Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, dysydent napisał:

Tobie nawet podziękować nie warto jeśli niechcący nawet komu się przydasz
tfu! cofam dziękczynienie.
Zarzucasz innym że wysiadują w necie a sam dysponujesz informacjami o wszystkim jak byś zawodowo zajmował się zbieraniem informacji na wszystkie tematy z trendami kartoflanymi w Europie włącznie

te trzy linijki mojej uwagi uznaj za zaszczyt boś i tego niewart najczęściej
idź i rozganiaj sobie te demonstracje jeśli potrafisz i wiesz gdzie tam akurat na jaką się zanosi bo ja na razie nie widzę potrzeby 
ani nie planuje tu nikt małżeństwem jednopłciowych związków nazywać ani  .... a tak - szkoda klawiatury

cholernie skuteczne służby antyterrorystyczne mamy i to ich pewnie zasługa że taki mamy spokojny kraj? ja sądzę że leniwych terrorystów
wypadł chłop za burtę z promu i ani Go znaleźli ani nawet nie wiedzą kogo im brakuje
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2019-07-30/pasazer-wypadl-z-promu-na-baltyku-trwaja-poszukiwania-w-okolicy-rozewia/

a chciałem tylko prognozę pogody zobaczyć

jak się wtracasz do dyskusji to umyj gumowcę i przejrzyj media a nie wal na pałę tych swoich wypocin. a tym bardziej nie pisz o czymś czego nie produkujesz czy tym nie handlujesz. ziemniaka produkuje od lat i taka cena na koniec lipca jest nie spotykana więc trochę się ogarnij na tej swojej wsi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Ulman napisał:

PiS nie jest gorszy tylko głupszy 

Z jednym się w pełni zgadzam, PO jest gorsze.

A na drugie dam ci argument nie do obalenia. Gdyby był też głupszy to poparcie przez kadencję powinno zmaleć a stało się zupełnie na odwrót.

2 godziny temu, wojtekd napisał:

Poparcie Platformy Obywatelskiej  wzrasta https://niezalezna.pl/281987-pedofile-chca-pojsc-w-marszu-lgbt-tez-uwazaja-sie-za-orientacje-seksualna

Powiedz mi kto cię popiera a powiem ci kim jesteś!

Znalezione obrazy dla zapytania platforma obywatelska lgbt

A to ohydne pedały, brrry

Niech to 👅🍧 robią sobie w domu, nic mi do tego, a nie wynaturzenie propagują na publicznej ulicy.

STOP PEDAŁY!!!

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)

w relacji do innych cen (np chleba czy nawet innych warzyw) pamiętam takie ceny ziemniaków na przełomie lipca/sierpnia 
i nie dziwi mnie nic z tego co się dzieje. Skonczyły się zapasy z chudego sezonu ub. rocznego a rynek restauracji i innych zakładów np. zbiorowego żywienia ma stale zapotrzebowanie to i mamy szpilkę cenową a poziom psychozy tylko ją jeszcze zaostrzył bo jak drożeje to żeby jak opłacalna cena nie była chłop będzie czekał na jeszcze wyższą i wstrzyma się z wykopkami nawet jeśli ma plantacje wczesnych które wiele już nie przyrosną
powodzenia w oczekiwaniach
a z rynkiem ziemniaków mam stały kontakt nawet jeśli ich towarowo sam nie sadzę to i tak muszę bazować na plantacjach innych które niejednokrotnie nawet współprowadzę jeśli spodziewam się globalnych niedoborów jak np w ub r,
https://drive.google.com/open?id=1M5hH80zEFcPt-Y98WxugjYQyxTYhmXVI
no w tym roku nie sądzę abym nie miał gdzie kupić po rozsądnych cenach na zimowo/wiosenny obrót i wcale nie spodziewam się ani problemów cenowych ani ilościowych

ostatnie zdanie jest moim subiektywnym opartym na deficytach sadzeniaków na wiosnę i obserwacji nasadzeń plantacji towarowych w okolicach które odwiedziłem
jeśli się mylę? no cóż. schabowego można z ryżem, kaszą, makaronem, chlebem..... 
a właśnie to w tym roku posadziłem u siebie Bellarosę a nie Belmondę i gdyby nie deszcz w tej chwili to bym był w polu bo mi 70 kilo brak do zamówienia

a nie zauważyłem że Damian "wskoczył" jeszcze po wpisie Racyla na który odpowiadałem

macie ubaw z tymi p... "tęczowymi" nie ma co :)  

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
21 minut temu, damianzbr napisał:

Z jednym się w pełni zgadzam, PO jest gorsze.

A na drugie dam ci argument nie do obalenia. Gdyby był też głupszy to poparcie przez kadencję powinno zmaleć a stało się zupełnie na odwrót.

Obalenie jest najprostsze na świecie - większość ludzi jest głupia 

Opublikowano

jeśli nawet to wraz nie dowiodłeś że pis jest głupszy od PO.

Skoro pis wykorzystując obłęd wyborców zdobył tak ogromne poparcie, a PO nie potrafiło tego dokonać to kto jest głupszy, ten co wygrał czy przegrał?

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, damianzbr napisał:

Skoro pis wykorzystując obłęd wyborców zdobył tak ogromne poparcie, a PO nie potrafiło tego dokonać to kto jest głupszy, ten co wygrał czy przegrał?

mądry pasterz szanuje własne barany i moze same barany to "barany" ale rzeczywiście tylko nawiększe cwaniaki (bystrzaki) mają największe stada
to był przytyk pod adresem prawicy która wprost i szczerze baranom wykłada ich "barańskość" a później się dziwi że stado się rozpierzchło

... i poszło za pierwszym lepszym spośród siebie.... np. Leninem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Wszystko by się zgadzało, gdyby owe stado się faktycznie gdzieś rozpierzchło. Ale jak na razie u pisu nic takiego się nie wydarzyło nie wciskaj bzdur.

Chyba że mowa o PO a ja głup nie zrozumiałem. W sumie coś może być na rzeczy z tą głupotą, mimo że tylko aby PO nie doszło do władzy popieram pis ale jednak popieram jak większość, która ponoć jest głupia.

Opublikowano (edytowane)

Prawica a PiS to dwie różne rzeczy i nie bzdurę napisałem tylkośmy się nie zrozumieli

Pewne doktryny prawicowe , czysto prawicowe głoszą rozne Korwiny, Brauny no i z PiSu Gowinowi co nieco się wydaje że "koserwatysta" 
że co PO prawica? kiedyś to może bylo co najwyżej centrum ale im chyba w lewym kole powietrze zeszlo i sciąga ich na lewe pobocze

przestało padać
na ra

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
7 minut temu, damianzbr napisał:

aby PO nie doszło do władzy

W obecnej postaci i pod przewodnictwem tego idioty niema szans .

Opublikowano
19 minut temu, damianzbr napisał:

PIS jako struktura , organizacja jest cwańszy bo przy udziale propagandy i socjalu utrzymuje poparcie które generuje głupi elektorat

Opublikowano

Piszę wniosek suszowy. Czy trawy są pod monitoringiem?

Zboża ozime - - - - - - +              
Zboża jare - - - - + - +              
Kukurydza na ziarno x x x - - - +              
Kukurydza na kiszonkę x x x - - - +              
Rzepak i rzepik - - - - + + x              
Ziemniak x x - - - - -              
Burak cukrowy # # # # # # #              
Chmiel x x x - - - +              
Tytoń x x x - - - +              
Warzywa gruntowe x x x - - - +              
Krzewy owocowe - - - - + - +              
Drzewa owocowe - - - - - - +              
Truskawki - - - - - - +              
Rośliny strączkowe x x x - - - +

Ani w mojej gminie i w innych też nie widzę w tabeli. Mam parę ha tego nieużytków, pisać to czy nie?

Przed chwilą, Ulman napisał:

PIS jako struktura , organizacja jest cwańszy bo przy udziale propagandy i socjalu utrzymuje poparcie które generuje głupi elektorat

Jeśli cwańszy to jak głupszy?

Czy jedno nie wyklucza drugie?

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Pytałem którą częścią społeczeństwa jesteś ? No i uzasadnij czemu .

Opublikowano

Dobra znalazłem, trawy susza nie obejmuje. I dobrze, krowiarze nie dostaną a na pis i tak zagłosują :D

Opublikowano (edytowane)

krowa plus co roku a susza plus tylko okazyjnie to chyba....
jest oczywiste kunktatorstwo i u elektoratu że głosuje na lewicowe ekonomicznie rządy bo to kiedys trzeba się zestarzeć a emerytura gwarantowana przez państwo to zawsze pewniejsze niż utrzymanie od wlasnych dzieci o ile się je ma. a i te dzieci jak się na nie popatrzy to wielu woli powierzyć los wnuków utrzymaniu państwa niż zaradności swych pociech znając owe pociechy samemu najlepiej
a skąd to państwo ma brać? no na pewno nie od moich dzieci - pomyśli sobie taki wyborca - bo co? jak to gołodupce.
I rzeczywiście po komunistycznej zawierusze nawet najzaradniejsi jeśli uczciwość im przyswiecała za wiele majątku po sobie nie pozostawią bo jak mieli się dorobic gdy zestawiono ich wiedze o swiecie przytłumioną zelazną kurtyną z tygrysami wolnego rynku które tu wpuszczono między te owieczki.

Nasza sytuacja obecna i preferencje polityczne to wypadkowa Historii która dzieje się najczęściej jako samoistne procesy i sztuką jest nie te procesy kreować bo to leży po za możliwościami nawet rządów poszczególnych państw.
Sztuką jest się dostosować. Na początku nikt nie wierzył ze "klasa robotnicza" nie jest zdolna samodzielnie gospodarką zarządzać to wpuszczono obcych aby trochę tu uporządkowali a teraz chciało by się samodzielnie tym wszystkim już gospodarować tylko okazuje się że nie wiele zostało do przejęcia bo wszystko ma swego właściciela a większość jest z gruntu uczciwa to na złodziejstwo woli wysłać aparat państwowy aby dla niej uszczknął bodaj na te "plusy" bo nie im więcej zabierze choćby i wyzywając od złodziei tych którzy jednak zdołali po tej komunistycznej pożodze coś pozytywnego stworzyć... kolejny proces dziejący się samoistnie
To nie barany, to bezmajętni nadal jeszcze po nacjonalizacji powojennej którzy się nie podnieśli do dzisiaj są elektoratem PiSu. Gdybyż to byly tylko barany to łatwo było by nimi manipulować. częściej to są frustraci i niejednokrotnie inteligentni co straciwszy nadzieję na samodzielny sukces w swym jednorazowym i zbyt krótkim życiu może nawet i wiedzą że coś tu jest nie tak ale po tym wszystkim czego nie zdołali przejść wyznają zasadę - po nas choćby potop i głosują na tych co "aby dziś"
Na tyle na ile trafnie oceniam ludzi z opcji rządzącej to po wyborach jednak przystopują z "polityką Króla Sasa" bo jednak trzeba w końcu i budżeta podopinać i nie dobić resztek wolnej inicjatywy gospodarczej aby było z czego poddoic na ew trzecią kadencję
czy ktokolwiek inny na Ich miejscu robił by inaczej? tak ze to "aby dziś" oby się szybciej skonczyło niż ma większość nadzieję że potrwa bo ....

a "tęczowi" czy "obcy wredni  Muzułmanie" to tematy zastępcze aby odwrócić uwagę
sama rzeczywistość zabiła im klina bo którą tu wziąć stronę pytam naszych "obrońców polskości"  Tych tęczowych? czy tej Muzułmanki?
https://www.tvp.info/43708778/

info mi wyskoczyło ze coś Racyl napisał
aż się boję czytać :D 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, zetorki12 napisał:

W obecnej postaci i pod przewodnictwem tego idioty niema szans .

popatrz na tych co jeżdzą i namawiają po Polsce żeby na nich głosować  tam też nie ma nikogo kto by zrobił nowe otwarcie

schetyna, brejza, arłukowicz, nitras. mucha, nauman, misiłło itp  to są jak bracia blizniacy schetyny

Opublikowano (edytowane)

zdecydowanie muzułmanki

a "tęczowi" czy "obcy wredni  Muzułmanie" to tematy zastępcze aby odwrócić uwagę
sama rzeczywistość zabiła im klina bo którą tu wziąć stronę pytam naszych "obrońców polskości"  Tych tęczowych? czy tej Muzułmanki?
https://www.tvp.info/43708778/

Edytowane przez witejus
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

Prawica a PiS to dwie różne rzeczy i nie bzdurę napisałem tylkośmy się nie zrozumieli

Pewne doktryny prawicowe , czysto prawicowe głoszą rozne Korwiny, Brauny no i z PiSu Gowinowi co nieco się wydaje że "koserwatysta" 
że co PO prawica? kiedyś to może bylo co najwyżej centrum ale im chyba w lewym kole powietrze zeszlo i sciąga ich na lewe pobocze

przestało padać
na ra

korwiny, brauny to wyglądają na takich co by dorwali się do większej kasy to by z nią spierdolili zaraz. nie trzeba równać z błotem kościoła i już się jakimś tam prawicowcem

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, dysydent napisał:

Nasza sytuacja obecna i preferencje polityczne to wypadkowa Historii która dzieje się najczęściej jako samoistne procesy i sztuką jest nie te procesy kreować bo to leży po za możliwościami nawet rządów poszczególnych państw.

Raczej wypadkowa naszych błędów i zaniedbań. Albo transplantacji ideologii przez sąsiadów. Procesy raczej sterowane, albo sterowalne, przy pomocy "pecunia", albo braku "pecunia". Działanie do bólu opanowane i stosowane przez USA w przypadku Ameryki Środkowej.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Dysydent, żadną. Bo to w Anglii to raz oraz dwa to, że się do cyrku nie garniesz o ile mi wiadomo. Ja tam daje im prawo do posiadania praw choćby racyl nazywał mnie obojniakiem. Od strony hormonalnej patrząc jednak wszyscy nimi jesteśmy ale cii nie budźcie go.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Mirro
Państwa w których dominuje wpływ zasad kościołów i filozofii wywodzących się z tradycji anglosakich, reformatoeskich czy protestanckich dominują nad państwami wywodzącymi się z tradycji hiszpańskiego czy portugalskiego katolicyzmu.
Przecież takie same szansa miały relacje dominacji Ameryki Łacińskiej nad Północną. dlaczego to USA buduje mur przeciw Meksykowi a nie Meksyk przeciwko "barbarzyńcom z północy" jak to miało miejsce za Rzymu w Brytanii?
to duży temat i za poważny jak na to forum.
dodam jeszcze że z naszego tu prowincjonalnego zaścianka tym trudniejszy do obiektywnej oceny

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

Dobra znalazłem, trawy susza nie obejmuje. I dobrze, krowiarze nie dostaną a na pis i tak zagłosują :D

Dobra to był oczywiście żart że dobrze, bo po pierwsze jeśli faktycznie tak by było to nie byłoby to dobre, ale nie jest  a plan jest bardziej chytry niż by się wydawało.

Jarosław chciał ograniczyć pomoc dla cwaniaków miastowych co mają łąki i inne szuwary pod dopłaty. Dlatego IUNG traw nie monitoruje, a plan wspomożenia tylko chłopów dzięki wywaleniu traw pozwoli na wyższą stawkę do ha kukurydzy i zboża. Wiadomym jest że nie cwaniaki tylko krowiarze mają sporo kukurydzy i to im prawdziwym rolnikom zrekompensuje brak pomocy do wypalonej trawy wyższa pomoc do kukurydzy i zboża.

I tym sposobem pis jak zwykle myśli i wspomaga prawdziwych rolników a cwaniakom z miasta pokazał środkowy palec.

PO robiło to samo tylko że w odwrotnej kolejności, środkowy palec pokazywała rolnikom a cwaniacy mieli się dobrze.

Założę się że w następnej kadencji pis podkręca te durnoty z których miliony euro lecą do cwaniaków udających że uprawiają pole.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, dysydent napisał:

Mirro
Państwa w których dominuje wpływ zasad kościołów i filozofii wywodzących się z tradycji anglosakich, reformatoeskich czy protestanckich dominują nad państwami wywodzącymi się z tradycji hiszpańskiego czy portugalskiego katolicyzmu.
Przecież takie same szansa miały relacje dominacji Ameryki Łacińskiej nad Północną. dlaczego to USA buduje mur przeciw Meksykowi a nie Meksyk przeciwko "barbarzyńcom z północy" jak to miało miejsce za Rzymu w Brytanii?
to duży temat i za poważny jak na to forum.

😄czyli te co nie chodzą do kościoła to są wpływowe bogatsze od tych co chodzą. Kościół ogranicza ludzi przed dorabianiem się 😂

Jak damy prawa do małżeństw  homoseksualnych i prawa do adopcji dzieci to przegonimy wielką brytanię, holandię i niemcy 🤣

no niezłe 🤣

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Kryzys Koscioła, Chrześcijanstwa jako całości dotyka zachód wszędzie i akurat nie mniejszości seksualne tu nie są tego powodem co bardziej wskaźnikiem.

A "dorabianie się" akurat nie jest miarą pobożności co pracowitości i rozumnej konsekwencji w działaniu. Ono "dotyka" nacje nie tylko chrześcijańskie bo i Japończycy i a właśnie Żydzi .. i jeszcze by sporo wymieniał

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v