Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Nie wiem kto dopłaca i czy dopłaca, ale znajomy z Bretanii dzwonił wtedy i pytał jakie ceny u nas bo wywnioskował że skoro tam są takie, to pewnie na kraj jest taniej więc zamówiłby transporty bezpośrednio. No i się zdziwił.

Opublikowano

U nas zawsze jest miejsce na narzekanie i szukanie drugiego dna. A bo dopłaty mamy niskie a to że im dopłacają do eksportu czy też mają nawet lepszej jakości auta i traktory. Tam jest dobrze gdzie nas nie ma - jak mówi ludowa mądrość. Prawda jest taka że w rolnictwie kokosów się nie zarabia a ogrodnictwo jest jeszcze bardziej niestabilne cenowo. Kapusta , marchewka czy cebula mogą być po 1,5 Pln/kg jak też po 0,5 Pln/kg więc ciężko planować długofalowe zyski a przez to inwestycje.  Można zapomnieć o super cenach bo produkcja jest za duża a wschód mamy całkowicie zamknięty. Jeździły jedne i drugie barany na UPAine , wspierali, współczuli, pomagali pozyczali zamiast się swołoczą nie przejmować bo to draństwo nigdy się nie odwadzięczy i nawet dziękuje nie usłyszysz. A teraz jak obchody wymordowania Huty Pieniackiej to sk....yny bydlaki jeszcze z Banderowskimi flagami paradują. Nie warto było pogarszać i tak juz marnych stosunków z Rosją. Teraz jest już zupełna histeria na punkcie ruskich i nawet po zniesieniu embarga będziemy ostatnimi którzy coś im sprzedadzą. Krótkowzroczność i zidiocenie naszych elit będzemy jeszcze długo odczuwać. Akurat w tym aspekcie Orban by się przydał

Opublikowano

Zydów nie wsadzamy, ale....

Jeżeli polskie nawozy wywiezione do Francji (koszty transportu) kosztują mniej niż w Polsce na miejscu to chyba jasne kogo skubią. Tak samo polski cement w Berlinie jest tańszy niż dla nas odebrany w cementowni w Polsce.  Nie jest to powód do narzekania , ale też nie do śmiechu. Taka fajna unia równych szans,  a warunki  skrajnie różne.

26993960_2032976996916773_4411513569379270320_n.jpg

• Like 4
Opublikowano
45 minut temu, Ulman napisał:

U nas zawsze jest miejsce na narzekanie i szukanie drugiego dna. A bo dopłaty mamy niskie a to że im dopłacają do eksportu czy też mają nawet lepszej jakości auta i traktory. Tam jest dobrze gdzie nas nie ma - jak mówi ludowa mądrość. Prawda jest taka że w rolnictwie kokosów się nie zarabia a ogrodnictwo jest jeszcze bardziej niestabilne cenowo. Kapusta , marchewka czy cebula mogą być po 1,5 Pln/kg jak też po 0,5 Pln/kg więc ciężko planować długofalowe zyski a przez to inwestycje.  Można zapomnieć o super cenach bo produkcja jest za duża a wschód mamy całkowicie zamknięty. Jeździły jedne i drugie barany na UPAine , wspierali, współczuli, pomagali pozyczali zamiast się swołoczą nie przejmować bo to draństwo nigdy się nie odwadzięczy i nawet dziękuje nie usłyszysz. A teraz jak obchody wymordowania Huty Pieniackiej to sk....yny bydlaki jeszcze z Banderowskimi flagami paradują. Nie warto było pogarszać i tak juz marnych stosunków z Rosją. Teraz jest już zupełna histeria na punkcie ruskich i nawet po zniesieniu embarga będziemy ostatnimi którzy coś im sprzedadzą. Krótkowzroczność i zidiocenie naszych elit będzemy jeszcze długo odczuwać. Akurat w tym aspekcie Orban by się przydał

Oj odwdzięczy się, odwdzięczy i to już niedługo. Tylko powodu do śmiechu nie widzę. Co niezgodne z moją naturą wydawać się może.
http://www.sadyogrody.pl/owoce/101/zbiory_malin_w_ukrainie_wyzsze_o_40_niz_10_lat_temu,12842.html
http://www.sadyogrody.pl/przetworstwo/105/mrozone_maliny_zalegaja_w_ukrainskich_magazynach,12845.html

Opublikowano (edytowane)

ja swoje maliny właśnie zaorałem jesienią :) tylko "matecznik" na utrzymanie sadzonki został przy domu. Raczej bym nie oczekiwał interwencjonizmu w malinach i podobnych wynalazkach bo bez nich można żyć i kluczowe są : chleb, nabiał i ewentualnie mięso reszta niechby wolnemu rynkowi podlegała, o ile mniej przepisów i wyższe subwencje na te podstawowe zakładając niezmienność puli środków na te subwencje w całym rolnictwie.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

W zasadzie nie o interwencjonizm mi chodzi, tylko o wskazanie potencjalnego wielkiego zagrożenia które urosło po sąsiedzku. Do końca czerwca magazyny powinny być puste pod produkcję z tego roku. Jeżeli będą puste to cena może być normalna. Jeżeli nie to wchodzimy w kolejny rok z zapasem generującym koszty. Kasa potrzebna jest też na zakupy surowca w nowym sezonie. A za wschodnią granicą wisi miecz w postaci dużych zapasów. Rozpocznie się wyprzedawanie. Jeżeli w tym roku, tak jak w ubiegłym, w okolicach czerwca pojawi się na rynku ukraińska mrożona malina w cenie 3PLN za kg to co nieco może po...lić.

Opublikowano

Ja skasowałem po obserwacji nasadzeń w Polsce a te informacje tylko utwierdzają mnie o słuszności decyzji. Raczej nie ma co liczyć na zablokowanie importu z U?A żywności bo "stowarzyszona" gospodarczo z UE.

K... następni towarzysze się znaleźli.

Opublikowano

Narrację lewicowo-liberalną cechuje upadła,wręcz kreolska polityka prowadzona na kolanach.Wystarczył jeden telefon z Berlina, a poddaństwo czyniło wytyczne zgodne ze słusznością polityki Niemieckiej,na wielu płaszczyznach,ekonomicznych jak i z punktu widzenia bezpieczeństwa obywateli,taka polityka  uderzająca w interesy Państwa Polskiego nieomal ciągle byla prowadzona,co było na rękę zagranicznym siłom i wpływom,"żyliśmy w kolonii pod panowaniem caratu" gdy zaczęliśmy powstawać z kolan nastąpiła rzecz niebywała,sługusy niemieccy zaczęli pluć tłamsić się,kwiczeć, donośić na kraj,błagając o interwęcję. W oczach każdego Polaka podświadomie wróciły pamiętne skojarzenia z dziejów Insurekcji Koścuszkowskiej.., i najgorsze skojarzenia zwane Targowicą, związaną w mieście Targowica na Ukrainie.Poniekąd takie działania na niektórych polach naturalne odniosły sukces,w ten sposób chciano zobrzydzić w oczach ludu rząd by utorować drogę do powrotu ludzi którzy dokonali by kolejnej kadencji całkowitej likwidacji Polskich przedsiębiorstw jak LOT,dalej koleje,i resztę co by można spieniężyć,a między czasie obywatelom zgotować gwałty i krew na ulicach.

• Like 3
Opublikowano
38 minut temu, ereksio napisał:

Jeżeli polskie nawozy wywiezione do Francji (koszty transportu) kosztują mniej niż w Polsce na miejscu to chyba jasne kogo skubią. Tak samo polski cement w Berlinie jest tańszy niż dla nas odebrany w cementowni w Polsce.  Nie jest to powód do narzekania , ale też nie do śmiechu. Taka fajna unia równych szans,  a warunki  skrajnie różne.

Różnica w cenie (o ile jest ) może wynikać z innego opodatkowania ale jest bardzo możliwe że niższe ceny wymusza chęć konkurowania na obcym rynku. Jest to najlepsze lekarstwo na brak praktyk monopolistycznych i do tego samo się reguluje. Jak dziś TVP mówi że kierowcy odniosą korzyść z połączenia Lotosu z Orlenem to czuję że nie szanują  intelektu przeciętnego człowieka. Żadnej równości nigdy nie będzie bo równość jest mrzonką komunistycznych mentorów. Nie ma im co zazdrościć bo kazdy ma inne gospodarki, regulacje, obciązenia podatkowe itp

Mirro - produkcja pracochłonnych towarów przenosi się tam gdzie tańsza robocizna. Trzeba liczyć się z tym że przyszłość maliny jest u nas watpliwa. Jakbyśmy jednak mieli jakiegoś normalnego ministra rolnictwa i rząd to na pewno znalazł by się punkt zaczepienia żeby dopływ maliny na nasz rynek przyhamować

6 minut temu, Alamo napisał:

Narrację lewicowo-liberalną cechuje upadła,wręcz kreolska polityka prowadzona na kolanach.Wystarczył jeden telefon z Berlina, a poddaństwo czyniło wytyczne zgodne ze słusznością polityki Niemieckiej,na wielu płaszczyznach,ekonomicznych jak i z punktu widzenia bezpieczeństwa obywateli,taka polityka  uderzająca w interesy Państwa Polskiego nieomal ciągle byla prowadzona,co było na rękę zagranicznym siłom i wpływom,"żyliśmy w kolonii pod panowaniem caratu" gdy zaczęliśmy powstawać z kolan nastąpiła rzecz niebywała,sługusy niemieccy zaczęli pluć tłamsić się,kwiczeć, donośić na kraj,błagając o interwęcję. W oczach każdego Polaka podświadomie wróciły pamiętne skojarzenia z dziejów Insurekcji Koścuszkowskiej.., i najgorsze skojarzenia zwane Targowicą, związaną w mieście Targowica na Ukrainie.Poniekąd takie działania na niektórych polach naturalne odniosły sukces,w ten sposób chciano zobrzydzić w oczach ludu rząd by utorować drogę do powrotu ludzi którzy dokonali by kolejnej kadencji całkowitej likwidacji Polskich przedsiębiorstw jak LOT,dalej koleje,i resztę co by można spieniężyć,a między czasie obywatelom zgotować gwałty i krew na ulicach.

Za to z podniesionym czołem po jednym telefonie z Tel Avivu nasza władza tam zapiernicza aż się kurzy .  Trumpowi robimy łaske lepiej niż Melania bo nam paru wojaków podesłał i raczy nam sprzedać drogi gaz. 

Opublikowano
22 godziny temu, jacus napisał:

romus-znowu bredzisz- bracia maja nawet strone internetowa -stamtad wziolem dane, inny radny jest ciekawy ma tylko pare ha- z tego przychod i dochod taki sam 25 tys-takie cuda tylko w slaskim wachocku,  a doplaty ma oczywiscie z innego arealu. cba sie klania ???

po pierwsze to ojciec i syn po drugie własności mają ponad 100ha + dzierżawy które są kombinowane ..   teraz odp na pytanie paleniem głupa co ty myślisz ze ja jestem radnym 

i mam gdzieś oświadczenia majtkowe ?? w Marklowicach jest ponad 2tyś ha i głupotą nie zaszalałeś    

22 godziny temu, jacus napisał:

czyli zwalniasz sie z kopalni i bierzesz premie na mlodego rolnika- dobry pomysl-idealnie na twoim poziomie

czemu niby się mam zwalniać ?? to nie takie nierubstwo jak ty tu ludzie pracują na 270ha i mają etat i firmę...  ty ciągle innym zazdrościć zamiast sam się wzionąć do pracy...

Opublikowano (edytowane)

Przyznam że niewiele z tego zrozumiałem a nie zamierzam czytać artykułów z gazety Sakiewicza do których się treść odwołuje i z którymi polemizuje.

Przeciętny obywatel zbytnio nie interesuje się nazwiskami co pośledniejszych "piesków politycznych" i ciężko w tym jazgocie sens przejrzysty znaleźć  nie znając kontekstu.

No dobra przeczytam jeszcze raz ale na tym forum tutaj wszystko bardziej zrozumiałe "po pierwszym czytaniu" nawet jeśli na plotkarskie "pudelki" się niektóre personalne rozliczenia nadają. ;)

...kilka minut później

To tylko ataki na Sakiewicza gazetę przy okazji zadymy o ustawę "Historyczno-żydowską" z argumentami które tu na tym forum już dawno temu padły (czytają czy przypadek?). 

Każdy na swoją korzyść polityczną lub komercyjną jest w stanie nawet falę obecną mrozów tłumaczyć.

Polski Rząd - znaczy - Parlament pisze coś co Izraelowi się nie podoba i ten się obraża przez co "polaczyny" proszą kapryśną pannę o rozmowę aby rzecz wyjaśnić (przetłumaczyć z polskiego na "nasze"?) a panienka jeszcze dzisiaj nie wie czy zechce rozmawiać. Może nawet i celowo byk w ustawie zrobiony aby pomyłkę przymilnie wyjaśnić panna paluszek poda i nastąpi zgoda a wtedy to już WIELKI ROMANS się zacznie jakiego jescze nie było (od czasów z przed ; cytuję - "holocośtam" - koniec cytatu) 

Tak mi to na dziś wygląda i nie daj Boże (chrześcijański) PiS-owi abym tutaj miał rację.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

o co chodzi bo nie mam zamiaru wspierac takich oszolomow i nie moge przeczytac calego tekstu.... dawno temu w latach 90 czytywalem gazete polska co tydzien tyle ze wtedy redaktorem byl piotr wierzbicki , poziom byl zupelnie inny i nie obrazal inteligencji zdroworozsadkowego czlowieka.........

romus-ty naprawde jestes tak glupi ,ze nie wiesz zeby dostac premie mlodego rolnika trzeba sie ubezpieczyc w krusie w pelnym zakresie i 5 lat prowadzic gospodarstwo-chyba nie bedziesz w kopalni pracowal na lewo ???  mniejsza o wyksztalcenie-znam taka szkole do ktorej trzeba tylko chodzic 2 razy w tygodniu i nawet ty bys ja ukonczyl.......napisz tylko po co klamiesz w sprawie gospodarstwa nie masz ani 45 ani 40 ha chyba ze przez roztargnienie zapomnaiales wstawic" , "miedzy cyframi ?????  klamales tez z przebiegiem samochodu -zmien sobie nick na pinokio:D.  biedna by byla taka gmina w ktorej ty bylbys radnym, 

program laweta plus wszedl w nowa odslone-tym razem betonowy separator zaatakowal opone limuzynyB|.

https://krakow.onet.pl/krakow-kolizja-prezydenckiej-limuzyny-andrzeja-dudy/2ebm2h2

Opublikowano (edytowane)

O przed chwilą pisałem o komercji na każdym kroku nawet jak prezydencka limuzyna "kapcia złapie" na krawężniku to zaraz ....artykuł.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, jacus napisał:

romus-ty naprawde jestes tak glupi ,ze nie wiesz zeby dostac premie mlodego rolnika trzeba sie ubezpieczyc w krusie w pelnym zakresie i 5 lat prowadzic gospodarstwo-chyba nie bedziesz w kopalni pracowal na lewo ???  mniejsza o wyksztalcenie-znam taka szkole do ktorej trzeba tylko chodzic 2 razy w tygodniu i nawet ty bys ja ukonczyl.......napisz tylko po co klamiesz w sprawie gospodarstwa nie masz ani 45 ani 40 ha chyba ze przez roztargnienie zapomnaiales wstawic" , "miedzy cyframi ?????  klamales tez z przebiegiem samochodu -zmien sobie nick na pinokio:D.  biedna by byla taka gmina w ktorej ty bylbys radnym, 

to dziwne ze musisz być w kursie xD

• ma nie więcej niż 40 lat,  
  • posiada odpowiednie kwalifikacje zawodowe (lub uzupełni je w ciągu 36 miesięcy od dnia doręczenia decyzji o przyznaniu pomocy),
  • posiada gospodarstwo rolne o powierzchni minimum 1 ha,
  • rozpocznie urządzanie gospodarstwa nie wcześniej niż 18 miesięcy przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy,  
  • gospodarstwo powinno mieć wielkość ekonomiczna (SO) co najmniej 13 tys. euro, ale też nie więcej niż 150 tys. euro, 
  • powierzchnia użytków rolnych w gospodarstwie musi być co najmniej równa średniej krajowej (lub średniej wojewódzkiej w tych województwach w których średnia powierzchnia gospodarstw jest niższa niż krajowa)
  • jednak powierzchnia użytków rolnych nie może przekroczyć 300 hektarów,
  • co najmniej 70% minimalnej wielkości użytków rolnych to ziemie należące do wnioskującego rolnika lub będące w użytkowaniu wieczystym bądź będące dzierżawą z zasobu własności rolnej Skarbu Państwa lub od samorządu terytorialnego.

widzisz twoja głupota i wiedza to zenit dna  twoja wiedza i majaczenie , odp mi na pytanie skont ty masz wiedzieć o moim oświadczeniu majątkowym ?? 

trudno ci się pogodzić ze nic nie masz ?  tylko plujesz jak inni mają...   chłopie co robiłeś przez tyle lat rodzina pzpr ?? kartki parti da?? 

23 minuty temu, dysydent napisał:

O przed chwilą pisałem o komercji na każdym kroku nawet jak prezydencka limuzyna "kapcia złapie" na krawężniku to zaraz ....artykuł.

za komorusa rozjeżdżała ludzi to jacuś zadowolony 

komorus prowadził zajebistą politykę zagraniczną typu patrzcie jaki jestem idiotą chodz szogunie itp  jacuś zadowolony

a dzisiaj wielki znawca krowich wymion...

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

Uczciwych śledzić nie będąxD 

Samochodu słuzbowego nie mam , lokalizacje w tel, mozesz wyłaczyć. Zresztą to jest sprawa miedzy mna a pracodawcą i jak mi nie pasuje nie muszę brać roboty. Neokomunistyczne państwo opresyjne kwitnie a kasta urzędnicza będzie się rozwijać w geometrycznym postępie. Jak u Orwella

Gość marekfarmer
Opublikowano

Trza  tępić  oszustów  i złodziei 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v