Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

,,W życiu nie widziałem takiego paszkwilu na Polskę”. Róża Thun gwiazdą niemieckiej stacji, gdzie zdradza ,,straszną prawdę o naszym kraju”. ,,Nawet TVN i Wyborcza mogłyby się uczyć” [WIDEO]

Opublikowane 2018/01/03  w Filmy dokumentalne/Wiadomości ze świata

ZACHĘCAMY DO OBSERWOWANIA STRONY NA TWITTERZE
tw-nzm.png
twitter.png

W Niemczech głośno o tegorocznych obchodach Sylwestra, gdzie po raz kolejny doszło do licznych ataków na kobiety oraz interweniujących policjantów. Jednak tamtejsze media publiczne wydają się być bardziej przejęte sytuacją w Polsce. NDR – niemiecka stacja publiczna – przedstawia nasz kraj jako miejsce, gdzie rodzi się dyktatura.

„Re: Polen vor der Zerreißprobe – Eine Frau kämpft um ihr Land”, czyli Polska stanęła przed testem – kobieta, która walczy o swój kraj” to reportaż, gdzie Polska pokazana jest jako kraj zmierzający do dyktatury za sprawą rządów PiS-u. Aby potwierdzić tę tezę, poproszono o głos polską polityk – wybór padł na Różę Thun.

Polityk PO zostaje zaprezentowana jako opozycjonistka, której na sercu leży dobro ojczyzny. W okresie komunizmu walczyła z dyktaturą, teraz po raz kolejny musi wyjść na ulicę. Z materiału dowiadujemy się, że protesty opozycji gromadzą tłumy. Z kolei Marsz Niepodległości to impreza organizowana przez ,,ugrupowania, które grożą Róży Thun śmiercią”.

Walczyliśmy o demokracje przez dziesięciolecia. Teraz oni chcą to zniszczyć? To zmierza w kierunku dyktatury, ale my nie pozwolimy na to

– zapowiada Thun.

Opublikowano
1 godzinę temu, grzen napisał:

minister twierdzi że problemów z obsadą nie ma. a ja sam nie spotkałem się z problemem dostępu do lekarza,bo tak się składa że ostatnio mam troche z nimi do czynienia .

a gdy za czasów PO moje dziecko potrzebowało pomocy lekarz rodzinnego, musieliśmy czekać 4 godziny na ratunkowym.to twoim zdaniem jest ok, pomyśl zanim coś napiszesz

nasłuchałeś się nie wiadomo czego mirro.

opozycja chce żeby on zrobił to w 2 lato to co im nie udało się przez 8 lat.  dobre sobie .

Rodzinnego na ratunkowym??? Za PO było dno a za PiS nic się nie zmieniło... Za PO czekałem na ratunkowym 4 godziny na zaszycie ręki (na szczęście wcześniej byłem u rodzinnego który wstępnie zaopatrzył ranę) Miesiąc temu moja żona dostała zakażenia, pojechaliśmy do pomocy świątecznej ale okazało się, że nie ma lekarza bo pojechał na wizyty domowe i nie wiadomo kiedy wróci. Poszliśmy na oddział szpitalny to opryskliwa pielęgniarka stwierdziła że jeśli nie mamy skierowania od lekarza to chirurg nawet nie zejdzie żeby zobaczyć tą ranę... Dopiero jazda do następnego miasta powiatowego,  znowu pomoc świąteczna i po 2 godzinach w kolejce udało się dostać do lekarza(uwaga ARAB, islamista, uchodźca na szczęście nie podał pavulonu ;)) . Nawet jakimś cudem okazało się, że mają szczepionkę przeciwko tężcowi... Chociaż dzisiaj lekarz rodzinny stwierdził, że powinna dostać jeszcze szczepienie od błonicy ale pewnie jej nie mieli....

39 minut temu, Agrest napisał:

Problemu służby zdrowia nie rozwiązało Po i nie rozwiąże Pis i zapewne inni również. Wydaje mi się, że bez względu na ilość wpompowanych pieniędzy w służbę zdrowia, nadal w interesie samych lekarzy będzie utrzymywanie status quo.

Na tą chwilę to lada moment zabraknie pielęgniarek, a panicz doktor po AM jak nie umiał dać zastrzyku tak nadal nie będzie umiał. Lata głodowych płac spowodowały, że żadna młoda dziewczyna nie decyduje się na podjęcie szkoły pielęgniarskiej. 

Na ile procentowo możecie określić udział pielęgniarek/pielęgniarzy w swoim miejscu zamieszkania w wieku powiedzmy poniżej 45 lat? Będzie to 10%?

To nie tylko problem służby zdrowia ale także edukacji. Kończą się kadry wykształcone za komuny, kiedy lekarz, pielęgniarka czy nauczyciel to były zawody prestiżowe a zarazem całkiem dochodowe... Dzisiaj pielęgniarka czy nauczyciel zarabia jak kasjerka z biedronki, nie ma już prestiżu.... Kadry się kończą...

Opublikowano
1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

To nie jedyne wyjście . Wydaje mi się że Unia też jest reformowalna . Tu też można kierować się własnym rozumem , a nie koniecznie podążać ku przepaści w imię jedności stada .B|

Oczywiście, ze jest reformowalna, tyle ze nie przez nas :o My mamy robić co oni nam każą a nie gadać co maja robić :P Wedlug mnie w UE jest za dużo państw i za bardzo wspólne to wszystko jest :/ a wiadomo ze każdy będzie chciał dla siebie jak najwięcej i to sie musi rozpaść. Tak samo jak w życiu z jednym sie jakos dogadasz z dwoma tez jakos sie dojdzie do porozumienia ale dogodzić 27 w każdej sprawie

• Like 1
Opublikowano
48 minut temu, Ulman napisał:

Niech się nasza dzielna  OT weźmie za pilnowanie ich bo jak na razie to nadaja się jedynie do odpalania fajerwerków w karnawale. 

Jak oni się boja kilku tysięcy nieuzrojonych beżowych razem z babami i dziećmi to co by było jakby tysiąc uzbrojonych i wytrenowanych ruskich do nas wpadło. To tylko świadczy o słabości państwa. 

No do tego OT może być .

Słabość państwa ? Właśnie Zachód pokazuje swoją słabość i nieudolność . Sądzisz że powinniśmy iść w ich ślady ?

Opublikowano
58 minut temu, Ulman napisał:

Czemu mam się tak jak ty bezgranicznie identyfikować z jedną opcją? Co do obsesji to chyba nie wkleiłeś dziś jeszcze nic z Tuskiem:D

Przyjmiesz tyle ile zechcesz i dasz im tyle ile uważasz a jesli nie dasz rady to jest to baaardzo słabe państwo

a ty jak ten faszysta kaczyzmu doczekamy się jakoś krytykę wobec Tuska ani słówka :P przynajmniej tego uwielbienia nie ukrywaj   

Opublikowano
26 minut temu, zetorki12 napisał:

No do tego OT może być .

Słabość państwa ? Właśnie Zachód pokazuje swoją słabość i nieudolność . Sądzisz że powinniśmy iść w ich ślady ?

Bo tak jest. Z jednej strony Błaszczak zapewnia, że uratował nasz kraj przed zagrożeniem jakim by było te 7 tysięcy uchodźców (w tym kobiet i dzieci) a z drugiej strony Antoni zapewnia, że obroni nas przed 766 tysięczną ruską armią... hehhe

Dzisiaj PiS krzyczy, że UE ingeruje w nasze suwerenne sprawy a jeszcze nie dawno piali z zachwytu gdy UE interweniowała (i bardzo słusznie) w sprawie kontraktu gazowego z Rosją....

Po prostu polityka i granie na emocjach ludzkich... Ja już pisałem nie raz PiS PO samo zło. Obie te partyjki powinny zostać rozliczone jeszcze za swoje machlojki z czasów kiedy tworzyli AWS... Nie mówiąc już o tej wojnie Polsko-Polskiej i podziale narodu do którego razem doprowadzili....

Opublikowano
Identyfikujecie wzrost nakładów na służbę zdrowia z podwyżkami dla lekarzy. Błąd! Wzrost nakładów mógłby spowodować możliwość zatrudnienia personelu na każdym szczeblu i zmniejszenie czasu oczekiwania na pomoc. Sam korzystałem z SOR i swoje posiedziałem ale nie wierzę aby czas oczekiwania spadł poniżej 1,5 godziny. Brak pielęgniarek na oddziałach. Sprzęt bez bieżącej obsługi i zabezpieczenia, zarządzanie przez minimalizowanie kosztów to efekt niskich nakładów. NFZ wymusza na szpitalach cięcie kosztów. W Szczecinie nówka oddział stoi i czeka bo nie zmieścili się w terminie składania wniosków. Koszt rozpoczęcia działania ledwie pół bańki a oddział za grube miliony musi stać i czekać. To są problemy nakładów a nie tożsamość z pensjami lekarzy. Lekarz specjalista na oddziale robi tylko drobną część przychodu.
Opublikowano

Odgrzebane jako memento. Jednak czasem hierarchia kościelna, głębią analizy i przewidywaniem konsekwencji zdaje się wybiegać dużo do przodu.
"Upadek irackich Kościołów, należących do najstarszych na świecie, założonych w czasach apostołów, będzie jednym z tragicznych następstw wojny wszczętej przez USA i Wielką Brytanię, państwa przecież chrześcijańskie. Roztropni hierarchowie Watykanu przewidzieli ten rozwój wypadków. Papież stanowczo się sprzeciwiał inwazji na Irak – daremnie."
https://www.tygodnikprzeglad.pl/chrzescijanie-uciekaja-iraku/
 I jeszcze w sprawie Syrii
" Iraccy chrześcijanie znajdują bezpieczny port w Jordanii, a zwłaszcza w Syrii. W tym ostatnim kraju wyznawcy Chrystusa stanowią około 10% mieszkańców, a władze zapewniają im równouprawnienie i bezpieczeństwo. W Syrii wielkie chrześcijańskie święta są wolne od pracy. Władze sprawuje świecka partia Baas (która od lat była skłócona z iracką partią Baas Saddama Husajna). Komentatorzy piszą, że chrześcijanie w Syrii powinni się modlić, aby Waszyngton nie przeprowadził zbrojnej operacji zmiany reżimu w Damaszku. Wtedy także Kościoły syryjskie mogą się stać celem ataku islamskich derwiszów świętej wojny, jak to się dzieje w Iraku"

Opublikowano
Co się tyczy machlojek.. Jest takie powiedzenie: jeśli wpadniesz między wrony musisz krakać jak one. Jak to widać po kukizach i innych jest to jedyna prawda. Wymaganie, że ktoś tam kogoś rozliczy a tym bardziej obiecywanie, że to "my" rozliczymy "ich" jest zwyczajnie śmieszne. Ważny jest pomysł. Obecnie reformuje się kraj na zasadzie przemycania rewolucji pokolorowanej błyskotką działającą na wyobraźnię i popularyzującą całe działanie. Taka schizofrenia robi w głowach gnój a to pozostawi brzydki zapach na lata..
  • Like 1
Opublikowano
50 minut temu, zetorki12 napisał:

No do tego OT może być .

Oczywiście że zachód jest bardzo słaby ale PIS straszy wszystkich że bedzie jak na zachodzie czym  przyznaje sie do swojej niemocy i nieudolności

41 minut temu, Roman176 napisał:

a ty jak ten faszysta kaczyzmu doczekamy się jakoś krytykę wobec Tuska ani słówka :P przynajmniej tego uwielbienia nie ukrywaj   

Faszysta kaczyzmu - ciekawe okreslenie. Tutaj mamy ciekawsze przypadki - fetyszystów kaczyzmu :D. Co do  PO i PIS to nie raz pisałem że to wybór między mafią a sekta. Jedni złodziejowaci a drudzy głupkowaci i kutwy. Tusk jest spersonalizowanym złem na potrzeby propagandy  i szarego człowieka. Można wskazać palcem - to on jest wszystkiemu winien , to jego wina. Wina Tuska oczywiście. Zastanawia mnie tylko że  wszystko jego wina  i nic mu nie moga od ponad 2 lat zrobić. Oczywiście zaraz będzie  ze go Merkel chroni, że młyny sprawiedliwości miela powoli itp. 

Nawet cie nie winie za poglad ze Tuska uwielbiam. Masz tak wpojone ze jak ktoś krytykuje PIS to jest za PO. Innej opcji nie ma. Na pocieszenie dodam ze nie tylko ty tak masz:D

12 minut temu, lukejro napisał:

Po prostu polityka i granie na emocjach ludzkich... Ja już pisałem nie raz PiS PO samo zło. Obie te partyjki powinny zostać rozliczone jeszcze za swoje machlojki z czasów kiedy tworzyli AWS... Nie mówiąc już o tej wojnie Polsko-Polskiej i podziale narodu do którego razem doprowadzili....

Nie ma PISu bez PO i PO bez PISu. Oni poza opluwaniem i wzajemnym wypominaniem nie maja nic do powiedzenia. O czym mówiliby w TVPinfo jakby nie pluli na opozycję? Co Rydzyk miałby do powiedzenia? A że społeczeństwo podzielone? Stara jak świat zasada - dziel i rządꬬ Jednym i drugim to na rękę

Opublikowano (edytowane)

No to w końcu jest lepiej , czy nie ?  Po mojemu to niemoc by pokazali udając że przyjmują uchodźców , tak jak niektórzy proponują . Dla mnie to jawne tchórzostwo .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Ogólnie . Jest rozwój , czy nie . Ludzie bogatsi , czy biedniejsi , itp , itd .

Opublikowano
Tchórzostwo? Pomoc drugiemu to tchórzostwo? Mistrzowie odwracania sytuacji opisują jak to Ukraińcy są w Polsce przyjmowani a oni są tu na saksach i kapitał wywożą. Nikt im nie pomaga a i zwrot podatku się należy.. Zamiast stawiać się okoniem powinniśmy ich przyjąć - bez entuzjazmu, tak jak czesi i litwini. Byłoby z bani bo zostałoby ich tu pewnie ze stu.
Opublikowano
Minimalna wyższa plus 500+ to ludzie mają więcej pieniędzy ale czy jest lepiej? Głupie jednorazówki 0.20 opłaty eko. To jest w porządku. Ale 23 procent vatu do tego z jakiej paki skoro to podatek a nie towar? Średnia krajowa w górę to i taki żłobek podrożeje. Koniec rozdawania zaczyna się drenowanie :-)
Opublikowano
3 godziny temu, Ulman napisał:

Gdzie jest napisane że trzeba uchodźcom zagwarantować socjali i w jakiej kwocie? Miara skuteczności polityka jest takie ułożenie spraw by  nikim sie  nie konfliktując osiągnąć co się chce.  

Przyjąć w podłych warunkach - muzłumanie w poblizu świniarni, dać 50 Pln socjalu/mc  karmić 1000 Kal dziennie i pójda szybciej niż przyszli

To nazywam tchórzostwem . Kolega proponuje aby ze strachu przed Unią udawać że chcemy pomóc .

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, zetorki12 napisał:

Ogólnie . Jest rozwój , czy nie . Ludzie bogatsi , czy biedniejsi , itp , itd .

W tym roku wskaźniki niezłe ale jak pokazują przykłady państw mniej sfiskalizowanych można wiele lepiej. Koniunktura sprzyja więc płyniemy z pradem. Jest to dość krótki okres by stwierdzić że to trwały trend i jak będzie po odwróceniu się koniunktury. 

Ludzie czy bogatsi - ci co biede klepali to pewnie tak a ci co mieli lepiej maja teraz gorzej bo na nierobów muszą płacić. Podatki rosną, biurokracja rośnie za socjalistycznych rzadów wiele się nie zmieni

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Pomaga się potrzebującym wedle swojego uznania i z własnej potrzeby chęci pomagania, a nie z przymusu.

Do Europy przybyli roszczeniowcy a nie potrzebujący pomocy

Opublikowano
Przed chwilą, DTaras napisał:

Minimalna wyższa plus 500+ to ludzie mają więcej pieniędzy ale czy jest lepiej? Głupie jednorazówki 0.20 opłaty eko. To jest w porządku. Ale 23 procent vatu do tego z jakiej paki skoro to podatek a nie towar? Średnia krajowa w górę to i taki żłobek podrożeje. Koniec rozdawania zaczyna się drenowanie :-)

nie do koca rozwój i zarobki ludzi szybko lecą w górę bo brakuje rąk do pracy 

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Ulman napisał:

W tym roku wskaźniki niezłe ale jak pokazują przykłady państw mniej sfiskalizowanych można wiele lepiej. Koniunktura sprzyja więc płyniemy z pradem. Jest to dość krótki okres by stwierdzić że to trwały trend i jak będzie po odwróceniu się koniunktury. 

Ludzie czy bogatsi - ci co biede klepali to pewnie tak a ci co mieli lepiej maja teraz gorzej bo na nierobów muszą płacić. Podatki rosną, biurokracja rośnie za socjalistycznych rzadów wiele się nie zmieni

za wolnorynkowców(państwa) , wiążą koniec z końcem od 25lat  a ludziom od od 25lat z 10% zarobki morze  poszły do góry..  ulmanowskie realia  

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
1 minutę temu, zetorki12 napisał:

To nazywam tchórzostwem . Kolega proponuje aby ze strachu przed Unią udawać że chcemy pomóc .

Zetorki - tu nie chodzi o tchórzostwo bo to nie pojedynek na szabelki a interes.  My mamy manie że nasze musi być na wierzchu co jest domena prostaka. Tak jak Kargul i Pawlak.  Ile w UE jest takich państw co udaja że chca pomóc a guzik robią?  

O takim rozwiązaniu pisałem http://www.rp.pl/Spoleczenstwo/305279984-Fiasko-relokacji-Uchodzcy-opuszczaja-Litwe.html

Nie kłócili sie , nie rumakowali a i tak bezowych nie bedą mieli. Tak to sie właśnie załatwia.

Opublikowano

No a ja po prostu nie lubię fałszu . Dla mnie terrorysta to terrorysta , a nie biedny człowiek , który nas nie lubi .

Opublikowano
Brakuje rąk? Dobry argument do pozyskania tanich pracowników i kółeczko zamknięte. Płace rosną tylko dla kadry zarządzającej lub specjalistów określonych profesji (np. informatycy) niski szczebel jedzie na starych zasadach ale za to można powiedzieć, że pomagamy uchodźcom. Jeżeli skoczą koszty produkcji skoczą ceny a gro kosztów produkcji to pensje pracowników i opłaty z tym związane.
Opublikowano
13 minut temu, Roman176 napisał:

za wolnorynkowców jak ty, wiążą koniec z końcem od 25lat  a ludziom od od 25lat z 10% ulmanowskie realia  

Czyli socjalizm lepszy mimo że się lewactwem tak brzydzisz? Gdzie tak niby jest jak napisałeś ? W San Escobar?xD

Zetorki , 

Ilu z tych co ostatnio przybyli przeprowadziło zamachy?

Chrześcijańscy uchodżcy to tez terrorysci?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v