Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, DTaras napisał:

Damian - niema takiej firmy jak biedronka. Jest Jeronimo Martins Dystrybucja S. A. Ogólnie odniosłem wrażenie, że niewiesz co to dywidenda no ale... A ta Unia Grudziądz to jeszcze polska?

Musisz się czepiać szczegółów jak brzmi dokładna nazwa biedronki w PL?

Szczerze mało mnie to obchodzi jaka jest poprawna nazwa, pisałem ,,biedronka polska,, myślę że każdy się zajarzył o czy mówię...

A skąd ja mam wiedzieć czy Unia Grudziądz jest polska. To był najprostrzy przykład mający na celu zobrazować że kasa z PROW nie powinna trafiać do niemiec w zamian za zaawansowane technolgoie którymi naszpikowany jest fyndt z dżondyrem tylko niech będzie odgórny nakaz jarka aby przeznaczać te niemieckie pieniądze na redło spawane w PL stodole.

I założyłem że UG za takie redło w takiej stodole, która płaci podatki w PL. A czyja ona jest to mnie to wisi.

Widocznie na wikipedi definicja terminu dywidenda jest zbyt okrojona i nie zawiera tego o czym pisałem skoro odniosłeś takie wrażenie  a  nie inne. Poszuka w innych źródłach może ci się polepszą wrażenia.

Opublikowano (edytowane)

Taras, odniósł poprawne wrażenie. Ty nie masz pojecia co to dywidenda i z czym to się je.

Damian, jak sie obraca milionami to wypadało by miec jakiekolwiek pojecie . co to jest 700 tys Eur przy skali JD Gmbh.  Od razu widac że to smieszna suma a ty próbujesz udowadniac że oni płaca podatki  Merkelowej. 

Tak dla porządku. Opel Gmbh to kuż wspominienie bo to od bardzo dawna było GM a teraz PSA ale się nie dziwię bo tobie wszuystko się z Niemcami kojarzy. Tak czy inaczej, w Polsce jest Opel manufacturing Poland. Zapewne domniemujesz ze oni robia to za darmo a wszystkie zyski realizuje centrala . Tak może być ale nie musi. Jeśli podatki w kraju produkcji auta są niskie to auto produkujesz za 100  sprzedajesz do "centrali" za 200 a oni do salonów za 205. Jeśli w miejscu funkcjonowania "centrali" podatki sa niskie to ceny transferowe ustawiasz na 105 i nadal sprzedajesz do centrali a oni dalej do salonów za 205. To jest najzupełniej dowolne w którym miejscu umiejscowisz zysk do opodatkowania. 

Co do dywidendy to znowu brednia. Niezaleznie od formy prawnej podmiot jeżeli wygeneruje dochód  jest zobowiazany płacic podatek wg właściwych dla niego przepisów.  Sprawa dywidendy to zupełnie oddzielny temat. Zysk  lub jego część pozostający po opodatkowaniu jest dzielony proporcjonalnie do posiadanych udziałów pomiędzy  udziałowców. Kazdy z nich otrzymując dywidendę która staje się jego przychodem , musi zapłacić zryczałtowaną stawkę 19% .  Przykro mi ale znowu palnałeś samobója. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

1. Damian, jak sie obraca milionami to wypadało by miec jakiekolwiek pojecie . co to jest 700 tys Eur przy skali JD Gmbh.  Od razu widac że to smieszna suma a ty próbujesz udowadniac że oni płaca podatki  Merkelowej. 

2. Tak dla porządku. Opel Gmbh to kuż wspominienie bo to od bardzo dawna było GM a teraz PSA ale się nie dziwię bo tobie wszuystko się z Niemcami kojarzy. Tak czy inaczej, w Polsce jest Opel manufacturing Poland. Zapewne domniemujesz ze oni robia to za darmo a wszystkie zyski realizuje centrala . Tak może być ale nie musi. Jeśli podatki w kraju produkcji auta są niskie to auto produkujesz za 100  sprzedajesz do "centrali" za 200 a oni do salonów za 205. Jeśli w miejscu funkcjonowania "centrali" podatki sa niskie to ceny transferowe ustawiasz na 105 i nadal sprzedajesz do centrali a oni dalej do salonów za 205. To jest najzupełniej dowolne w którym miejscu umiejscowisz zysk do opodatkowania. 

3. Co do dywidendy to znowu brednia. Niezaleznie od formy prawnej podmiot jeżeli wygeneruje dochód  jest zobowiazany płacic podatek wg właściwych dla niego przepisów.  Sprawa dywidendy to zupełnie oddzielny temat. Zysk  lub jego część pozostający po opodatkowaniu jest dzielony proporcjonalnie do posiadanych udziałów pomiędzy  udziałowców. Kazdy z nich otrzymując dywidendę która staje się jego przychodem , musi zapłacić zryczałtowaną stawkę 19% .  Przykro mi ale znowu palnałeś samobója. 

1. Jak byś był rozwojowym rolnikiem z już nawet z 40 ha i kilkoma krowami też byś obracał milionami. Nie wiem co cię dziwi w tych kwotach skoro to są nie duże sumy w dzisiejszych czasach. Gospodarstwo 60 krów jakich u mnie w okolicy nie brakuje ma za samo mleko co miesiąc mają po 100 tys. przychodu. A gdzie tu mowa o obrocie. Oni mają grubo ponad milion obrotu w roku.

Chyba że z ciebie taki biznesmen jak z koziej d. trąba, Sprzedajesz kartofle na bazarku, 10 kg dziennie to faktycznie jak zobaczysz 10 tys zł w gotówce to sikasz ze strachu i masz wrażenie że ktoś cię śledzi bo planuje napad na tą twoją grubą kasę, a słowo 1 mln zł to już całkowita abstrakcja dla ciebie.

I nie próbuję udowadniać że 700 Eur podatku to są jakieś bardzo ogromne sumy w przypadku JD w niemczech. Pisałem że jest wiele innych profitów dla niemiec które w księgowości JD nazywają się kosztem. Tak wiem mogą to być koszty np, wynajęcia firmy doradczej z florydy. Ale JD w niemczech niemieckim pracownikom nie wypłaca pensji z rumuńskich baniach czy jak one tam.  I ruskim nie płaci w dolarach za gaz zasilający dżondyrowskie fabryki w niemczech. Tylko wszystko to jest płacone narodowi niemieckiemu.

Tak samo jak u nas fabryka opla to płaci dla nas. Pensje gaz itp.

Ale jest mała różnica. JD w niemczech zapłacił te 700 E podatku, a opel w PL nie.

2. Co mnie obchodzi czyj jest opel. To tylko przykłady chyba rozumiesz to że opel utożsamiany jest z D to po cholerę się czepiasz i łapiesz za słówka ?

W naszej dyskusji nie mają znaczenia takie fakty, bo jest do rozmowa teoretyczna.

3. Tak tylko dywidendy w biedronkach nie są wypłacane w normalny sposób i przez to nie są opodatkowane, tylko przychodzi faktura kosztowa za usługi doradcze świadczone z np Portugalii.

A jak mają koszty to nie mamy dochodu. Proste.

Opublikowano
Dnia 23.07.2019 o 17:58, Ulman napisał:

To czemu nasi ministrowie się z nimi konsultują sejm zmienia ustawę bo im się nie podoba a najważniejsi przywódcy spotykaja się z nimi a nie z nami? Wstalismy przecież z kolan

jakiś tępy jesteś ... jak komorus bił brawo na przemowach usa , deusze , i innych festynach o wyzwoleniu wojny . ze polskie obozy Polacy cytaty w gazetach niemieckich okładki z ko morusem i donaldem jak na takich przemówieniach bili brawo to co pasowało ? gdzie byłeś wtedy  ??

a słyszałeś w gazetach za pisu o polskich obozach o polakach kolaborantach ?? była reakcja po stronie władz ??

• Like 2
Opublikowano
6 minut temu, danielhaker napisał:

Podziel na pół :)

Znajomy doi 200 szt i mu dużo nie brakuje do 300 PLN brutto na miesiąc.

nie wiem nie znam się, nie mam krów. Więc niech będzie że gospodarstwo 90 szt ma wypłaty około 100 tys.

Chodzi o to że obrót 1 mln./rok w dzisiejszych pospolitych gospodarstwach to nic wielkiego a nawet norma.

Opublikowano

Damian ,  w takim razie nie sa to dywidendy tylko generowanie kosztów by zminimalizować podatki. Nie wiem czemu mylą ci sie takie podstawowe pojecia. 

Obroty mnie nie dziwia a pewna sprzeczość twojej postawy. Chwalisz się ile to masz nabrane PROWów, jak podzielone, jakie super spółki możesz sprzedać ( i nie rozumiem czemu nie siedzisz cicho i sam nie zarabiasz)  a z drugiej strony myla ci sie zera , jarasz sie że płaca 3 mld podatku a potem jak sie okazuje że to bzdura stwierdzasz że to bez znaczenia bo płaca ludziom. 3 mln podatku to nie jest żaden podatek. To kpina. Skoro JD nie płaci de facto podatku w Niemczech a u nas jest taka sama sytuacja w Biedrze czy tam Geronimo, to czy według ciebie Biedronka jest równie pozyteczna dla Polski jak JD dla Niemiec? 

Skad wiesz ze Opel nie zapłacił nic? Masz jakies dane?

Tak swoj drogą ryzykowny ten twój interes z tak marną rentownością. 1 mkn obrotu , 10 tys podatku czyli jakies 4% zysku przy 750-800 tys kosztów.

17 minut temu, Roman176 napisał:

jakiś tępy jesteś ... jak komorus bił brawo na przemowach usa , deusze , i innych festynach o wyzwoleniu wojny . ze polskie obozy Polacy cytaty w gazetach niemieckich okładki z ko morusem i donaldem jak na takich przemówieniach bili brawo to co pasowało ? gdzie byłeś wtedy  ??

a słyszałeś w gazetach za pisu o polskich obozach o polakach kolaborantach ?? była reakcja po stronie władz ??

I zobaczysz ze za kilka chwil po wyczynach naszych pajaców z ustawa IPN, i stroszeniem piór, całe to towarzystwo  Putin , Merkel Trump i Żydki , napiszą sobie historie o holokauscie na nowo, Żydowskie media to upowszechnią i naszą walkę o prawdę i godność będziesz sobie mógł wsadzić w ....buty.  Jesteśmy na marginesie i nie mamy juz na nich żadnego wpływu i wiedzy co się dzieje u źródła. 

Opublikowano
7 minut temu, Ulman napisał:

I zobaczysz ze za kilka chwil po wyczynach naszych pajaców z ustawa IPN, i stroszeniem piór, całe to towarzystwo  Putin , Merkel Trump i Żydki , napiszą sobie historie o holokauscie na nowo

tak miało być , ale elita zdradziecka przegrała wybory ...

a tak propo twoich postów czytam cie od 2014 roku i co ciebie się sprawdziło ?? ano własnie   

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Ulman napisał:

Damian ,  w takim razie nie sa to dywidendy tylko generowanie kosztów by zminimalizować podatki. Nie wiem czemu mylą ci sie takie podstawowe pojecia. 

Obroty mnie nie dziwia a pewna sprzeczość twojej postawy. Chwalisz się ile to masz nabrane PROWów, jak podzielone, jakie super spółki możesz sprzedać ( i nie rozumiem czemu nie siedzisz cicho i sam nie zarabiasz)  a z drugiej strony myla ci sie zera , jarasz sie że płaca 3 mld podatku a potem jak sie okazuje że to bzdura stwierdzasz że to bez znaczenia bo płaca ludziom. 3 mln podatku to nie jest żaden podatek. To kpina. Skoro JD nie płaci de facto podatku w Niemczech a u nas jest taka sama sytuacja w Biedrze czy tam Geronimo, to czy według ciebie Biedronka jest równie pozyteczna dla Polski jak JD dla Niemiec? 

Skad wiesz ze Opel nie zapłacił nic? Masz jakies dane?

Tak swoj drogą ryzykowny ten twój interes z tak marną rentownością. 1 mkn obrotu , 10 tys podatku czyli jakies 4% zysku przy 750-800 tys kosztów.

I zobaczysz ze za kilka chwil po wyczynach naszych pajaców z ustawa IPN, i stroszeniem piór, całe to towarzystwo  Putin , Merkel Trump i Żydki , napiszą sobie historie o holokauscie na nowo, Żydowskie media to upowszechnią i naszą walkę o prawdę i godność będziesz sobie mógł wsadzić w ....buty.  Jesteśmy na marginesie i nie mamy juz na nich żadnego wpływu i wiedzy co się dzieje u źródła. 

Trochę się zagalopowałeś z tymi osobistymi pytaniami. Chyba nie sądzisz że udzielę ci na nie odp. ;)

Po za tym nie rozmawiamy o mnie ani o tobie.

Tylko temat spółki jest aktualny i jeśłi zainteresowany zapraszam na PW tam przekażę ci dalsze dane do kontaktu.

Mowa była o tym że PO było dużo gorsze od pisu dlatego też skoro nie mamy żadnej innej alternatywy powinniśmy iść na wybory i zagłosować na kaczkę aby nie daj Boże PO nie wróciło do koryta.

Bo z ich rządami dojdzie do tego że opel na pewno nie zapłaci PL żadnego podatku, a nawet jeszcze to my jemu zapłacimy za to że u nas pobudował fabrykę.  Zresztą o ile mnie pamięć nie myli za PO już były podnoszone takie tematy, jak zachęcić inwestorów do napływu na PL ziemię. Chcieli ich zachęcać żywą gotówką.

Tak biedro dla PL znaczy tyle samo co JD dla niemiec. A jeśli koszt pensji, energii itd. biedro ma większe w PL niż JD w D to powiem że owad znaczy nawet więcej niż jeleń.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
17 minut temu, Ulman napisał:

Jesteśmy na marginesie i nie mamy juz na nich żadnego wpływu i wiedzy co się dzieje u źródła. 

Obsada najważniejszych stanowisk w UE (szefa Komisji Europejskiej, szefa Rady Europejskiej, szefa unijnej dyplomacji, przewodniczącego Parlamentu Europejskiego oraz szefa Europejskiego Banku Centralnego) wskazuje, że Niemcy i Francja przechodzą na tryb "ręcznego sterowania" Wspólnotą. Efektem powyższego jest m.in. brak kluczowych nominacji dla któregokolwiek z państw wchodzących w skład "nowej UE", mimo iż reprezentują one (nie uwzględniając już Wlk. Brytanii) blisko 1/4 ludności Wspólnoty i ponad 1/3 głosów w Radzie UE.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Roman176 napisał:

tak miało być , ale elita zdradziecka przegrała wybory ...

a tak propo twoich postów czytam cie od 2014 roku i co ciebie się sprawdziło ?? ano własnie   

Co sie sprawdziło? Ze to głupki tacy jak poprzedni tylko bardziej zabawni bo z misją. Oczywiscie miałem tez racje że to typowa lewica a z ciebie socjalista. Pisałem tez nie raz że nic PIS tym "zdrajcom" nie zrobi i co ? Nie sprawdziło się? Była też masa rzeczy których nigdy nie pojmiesz węc nie ma sensu wracac. 

Damian, a co to za róznica PO czy PIS. To jedna banda socjalistów która będzie się przy korycie wymieniac. Jedni kłamia drudzy kłamia i straszą ale tak naprawdę tojest lewica  tylko jedni sa  odchyleni w stronę liberalna a drudzy narodową. I za jednych i drugich będą rosły podatki, rozwijała sie biurokracja , nepotyzm, socjalne rozpasanie a co za tym idzie zidiocenie i degeneracja społeczeństwa.  

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
45 minut temu, damianzbr napisał:

Znajomy doi 200 szt i mu dużo nie brakuje do 300 PLN brutto na miesiąc.

nie wiem nie znam się, nie mam krów. Więc niech będzie że gospodarstwo 90 szt ma wypłaty około 100 tys.

Chodzi o to że obrót 1 mln./rok w dzisiejszych pospolitych gospodarstwach to nic wielkiego a nawet norma.

100tys wypłaty przy 60 sztukach to średnio 42 litry dziennie od sztuki. Nie mówię że nie, bo jest to możliwe, ale to jest stado o wydajności ponad 12tys litrów. Taką średnią mają raptem 2-3 gospodarstwa na powiat, to jest rzadkość. Średnia wydajność w Polsce to ok. 6500l na rok.
Troszkę się nie zgodzę że 1mln obrotu to dziś jest norma, bo na ten milion trzeba przynajmniej średnio 100-120 sztuk dojnych (+ młodzież). Spójrz poniżej, jaki odsetek w Polsce zajmują takie stada powyżej 100szt i jaka jest średnia.

I ta średnia można powiedzieć, że nie obejmuje tych najmniejszych stad do 10szt. bo takie stada nie korzystają z usług autora wykresu

image.png

Opublikowano

damian - jeden sklep spożywczy z saldem ok 80 tys zrobi Ci milion obrotu z palcem w nosie. Kwestia kosztów, marży, rentowności. Nie potrzeba na to sprzętu za pół bańki. ulman - jeszcze jedno. Słowo "lewak" nie jest już na fali... A mirro - Mickiewicz znał się z Puszkinem to kto wie co oni tam pili. W każdym razie gdy pisał o latach młodości to podkolorował coś pewno do trzynastozgłoskowca.

Opublikowano (edytowane)

AGCO...hm...kiedy dowiedziałam się, że jego prezesem jest niemiecki  były katecheta ....to prawie zawał ^_^

https://www.agrofoto.pl/articles/aktualnosci-branzowe-technika/milion-silnikow-agco-i-finska-sauna/

....moją miłością zawsze byhła valtra ....ze względu m.in na sisu

P.S. link do artykułu jest blokowany przez af przypuszczam/ nie do wyświetlenia........  podam więc tytuł : 'Milion silników AGCO i fińska sauna'

Edytowane przez Gość
Opublikowano
3 godziny temu, mirro napisał:

Oj poczekaj, bo mnie bardziej chodziło o tekst senatora z "elitami żrącymi w Brukseli hamburgery". 🤣

o a czytałem ze rodzice przeczkolaków w niemczech sie zdenerwowali bo ze wzgledu na obecnosc 2 dzieci wyznawców islamu w ich przeczkolu nie bedzie serwowana wieprzowina a ni nic co zawiera żelatyne z swiniaka ( żelki itp .} a wiec skurcysyny wyczuli ze bedą hamburgery żreć .i to coraz wiecej tych przedszkoli .

• Like 1
Opublikowano

No mirro - czyżbyś odnalazł źródło inspiracji do kampanii roku 2015? Wraz z jej konsekwencjami... Jarecki - dlaczego skoro na końcu wreszcie ogarnąłeś to słowo nie poprawiłeś poprzednich? W Forscie jest basen odkryty, kąpielisko. Trampolina 7 m, brodziki, teren zielony - piękny obiekt. Są w tym mieście również szuszwole i jednego dnia narobili dymu na kąpielisku, ratownikowi wpiernicz spuścili. Przyjechało Polizei, grzecznie zaprowadzili porządek i załadowali towarzystwo do busa. Niewiadomo w jakim kierunku z nimi pojechali ale w piątek, sobotę i niedzielę słychać ram jeno Polski i Niemiecki język. Żadnego więcej kolorytu. Z opowieści wiem tyle, że mieli problem jakiś do naszych ludzi, Ci ich trochę w krzaczorach poprostowali więc sprawa skupiła się na obsłudze. Czy to prawda? Niewiem. Niemieccy leute raczej wycofują się w takiej sytuacji i od razu ktoś dzwoni na Polizei. Nasi jak to nasi więc to możliwe.

Opublikowano
33 minuty temu, jarecki napisał:

e pewno gdyby nie gadki [ rozmowy } patriotyczne to i wojen by nie było  , bez walki niemcom oddali byśmy polske 1939 r .

Francuzi, Holendrzy Czesi oddali bez walki i gorzej na tym wyszli?

Opublikowano
13 godzin temu, danielhaker napisał:

Troszkę się nie zgodzę że 1mln obrotu to dziś jest norma, bo na ten milion trzeba przynajmniej średnio 100-120 sztuk dojnych (+ młodzież). Spójrz poniżej, jaki odsetek w Polsce zajmują takie stada powyżej 100szt i jaka jest średnia.

I ta średnia można powiedzieć, że nie obejmuje tych najmniejszych stad do 10szt. bo takie stada nie korzystają z usług autora wykresu

Gdyby gospodarstwa były na pełnej księgowości wtedy każdy by się przekonał ile jest obrotu, wielu obraca milionem a nie zdaje sobie z tego sprawy.

tak jak kolega niżej napisał że byle sklepik ma takie obroty:

13 godzin temu, DTaras napisał:

damian - jeden sklep spożywczy z saldem ok 80 tys zrobi Ci milion obrotu z palcem w nosie. Kwestia kosztów, marży, rentowności. Nie potrzeba na to sprzętu za pół bańki.

13 godzin temu, Ulman napisał:

Damian, a co to za róznica PO czy PIS. To jedna banda socjalistów która będzie się przy korycie wymieniac. Jedni kłamia drudzy kłamia i straszą ale tak naprawdę tojest lewica  tylko jedni sa  odchyleni w stronę liberalna a drudzy narodową. I za jednych i drugich będą rosły podatki, rozwijała sie biurokracja , nepotyzm, socjalne rozpasanie a co za tym idzie zidiocenie i degeneracja społeczeństwa. 

Jest wiele różnic. PO nie dało kasy na 500+ a pis dał. PO nie widziało problemu jakim był proceder wyłudzania VAT, pis parę baniek uchronił przed tym.

PO jest na posyłkach dojczland, pis nie.

Na początek to mi w zupełności wystarczy. Ideału jeszcze nie widziałem, PO i korwina z choinki nie chcę więc niech teraz będzie pis.

Opublikowano (edytowane)

No skąd . Oni na nas napadli , bo pomóc nam chcieli . :ph34r:

43 minuty temu, DTaras napisał:

Wam się ciągle wydaje jakoby celem Hitlera było zniszczenie Polski w 1939 roku...

Tylko jak wytłumaczyć to milionom Polaków zamordowanych przez niemców ??

Edytowane przez zetorki12
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v