Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ponawiam pytanie. Obywatelem jakiego kraju był "Jagoda"? Dla ułatwienia zapytam jeszcze. Paszporty jakich krajów miał ten oprawca?

Edytowane przez mirro
Gość marekfarmer
Opublikowano

A jakie to ma znaczenie  jaki miał  paszport ???

Opublikowano (edytowane)

Prawo obywatelstwa danego państwa potwierdza paszport. Takie podwójne obywatelstwa to nieco logiczna bzdura ale mało szkodliwa dla państw a nawet politycznie może wpływy ułatwiać (taka np: mniejszość niemiecka) a bardzo to pożyteczne dla posiadacza kilku paszportów ze względów oczywistych.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

https://portal.abczdrowie.pl/zespol-urojeniowy 

sasiednia wies we wrzesniu 44 roku zbombardowali amerykanie-podobno pomylili ja z zakladami chemicznymi produkujacymi sztuczna benzyne-chyba musialo byc bardzo ciemno i mgla .. kto ma wyplacic odzkodowanie za zniszczone domy i za smierc 8 osob-co ciekawe 2 z nich nikt nie rozpoznal, 

jesli pani minister finansow urodzila sie i wychowala w zssr-to ma jakies znaczenie- chodzenie na pochody z czerwonym sztandarem, pionierstwo,konsomol, ciekawe czy byla kandydatem do kpzr ???  w jej stronach to "polacy" byli podpora ustroju komunistycznego...

Opublikowano

Jeżeli przyjmiemy że w czasie działania  "Jagody" nie istniało państwo Izrael, to nie ma mowy o żadnym podwójnym obywatelstwie.  Czyli był to obywatel ZSRR, mordował obywateli ZSRR. 

Opublikowano

Ważniejsze nawet może być to kim się deklarował a nie mógł się w tym przypadku nikim innym mienić jak sowietem i nawet prawdopodobne że narodowość swoją ukrywał ale ja tego nie wiem i uznam sprostowanie bo ja w Polsce uczony i też o "Jagodzie" nie słyszałem a z obecnych domysłów wnioskuję. To kim był winna najbardziej ideologia , w tym przypadku marksistowsko-leninowską zwana. i znów IDEOLOGIA tu decydująca nie naród czy państwo bo dzięki niej ja o nim nie słyszałem w szkole zważywszy kiedy do niej chodziłem.

Opublikowano

Zydów nie wsadzamy, ale....

Rzeczywiście mój błąd. Rosjanie w 1939 nie wkroczyli do pięknego Lublina , a zrobili to 18 wrzesnia Niemcy. Chodziło mi o wschodnią Lubelszczyznę.

Warto podkreślić reakcję mniejszości narodowych. Żydzi na wieść o wejściu Armii Czerwonej rozpoczęli tworzenie grup dywersyjnych (jedna z takich grup w Brzostowicy Małej zamordowało 50 osób narodowości polskiej) do walki z oddziałami Wojska Polskiego. Rosjan witano kwiatami, tworzono rewolucyjne komitety, które samozwańczo przejmowały władzę na danym terenie, czy też przygotowywały listy osób przeznaczonych do aresztowania (!). Nie ulega wątpliwości iż Żydzi na ziemiach zajętych przez ZSRR traktowani byli lepiej niż nasi rodacy. Niestety, nie istnieje ani jedno potwierdzone wydarzenie, w którym to Żyd pomagałby Polakowi

Soviet_and_German_sphere_of_influence_in_the_Second_Polish_Republic_according_to_Molotov–Ribbentrop_Pact_1939.PNG

Soviet_and_German_sphere_of_influence_in_the_Second_Polish_Republic_according_to_Soviet-German_agreement_28_09_1939.PNG

kwac59bniewski-borowski-1.jpeg

Opublikowano

nastepny mocarz intelektu-to af automatycznie zmienia adresy konkurencyjnych stron rolniczych [nie wszystkich]-choc zadna z nich tak na prawde nie jest konkurencja. wpiszcie sobie top agrar i moze znajdziecie o co kaman.

Opublikowano (edytowane)

Chodziło o to że rolnicy gdzieś w łódzkim zrzeszają się w celu prostestu wobec niskich cen.

2 minuty temu, tedek2 napisał:

@jacus

Nie miałem pojęcia o takich praktykach

Edytowane przez tedek2
Opublikowano

nie da sie dodac takiego linku-jeszcze raz musze powtorzyc ???? i to od dawna9_9. trzeba wkleic kawalek adresu i poszukac-tak wyglada konkurencja medialna i wolny rynek..

jak ktos pyta po ile ziemniaki to odpowiadam ze taniej niz 20 lat temu:/, co moga zrobic chlopaki z sieradza -sadzic jeszcze wiecej i oddawac za pol darmo i miec nadzieje ze wykoncza konkurencje z" cieplych krajow", jest nadzieja- wlochy zasypane sniegiem -troche konkurencji ubedzie:D. jeszcze kilka lat i naprawde skonczy sie konkurencja bo im braknie zapasow wody a u nas bedzie coraz cieplej, tak za 20 lat ziemniaki to bedzie mozna uprawiac tylko w gorach i na pogorzu -czyli u mnie.

co z tego wyjdzie -wielkie[lub male] nic- w koncu mamy wolny rynek unijny, chyba ze zaczniemy palic ciezarowki i niszczyc towar-jak to sie zdarza na zachodzie.

Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/articles/aktualnosci/rolnicy-skrzykneli-sie-w-internecie-biora-sprawy-w-swoje-rece-bedzie-protest/

Kopiuję  i dalej to samo  . 

Wpiszcie w wyszukiwarkę : rolnicy skrzyknęli się w internecie 

Rolnicy są rozgoryczeni że w marketach np : kilo kapusty po 2 zł jest w tedy gdy rolnik sprzedają ten sam kilogram i po 1 zł i po 15 gr .  Rolnik oddaje kilka razy taniej a na pułkach cały czas to samo i klient  wcale obniżki nie widzi . Ziemniaki są za grosze a i tak z Grecji statek do portu naszego z ziemniakami  przypłynął , bo tam dopłacają do wyeksportowania z kraju , bo koszt utylizacji byłby jeszcze wyższy . 

Aktualności

https://www.topagrar.pl/media/cache/91/a3/91a33683d13ce2dd31f7c341fb01c578.jpg

Rolnicy skrzyknęli się w Internecie. Biorą sprawy w swoje ręce. Będzie protest!

• Haha 1
Gość marekfarmer
Opublikowano

Nie rozumisz  że AF blokuje  linki  z Top  Agrar.

100  badylarzy  się  skrzyknęło  bo za  mało  im płacą  i  chcą  strajkować 

Opublikowano (edytowane)

Ceny ziemniaków przemysłowych (chipsy, frytki) były w ub. r. w Lublinie 26gr/kg jak leci czyli prosto z kombajnu pewnie ograniczone ilościowo kontrakty.

Z warzywami temat szeroki i bardzo łatwo o nadprodukcję (bo ile tego można zjeść?) a handel detaliczny to odrębna działalność i nawet gdybym darmo towar dostał to i tak cena detaliczna niższa by nie była bo parę kilo dziennie jakiejś marchewki na punkt handlowy bardziej kłopotem niż zyskiem a tylko konieczność utrzymania w ekspozycji bo co to za "spożywczak" co marchewki do zupy nie ma.

Artykuł z tego topagrara na razie bardziej politycznie mi wygląda bo żadnych danych precyzyjnych tam nie ma tylko ogólne - wszystko im się nie podoba.

Ktoś do polityki się chce pewnie "wcisnąć" i g... nawóz organiczny z tego wyjdzie (jak zwykle)

A blokowanie linków? tak od dawna i na różnych portalach praktyka powszechna a niekiedy i prawnie wymagana jeśli w jakie "szambo" internetowe prowadzą. Czytałem to gdzieś na af tylko teraz nie mogę znaleźć czegoś na kształt regulaminu na tym portalu bo support w jakieś niedziałające strony prowadzi (przynajmniej kilka dni temu bo dziś nie sprawdzałem) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
36 minut temu, marekfarmer napisał:

100  badylarzy  się  skrzyknęło  bo za  mało  im płacą  i  chcą  strajkować 

W sensie, źle że się skrzykują? Źle że muszą się skrzykiwać? Źle że za mało im płacą? Źle że badylarze?  A kto musi się skrzyknąć żeby było OK?

Gość marekfarmer
Opublikowano

Po co  takie idiotyczne  pytania zadajesz ?????

Jak chcą  niech strajkują

Czasy  PO-PSLu  się  skończyły  nikt do nich strzelać  nie będzie   więc mogą  bezpiecznie strajkować

Opublikowano

Marek, stokrotnie przepraszam ale miało to odnosić się do zdania z postu Dysydenta " wszystko im się nie podoba". Przeskoczyłem na  "Defence 24" i nie spojrzałem co faktycznie zacytowałem. Wybacz bo faktycznie pytania bez sensu.

Opublikowano (edytowane)

Nie do mnie to ale. Najpierw się skrzykują a później ustalą po co; tak wynika z artykułu. i nie ocena ich działania a hasła "panowie kupą" a później wam powiem o co chodzi.

Strajkowanie że za niskie ceny - trochę tu nieprecyzyjne - marże handlowe za wysokie, już lepiej bo wiemy kto i przeciw komu. Tylko czego tu żądać aby zapisać w przepisach wykonawczych się dało i skuteczne było? Na razie trudno ocenić czy wypadający z rynku partacze larum podnoszą czy nieuczciwą konkurencją skrzywdzeni porządni fachowcy? 

o a jednak do mnie było ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

W sumie to i racja. Ziemniak myty idzie po 0,8PLN na markety, cena na półce 1,7PLN. Ale co jakiś czas trafia się spekulant schodzący z ceny. Wtedy zaczyna się przepychanie. Nawet wolę nie myśleć po ile kupuje tego ziemniaka do zapakowania.

Gość marekfarmer
Opublikowano
tylko tak jest z każdym produktem wyprodukowanym przez rolnika czy to ziemniak czy Żywiec wieprzowy wołowy czy mleko. chcieli rolnicy gospodarki wolnorynkowej i demokracji i do tego UE to teraz mamy co mamy i trza się z tym pogodzić albo zmienić pracę
Opublikowano

Trudno się pogodzić jeśli się z rynku wypada i protesty - o ile słuszne - czasem i poparcia warte. Byle postulaty były akceptowalne bo hasło - podnieście ceny płodów rolnych - jak? pytanie nasuwa się samo.

Sporą część ryzyka biorą na siebie dopłaty. Jeśli dany typ produkcji Ci nie wychodzi, masz większe szanse spróbować innego bez ugorowania pól zanim komornik następnego właściciela znajdzie. Rodzi to kolejne wynaturzenia bo już wcześniej było że ARiMR tak komplikuje przepisy z roku na rok a przynajmniej zbyt szybko zmienia i trudno przewidzieć co za rok "im do łba strzeli" ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v