Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Nienawidziłem poligonów w Ośrodku Zurbanizowanym Wędrzyn.  No kużwa rzygać mi się chciało na samą myśl o działaniu większego pododdziału w jakimś mieście. 
Czy Niemcy mogli nie równać z ziemią? Ano mogli. Ale skuteczność daje tylko spalona ziemia. Patrząc z boku to robili co dla nich taktycznie najlepsze. Wracanie i zdobywanie i czyszczenie każdego dnia tego samego kwartału nic nie daje, poza stratami w ludziach. Filozofia działania jest ciągle taka sama. Żydzi pchają spychaczami palestyńskie osiedla. W Syrii z miast już wiele nie zostało, a i tak bombarduje i ostrzeliwuje się kupę gruzu. Bo jeszcze żyją tam ludzie. W zasadzie nawet nie chodzi o to żeby opuścili ten teren, tylko aby rozwiązać problem z nimi jako istotą żywą. 

Opublikowano
2 godziny temu, Slodki66 napisał:

Raczej 15 lat wcześniej Mercedesem.

Taaa . Jakby na "zachód" wyjechał .

Opublikowano
10 godzin temu, zetorki12 napisał:

By nie ten Bolek to dalej byś ładą jeździł .

Jak nie Bolek to by był Lolek . Ty myślisz że nie ma ludzi nie zastąpionych ? Chociaż wiem jaki pierwszy samochód miałeś 😁😁😁

Opublikowano

A nie wiesz . To powiadasz że PiS też da się zastąpić ?🤔

Opublikowano

Ojej Jarek nie ma syna . Kto go zastąpi .😁😁😁

Pewnie że tak . Ale to bedzie ciężka sprawa dla nowych . Chyba ze wmówiom narodowi że na nic nie ma pieniedzy po Pis rostrwonił  .

• Haha 1
Opublikowano

po pierwsze to  borys JELCYN  miał wkład w upadek komunizmu . A wałesa jak to wałesa kiedyś był tak samo inteligentny jak dziś ,choć jego rola w sam upadek komunizmu była spora to też nie wiadomo sporo o dogadaniu sie jego z ubekami  , 

Opublikowano

Muszę kategorycznie zaprotestować. Komunizm obaliły następujące osoby. Prokurator Piotrowicz, sędzia Kryże i "TW Wolfgang" ( choć ten ostatni to mniej bo tylko im pomagał). A Oni są tylko ucieleśnieniem wielkiej myśli wolnościowej Braci Kaczyńskich. I tak powinno to zostać zapisane w podręcznikach do historii ( zanim nie wymyślą czegoś lepszego).🤣

• Haha 1
Opublikowano

No czymś na "Prezydenta Tysiąclecia" jeden już zasłużył . Tylko właściwie czym ...? O.o

Opublikowano

No z tego to ja akurat żartować nie lubię . Nie wiem jedynie skąd takie uwielbienie .

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, mirro napisał:

Muszę kategorycznie zaprotestować. Komunizm obaliły następujące osoby. Prokurator Piotrowicz, sędzia Kryże i "TW Wolfgang" ( choć ten ostatni to mniej bo tylko im pomagał). A Oni są tylko ucieleśnieniem wielkiej myśli wolnościowej Braci Kaczyńskich. I tak powinno to zostać zapisane w podręcznikach do historii ( zanim nie wymyślą czegoś lepszego).🤣

Wyniszczali ten zły system od wewnątrz. Nawet Jarosław pisał doktorat o Marksie by system ośmieszyć i obalić. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
33 minuty temu, jarecki napisał:

po pierwsze to  borys JELCYN  miał wkład w upadek komunizmu . A wałesa jak to wałesa kiedyś był tak samo inteligentny jak dziś ,choć jego rola w sam upadek komunizmu była spora to też nie wiadomo sporo o dogadaniu sie jego z ubekami  , 

Wszystko się zgadza tylko Wałęsa był przedstawicielem ub i PRL owski ej wierchuszki a cała farsa z okrągłym stołem była chlebem suchym dla ludu który został wydymany dużo wcześniej. 

Argentura ubecka obaliła komunę czyli samych swoich. 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, zetorki12 napisał:

No z tego to ja akurat żartować nie lubię . Nie wiem jedynie skąd takie uwielbienie .

To jest czarny humor. 

To nie jest uwielbienie tylko już obsesja. 

Opublikowano
16 minut temu, Slodki66 napisał:

Wszystko się zgadza tylko Wałęsa był przedstawicielem ub i PRL owski ej wierchuszki a cała farsa z okrągłym stołem była chlebem suchym dla ludu który został wydymany dużo wcześniej. 

Argentura ubecka obaliła komunę czyli samych swoich. 

Komuny nikt nie obalił. Ona zbankrutowała.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

ja to określam "...zdechła z głodu"
lepiej dociera do statystycznego odbiorcy

Uszanować należy WSZYSTKICH którzy w czasach upadku komuny ustrzegli tę część świata przed bardziej dramatycznym upadkiem tego ustroju bo miało to szansę pozostawic o wiele większa skazę na Historii.
Przypominało to bardziej planowy demontaż złoma niż upadek haotyczny choć i różne janajewy czy czauczeski też były ale tylko potwierdzające regółę.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Nic nie zbankrutowało nic nie zdechło, komuna ma się w najlepsze tylko jej nie widzicie bo ciągle mydlą wam oczy.

Jak to mówią "NAJCIEMNIEJ JEST POD LATARNIĄ".

Opublikowano

Ale dziesięć lat zdychała. Borys Jelcyn to obalał co innego. Może łeb miał najtrwardszy? W każdym razie Gdyby Gorbaczow był głupi to kamień na kamieniu by z naszego kraju.. a że sobie pokalkulował i pomyślał. Że pokojowa akcja w Polsce miała sens a stan wojenny niczego nie poprawił, kasy nima to mur runął. O Dysydent zdążył. Wcześniej podałeś prosty przepis dlaczego (uniwersalny również) i masz za to u mnie wciąż aktualną flaszkę. Primo - to akurat rozjusza tu niektórych i szkoda podkreślać. Rację oczywiście masz.

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, PRIMO napisał:

Nic nie zbankrutowało nic nie zdechło, komuna ma się w najlepsze tylko jej nie widzicie bo ciągle mydlą wam oczy.

Jak to mówią "NAJCIEMNIEJ JEST POD LATARNIĄ".

A tak. Stare nawyki i schematy w jakich się wychowaliśmy co starsi biorą gorę w szarej codzienności tak jak rutyna i ... to tak jak z lasem wyciętym. Jeśli pniaków nie usuniesz to będą odrastać te same gatunki drzew spośród nawet nowych nasadzeń. To jest efekt uboczny relatywnie pokojowego "zdychania komuny z głodu"
Niezależnie od oceny tutaj to i reszta świata nie dotknięta totalitarnym sposobem budowy socjalizmu samoistnie się socjalizuje.
Przecież najskuteczniej idee socjalizmu takie jak dobrobyt przeciętnego obywatela, emerytury zasiłki i wszelkie inne typowo socjalistyczne wynalazki społeczne znane były jeszcze zanim ruski feudalizm zdechł z głodu ustępując miejsca pokrace o której tu piszemy. i paradoksalnie najwięcej socjalistycznych wartości wprowadził antykomunistyczny zachód niż ruscy sowieci.
Socjalizacja cywilizacji człowieka postępuje nieustannie a eksperyment sowiecki był tylko nieudanym eksperymentem.
Nawet komuniści dopuszczali minimum własności prywatnej choćby bielizny osobistej a czy nie postępuje coraz bardziej skomunizowanie poczynań nas wszystkich w coraz wyższych podatkach rosnących przecież i na zachodzie w skali ostatnich dwu wieków?
Coraz mniej do własnej dyspozycji z dóbr wypracowanych a coraz więcej do dyspozycji ogółu. Gdyby rządzący byli idealni to może by i wyszło z komunizmem ale przecież człowiek idealny nie jest stąd; logiczna potrzeba socjalizacji i komunizacji poczynań istot społecznych będzie w sprzeczności z ułomnością jednostek czyli nigdy nie uda się zbudować systemu idealnego.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

A na przykładzie to tak. Modernizowano gospodarstwa dotacjami sprzęt podrożał, dano 500+ dla dzieci na wakacje nad polskim morzem to teraz dostaniesz pangę zamiast dorsza a na paragonie zamiast wagi ryby dostaniesz ryba 1 szt. Już niewiele taniej co w tzw. drogiej renomowanej knajpie. Do tego ceny w sklepach... Wpierniczają się teraz w OZE dla rolnictwa i wiem, że muszę dobie przeanaliować kilka spraw. Dopłata do kwalifikatu - kwalifikat swoje musi kosztować (pewnie 260 zyla wybecaluję za metr) Tu akurat tylko ze słyszenia argument. I tak to już będzie.

Opublikowano (edytowane)

Mam dzieci i stałą gwarantowaną przez państwo dotację, mam emeryturę ekstra to po co będę kartofle czy kapustę sadził na przydomowym ogródku? se kupię
no i popatrz na ceny warzyw.
teraz trza te "dotacje" pooddawać jak się lubi bigos z ziemniaczkami :D 
Producenci towarowi nie przewidzieli takiego wzrostu popytu i ... nawet cukinię u nas jeden busami wozi i kupują te dynie na "wyrób bigosopodobny"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

a akurat u Ciebie na zdjęciach widziałem pomidory na ogródku obok fasoli czyli nie pasujesz do schematu :) 

tam z flaszką i tak bym nie miał czasu.... ja obiecałem zdjecia scinacza  ręcznego a siedzę i wypisuję tu... zamiast w reszcie wziąć ten aparat

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
16 minut temu, DTaras napisał:

A na przykładzie to tak. Modernizowano gospodarstwa dotacjami sprzęt podrożał, dano 500+ dla dzieci na wakacje nad polskim morzem to teraz dostaniesz pangę zamiast dorsza a na paragonie zamiast wagi ryby dostaniesz ryba 1 szt. Już niewiele taniej co w tzw. drogiej renomowanej knajpie. Do tego ceny w sklepach... Wpierniczają się teraz w OZE dla rolnictwa i wiem, że muszę dobie przeanaliować kilka spraw. Dopłata do kwalifikatu - kwalifikat swoje musi kosztować (pewnie 260 zyla wybecaluję za metr) Tu akurat tylko ze słyszenia argument. I tak to już będzie.

A to bardzo ciekawe. Bo na tym forum wyklina się w pień dotacje, ponieważ zaowocowały podwyżką cen maszyn, środków ochrony rośli, nawozów. Nikt jeszcze nie podniósł tu kwestii wlania pieniędzy przez rząd w rynek i wpływu na drożenie żarcia i pozostałych spraw. Jakoś lamentu i pomstowania nie widzę. Czyżby pozostało to bez wpływu i sprzedający widząc kasę nie chcieli pociągnąć jej z rynku? 

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, mirro napisał:

Nikt jeszcze nie podniósł tu kwestii wlania pieniędzy przez rząd w rynek i wpływu na drożenie żarcia i pozostałych spraw.

no właśnie podnieśliśmy i to jednocześnie ja dwa posty wyżej z tym że ani mam dzieci zasiłkowe ani emerytów a jestem tym producentem co za późno ...
za mało tych wczesnych kartofli nasadziłem i się mi niebawem skończą.
już nawet nie mam sumienia ceny wyżej jeszcze podnosić.
Pierwszy raz od wielu lat błyskawica myśli niejednemu .... reglamentacja?
obyśmy w tym kierunku ponownie nie zmierzali
jesli w sferach władzy pojawi się bodaj cień pomysłu sterowania cenami to będzie znak że trzeba stąd spier....

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v