Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jeden ksiądz w kościele może zniesmaczyć że więcej nie pójdzie  a stado  z takim komorowskim w tle .......... już nie 😂

Przed chwilą, dysydent napisał:

"koedukacyjne" pielgrzymki na Jasną Górę jak najbardziej do podobnych "podejrzeń" też powinny upoważniać?

głupota twoja nie zna granic !! porównywać ludzi wkładających mnóstwo wysiłku w pilegrzymke, pozytywnie ukierunkowanych do tych spędowych u owsiaka przyjeżdzających tylko dla uciechy

wstyd ! mając tyle lat dysydencie na karku

Opublikowano (edytowane)

kategoryzyjesz ludzi po uprzedzeniach. takich jak Ty za to trzeba się bać

z pierwszym zdaniem się zgadzam ale i Komorowski tez potrafi zniesmaczyć i każdy inny a dowolnej grupie.
tendencyjność tylko pozwala przez jednych wybaczyć więcej księdzu przez innych Komorowskiemu.

ja tam nie rozróżniam. Tłum to jest tłum i rządzi się własnymi prawami jednakimi czy tłum w celach religijnych czy dowolnych innych spędzony.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

przejdz się codziennie po tyle kilometrów przez 2 tygodnie czy nawet więcej to wreszcie dotrze do ciebie czy to jest uciecha czy poświecenie

tak tak ja wiem homofob itp .

robienie niewinnych owieczek z korowskiego, biedronia, lgbt, itp to twój chleb powszedni

Opublikowano (edytowane)

Korowski czy Komorowski bo Korowski to nawet nie wiem kto zacz?
Jeśli by traktować owieczki jako stworki wymagające szczególnego nadzoru aby innym i same sobie krzywdy nie zrobiły to nawet bym się i zgodził ale ja takie "owieczki" rozpoznaję wszędzie i czasem nawet przestrzegam aby nie musiały za oszczerstwa po sądach się szlajać.

A poświęcenie w pielgrzymach jest typu dziewicy zrzucanej ze skały w nadziei na ubłaganie przychylnej pogody. Nikt nie wie czy bóstwo tego oczekuje i czy to nawet działa? skoro o owieczkach mowa

tak samo służby porządkowe muszą pilnować spędów rockowych, sportowych jak i religijnych. 
Tam gdzie pasterz potrzebny zapewne są i barany czyli wszędzie.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Racyl jesteś osobą niereformowalną więc szkoda czasu/wysiłku...

Na szczęście istnieje selekcja naturalna...i tyczy się zarówno wierzących, polityków czy też owej młodzieży.

Opublikowano (edytowane)

w czasach względnego dobrobytu owa selekcja jest bardzo (jak by to nazwać?..) przytłumiona. Przeżywa wszystko co potrafi jeść i ma względnie sprawne procesy metaboliczne bo nawet jeśli tej żywności nie potrafi zdobyć to i tak mu dadzą. Nie przeceniał bym roli selekcji ani na nią liczył bez udziału zapaści całości systemu kiedy to dopiero bardziej się uwidoczni.
Systemy też podlegają selekcji a degeneracja społeczna w pewnych warunkach nie jest w stanie zapobiec upadkowi całości i bardzo wspólczesność ludzi te warunki spełnia. 
Ja się posunę dalej w stwierdzeniach bo często przeżywa to co powinno pierwsze przepaść. 
W rolnictwie chocby lepiej będzie ten prosperował który umie sobie wszelkie subwencje pozałatwiac niż ten co ma lepsze wyniki produkcyjne i wiele podobnych przykładów w najróżniejszych innych sferach.

Powszechnym jest przeczucie społeczne że zachód zmierza do upadku, tylko Racyl(-opodobni) twierdzi/ą ze z powodu niemodlenia się codziennego a ja że z zaniku zdrowych reguł preferujących najskuteczniejszych w działaniu. Tu trochę przekoloryzowałem ale dla skrócenia wywodu. 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Głupota sporej części społeczności "stadnych" jest warunkiem koniecznym utrzymania się całości... i znów nie mam już czasu rozwijać myśli bo lustracja pól na planowanie co robić po niedzieli  a i sama niedziela ma swoje prawa. 
urlop na żądanie od forum sobie zaraz wypisałem właśnie i znikam na czas jakiś.

Opublikowano

Nie zaprzeczam..

Nie lubię tego cytatu.. "złego diabli nie wezmą"

To idę zbierać ogórki i zboże rozładować 🙃

Opublikowano
49 minut temu, Ywa napisał:

Racyl jesteś osobą niereformowalną więc szkoda czasu/wysiłku...

Na szczęście istnieje selekcja naturalna...i tyczy się zarówno wierzących, polityków czy też owej młodzieży.

czytam twoje i wpisy no i jeśli jeden czy dwóch księży mówiący kazanie potrafi cię odsunąć od całego kościoła i na tyle żeby go krytykować a paru obcokrajowców przyciągnąć na woodstock to sama widzisz że Ty nie szukasz normalnych wartości tylko nowych nie znanych. szukasz tego w ludziach do końca nie wiedzących jak mają żyć, takich co ciągle szukają i pewnie nigdy nie znajdą

Opublikowano

diabli koniec koncow wezma kazdego. siedze w domu bo pada, no teraz przestalo, owies i mieszanka w polu stoi a raczej lezy. szczegolnie owies  hektary nie tyle leza wylegniete co zlamane przez wichury.

jest takie powiedzenie ze przez czytanie marksa nikt od kosciola nie odszedl a przez sluchanie kazan proboszcza niejeden-nie wspominajac o arcybiskupie pewnej archidiecezji, sam bedac ciota -trudno uzyc innego slowa - bredzi cos o teczowej zarazie, moze o teczowej mafii w watykanie by poopowiadal, o don stanislao i swoim dawnym zwierzchniku paetz-u i czerwonych majteczkach😛

https://opinie.wp.pl/stanislaw-obirek-abp-marek-jedraszewski-coraz-bardziej-oddala-sie-od-katolicyzmu-6180903650129537a 

racyl -niedawno udowodniles ze nie chodzisz do kosciola-bo nie wiesz nawet ze co roku odbywa sie liczenie wiernych uczestniczacych w msza a potem instytut koscielny oglasza dane. wiec wczym masz problem ???  jakie to normalne wartosci ?? tych co mieli na pasach -gott mit uns ??? czy moze tych co tysiace ludzi palili na stosach ??? albo zakonu szpitalnikow najswietszej marii panny domu niemieckiego ?? albo kosciola chorawckiego w czasie II wojny i podzialu jugoslawii ????

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

diabli koniec koncow wezma kazdego. siedze w domu bo pada, no teraz przestalo, owies i mieszanka w polu stoi a raczej lezy. szczegolnie owies  hektary nie tyle leza wylegniete co zlamane przez wichury.

jest takie powiedzenie ze przez czytanie marksa nikt od kosciola nie odszedl a przez sluchanie kazan proboszcza niejeden-nie wspominajac o arcybiskupie pewnej archidiecezji, sam bedac ciota -trudno uzyc innego slowa - bredzi cos o teczowej zarazie, moze o teczowej mafii w watykanie by poopowiadal, o don stanislao i swoim dawnym zwierzchniku paetz-u i czerwonych majteczkach😛

https://opinie.wp.pl/stanislaw-obirek-abp-marek-jedraszewski-coraz-bardziej-oddala-sie-od-katolicyzmu-6180903650129537a 

racyl -niedawno udowodniles ze nie chodzisz do kosciola-bo nie wiesz nawet ze co roku odbywa sie liczenie wiernych uczestniczacych w msza a potem instytut koscielny oglasza dane. wiec wczym masz problem ???  jakie to normalne wartosci ?? tych co mieli na pasach -gott mit uns ??? czy moze tych co tysiace ludzi palili na stosach ??? albo zakonu szpitalnikow najswietszej marii panny domu niemieckiego ?? albo kosciola chorawckiego w czasie II wojny i podzialu jugoslawii ????

nic dziwnego że taki głupi jesteś. posieje owiesku i mięszaneczki i już chce być paniskiem. owies to najgorsze dziady sieją. bez względu czy mieszkają pod krakowem czy zamościem. no tak zopomniałem ty do tego pasiesz krowę na powiślu i cykasz fotki przy okazji pielgrzymom

tęczowa zaraza jest i będzie

ja nie powiedziałem że chodzę regularnie jakbym chciał brylować liczbami to mówiłbym o pełnych kościołach podczas świąt  a ja pisałem o zwykłych niedzielach. to żeś nowość odkrył o liczeniu wiernych zapewne podczas przechadzki po swoim owiesku 😂

nie potrzebny ci kościół to po co było ci posyłać dzieci do komuni, bierzmowania i chrzcić je w ogóle ? po cholere ci miejsce na poświęconym  cmentarzu

Opublikowano
4 godziny temu, jarecki napisał:

i  teraz zacytuje ,, Mądry polak po szkodzie'' teraz patrzymy na to z perspektywy czasu , wiele ludzi gdyby wiedziało co ich postepowanie niesie pewno zmienili by decyzje , sam hitler  pewno inaczaj by postąpił . tak do każdej przegranej potyczki czy bitwy można podejsć , po co było walczyć ? a co z wygranymi bitwami , one też niosą smierć po stronie zwycieżców , nikt nie rozpatruje pod tym kontem bitwy pod grunwaldem ,  czy bitwy warszawskiej  które dla wygranych też były krwawe . a gdyby Powstanie Warszawskie  zakonczyło sie sukcesem ? 

To byłaby jeszcze większa jatka. Tylko tym razem sowieci wyłapywaliby zwycięzców. Anders bodaj ostrzegał Okulickiego żeby nie ujawniał się i nie szedł w paszczę lwa.  Ocena podejmowanych działań, w tym strat w ludziach, to zadanie dowodzących. Ale to wszystko jest do przełknięcia jeśli ma służyć głęboko przemyślanym celom.  A myślenie że kiedy zobaczą jak walczymy to pewnie docenią, to już szczyt.  Za Mote Cassino tez się pewnemu panu należy, " moi chłopcy to zrobią",

Opublikowano
15 godzin temu, Ywa napisał:

Polecam serdecznie ...jeździłam na 'Owsiak Fest' zaczynając od Żarnowca, Żary, Kostrzyn...piękny 3-dniowyh biwak pod namiotem. W jednyhm miejscu poznaje się ludzi z całego świata...Amerykanów, Australiczyków, Hindusów....Niemców nie miałam okazji. Interesujących wykładów można posłuchać, podebatować, pośmiać się; zobaczyć zespoły z całego świata, a to wszystko za darmo. Przyjeżdżają tam całymi rodzinami. Dla Bogobojnych ustawiona jest specjalna scena 'Jezus'.

Kto nie był niech słucha sobie propagandy...

a ja byłem i dla mnie to patologia impreza imprezą ale ludzie tam to brudasy .... zachowanie przeraziło mnie spakowałem się i nara morze źle się rozbiłem ... a po drugie nie moja muzyka .... a dodatkowo tam można zobaczyć syfilizm  kobieta mimo dużych pryszczy jak i na ciele i buzi nie miała żadnych zahamowań zeby rozebrać się i wskoczyć 

do błota później do niej wskakiwali mężczyźni ona zadowolona i tak się przyłączali patologia brzydoty ....

a czemu nie Woodstock ?? po tych tajemniczych śmierci nastolatków ??

2 godziny temu, dysydent napisał:

w czasach względnego dobrobytu owa selekcja jest bardzo (jak by to nazwać?..) przytłumiona. Przeżywa wszystko co potrafi jeść i ma względnie sprawne procesy metaboliczne bo nawet jeśli tej żywności nie potrafi zdobyć to i tak mu dadzą. Nie przeceniał bym roli selekcji ani na nią liczył bez udziału zapaści całości systemu kiedy to dopiero bardziej się uwidoczni.
Systemy też podlegają selekcji a degeneracja społeczna w pewnych warunkach nie jest w stanie zapobiec upadkowi całości i bardzo wspólczesność ludzi te warunki spełnia. 
Ja się posunę dalej w stwierdzeniach bo często przeżywa to co powinno pierwsze przepaść. 
W rolnictwie chocby lepiej będzie ten prosperował który umie sobie wszelkie subwencje pozałatwiac niż ten co ma lepsze wyniki produkcyjne i wiele podobnych przykładów w najróżniejszych innych sferach.

trochę to głupie bo ja mogę napisać ze tag ze przezywają  ludzie słabo genetyczni schorowani z obciążeniami zdrowotnymi i genetycznymi co kiedyś by nie zdążyli 24 godzin 

przeżyć obciążają genetycznie inne pokolenia z roku na rok coraz mniej ludzi zdrowych ....

a za patologię co piszesz odpowiadają rodzice bo za lenistwo nikt jak sam piszesz z głodu nie umrze to błąd bo dało by trochę do myślenia jak ktoś za bibanie lenia by głodował to by się nauczyła ... i 2 razy by się zastanowił jak nasi rodzice za komuny(morze i ty) nauczyła ich oszczędzać i oszczędzali i są nauczeni do dzisiaj ... 

a gdyby ktoś za komuny głodem by zamarł to szedł by albo ukraść ale nie do sklepu tylko wykopał by gdzieś wiaderko ziemniaków lub gdzieś pomóc w rolnictwie za jedzenie ..

a dzisiaj nawet d*py nie ruszy pracy nienauczone jakoś to bd , kredyt , rodzice sypną kasą 

2 godziny temu, racyl napisał:

czytam twoje i wpisy no i jeśli jeden czy dwóch księży mówiący kazanie potrafi cię odsunąć od całego kościoła

a ja wierze ale wk***iają mnie hmmm ?? kto nimi rządzi kuria ? bo znam dużo księży co nigdy nic nie chcieli ale zostali za to wypierdoleni bo odwali z tacy kolędy biedniejszym i nie brali od dużych rodzin  i biedniejszych  wręcz przeciwnie biednym i wielodzietnym zapewniał jedzenie na wigilię płacił im za zakupy w prywatnym sklepie 

ale czasami na wsi ludzie to chamy jak i prostaki przeważnie to bogaci bo oni lubią dać i być wyszczególniani w parafii ... @jacus do jakiej ty kategorii należysz ?  oto przykład 

https://www.planeta.pl/Wiadomosci/Polska/ksiadz-robil-domowe-lody-w-szczytnym-celu-ma-jednak-problem-z-jajami

https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/gnojno-ksiadz-sprzedawal-lody-zeby-wyremontowac-kosciol-sanepid-interweniowal/17n7jrt

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

racyl-ty masz wszystkich w domu ??? te dni co chodzisz do kosciola to aby nie szpitalna kaplice odwiedzasz ?? ciebie to musial ksiadz proboszcz w dzecinstwie brac na kolanka i przeprowadzac masaz lecznicy i jak to napisal towarzysz piotrowicz -"dawac ciumka"😛

sasiad ma swoj zyrandol w kosciele-ale po taczki ,mlotek, klucze,prostownik [to tylko przyklad z tego tygodnia] do mnie przychodzi bo go nie stac ,inna bizneswoman na spolke z bratem tez kupila zyrondol a mnie wisi 3 tys i raczej nie widze szans na odzyskanie bo teraz biedna , pare lat  temu byl generalny remont  kosciola -na zyrandole unia pieniedzy nie dala wiec lokalni biznesmeni fundowali poszczegolne elementy wyposazenia, znajomy w soboty i po fajrancie montowal oswietlenie w kolo kosciola i szef im powiedzial ze on za darmo robi i im tez nie zaplaci😊

jesli rolnik nie slyszal o salmonelli to zle o nim swiadczy- byles kiedys w cukierni czy lodziarni, wiesz jakie sa wymogi dotyczace przechowywania i uzywania jajek ??? nasza plebania mogla by je spelnic , pomieszczen pelno,umywalki sa ,wejscia dwa- proboszcz moglby lody krecic😛, starzy to nie tylko lody krecili😏 nowego nie znam - dewotki cos narzekaja, moze od nich woli na tecze spogladac ?B|

Opublikowano
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

a ja wierze ale wk***iają mnie hmmm ?? kto nimi rządzi kuria ? bo znam dużo księży co nigdy nic nie chcieli ale zostali za to wypierdoleni bo odwali z tacy kolędy biedniejszym i nie brali od dużych rodzin  i biedniejszych  wręcz przeciwnie biednym i wielodzietnym zapewniał jedzenie na wigilię płacił im za zakupy w prywatnym sklepie 

ale czasami na wsi ludzie to chamy jak i prostaki przeważnie to bogaci bo oni lubią dać i być wyszczególniani w parafii ... @jacus do jakiej ty kategorii należysz ?  oto przykład 

https://www.planeta.pl/Wiadomosci/Polska/ksiadz-robil-domowe-lody-w-szczytnym-celu-ma-jednak-problem-z-jajami

https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/gnojno-ksiadz-sprzedawal-lody-zeby-wyremontowac-kosciol-sanepid-interweniowal/17n7jrt

pewnie że są i bedą ale dla takich jak jacus czy Ywa to wszyscy to pedofile i pasibrzuchy bo jak sekielski tak pokazął w filmie to musi tak być i trzeba szukać pocieszenia u owsiaka i biedronia.

u nas też kiedyś taki był i następca jego a teraz jest trochę lubiący kasę i co mam przez to się odwrócić od kościoła, pojawię się parę razy i mi to wystarczy

z tego owieska i mięszaneczki to jacusiowi na wiele nie starczy. może jak sąsiadom krowy popasie to coś mu zostanie. Hama z jacusia żadnymi egzorcyzmami nie wygonisz

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

trochę to głupie bo ja mogę napisać ze tag ze przezywają  ludzie słabo genetyczni schorowani z obciążeniami zdrowotnymi i genetycznymi co kiedyś by nie zdążyli 24 godzin 

przeżyć obciążają genetycznie inne pokolenia z roku na rok coraz mniej ludzi zdrowych ....

a za patologię co piszesz odpowiadają rodzice bo za lenistwo nikt jak sam piszesz z głodu nie umrze to błąd bo dało by trochę do myślenia jak ktoś za bibanie lenia by głodował to by się nauczyła ... i 2 razy by się zastanowił jak nasi rodzice za komuny(morze i ty) nauczyła ich oszczędzać i oszczędzali i są nauczeni do dzisiaj ... 

a gdyby ktoś za komuny głodem by zamarł to szedł by albo ukraść ale nie do sklepu tylko wykopał by gdzieś wiaderko ziemniaków lub gdzieś pomóc w rolnictwie za jedzenie ..

a dzisiaj nawet d*py nie ruszy pracy nienauczone jakoś to bd , kredyt , rodzice sypną kasą 

stwierdzenie o przeżywalności genetycznie słabszych nie jest głupie a brutalnie prawdziwe. Dobrowolnie jednak ja na przykład nie wezmę na siebie roli selekcji i każdemu pomogę jeśli ta pomoc mu życie przedłuży czy ułatwi i to samo zrobi przeważająca większość i to może w dużej mierze tłumaczy upadki kolejnych cywilizacji w Historii. W miarę doskonalenia metod pozyskiwania dóbr potrzebnych do przeżycia a te pozyskują sprawniej organizacje społeczne narasta przeżywalność genetycznie słabszych,  z kolei społeczności we współdziałaniu podstawą jest empatia jednostki. Tak jesteśmy skonstruowani że pomagamy słabszym w grupie ... 
Niechęć do eugeniki tłumaczę raz; obawą do nieskuteczności tych działań przez uznanie własnej niedoskonałości (nie będziemy potrafili nawet rozpoznać cech lepszych od naszych własnych) a dwa to obawa że jednak ma szansę się udać :D 

a wychowanie czyli kształtowanie schematów postępowania? oczywiście bo i te podlegają selekcji. 
W ewolucji rolę przystosowawczą od anatomicznych zmian i instynktownego behawioru przejmują zachowania wyuczone od rodziców. Obserwowalne to jest już u innych ssaków. Kotka uczy kociaki walki i polowania przez zabawę pomimo że stara (widziałem dzisiaj taki przypadek) gdy im starsze osobniki tym mniej skore do zabawy czyli zbędnych czynności nie służących niczemu.
Spróbuj namówić starego kocura do ganiania za kłębkiem a ta kilkuletnia już kocica jednak ganiała się z kociakami sama czasem prowokując zabawę.

Mi tam by się już nie chciało po "woodstockach" tłuc ale za mlodu... jak każdy a nawet i więcej bo sam imprezy masowe czy rozrywkowe wspólorganizowałem i prowadziłem bez oglądania się na zapłatę. Ot tak. dla dobrej wspólnej zabawy.

Społeczeństwo się starzeje to i spada akceptacja dla takich pozornie "bezsensownych" spędów
Nie wiele rzeczy w życiu ma w naszym rozumieniu sens a jednak są i będą w naszej lub innych naturze czy nam się to podoba ... inaczej - czy jesteśmy to w stanie zrozumieć czy nie.

a tak. deszczyk i u nas popadał czym wprawdzie z "obchodu pól" mnie zgonił ale i uchronił od pomocy przy jęczmiennych żniwach.
Już myślałem że nie miną mnie bodaj w niedzielę te ościaki z tego chwastu bo za zboże tego nie uznaję a chwast uprawny wszak to podstawa paszy dla świń tam gdzie nie zajęła tego miejsca kukurydza. 
Owies czasem uprawiałem jako roślinę fitosanitarną w zmianowaniu no i jak jeszcze były konie.  Teraz też bym na piaskach jakich czy pośniznach bo tam wiele co innego nie urośnie tak wiernie jak owies czy żyto, lub gdyby pole tylko dla dopłaty było trzeba czym obsiać co wielu tylko przy tym polu utrzymuje gdyż inaczej by się go wyrzekli bo inne dochody mają niewspółmiernie wyższe a pole tylko jako ... rozrywka?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Tam gdzie tęczowi,tam upadek państwa,później narodu,społeczeństwa ,a w końcu rodziny; przykładem Europa Zach. Im właśnie na tym zależy i nie kryją się z tym ,głosząc swoje hasła na transparentach.Oni sami się nie rozmnażają ,więc ,po nich choćby potop i są gotowi z Europy zrobić Afrykę. Ma zupełną rację arcybiskup Krakowa

Opublikowano (edytowane)

ja tylko bym dyskutował czy oni są powodem bezpośrednim upadku czy tylko wskaźnikiem?
nie precyzyjnie napisałem bo to zjawisko jest zawsze a nie zawsze budzi takie emocje i kontrowersje. Problemy są gdzie indziej a kiedy ich się nie dostrzega lub chce się ukryć to np. za spadek nieśności kur obarcza się cyklistów. 
Jeśli społeczeństwo nie potrafi właściwie wyproporcjonować miejsca swych mniejszości to nie z tymi mniejszościami się zmieniło.

wyproporcjonować mi słownik podkreślił na czerwono ; znaczy błąd czy tylko słownik niedouczony?

aaa i trochę spóźniony link do materiału o PW ale chłopak twórca tego  robi wrażenie bardzo dobrego reportera z innych swych ... to w ramach bodaj promocji:

od siebie ad koncowki dopiszę
- Linda (aktorzyno popularny) co ty wiesz o wolności?
ty posłuszny aktor jesteś co wygłasza nawet nie swoje teksty w tym ten z materiału.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

ksieza ze szczegolnym uwzglednieniem arcybiskupow to sie szczegolnie intensywnie rozmnazaja😛, kazda  parafia jest pelna dzeci ksiezy 😛 ,rozmnazaja sie jak nie przymierzajac sam prezes i racyl 😊

moj owies i siano jedza konie ktore ciagna dorozki na rynku w krakowie-racyl byl niedawno i zdaje sie ze kon go kopnal , pamietasz numer dorozki ????  napisze czy to te konie od mojego znajomego.

• Haha 1
Opublikowano

Roman w wojsku nie tarzałeś się błocie? 

Będąc dzieckiem matka wypędzał nas na dwór na golasa podczas ulewy, żeby w kałużach się taplać więc i w błocie  a miło wspominam....Toteż osobiście nie dałam się wciągnąć w błoto na  festiwalu (słyszałam, że nazwę zmieniono na żądanie prezesa...to był warunek, nie doszukiwałam czy to prawda).

A jak faktycznie źle się rozstawiłeś z namiotem to mogli go staranować więc dobrze, że się spakowałeś ^_^ 

Na pewno nie jest to miejsce dla wydelikaconych.

W błoto mogli pakować się ludzie również trzymani pod kloszem. Naturalnie wyżyli się jak dzieci......może niektórym brakowało tego w dzieciństwie. 

Funkcjonują tam polowe natryski/prysznice/zlewy. 

----------------------------------------------

Ludzie bogaci a szlachetnie urodzeni nie są chamami........nie obnoszą się z bogactwem, są kulturalni.

Przeciwieństwo stanowią osoby, które wywodzą się z biedoty i nagle  zrządzeniem losu udało im się zabłysnąć......to oni najczęściej są chamami i prostakami. W genach to pozostaje i choćby silili się to słoma wychodzi.

Oczywiście generalizuję Roman.

Opublikowano (edytowane)

otóż - spinając dwa wątki - czy szlachetność jest funkcją li tylko urodzenia czy tylko wychowania? a jeżeli obojga to które decydujące?
ja obstawiam wychowanie.
nawet pozycja w grupie jako wychowankowie z jednej grupy potrafi zrodzić dwie skrajne osobowości choć genetycznie podobne jeśli np rodzeństwo.
"Szlachectwo dziedziczne" jako takie nie istnieje a jest tylko wymysłem podkreślenia własnej wyższości jeśli innych argumentów brakuje.
Było też a w wielu miejscach jest nadal pretekstem do nieuzasadnionych profitów większych tylko z tego umownego tytułu niż dla pozostałych. 
To była też forma degeneracji społeczności gdzie tylko urodzenie czyniło i z debila władcę.

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

Raczej pewnych, może nawet niezbyt wyraźnych bodźców popychających jednak w stronę postawy określanej jako szlachetna. Ino poprzeczka ostatnio opadła niżej i teraz to co było normą już zasługuje na szczególny szacunek. Za to "skurwysyńststwo" może być dziedziczne, choć tez bez reguły.🤣

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dysydent napisał:

otóż - spinając dwa wątki - czy szlachetność jest funkcją li tylko urodzenia czy tylko wychowania? a jeżeli obojga to które decydujące?
ja obstawiam wychowanie.
nawet pozycja w grupie jako wychowankowie z jednej grupy potrafi zrodzić dwie skrajne osobowości choć genetycznie podobne jeśli np rodzeństwo.
"Szlachectwo dziedziczne" jako takie nie istnieje a jest tylko wymysłem podkreślenia własnej wyższości jeśli innych argumentów brakuje.
Było też a w wielu miejscach jest nadal pretekstem do nieuzasadnionych profitów większych tylko z tego umownego tytułu niż dla pozostałych. 
To była też forma degeneracji społeczności gdzie tylko urodzenie czyniło i z debila władcę.

a ja obstawiam na szlachetnosc urodzenia , wielu potomków nowobogackich wczesniej czy puzniej  zrobi coś głupiego , a szlachetnosć w genach jak to sie mówi  ,,szlachetnosc zobowiązuje ''   czy wałesa jako prezydent  nie mógł by swoich dzieci wychować lepiej  i wprowadzi , czy wpoić im zasady etyczne czy moralne  ? pewno mogł by i chciał tylko nie których rzeczy sie nie przeskoczy .                                                              a tak na marginesie to najbardzej  nie lubiałem jak dziewczyna włożyła na nogi buty  ,, glany  '' i cała reszta w tym stylu  płaszcz itp . to odnosnie kultury i osób lubiących klimat wodstock .  i tak łaziła po miescie , na szczescie to coś miało inne rejony zabaw i klubów .

Edytowane przez jarecki
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v