Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Ulman napisał:

To jest podwyżka składki emerytalnej czyli kolejny podatek i podniesienie kosztów pracy tyle że historia dorobiona że to dla dobra ludu pracującego  https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/praca/reforma-emerytalna-pis-ppk-szczegoly/bkd6003

Czy przypadkiem nie wywołują podobne pomysły narastającej wściekłości ogólnopołecznej? Bo ja zaczynam mieć dość tych opłat "za chęć do życia" samą zwiększanych nieustannie od niepamiętnych już czasów. Ten haracz bardziej dla dobra ludu niepracującego bo ci z których go zedrą niekoniecznie emerytury będą pobierać z czasach koniunktury. Coraz surowiej spoglądam na to wszystko. Tu jest Polska a nie jakieś tresowane narody w posłuszeństwie od wieków. Granica krytyczna niewolnictwa fiskalnego leży dużo niżej nad Wisłą niż w większości miejsc na świecie. Jakoś w głównym wydaniu Wiadomości dzisiejszych o tym nie było czyli "zbyt pewni siebie" nie są.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Jak mawiała M. Thatcher  -  "problem z socjalistami jest taki że zawsze im się kończą cudze pieniądze".  Zgodnie z tą definicją czy to za PO czy za PIS podatki będą zwiększane pod najdziwniejszymi pretekstami. Za obecnej władzy ilość urzędasów rośnie równie dynamicznie jak za poprzedników wiec musimy im zapłacic pensje poprzez podatki. Za jakis czas bedziemy pracować tylko po to by płacić podatki.

Zaczekaj pare chwil to zaraz koledzy wierzący w PIS wyjaśnią ci że to dla twojego dobra i w ogóle jak podnoszą podatki to jest ok bo pińcet+ dali:D

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Sprawiedliwość społeczna to utopia którą socjaliści chcą  zrealizować pieńiedzmi zabieranym zaradnym i pracowitym. To sie nigdy nie uda i zawsze będzie za mało pieniędzy

Opublikowano

Trzeba jednak uznać skuteczność strategii jakiegoś poziomu socjalu dzięki któremu nikt nie musi oglądać śmierci głodowej, rozbudowywać aparatu przymusu na wypadek desperackich buntów tych "przegranych" którym w obliczu nędzy wszystko jedno czy zginą z głodu czy od kul na ulicy, ponadto w sytuacji zdolności nadprodukcyjnych gospodarki taki socjal nieco ją stymuluje. "Salomona" trzeba na określenie granicy między socjalem koniecznym a zbędnym. można by się pokusić o procentowe przeliczenia (jak z tym zdrowiem zamierzają) ale to by było zbyt przejrzyste i uczciwe aby rządzący się zgodzili bo w demokracji kadencyjnej tylko manipulacja i wieloznaczność deklaracji daje największe szanse wyborcze czyli krętacz ma większe niż rzetelny.

Opublikowano (edytowane)

Cała strona rozmowy ludzi z których jeden sam przyznaję się że nie rozumie programu informacyjnego (bo wykres za trudny). 

Napiszcie coś o planie Petru, bo przedstawiony dwa dni temu a świat milczy.

Edytowane przez lukasz7604
Opublikowano
50 minut temu, lukasz7604 napisał:

Cała strona rozmowy ludzi z których jeden sam przyznaję się że nie rozumie programu informacyjnego (bo wykres za trudny). 

Napisz, czy podobają ci się nagrody dla rządu w ramach programu "dojna polska".

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, lukasz7604 napisał:

Szkoda czasu na czytanie rzeczy w których skuteczność i wiarygodność TRUDNO uwierzyć. I głupawych wykresów i ... (jakiś Petru znów ma jakiś plan?) ...po to one są aby pospólstwo czuło się "inteligentne" bo je rozumie. WISI MI TEN I PODOBNE WYKRESY I PROGRAMY BO KŁAMCAMI SĄ CI KTÓRZY JE KLECĄ. NIE DA SIĘ UNIKNĄĆ ZAŁAMANIA SYSTEMÓW EMERYTALNYCH W PRZEWIDYWALNEJ I NIEDALEKIEJ PRZYSZŁOŚCI A DZIAŁANIA TE TO TYLKO DORAŹNE POSZUKIWANIE KASY NA OBECNE EMERYTURY I INNE - STALE ROSNĄCE WYDATKI. Wiele państw upadało z powodu zbyt dużego obciążania poddanych daninami a tym razem do mojej składki emerytalnej ma mi być dopłacane z moich podatków. Jeśli ktoś to rozumie inaczej to gratuluję jemu .... współczuję tylko jego rodzinie a nie wiem jak nazwać tych którzy wciskają nadzieję sami w to nie wierząc co głoszą. "Egon ma plan" ... kolejny? ile jeszcze zanim wyjdzie jak zwykle -ratuj się kto może?

Cała strona? To są tematy naprawdę ważne a nie jazgot żrących się piesków na ulicy a to echa tego jazgotu dominują i nawet każdy wie jak się który piesek wabi.

Wzajemne relacje między nami określają finanse (zanim jeszcze nie zeszmacą waluty zbyt dużym dodrukiem) i najprostszym sposobem jest określenie procentowe poszczególnych wydatków w budżecie i w tedy programy wyborcze ograniczały by się do propozycji zmian w proporcjach. Nie jest do końca źle bo po stronie przychodów budżetu obowiązują jednoznaczne stawki procentowe podatków a i po stronie wydatków "usztywniono" udział armii i służby zdrowia w dochodach i najuczciwsze było by i emerytury uzależnić matematycznie bezpośrednio od stanu budżetu uwzględniając najwyżej demografię i wtedy jeden arkusz kalkulacyjny z trzema tylko funkcjami zastąpił by cały - już legendarny - system informatyczny ZUS-u (najdroższy system informatyczny w Polsce do liczenia pieniędzy których nie ma).

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

To może oznaczać że państwo mogło by się obyć bez pewnej ilości zabieranej Ci kasy. Choć może też oznaczać że chce zadziałać uspokajająco i powiedzieć że to przecież dla Twojego dobra. "Widzisz mógłbyś to przepić, wydać na dziwki a my zabierając chronimy Cię przed samym sobą. Odkładamy w bezpiecznym miejscu aby ,razem z innymi programami adresowanymi do seniorów, mógł w pełni oddać relaksowi po harówce.":D Generalnie bardzo podobnie wygląda to jak Amber Gold, z tym że tam ludzie przynosili kasę dobrowolnie i z nadzieją na zrealizowanie nierealnych zysków, natomiast tu kasę i tak odprowadzi pracodawca bo będzie miał obowiązek. Taka wyższa forma braku przymusu.:D

Opublikowano

Zydów nie wsadzamy . To naczelne hasło powoduje ,że w Polsce każda władza, każdy zyd czuje się pewnie i bezkarnie . W razie czego , zawsze może powiedzieć ,że on to etos, że on walczył, że on "tymi ręcami".... Nie chodzi tu o porządek, przejrzystość i spójność przepisów. Nowy plan emerytalny wiąże ponownie części emerytur z TFI, czyli znów po czasie ktoś stwierdzi ,że to nie był dobry pomysł bo wyprowadzano w ten sposób nasze składki. Każdy głupi może ogłosić : wpłaćcie mi składki , a ja was ozłocę kiedy będziecie na emeryturze.  Niestety nikt nie wie jak będzie , jaka wtedy będzie pogoda więc ryzyko stanowi  99% . W odwecie będziecie mogli sobie co najwyżej wyświetlić na ekranie waszego laptopa podobiznę prezesa i napluć mu w twarz. Jego już pewnie nie będzie , więc jemu wsio ryba.  Gorzej z tymi którym nowa władza szykuje gehennę w ich firmach. Po wprowadzeniu JPK kolejne zobowiązania dotyczące pracowników.  Już bez tego księgowość robi bokami, a przecież za to wszystko można trafić do więzienia. Łatwiej będzie zrezygnować z małej czy średniej działalności niż brać na siebie ryzyko odsiadki w razie błędu. Wszystko tak jakby nie można programu emerytalnego napisać od nowa tak aby był on czytelny i spójny dla podatników i pracowników.  Kiedy pisałem o ustawie o odpadach i związanych z tym opłatach , wyśmiewaliście to. Od stycznia 2018 mamy kolejną , nie ostatnią podwyżkę  o około 10% ( różnie w różnych gminach) za wywóz odpadów.  Czy mieliśmy w tym czasie 10% inflację? Nie . W kolejności wprowadza się opłaty za wodę , za każde z niej korzystanie.  Opłaty za wodę  , też są dzisiaj symboliczne . Zobaczycie za lat kilka kiedy te Polskie Wody się zorganizują. Zawsze będzie mało. Nie rekompensuje tego fakt że rzad dodaje podatnikowi jednorazowo , dodatkowe 250 zł.  To już Panie Prezesie przechodziliśmy.  Pamiętacie bony   prywatyzacyjne za które musieliście zapłacić 10 zł, a które miały zrekompensować obietnice Wałęsy Bolka I.

po-pis.jpg

Opublikowano (edytowane)

W dzikiej przyrodzie stara niedołęga jest zjadana przez drapieżniki i taka "sprawiedliwość społeczna" z cywilizacją nie ma nic wspólnego a pojawiają się też propozycje (niejaki Korwin choć i są bardziej radykalni) zbliżone do takiej "wolności" bo można krzyczeć aby nie zabierać silnym to selekcja tylko najlepszych zostawi.

Nie ma takiej potrzeby abym zysk z całej swojej fasoli zachował dla siebie i mogę część plonu dobrowolnie oddać tym którzy zostawili mi przecież nie pustynię a zabudowany kraj bo na to zasługują. Każdy może i nie odmówi podzieleniem się częścią tego co wytwarza lub czym służy a pieniądze tylko do przeliczania bo pa cholerę staruszkom na diecie moja "pusząca" fasola? Jedynie jej równowartość i czy trzeba wykresów aby wyliczyć ile procent wartości idzie na emerytury.

System kanadyjski promuję? ktoś zapyta. Nie wiem jaki on jest ale każdy z nas jest w stanie zaakceptować określony udział w utrzymaniu tych którzy tego potrzebują nawet - parafrazując słowa Prezesa - jeśli na to (wielu; nie wszyscy) nie zasługują. PiS obiecało likwidację ZUS? Nie pamiętam czy ono, ale ktoś obiecał i niegłupie było by przeniesienie składek sztywnych w zakres podatków zależnych od dochodów. Chciałbym płacić ze dwa miliony podatku rocznie pod warunkiem że będzie liczony jako jakiś procent mojego dochodu. Na dzisiaj pracownik oddaje do 70% dochodów czy rynkowej wartości swojej pracy na podatki i obciążenia co do których nie ma wpływu na co zostaną wydane (VAT przecież też) i w takim układzie nikt uczciwy nie jest w stanie przeżyć i jeszcze coś kupić trwałego bo dotacje i ulgi nic z uczciwością nie mają wspólnego. Wniosek - państwo jest nadal "teoretyczne".

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, dysydent napisał:

Problem jest szerszy z fiskalizacją bo cała UE tylko zwiększa obciążenia i końca nie widać.

A to UE kazała wprowadzić podatek bankowy , teraz podnieść składki na zus i zabrania obniżyć VAT? To jest 99% wina naszych socjalistycznych rzadów a nie UE.

4 godziny temu, jacek1296 napisał:

Napisz, czy podobają ci się nagrody dla rządu w ramach programu "dojna polska".

Jakby skrytykował to bym sie zdziwił.  Miliony dla kolesi za PO to skandal a miliony dla innych kolesi za PIS to słuszny krok

2 godziny temu, ereksio napisał:

Zydów nie wsadzamy . To naczelne hasło powoduje ,że w Polsce każda władza, każdy zyd czuje się pewnie i bezkarnie . W razie czego , zawsze może powiedzieć ,że on to etos, że on walczył, że on "tymi ręcami".... Nie chodzi tu o porządek, przejrzystość i spójność przepisów. Nowy plan emerytalny wiąże ponownie części emerytur z TFI, czyli znów po czasie ktoś stwierdzi ,że to nie był dobry pomysł bo wyprowadzano w ten sposób nasze składki. Każdy głupi może ogłosić : wpłaćcie mi składki , a ja was ozłocę kiedy będziecie na emeryturze.  Niestety nikt nie wie jak będzie , jaka wtedy będzie pogoda więc ryzyko stanowi  99% . W odwecie będziecie mogli sobie co najwyżej wyświetlić na ekranie waszego laptopa podobiznę prezesa i napluć mu w twarz. Jego już pewnie nie będzie , więc jemu wsio ryba.  Gorzej z tymi którym nowa władza szykuje gehennę w ich firmach. Po wprowadzeniu JPK kolejne zobowiązania dotyczące pracowników.  Już bez tego księgowość robi bokami, a przecież za to wszystko można trafić do więzienia. Łatwiej będzie zrezygnować z małej czy średniej działalności niż brać na siebie ryzyko odsiadki w razie błędu. Wszystko tak jakby nie można programu emerytalnego napisać od nowa tak aby był on czytelny i spójny dla podatników i pracowników.  Kiedy pisałem o ustawie o odpadach i związanych z tym opłatach , wyśmiewaliście to. Od stycznia 2018 mamy kolejną , nie ostatnią podwyżkę  o około 10% ( różnie w różnych gminach) za wywóz odpadów.  Czy mieliśmy w tym czasie 10% inflację? Nie . W kolejności wprowadza się opłaty za wodę , za każde z niej korzystanie.  Opłaty za wodę  , też są dzisiaj symboliczne . Zobaczycie za lat kilka kiedy te Polskie Wody się zorganizują. Zawsze będzie mało. Nie rekompensuje tego fakt że rzad dodaje podatnikowi jednorazowo , dodatkowe 250 zł.  To już Panie Prezesie przechodziliśmy.  Pamiętacie bony   prywatyzacyjne za które musieliście zapłacić 10 zł, a które miały zrekompensować obietnice Wałęsy Bolka I.

po-pis.jpg

Pazerność skarbówki jest coraz wieksza  a teraz jest usprawiedliwiona przez władzę pod pozorem walki z mafia , układem, wyłudzeniami itp. Lud sie cieszy bo bedzie na pińcet. Firmy coraz wiecej energii i czasu marnują na sprawozdawczość , tłumaczenie sie przed skarbówką i śledzenie zmieniających się przepisów. Jakby tą energie włożyli w prowadzenie biznesu to byłby jakiś pożytek a tak to zajmują sie pierdołami które musi sprawdzać ciągle rosnąca  kasta urzednicza. Państwo przeszkadza w prowadzeniu biznesu i jest to charakterystyczne dla socjalizmu i nie ma nic wspólnego z jakakolwiek prawicą którą się mienią.

Co do zwiekszania opłat,, podatków,  składek to pewnie koledzy PISowcy zaraz wytłumaczą że to dobrze , chociaz jak do tej pory sie jakoś nie kwapią.

2 godziny temu, dysydent napisał:

W dzikiej przyrodzie stara niedołęga jest zjadana przez drapieżniki i taka "sprawiedliwość społeczna" z cywilizacją nie ma nic wspólnego a pojawiają się też propozycje (niejaki Korwin choć i są bardziej radykalni) zbliżone do takiej "wolności" bo można krzyczeć aby nie zabierać silnym to selekcja tylko najlepszych zostawi.

Nie ma takiej potrzeby abym zysk z całej swojej fasoli zachował dla siebie i mogę część plonu dobrowolnie oddać tym którzy zostawili mi przecież nie pustynię a zabudowany kraj bo na to zasługują. Każdy może i nie odmówi podzieleniem się częścią tego co wytwarza lub czym służy a pieniądze tylko do przeliczania bo pa cholerę staruszkom na diecie moja "pusząca" fasola? Jedynie jej równowartość i czy trzeba wykresów aby wyliczyć ile procent wartości idzie na emerytury.

Korwin ma dużo racji. Selekcja w przyrodzie istnieje od zawsze,  była i jest motorem postępu.  Składki na emerytury powinny byc dla kazdego podobnej wartości by zapewnić mu podstawowa najniższą emeryture. Jak ktoś chce więcej to niech sie ubezpiecza dodatkowo ale na jakiś z góry okreslonych zasadach i w instytucjach komercyjnych.  Myślacy o przyszłości byliby premiowani za zapobiegliwość i długowzroczność a jak ktoś przepierniczał pieniądze,  to dostałby najnizszą stawkę. Mogło by być również tak że ktoś świadomie wpłacał by na najnizszą emeryturę a zaoszczędzone pieniądze inwestował  w biznes, nieruchomości czy inne instrumenty które dały by mu spokój na emeryturze. Tak czy inaczej mielibyśmy wybór i jest to rozwiązanie wolnościowe. Przymus socjalistyczny to zniewolenie.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Temat już poruszany, ale wraca.
https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/zaniedbanie-za-cwierc-miliona-zlotych-polski,199,0,2398663.html
"Ministerstwo Obrony Narodowej mogło zawrzeć kontrakt za blisko ćwierć miliona złotych. Nie doszedł do skutku, bo były wiceprezes Polskiej Grupy Zbrojeniowej nie zapoznał się w porę z dokumentacją przetargową."
Czyli mamy nowe słoneczko Peru.:D Bliski współpracownik Antoniego. Znowu pieniądze śmierdzą? 

Opublikowano
15 godzin temu, ereksio napisał:

Stali w uczuciach, konsekwentni w działaniu. U Niemców nic się nie zmienia.

hitler.jpg

182905.jpg

Jednak jakieś zmiany są .

Kiedyś stroje niemieckich ,, funkcjonariuszy '' projektował i szył  Hugo Boss ...

Hugo Boss to firma z tradycjami – Niemieckie mundury z czasów Drugiej Wojny Światowej.Projekt: HUGO BOSSPanzer uniform 1939 Waffen-SSLuftwaffe pilot officerAfrika Korps OfficerWaffen-SS Camp GuardWehrmacht General 1939Wehrmacht FeldmarschallWehrmacht Generalfeldmarschall, RommelWaffen-SS Panzer officer

... a teraz ubierają się tak ;).

Znalezione obrazy dla zapytania tusk w dresach

-

• Like 4
  • Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano
10 minut temu, mirro napisał:

Temat już poruszany, ale wraca.
https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/zaniedbanie-za-cwierc-miliona-zlotych-polski,199,0,2398663.html
"Ministerstwo Obrony Narodowej mogło zawrzeć kontrakt za blisko ćwierć miliona złotych. Nie doszedł do skutku, bo były wiceprezes Polskiej Grupy Zbrojeniowej nie zapoznał się w porę z dokumentacją przetargową."
Czyli mamy nowe słoneczko Peru.:D Bliski współpracownik Antoniego. Znowu pieniądze śmierdzą? 

Ćwierć miliarda.

No i co z tego nie dopilnował i zawalił? To dobry patriota i kolega Macierewicza więc właściwy człowiek na właściwym miejscu  i kropka. A ci co go atakują to ruscy agenci  inspirowani przez Niemców, totalną opozycję i uwikłani z układy z służbami i komunistami 

Opublikowano (edytowane)

z materiału o Sakowiczu i Tum wynika że ów Sakowicz tutaj żadnych granic nie przekroczył a Tum rozpoczęła kolejny odcinek serialu p.t " Sama świnia worek drze i sama kwiczy". To co Sakowicz miał ją przeprosić za to że Niemców traktuje jak równych sobie? Tak by wynikało z tego wycinka. Oj nie przeciw ruskim nam się te zbrojenia jeszcze przydać mogą.

"nawet w amerykańskich kreskówkach dla dzieci świnki mówią najczęściej po niemiecku".

Jeśli trafnie prawdziwych Niemców oceniam to pani Róża większy "zj**" od Nich dostanie niż od nas bo i tak tych kreskówek sporo.

Jakaś sztuczna inteligencja tu rządzi bo mi automatycznie "odwulgaryzowało" . Lepiej niż na yt bo tam pełno..

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

Spokojnie, spokojnie na razie nie ma mowy o zmianie przeciwnika.
https://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/minister-spraw-zagranicznych-podczas-konferencji-europa-karpat,815914.html
Chyba po laniu w Syrii nasi stwierdzili że można już kopnąć niedźwiedzia. Na razie Amerykanie próbują namieszać w rosyjskich wyborach. Wybrali dość mocny akcent, bo pokazali że wszelkie dziwne działania mogą spotkać się ze zdecydowaną odpowiedzią. Teraz przeciwnicy Putina mają paliwo, tym bardziej że strona przeciwna zamotała się w tłumaczeniach. 
Dla nas to dobitny przykład jak kończą się działania lekkiej piechoty bez wywalczenia przewagi w powietrzu. Jeśli ktoś po tym jeszcze marzy że WOT będzie w stanie zagrozić komukolwiek, to niech zawczasu przygotuje odpowiednią ilość mogił. 

Gość marekfarmer
Opublikowano
3 godziny temu, gienio007 napisał:

Nie zawsze są zakapturzeni , mają też szaliczki . 

,,Prawda w Oczy  kole,,

Teraz  POleci  do  swoich przyjaciół  do  Brukseli   może  sprawią  że  Sakiewicza  odwołają  ze stanowiska Redaktora Naczelnego  Gazety Polskiej  :D   :D 

Opublikowano

Oj chyba przekręciłem nazwisko Sakiewicz na Sakowicz z góry przepraszam ale - no zwyczajnie - nie znałem wcześniej nawet z mediów. Gazety to ja żadnej dawno nie czytałem i gdyby nie ten materiał....

No co? niski poziom czytelnictwa słowa pisanego w dzisiejszych czasach. Dawniej to nawet i Potop czytywałem stąd pewnie ten lapsus.

Opublikowano

Chyba od emisji tego programu już trochę czasu minęło? Zdaje się że nikt w międzyczasie nie chciał odwołać Sakiewicza? Trzeba było wysyłać 8 miesięcy temu, zaraz po programie. :D

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Czyli było to jeszcze przed "sprawą Czarneckiego"? 

nie przekręciłem ? chyba nie.

sprawdziłem - na yt wrzucone 13 sierp. 2017 r. tam to dopiero komentarze.

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v