyznaniowo-materialnych

Papierz Franciszek oświadczył że msza jest za darmo a ofiary niekonieczne a tylko dopuszczalne.
Kościół oficjalnie działa na zasadzie fundacji a że bardziej teoretycznie to inna sprawa. Fundatorzy to wszyscy którzy łożą na rzecz jakiejś fundacji nawet państwo, tylko można mieć zastrzeżenia do sumienności zarządców.
Gdy w wielu zachodnich państwach nie bardzo można było liczyć na hojność fundatorów pojawił się rodzaj podatku wyznaniowego bo trzeba by było pozamykać świątynie, co jest wysoce prawdopodobne i w Polsce po kolejnym "odchyleniu polityczno-światopoglądowym" bo czy takie nastąpi nie ulega wątpliwości kwestią tylko jest - kiedy. 
Czym innym była walka komunistów a czym innym degeneracja ideowa Chrześcijaństwa w swoich fundamentach jak też i całkiem inne postrzeganie rzeczywistości przez zwykłych ludzi bo niewielu już uwierzy że gdzieś tam w okolicy księżyca lub innej bliżej nie określonej fruwają aniołki a pod ziemią "kopytni" hajcują pod smolnymi kotłami. A Kościół nawet nie reaguje na co gorliwszych wyznawców próbujących udowadniać nawet naukową wartość egzorcyzmów jak i wcześniej wymienionych "atrakcji"

Opublikowano (edytowane)

Roman , Rożnie to bywa z tymi mszami i godzinami . Bywają pogrzeby , święta . Ciężko mi odpowiedzieć dokładnie .

A co do niedziel to możesz coś powiedzieć co z tym świętowaniem ?

Opublikowano
5 minut temu, zetorki12 napisał:

Roman na pewno wie . Ja wiem . Roman powiedz koledze jak to jest .

na głupie pytania nie odpowiadam tylko zadam ponownie pytanie czemu dzisiaj sam chłopie nie robisz ??

Opublikowano

w sasiedniej parafii jest taka organistka ze tez bym wolal z...... a w innej ksiadz tak sie zatroszczyl, zeby zona organisty nie czula sie samotnie gdy meza nie ma ze teraz szukaja nowego organistyB|. romus po sasiedzku mial lepszego agenta co zone i dzieci spalil a potem udawal traume, gdyby nie to, ze juz pol roku pozniej znalazl-a jakze przez internet -nowa partnerke to moze by i go nie skazali za smierc rodziny- dopiero po tym zaczelo sie prawdziwe sledztwo i znalezli dowody na podpalenie domu.

jutro hatakumba rzadu-pod noz pojda wice-ministrowie a wy pierdolami sie zajmujecie.

w wielkim miejskich parafiach , w ktorych pracuje kilku ksiezy nawet wiecej niz 5 mszy dziennie jest odprawianych. sa parafie w ktorych jest prowadzona spowiedz codziennie od 7 do 22 a w wielkim tygodniu -calodobowo.

Opublikowano
23 minuty temu, marekfarmer napisał:

No bo to są typowe  ,,Janusze,,  i nic na to nie poradzisz  na kościół i księży  plują  ale do chrztu  pierwszą komunie  itd  dzieci  prowadzą

nikt nikogo nie zmusza do chodzenia do ciepania na tace a co dopiero nie każe   wiec dyskusja zbędna dla tępych ludzi...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Roman nie robię bo niedziela . No obrządek musiałem , ale myślę że rząd coś zaradzi .

Dlaczego twierdzisz że pytanie głupie ? Coś czuję że odpowiedzi nie znasz .:D

Taaa , ministrom krzywda się stanie . Ciekawe jakie odprawy dostaną i jakie fuchy dostaną w państwowych spółkach ?

@jacus wolisz z... , bo tak ładnie śpiewa , czy takie organy ładne ma ?:P

Opublikowano (edytowane)

To że akurat niedziela dniem wolnym wynika z tradycji wyrosłej z Chrześcijaństwa właśnie bo na pewno nie z Judaizmu i to należy do owych wartości zachodniej cywilizacji. Tradycja jst silniejsza niż niejedno wyznanie jak np. choinka mająca swe korzenie w obrzędach przedchrześcijańskich.
Tradycja wolnej niedzieli to coś więcej niż tylko obrządek wyznaniowy.
powtórzę się ale monogamia to też tradycja a według większości z nas i wartość "pochrześcijańska" nawet u ateistów - obywateli państw zachodniej kultury.

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

hahahah proszę sobie oglądać tvn 24   koniec świata ogłaszają  bo w niedziela zamknięte sklepy od Piontku non stop głupota ... 

18 minut temu, zetorki12 napisał:

Roman nie robię bo niedziela . No obrządek musiałem , ale myślę że rząd coś zaradzi .

na co na twoją dobrowolność  ??  jesteś pijany idziesz 2 godziny później  lub później idź do pracy do nic nie wypijesz.......    rząd tu nic niema możesz sobie sam chlewnie zmodernizować......

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No i nie napisali dlaczego świętujemy niedzielę . To macie " Niedziela jest pierwszym i najważniejszym dniem tygodnia. To Dzień Pański. Chrystus zmartwychwstał w niedzielę i właśnie ten dzień wskazał nam jako dzień tryumfu nad śmiercią. Wielkanocna Niedziela Zmartwychwstania jak i każda inna niedziela w ciągu roku jest znakiem i przypomnieniem, że i my kiedyś zmartwychwstaniemy. "

To tak żeby na drugi raz jeden z drugim wiedział . :D

Roman Ty nie oglądaj TVN-u !!!:o

Opublikowano (edytowane)

ale pomysł wolnych sobót w tym kontekście "deko" podejrzany, nieprawdaż? ;)

Bo i poniedziałek wolny zamiast soboty poparło by wielu, weźmy takich szewców 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, jacus napisał:

w sasiedniej parafii jest taka organistka ze tez bym wolal z...... a w innej ksiadz tak sie zatroszczyl, zeby zona organisty nie czula sie samotnie gdy meza nie ma ze teraz szukaja nowego organistyB|. romus po sasiedzku mial lepszego agenta co zone i dzieci spalil a potem udawal traume, gdyby nie to, ze juz pol roku pozniej znalazl-a jakze przez internet -nowa partnerke to moze by i go nie skazali za smierc rodziny- dopiero po tym zaczelo sie prawdziwe sledztwo i znalezli dowody na podpalenie domu.

jutro hatakumba rzadu-pod noz pojda wice-ministrowie a wy pierdolami sie zajmujecie.

w wielkim miejskich parafiach , w ktorych pracuje kilku ksiezy nawet wiecej niz 5 mszy dziennie jest odprawianych. sa parafie w ktorych jest prowadzona spowiedz codziennie od 7 do 22 a w wielkim tygodniu -calodobowo.

jacuś ty nic innego nie masz do roboty tylko żyjesz cudzym życiem zabobonami i co się dzieje za płotem tak się zachowują stare baby co nie mają co robić szybko doszedłeś do tego stanu  mój dziadek gadał ze jak ktoś zajmuje się bzdurami to jest nierobem i niema co z czasem robić i z nudów zajmuje się głupotami i cudzym życiem żyje jak nawozy ja rozlałem ok 2tyś litrów rsm a ty ?  

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

No bo "każdy" lubi świętować , nieprawdaż ?;)

2 minuty temu, dysydent napisał:

ale pomysł wolnych sobót w tym kontekście "deko" podejrzany, nieprawdaż? ;)

Opublikowano
3 minuty temu, zetorki12 napisał:

No i nie napisali dlaczego świętujemy niedzielę . To macie " Niedziela jest pierwszym i najważniejszym dniem tygodnia. To Dzień Pański. Chrystus zmartwychwstał w niedzielę i właśnie ten dzień wskazał nam jako dzień tryumfu nad śmiercią. Wielkanocna Niedziela Zmartwychwstania jak i każda inna niedziela w ciągu roku jest znakiem i przypomnieniem, że i my kiedyś zmartwychwstaniemy. "

To tak żeby na drugi raz jeden z drugim wiedział . :D

Roman Ty nie oglądaj TVN-u !!!:o

hmmm jeszcze napisz mi ze ty do kościoła chodzisz ? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v