Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Ulman napisał:

No i widzisz jakie to niedojdy . Wiadomo ze to wina Tuska wiadomo gdzie go znaleźć a nawet nie potrafią go aresztować nie mówiąc o skazaniu i zamknięciu w pace. Wiedzą że mogą mu naskoczyć ale proletariat musi miec podane zło spersonifikowane. 

Może jakby Jurgiel nie poszedł spać i dobrze negocjował to  moglibyśmy wiecej cukru produkować. Nie trzeba byłoby wtedy zamykac i/czy sprzedawać cukrowni więc Tusk by ich nie pozbył :P:DxD

Do puki  siedzi  pod spódnica  Makreli  jest  bezpieczny  :D  :DxD

Gdyby  Sawicki nie spał  tylko negocjował  to byśmy  mieli  równe  dopłaty  a tak  spał  i d*pa

Z   ASF  Sawicki  też  chciał w 3 tygodnie  sobie  poradzić  i  jak wyszło

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

Twierdzisz że cały nasz aparat władzy, cała dobra zmiana, nie może dać sobie rady z jednym facetem, bo on jest pod ochroną  frau Merkel? To co oni w ogóle mogą? 

Jakby mogli mu coś zrobić to by zrobili a że mogą mu naskoczyć to ciągle ujadają i opluwaję . Jak powszechnie wiadomo , pies który dużo szczeka nie gryzie więc zostanie jak jest a wam bedą kolejne wymówki wpajać. Jak śpiewał poeta - nie chodzi o to by złapać króliczka ale by gonić go`

Jurgiel i Sawicki przespali pewne sprawy i zaden nie dał rady z asf. Tak jak pisałem nie ma między nimi zadnej róznicy. 

Opublikowano

Po prostu dobra zmiana. Tutaj trąbią o walce z ASF, dla rolników wprowadzają rygory jak za okupacji a sami w tym czasie rozwożą dziki po całej Polsce...

A co do cukru, prawda jest taka, że to POPiS (pod szyldem AWS) przehandlował polskie cukrownie niemiaszkom i niech nikt nie pieprzy że to tylko wina Tuska bo Kaczyńscy, Jurgiel i inni ramie w ramię z nim je sprzedawali. A dzisiaj mamy drugi rok rządów PiS i sytuacja plantatorów buraka cukrowego sięgnęła dna!!! .... .... i kamieni kupa

A wczoraj w reżimowej trąbili o sukcesach rządu, o spadającym bezrobociu, wzroście PKB i najważniejsze, że koszyk żywności ze sklepu który kupił w 2011r. Jarosław jest dzisiaj tańszy o 5zł!!! Jak ten koszyk naprawdę potaniał to każdy kto robi zakupy dobrze wie... Niech robią tak dalej a skończą jak PO.

Opublikowano

Depopulacja dzika w wydaniu rządzących,co nie zmienia faktu że znowu człowiek brał udział w rozwleczeniu na większe odległości,najbardziej wkurzające jest to że hodowca ma z obejścia zrobić obóz warowny, jakiś niespełna rozumu urzędnik wyda decyzję ,która nadaje się do prokuratora,gdzie te zapewnienia że Wisły nie przejdzie, faktycznie nie przeszedł  tylko go sami przewiezliśmy:tw_bawling: tak dalej Wielkopolska i Kujawsko-Pomorskie pozdrawia

Gość marekfarmer
Opublikowano
3 godziny temu, Ulman napisał:

Twierdzisz że cały nasz aparat władzy, cała dobra zmiana, nie może dać sobie rady z jednym facetem, bo on jest pod ochroną  frau Merkel? To co oni w ogóle mogą? 

Jakby mogli mu coś zrobić to by zrobili a że mogą mu naskoczyć to ciągle ujadają i opluwaję . Jak powszechnie wiadomo , pies który dużo szczeka nie gryzie więc zostanie jak jest a wam bedą kolejne wymówki wpajać. Jak śpiewał poeta - nie chodzi o to by złapać króliczka ale by gonić go`

Jurgiel i Sawicki przespali pewne sprawy i zaden nie dał rady z asf. Tak jak pisałem nie ma między nimi zadnej róznicy. 

Skończy  mu  się  Opieka  Makrei  w 2019  to  pewnie  go  rozliczą . Taką  mam nadzieję

Najpierw  Reforma  Sądownictwa  a potem można  rozliczać  POprzedników 

Sawicki  przespał  całą  swoją  kadencje

Sawicki wiedział  że ASF  zbliża  się  do  Polski  i nie robił  nic  żeby  temu zapobiec 

Ale  Jurgiel nie jest  super  Ministrem  do Morawieckiego  mu  daleko. Ja  mam nadzieję  że  go  zmienią  przy  rekonstrukcji.

1 godzinę temu, lukejro napisał:

Po prostu dobra zmiana. Tutaj trąbią o walce z ASF, dla rolników wprowadzają rygory jak za okupacji a sami w tym czasie rozwożą dziki po całej Polsce...

A co do cukru, prawda jest taka, że to POPiS (pod szyldem AWS) przehandlował polskie cukrownie niemiaszkom i niech nikt nie pieprzy że to tylko wina Tuska bo Kaczyńscy, Jurgiel i inni ramie w ramię z nim je sprzedawali. A dzisiaj mamy drugi rok rządów PiS i sytuacja plantatorów buraka cukrowego sięgnęła dna!!! .... .... i kamieni kupa

A wczoraj w reżimowej trąbili o sukcesach rządu, o spadającym bezrobociu, wzroście PKB i najważniejsze, że koszyk żywności ze sklepu który kupił w 2011r. Jarosław jest dzisiaj tańszy o 5zł!!! Jak ten koszyk naprawdę potaniał to każdy kto robi zakupy dobrze wie... Niech robią tak dalej a skończą jak PO.

A niby dlaczego  Produkcja  buraka  jest na  dnie.   Nie  słyszałem od  Plantatorów  u nas by  narzekali  coraz  więcej  Rolników  chce  siać  Buraki

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, marekfarmer napisał:

A niby dlaczego  Produkcja  buraka  jest na  dnie.   Nie  słyszałem od  Plantatorów  u nas by  narzekali  coraz  więcej  Rolników  chce  siać  Buraki

Tak. Nowi chcą siać a po roku rezygnują. Dam Ci prosty przykład. Osiem lat temu kiedy przejąłem od teścia limit sprzedawałem buraki w limicie po 220zł/tona a ponad limitowe po 100zł/tona. W tym roku w limicie sprzedawałem po 100zł/tona a ponad limitowe po 40 zł/tona. Skoro mówisz, że to taki biznes to posiej i sam się przekonasz... U mnie ludzie albo ograniczają albo w ogóle  rezygnują z uprawy bo jaki jest sens uprawiać buraki jeśli opłacalność jest mniejsza niż w uprawie pszenicy??? Ja w tym roku sieję po raz ostatni.Poczytaj jakie super warunki mają plantatorzy w Suedzucker, zresztą u nas w P&L nie jest lepiej...

c110eb49d4bf4824dacfbf08a73c.jpeg

Ale się prezes zaczytał w czasie obrad sejmu. :D

Edytowane przez lukejro
Opublikowano
6 godzin temu, marekfarmer napisał:

Skończy  mu  się  Opieka  Makrei  w 2019  to  pewnie  go  rozliczą . Taką  mam nadzieję

Najpierw  Reforma  Sądownictwa  a potem można  rozliczać  POprzedników 

Sawicki  przespał  całą  swoją  kadencje

Sawicki wiedział  że ASF  zbliża  się  do  Polski  i nie robił  nic  żeby  temu zapobiec 

Ale  Jurgiel nie jest  super  Ministrem  do Morawieckiego  mu  daleko. Ja  mam nadzieję  że  go  zmienią  przy  rekonstrukcji.

Guzik mu zrobią i jak zwykle jetem się gotów o to założyć

Sawicki przespał , Jurgiel przespał to jedno i to samo, Pies ich ganiał

Jak sie asf zblizało do nas to co mieli zrobić? Wysłać armie na Białoruś by wystrzelała. Jeszcze raz powtarzam - z naturą się nie wygra i dziwie się że jako rolnik o tym nie wiesz

Jakby Jurgielowi było daleko do Mosze Morawieckiego to byłoby dobrze bo nie był by socjalistą:P

Opublikowano

No jak to co mógł zrobić? Wyłapać wszystkie dziki po wschodniej stronie Wisły i wywieźć do Puszczy Kozienickiej. Wtedy na wschodzie nie byłoby nosicieli a dziki byłyby bezpieczne i zgrupowane w jednym miejscu. A na dodatek pod ręką ministra środowiska, rolnictwa i obrony. :D

Opublikowano

Długo jeszcze będzie trwała walka z ASF-em . Zamiast tępić roznosicieli , to tępi się rolników .

Opublikowano
1 godzinę temu, akowicz111 napisał:

A czy ktoś Ci każe siać te buraki ?

A kto Ci każe być rolnikiem??? Jak byś czytał od początku to byś wiedział, że chodziło o to jak wygląda sytuacja plantatorów buraka cukrowego, że wcale nie jest dobra jak pisze to marek. I o to, że za taki stan rzeczy winę ponosi także PiS z Jurgielem na czele...

30 minut temu, zetorki12 napisał:

Długo jeszcze będzie trwała walka z ASF-em . Zamiast tępić roznosicieli , to tępi się rolników .

Może ja prezes skończy lekturę "Atlasu Kotów" i zacznie czytać opracowania o ASF i dzikach to może coś ruszy w tej materii... Na razie ważniejsze dla niego są dzikie i domowe koty...:D

Gość marekfarmer
Opublikowano
4 godziny temu, lukejro napisał:

Tak. Nowi chcą siać a po roku rezygnują. Dam Ci prosty przykład. Osiem lat temu kiedy przejąłem od teścia limit sprzedawałem buraki w limicie po 220zł/tona a ponad limitowe po 100zł/tona. W tym roku w limicie sprzedawałem po 100zł/tona a ponad limitowe po 40 zł/tona. Skoro mówisz, że to taki biznes to posiej i sam się przekonasz... U mnie ludzie albo ograniczają albo w ogóle  rezygnują z uprawy bo jaki jest sens uprawiać buraki jeśli opłacalność jest mniejsza niż w uprawie pszenicy??? Ja w tym roku sieję po raz ostatni.Poczytaj jakie super warunki mają plantatorzy w Suedzucker, zresztą u nas w P&L nie jest lepiej...

Ale się prezes zaczytał w czasie obrad sejmu. :D

8 lat  temu  a ile były w 2015 roku

U nas w KSC z tego co  wiem to  mają po  staremu  cenę  starzy  plantatorzy  nowi  po  chyba 110zł.

Cukrownia  nie  przyjmuje już  nowych  bo z  chęciom bym  zasiał kilka  ha  buraka.

A co  ma minister  do  Prywatnych  Cukrowni ???

I co  takiego  Jurgiel  zrobił  z Cukrem ???

Opublikowano
50 minut temu, marekfarmer napisał:

8 lat  temu  a ile były w 2015 roku

U nas w KSC z tego co  wiem to  mają po  staremu  cenę  starzy  plantatorzy  nowi  po  chyba 110zł.

Cukrownia  nie  przyjmuje już  nowych  bo z  chęciom bym  zasiał kilka  ha  buraka.

A co  ma minister  do  Prywatnych  Cukrowni ???

I co  takiego  Jurgiel  zrobił  z Cukrem ???

140 limit, 80 pozalimitowe. Co Jurgiel ma do cukrowni? Właśnie to, że z kumplami z AWS-u sprzedał je Niemcom a potem jako Minister Rolnictwa już w rządzie PiS olał decydujące rozmowy na temat reformy rynku cukru bo odbywały się w nocy...  A jak byś naprawdę chciał posiać te buraki to bez problemu byś je zakontraktował... Tylko trzeba chcieć.

Opublikowano

Proletariat ma krótką pamięć i niska świadomość więc nie pmięta co było i nie analizuje a wierzy w to co mówi władza. 

Może Jurgiel odkupi od niemców te cukrownie by dobrze zarobili?

Opublikowano

Otrzymałem decyzję dziś od PZU w sprawie deszczu nawalnego na przenżycie i przenicy  zalanej. Oczywiście  jest odmowna,  deszcz nawalny potwierdzony , lecz wg PZU musi to być deszcz 4 stopnia !!!!( taki jak w lasach tropikalnych z oberwaniami i lawinami błotnymi)  w polisie ani słowa od skalach i stopniach wyssanych z palca chyba, zadnych małych druczków ani nicO.o mam pytanie, po co to wszystko??? Po co ubezpieczac skoro i tak nic nie zapłacą??? W razie przymrozków wiosennych i złego przezimowania zapłacą tylko 25% wartośći plonu minus koszty zbioru których nie muszę ponięść O.o chore k...a  i z ministerstwa dochodzą grzywny ewentualne jeśli nie ubezpieczymy upraw, wszystkko sądownie w tym kraju.... niech się leczą w tym sejmie na głowę, załamka

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v