Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ale kupować pszenicę od chłopa za 200 zł za tonę wolno, świnie po 3zł też wolno, bydło mięsne po 5 też wolno.

Zresztą Węgrzy już przerabiali szybko rosnące minimalne, dobrze tych czasów nie wspominają :)

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

takie nie złośliwe :) a bardziej logiczne pytanie.
Czym różniło by się podzielenie tej "trzynastki" przez dwanaście i wypłacanie jako np podwyżka w rzeczywistych miesiącach roku a nie tworzenie "miesiąca wirtualnego"?
Jakikolwiek sens matematyczno-logiczny czy tylko czysto propagandowy? podobnie ze wszelkimi innymi "trzynastkami".
Ktoś mi kiedyś powiedział - ludzie kupią mech i błoto, sztuką tylko im to wcisnąć.

jakbyś miał logiczne myślenie to nawet byś tego głupiego pytania nie zadawał

tym się różni że emeryci nie mają dużo kasy i raz w roku mogą sobie coś kupić za gotówkę a nie odkładać na to przez cały rok czy brać na raty

Opublikowano (edytowane)

Tylko zobacz jaki wydźwięk w TV Propaganda ma trzynastka a jaki by miało 100zł miesięcznie, te ich wszystkie programy to kupowanie sb głosów za NASZE pieniądze. Niczym się to nie różni od tego, że jak by wójt wyjął pieniądze z budżetu gminy i dał każdemu 100zł żeby w następnych wyborach na niego głosowali. Dlaczego pieniądze dostali akurat emeryci( stały elektorat PiS) oraz rodziny. Bo tam najłatwiej było kupić głosy. Lekarze, nauczyciele, prawnicy czyli tzw. inteligencja i tak by nie zagłosowali na PiS, dlatego nie dostają podwyżek i cały czas strajkują.

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

To jest cena skupu interwencyjnego a nie cena minimalna, nikt nie broni komuś kupować po 300zł za tonę jeżeli się znajdzie chętny po tyle sprzedać. A pracować za mniej niż minimalna na umowę o pracę nie wolno.

jakby nie było minimalnej płacy to by z ludzi robili murzynów . większość pracodawców co jada na najniższej krajowej to nigdy w życiu by ci nie zapłaciła tyle zebyś mógł za to przeżyć. tacy pracodawcy zawsze znajdą frajera i po to jestr pensja minimalna aby takich frajerów chroniła przed wyzyskiem przez pracodawcę

Opublikowano
11 minut temu, Tomasz0611 napisał:

To jest cena skupu interwencyjnego a nie cena minimalna, nikt nie broni komuś kupować po 300zł za tonę jeżeli się znajdzie chętny po tyle sprzedać. A pracować za mniej niż minimalna na umowę o pracę nie wolno.

tak ja nikt nie zabroni pracować za 1000 zł na miesiąc jak się znajdzie chętny

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, racyl napisał:

tym się różni że emeryci nie mają dużo kasy i raz w roku mogą sobie coś kupić za gotówkę a nie odkładać na to przez cały rok czy brać na raty

jedynie w mojej "głupocie pytania" pociesza mnie jeszcze głupsza odpowiedź bo całkiem nie na temat.
Nominalnie w skali roku dostali by przecież tyle samo zatem nikt im nie broni sobie odłożyć. Sankcjonowanie głupoty i jeszcze głupotą argumentowane jakoby ona była cechą pożądaną. 
Jeśliś taki litościwy to dorzuć z jednemu emerytowi jeszcze coś od siebie bo taki biedny. 
Rola emerytury nie jest charytatywna. choć coraz powszechniejszy pogląd że powinna być. nad tym oczywiście można dyskutować ale na razie tylko dyskutować bo Premier o kanadyjskim systemie ledwie wspomniał i nic nie wskazuje na to aby zaczynano jego realizację

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko zobacz jaki wydźwięk w TV Propaganda ma trzynastka a jaki by miało 100zł miesięcznie, te ich wszystkie programy to kupowanie sb głosów za NASZE pieniądze. Niczym się to nie różni od tego, że jak by wójt wyjął pieniądze z budżetu gminy i dał każdemu 100zł żeby w następnych wyborach na niego głosowali.

a to myślisz że wójtowie nie prowadzą agitacji w zależności z której opcji są ? . moją żona pracuje w urzędzie gminy to wiem coś o tym gdzie i kiedy pracownicy muszą się pojawić i jakie sms dostają na kogo maja głosować i nikt im dodatkowo za to nie płaci

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

jedynie w mojej "głupocie pytania" pociesza mnie jeszcze głupsza odpowiedź bo całkiem nie na temat.
Nominalnie w skali roku dostali by przecież tyle samo zatem nikt im nie broni sobie odłożyć. Sankcjonowanie głupoty i jeszcze głupotą argumentowane jakoby ona była cechą pożądaną. 
Jeśliś taki litościwy to dorzuć z jednemu emerytowi jeszcze coś od siebie bo taki biedny. 
Rola emerytury nie jest charytatywna.

stary chłop a nie wie jak trudno oszczędzić z małej emerytury. brak ci ludzkich odruchów

chojrak się znalazł, ciekawe czy emerytom żyjacym samotnie tez tak w twarz byś powiedział żeby sobie zaoszczedzili chociażby na opał na zimę

Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał:

a to myślisz że wójtowie nie prowadzą agitacji w zależności z której opcji są ? . moją żona pracuje w urzędzie gminy to wiem coś o tym gdzie i kiedy pracownicy muszą się pojawić i jakie sms dostają na kogo maja głosować i nikt im dodatkowo za to nie płaci

Tylko to jest wszystko niejawne, a tu jawnie za NASZE pieniądze kupowane są głosy. Jakoś dziwnie 13 pojawiła się przed wyborami, 500+ na pierwsze dziecko przed wyborami, obietnice 14 emerytury i wysokiej minimalnej przed wyborami, 500+ dla niepełnosprawnych przed wyborami. Nie można było tego wprowadzić na początku kadencji

Przed chwilą, racyl napisał:

stary chłop a nie wie jak trudno oszczędzić z małej emerytury. brak ci ludzkich odruchów

chojrak się znalazł, ciekawe czy emerytom żyjacym samotnie tez tak w twarz byś powiedział żeby sobie zaoszczedzili chociażby na opał na zimę

Jak by mieli 100zł miesiecznie więcej to by mieli z czego odkładać.

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

@racyl, A dlaczego nie ma ceny minimalnej produktów rolnych, żeby przetwórcy nie wyzyskiwali nas rolników ?? 

to ja ponowię pytanie też - jesteś za wolnym rynkiem czy gospodarką sterowaną.?
Chcesz gwarancji na cenę produktów bez gwarancji wysokości wynagrodzenia dla robola które Ci je wytworzy .

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, dysydent napisał:

to ja ponowię pytanie też - jesteś za wolnym rynkiem czy gospodarką sterowaną.?
Chcesz gwarancji na cenę produktów bez gwarancji wysokości wynagrodzenia dla robola które Ci je wytworzy .

Nie o to chodzi, jak zlikwidują gwarancję płacy minimalnej to może nie być cen minimalnych produktów rolnych, a jak na razie to jedni są chronieni a drudzy nie, a niby wg konstytucji wszyscy są równi. Ja chcę wam tylko że pracownika w fabryce się chroni a rolnika już nie.

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko to jest wszystko niejawne, a tu jawnie za NASZE pieniądze kupowane są głosy. Jakoś dziwnie 13 pojawiła się przed wyborami, 500+ na pierwsze dziecko przed wyborami, obietnice 14 emerytury i wysokiej minimalnej przed wyborami, 500+ dla niepełnosprawnych przed wyborami. Nie można było tego wprowadzić na początku kadencji

jakby poparcie  było tylko kupione to pis cieszyłby się 80% poparciem a tak jak widzisz nie ma tyle

wszystko na raz chciałbyś pewnie zaraz w 2016r 😂😄. tylko który budzet by to wytrzymał w tym danym roku

Opublikowano

I pewnie na nich głosuja tylko ludzie co nie mają kasy po za tą z 13-stek i 500+ 🤣

Mądra czyli jaka ? podobna do schetyny, tuska czy rydzyka ?

Opublikowano
6 minut temu, racyl napisał:

jakby nie było minimalnej płacy to by z ludzi robili murzynów . większość pracodawców co jada na najniższej krajowej to nigdy w życiu by ci nie zapłaciła tyle zebyś mógł za to przeżyć. tacy pracodawcy zawsze znajdą frajera i po to jestr pensja minimalna aby takich frajerów chroniła przed wyzyskiem przez pracodawcę

Zmiany nocne, weekand, święta, nadgodziny powinny być szczególnie odpowiednio wynagradzane... w końcu  to eu.

Poza tym podobnie jak w Holandii matki/opiekunowie pracują elastycznie po 5 godzin   (rozpoczynają godzinę później i kończą pracę np. 2 godziny szybciej).

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, racyl napisał:

I pewnie na nich głosuja tylko ludzie co nie mają kasy po za tą z 13-stek i 500+ 🤣

Mądra czyli jaka ? podobna do schetyny, tuska czy rydzyka ?

Nwm kto na nich głosuje a kto nie, ja zagłosowałem bo obiecali wyższą kwotę wolną, niższy PIT, ale na początku kadencji ważniejsze dla nich było 500+ niż ułatwienie życia tym uczciwie pracującym, dlatego w tym roku na wybory nie idę, bo nie da się dać jednym 1/2 krzyżyka, następnym 1/4 i jeszcze następnym kolejnej 1/4.

Na pewno nie zagłosują na nich nauczyciele, prawnicy, niepełnosprawni, lekarze.

Tu masz kto głosuje na PiS https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/1794372,1,ktore-grupy-polakow-poparly-pis-a-ktore-opozycje.read Głównie zawodówka i podstawówka, pochodzenia wiejskiego. Tam gdzie wyższe wykształcenie, zamieszkanie w większym mieście, specjaliści i menadżerowie wygrywa KO.

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, racyl napisał:

niejednemu powiedziałem że jest takie przysłowie - "pyta się zima gdzie lato było?"
Oczywiście nie dołożę takiemu na opał ale jeśli uznam ze rzeczywiście może zmarznąć zimą to kilka razy  zdarzyło mi się pomóc m. in. i w porozumieniu z GOPS-em i parę razy inaczej z modernizacją c.o. praktycznie za gratis i to w dwu przypadkach już tak było.
Przecież zasiłki celowe istnieją i to już można zaliczyć do działalności charytatywnej a ja zapytałem o emerytury i tylko o nie jako ciąg dalszy wynagrodzenia za przydatność zawodową mi chodziło.
Jeśli kto chce to pomoże i wcale nie musi ukrywać prawdy co o tym myśli dlaczego ktoś kazał się na taką konieczność. 

Na złość współczesnych emerytów ja pamiętam czasy gdy ich praktycznie na wsi nie było w takiej sile nabywczej jak dzisiaj.
Pamiętam czasy przedakcesyjne gdy już te emerytury wprowadzono kolejne powiedzenie - "lepiej mieć emeryta w domu niż dwie krowy w oborze" - wtedy to po polach było widać u którego gospodarza jest emeryturka.

U kogoś kto promuje wartość rodziny jako podstawę wartości społeczeństwa takich bzdur bym się nie spodziewał w argumentacji.
Jeśli jakiś "samotny emeryt" ... pierwsze moje pytanie - dlaczegoś samotny? to co, nie było dane nowych pokoleń wychować że teraz obce dzieci muszą cię utrzymywać? wszak jest obowiązek alimentacyjny dzieci wobec rodziców również (czy już zniesiony?)
Brutalne to ale przecież Prawda.
To budujemy to społeczenstwo na zasadach "fundamentów rodziny" czy sankcjonujemy przebimbanie życia a na starość luksusy mimo wszystko?

Prezentujesz podobno konserwatywno-tradycyjne poglądy, czy aby Twój "koserwatyzm" nie ma korzeni w chorym lewicowym socjaliźmie. No rzeczywiście minionym i można by go do "tradycji" już dopisać. 

MUSZĄ BYĆ JAKIEŚ KONSEKWENCJE NIŻSZEJ WARTOŚCI JEDNYCH WZGLĘDEM DRUGICH bo inaczej proces degeneracji społecznej tylko przyspieszy.

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Mój dziadek który z nami mieszka jakoś nie musi martwić się pieniędzmi na opał, chce to da na swoją część a jak nie ma to od niego nie wymagamy, za wodę i prąd jak nie ma to też mu się zapłaci, jak rąbiemy drewno to przyjdzie pomoże, poukłada na taczkach. Zainwestował w dzieci, teraz dzieci mu się odwdzięczają, tak było przez setki lat zanim lewica doszła do władzy i wymyśliła emerytury, świadczenia socjalne, dzieci same dbały o rodziców, a teraz te dzieci płacą na ZUS, urzędnicy podkradają część pieniędzy a ochłapy które zostają oddają emerytom. 

Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

To w związku z tym niech kupują leki raz w roku. A i do elektrowni niech płacą za prąd raz w roku i tylko wtedy gdy 13 dostaną. 😂 Poniekąd problem części rozwiąże się sam poprzez zejście z tego padołu, ale w końcu mogą poczekać i na 14 emeryturę.😂

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

nie wiem czy wypada się śmiać ale taki był mój pierwszy odruch i zmienić na zwykłego lajka czy niech tak zostanie?...
Można by płakać bo rzeczywiście te trzynastkowania i kolejne dopisywania miesięcy żałośnie wygląda ale tej płaczliwej ikony af nie dolicza jako pochwały posta a jego negowanie.

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v