Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Skoro damian wiesz, że będzie pod stołem to powinieneś załapać poco to podniesienie minimalnej. Skoro skończy się pod stołem bowiem przedsiębiorcom nie będzie się kalkulować to zacznie się górą - z wszelkimi obciążeniami składkowymi. Skończy się na tym, że pracownik będzie dumny z faktu iż podatki zapłacił ... Kierowcy natomiast równie dobrze mogą pracować zatrudnieni na Słowacji. Niewiem co z kontraktami jest obecnie. Obniżenie podatków. Ulman jak pamiętam o VAT się rozpisywał i opodatkowaniu w najwyższym progu. Nie będę się wpierniczał. Jeszcze jedno damian. Pod stołem znaczy również bez komornika. Zasadniczo trzebaby podwójnie księgi prowadzić aby przy zatrudnieniu już 3 osób kasę w tej wielkości działalności rozpisać. Pod stołem idzie tylko w koleżeńsko wyglądającej działalności. Zatrudnienie na czarno natomiast to marginalny proceder z powodu braku pracownika i to się nie zmieni. Szara strefa to jak sądzę głównie jednoosobowe działalności w usługach. Składki na FUS są tu motorynką działań a nie dobro ludzi. Dochodowy od tego to grosze. Nikt też nie napisał jak w relacji do tego dobra wzrośnie kwota wolna od podatku. Damian, to zamieszanie jest typowym działaniem optymalizującym jakie prowadzi się u wspomnianych przez Ciebie rekinów biznesu.

Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

o Jarecki już rozbawiony no to jeszcze cytat z tego rządowego "wytlumaczenia" - "...ale również ciągle kalibrować nasz przekaz i dostosowywać naszą polską wrażliwość i wiedzę do spektrum intelektualnego elit amerykańskich" 

to że się ciesze nie oznacza że się nie zgadzam .                      chyba tej uwolnienia składki zus dla najlepiej zarabiających raczej nie bedzie .

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Ywa napisał:

Sam system zusowski stwarza takie możliwości...więc kto tu winny...przedsiębiorcy?

Większość pracownik woli mieć więcej w kieszeni....możesz wybrać i oddać większą składkę, czyż nie? 

Ta retoryka nasuwa wnioski że kuse wdzianko też stwarza możliwości np. gwałtu...więc kto tu winny....faceci?

Każde przestępstwo jest uwarunkowane możliwościami do jego popełnienia, czy więc oznacza to że wina leży po obu stronach, bo ta druga nie zadbała wystarczająco o własne bezpieczeństwo i nie zabezpieczyła d*py lub kasy w przypadku ZUS?

I dlaczego chcesz przenieś odpowiedzialność finansową na pracowników? Chce zarobić np. 3500 zł na rękę i gówno go obchodzi jakim faktycznym kosztem jest dla pracodawcy.

Dlatego powinno się piętnować każde próby wyłudzenia niższych składek ZUS przez pracodawców. Zwiększenie minimalnej w pewnym stopniu to ograniczy, przynajmniej różnica po między minimalnym a faktycznym się skurczy.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

System winny, przedsiębiorcy pozostają tymi głupimi. 

To ma byc środek zaradczy... nie lepiej uprościć/ujednolicić składki.

Opublikowano

Popęd seksualny winny, faceci pozostają tymi głupimi.

Zwiększanie kary za gwałt to ma być środek zaradczy.... nie lepiej uprościć/ujednolić bzykanie żonaty czy nie może wszędzie i z każdym bez konsekwencji wewnątrz małżeńskich?

Opublikowano

Nie, ale można nakazać kobietom chodzenia na wzór muzułmanek. Wtedy też można spać spokojnie że z poziomu władzy rozwiązało się problem gwałtów. Bo nie kuszą. A wszystko inne to już gwałtem nie będzie.🤣

Opublikowano

W takim razie dajmy dla przykładu, skoro odbiegacie,  system kościelny/ muzułmański, którego konsekwencją są naiwne dzieci. Zwiększenie kary nic nie pomoże, chyba że śmierci....^_^

Reszta to  kwestia wychowania, sumienia .... 

Opublikowano (edytowane)

ja już kwestii wyznaniowych mam dość na czas jakiś :) zatem wrócę jeszcze do uczciwości wobec zarządzeń gospodarczych polityków.

Pamiętacie "popiwek"?
nie można było płacić pensji wyższych niż....
teraz nie można niższych niż...
i Wy to wszystko traktujecie na poważnie? Przecież to kpina z prawdziwego gospodarowania czy wtedy czy teraz. Ze skrajności w skrajność. Jak nie wychodzi biało to na czarno. Jak by władza była w stu procentach skuteczna w zarządzaniu gospodarką to byśmy .... ee tam
Nie pozwólmy zniszczyć szarej strefy bo to ona najbardziej barwom prawdziwego życia odpowiada bo gdyby nie ona to już dawno było by po gospodarce narodowej przez teoretykow gołodupców politycznych zarządzanej zbyt skutecznie.
I tak mnie dziwi że to jeszcze działa.

...

sto osiemdziesiąt kilo pszenicy na hektar wysianej to nie za mało? nie moje pole nie mój siewnik ale miał być ustawiony na 220 bo pole po zbożu i .... no może jeszcze wczesny termin to się rozkrzewi ale na drugie pole przestawię po swojemu. (ziarno wprost spod kombajnu i nawet połówki się trafiają tak że....)

Na szczęście Natura ma spore zdolności adaptacyjne i mało który "zarządca odgórny" jest w stanie tak schrzanić że nic się nie da zebrać plonów.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, damianzbr napisał:

Popęd seksualny winny, faceci pozostają tymi głupimi.

Zwiększanie kary za gwałt to ma być środek zaradczy.... nie lepiej uprościć/ujednolić bzykanie żonaty czy nie może wszędzie i z każdym bez konsekwencji wewnątrz małżeńskich?

Zapędziłam się z tą karą śmierci...tak niecywilizacyjnie ....jak ktoś ma większy popęd niech idzie do lekarza lub burdelu 👌

Opublikowano

dysydent to pewne zjawiska lub jakoś inaczej można nazwać to coś co wymusza na rzadzących   wprowadzanie płacy minimalnej , Pamietasz ustawe  kominową ? ona została wprowadzona bo prezesi firm panstwowych zarabiali nie wspułmiernie  do reszty pracowników , niezależnie od dochódów która firma przynosiła zysk czy straty , ale to też zły przykład  , czy firmy amazon nie stać byłoby by płacić uczciwie za wykonaną prace ? to takie firmy wymuszają na rządzących wprowadzanie płacy minmimalnej   , teraz jest czas pracownika , a co bedzie gdy bezrobocie wzrosnie na przykład , żadna firma nie miała by skrupułow by płacić jak najmiej , bez wzglednie na zysk ebita 

Opublikowano

Teoretycznie to powinno zadziałać, zobaczymy praktykę w najbliższych latach w całej ue.
Szkoda czasu na argumentację bo w czasach niedoborów pracowników nie powinno być potrzeby odgórnego ..... chociaż zaraz. Teraz rządy tworzą impotenci gospodarczy (sam pisałem) czyli wszystko się zgadza :) 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

zobaczymy praktykę w najbliższych latach w całej ue.

Grupa Odnowić Europę w PE zapowiedziała, że zagłosuje przeciwko kandydatowi na wiceprzewodniczącego KE ds. ochrony europejskiego stylu życia, jeśli nazwa tej teki nie zostanie zmieniona lub jeśli nie zostanie zmodyfikowany obszar kompetencji z nią powiązany

Opublikowano (edytowane)

od dawna noszę się z propagowaniem dobitniejszym pomysłu rozpędzenia większości "nawiedzonych" urzędników na jakie gwarantowane zasilki pod warunkiem że niczego w życiu swym nędznym nie będą już wymyślać bo co pomysł to bardziej szkodliwy i kosztowny.

Słyszałem gdzieś w radio jakoby wstrzymano budowę jakiejś drogi krajowej bo dwie dziury po chomiku europejskim natrafiono na linii budowy i czekają czy mieszkańcy nie wrócą aby ich "deportować na inne tereny lub zasięgnąć opinii ekologów czy jest szansa czy cokolwiek kiedykolwiek tam wróci.
Robotnicy, sprzęt ciężki, plan budowy ; to wszystko czeka no i nie wiem czy już tam się doczekali czy nie ale płaca obowiązkowo bodaj minimalna naliczana, absurd goni absurd bo tych "europejskich chomików" zmywałem krew z kopaczki taka ich plaga w kartoflach i jak by co to większość przeżyła i mogę im chętnie i wszystkie tam podrzucić zwłaszcza jeśli by sobie sami wyłapali. I budowa ruszy i chomiki z mojego pola przeżyją bo jeszcze je czeka orka głęboka i kretyństwo zwane "europejskim stylem" będzie jak najbardziej kultywowane tylko za parę lat kartofle i inne warzywa będą jeszcze większym deficytem jeśli sukces obrony gatunku chomik europejski przerośnie oczekiwania.najdurniejszego ze wszystkich ekologa.

Chomik europejski na Lubelszczyźnie przynajmniej z moich obserwacji z gatunku rzadkiego stał się pospolitą plagą i z lubością teraz przyglądam się na jastrzębie krążące nad polami pomimo że czasem który zboczy po czyjegoś kurczaka :D 
O i jeszcze jastrzębie rozchodowane na chomikach wytępiły całkowicie sroki w okolicy w okresie lęgowym i teraz to sroki są gatunkiem rzadkim. no gdzie ci ekolodzy?! 

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, DTaras napisał:

damian - gdzie Ty żyjesz? Kuse wdzianko to conajwyżej zaproszenie do zabawy a nie gwałtu. Tylko potargany mózg może sobie to poskładać inaczej.

przecież Ty wolisz w piątkę na raz 🤣

i pedałowanie na całego 😂

Opublikowano
17 godzin temu, jacus napisał:

Nowe fakty w sprawie wycofania filmu „Solid Gold” Jacka Bromskiego z festiwalu filmowego w Gdyni. Wśród wyciętych przez reżysera, istotnych dla fabuły była scen była też taka, która przedstawiała prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza ciągnącego samolot powiązanej z Amber Gold spółki OLT. Bromski wyciął scenę nie uzgadniając sprawy z TVP, która jest jednym ze sponsorów filmu. – Zachował się jak nieuczciwy handlarz – ocenia informator „Super Expressu”

• Thanks 1
Opublikowano

chrzanić jakieś jedno filmidło po tym co wykopałem z neta,
https://businessinsider.com.pl/media/tv-radio/naziemna-telewizja-cyfrowa-drugiej-generacji/78ep365
ja już mam dość łażenia "po chałupach" bo któremuś ze znajomych lub ich znajomych..itd telewizor nie odbiera. Pokończyly mi się wszystkie druty na wyginanie prowizorycznych anten zużyte bo co i raz osłabią sygnał lub nieco zmienią modulację.
nawet nie wiem czy telewizory u mnie w domu mają ten DVBT2? 

Opublikowano
11 godzin temu, racyl napisał:

Ulmanek będziesz głosował na PIS z całą rodziną tak jak deklarowałeś wiosną że jak obniżą podatki ?

Ile obnizyli a ile podniesli?

8 godzin temu, damianzbr napisał:

I dlaczego chcesz przenieś odpowiedzialność finansową na pracowników? Chce zarobić np. 3500 zł na rękę i gówno go obchodzi jakim faktycznym kosztem jest dla pracodawcy.

Dlatego powinno się piętnować każde próby wyłudzenia niższych składek ZUS przez pracodawców. Zwiększenie minimalnej w pewnym stopniu to ograniczy, przynajmniej różnica po między minimalnym a faktycznym się skurczy.

Jak chce i już a ty nie możesz  lub nie chcesz tyle dać to trzeba go wylać na pysk i wziąć takiego który zaakceptuje warunki. 

Czy tak jak typowy lewicowiec , uważasz że dobre jest by państwo zabierało przedsiębiorcy coraz wiecej?

I  zaraz się skończy rumakowanie https://businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/produkcja-przemyslowa-w-sierpniu-2019-dane-gus/3ern3s1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v