Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

dysydent stajesz się śmieszny w swoich poglądach jak biedroń w składaniu mandatu europosła albo jak J. grabiec w gadaniu że polacy będą musieli oddać to co wzieli. zwłaszcza ci co porzucali jak twierdzi PO robotę to najwięcej z nich ściągną 🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

Jak ktoś chcę się dorobić na produkcji fasoli po 2zł to tym bardziej nie zrozumie ambitne plany rządu

Jak widać rząd przeskoczył etap dorabiania się na czymkolwiek i teraz od razu wszedł w fazę dojenia czego i kogo się da. Osiągnął tez fazę zajmowania się samym sobą więc na nic więcej czasu nie znajdzie. Ambitne plany rządu są tak ambitne że już nawet górnicy z kopalni "Janina" twierdza iż należy się mu solidny wpierdziel. Oczywiście chodzi o pieniążki bo o co innego.:modli:

Opublikowano

to jest złe porównanie ale napisze - w wielu miastach europejskich jest darmowa komunikacja i ludzie jeżdżą i nikt nie ma z tym problemu , w wielu tych miastach jest internet darmowy , a warszawie gronkiewicz miała wprowadzić neta za darmo i co ?  jestesie niektórzy oderwani od rzeczywistosci  mam swiadomosc że jak za autobus trzeba bedzie płacić  to projekt ustawy jest zły ale za darmo przejazd 2 razy w tygodniu czemu nie sprawdzić , bo gminy wiejskie mają i autobusy i kierowców i tak na utrzymaniu .

• Like 2
Opublikowano

A może to są inne realia jarecki? Piszesz o problemie zatłoczonych miast czyli komunikacji miejskiej a my tu o PKS. W Warszawie funkcjonuje Park&Ride czyli zostawiasz auto za friko pod warunkiem zakupu biletu okresowego. Zostawiasz auto na Młocinach i dalej metrem, autobusem, tramwajem. Trochę to inny problem niż jeżdżące puste autobusy. Jak nie będą elektryczne to jakie tu działanie proeko chociażby? Zlecenie transportu szkolnego także jest możliwe i moja gmina niema taboru ani kierowców...

Opublikowano
42 minuty temu, mirro napisał:

Jak widać rząd przeskoczył etap dorabiania się na czymkolwiek i teraz od razu wszedł w fazę dojenia czego i kogo się da. Osiągnął tez fazę zajmowania się samym sobą więc na nic więcej czasu nie znajdzie. Ambitne plany rządu są tak ambitne że już nawet górnicy z kopalni "Janina" twierdza iż należy się mu solidny wpierdziel. Oczywiście chodzi o pieniążki bo o co innego.:modli:

no tak trzeba konsultować i jeszcze raz konsultować tak żeby niczego konkretnego nie zrobić.

Jeszcze jednego na tym forum wydoili ?

Ambitniejszego rządu jak dotąd nie było i pasowałoby zamknąć jadaczkę no chyba żę się tęskni za poprzednikami co sami nie wiedzą co chcą zaoferować swoim wyborcom

Jacy wy miłosierni samarytanie że wszystkich byście wykarmili budżetowymi pieniędzmi a jak rządzili poprzednicy to nawet ryja nie otworzyliście ze strachu że zaraz wam wjadą jak do antykomora

1 godzinę temu, DTaras napisał:

😄 Ty przeczytałeś w ogóle co Ci Dysydent napisał😄 Czy pałą - bo tylko to masz i bez dania racji - bo inaczej nie potrafisz.

Jaką Ty racje chcesz usłyszeć jak siedzisz całymi dniami na forum i na onecie zamiast wziąść się do roboty i zarobić na tą chałupę a nie biadolić że nie ma kasy a kredyty drożeją i nic się nie da zrobić

Trzeba myśleć o sobie a nie mierzei czy transporcie publicznym bo od tego chałupa sama się nie zbuduje

Opublikowano

¿?¿? Czy tylko ja z tego nic nie zrozumiałem? Może to wstyd... Większy wstyd się nie przyznać. Ambicje są dobre jak konkrety za nimi stoją. Pomińmy wodotryski i hasła. Przedstawcie mi jakieś. Na zasadzie Pana Muska. Buduje Teslę i wyznacza kierunek a jednocześnie mozolnie staje się potentatem w produkcji ogniw. Zapewne gdy lepsi od niego czyli BMW, VW, Mercedes zrobią lepszy samochód ten będzie odcinał kupony i sprzedawał baterie i pewnie jakieś silniki, nspędy. Teslę kupi Fiat bo ten bierze wszystko. Samochód Tesla to wodotrysk, fabryka komponentów to konkret. Przełóżcie mi, wieśniakowi, to na polską rzeczywistość.

Opublikowano

Jeśli pół rządu w trakcie kadencji startuje w wyborach do PE to chyba ambicje nie idą w parze z uczciwością, rzetelnością i odpowiedzialnością. Rozpoczęcie tuzina projektów i zwinięcie "dupska w troki' z nadzieja ze samo będzie się pasło to chyba nie żaden wyczyn. Jak projekt wyjdzie to wrócą po medale, jak polegnie to powiedzą że zostawili go kwitnącym a następcy skopali. Teraz ci następni muszą gimnastykować się, bo ciężko wytłumaczyć sobie, albo nawet przekonać siebie samego do bezsensu. Pozostaje niezmienne, czyli chaos. A zapomniałem że pozostaje Premier Morawiecki, ale ten co raz bardziej traci kontakt z rzeczywistością i plecie co mu tam się przyśni. 

Racyl a u Ciebie to tak z tydzień temu gradem nie przywaliło?

Opublikowano

doszukujesz się mirro nie wiadomo czego. zostało praktycznie 3 miesiące do końca kadencji od czasu majowych wyborów to żadnych nowości nikt by sie nie spodziewał po za tym co było wcześniej nakreślone. to nie jest taki desant ponad roczny jak tuska i koleżków z PO do brukseli a wy róbta co chceta sobie koledzy z PO w tej Polsce.

takiego chaosu jak jest teraz to każdy wcześniejszy rząd chciałby chociaż w części

nie było gradu. deszcz znikomy większe opady chodzą po samym lublinie i na około że do mnie nie dociera . tam gdzie ziemia gliniasta w ziemniaku to i bryły ogromne a ziemniaka nie ma. opadów tak żeby ziemia przemiękła to nie było od czasu co najmniej jak nad lublinen przeszła ta ulewa.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, jarecki napisał:

KOPAŁEM SIE Z TYM ale zrozumiałem ze taka pomoc jest ptrzebna ,tak samo jak wiele ludzi bierze zasiłki socjalne nigdy nie pracowali a biorą .   co do pks sasiednie gminy jak i moja mają na stanie autobusu i zatrudnionych po kilku kierowców do obsług szkół dowożenia dzieci do szkoły , w godzinach południowych ta flota stoi na parkingach szkolnych a kierowcy wracają do domu , ich praca polega na 3 godzinnym dniu pracy nie wielkim dodatkowym nakładem da sie to przeorganizować ,ale na takie coś zabraknie woli wójtów , jak by było darmo sam bym skorzystał .

Pomijając twoje zawiłe wywody logiczne, zaytam wprost. Czemu ktoś ma coś dostawać za nic nie robienie?

Co ty masz za durną gminę ze ma swoje autobusy i zatrudnia kierówców? To głupsze niż pomysły PISu.

9 godzin temu, zetorki12 napisał:

Jak nie ? Wytłumacz Ty jaki ma sens wprowadzanie linii autobusowych z których będzie korzystać mniej ludzi niż będzie kierowców ?

Chyba Damian napisał że nie ma sensu ale i tak to popiera. Szkoda słów

8 godzin temu, racyl napisał:

Jak ktoś chcę się dorobić na produkcji fasoli po 2zł to tym bardziej nie zrozumie ambitne plany rządu

A ty  byzmesmenie , na czym się tak dorabiasz że plany rządu rozumiesz i popierasz?

8 godzin temu, dysydent napisał:

Racyl - fasolę czerwoną sprzedawałem po piątaku a kontrę po cztery pięćdziesiąt 
jak masz jakąś po dwa złote w pierwszym wyborze to chętnie kupię ale po żniwach bo teraz nie mam czasu a i dezinfekcja magazynu
.
Wiem o co Wam chodzi i przecież kursywą ... :) 
Mo chodzi o całą filozofię tworzenia relacji społecznych oraz określenia cech społecznych pożądanych. Postawy roszczeniowe uznawane za pozytywne a główna rola państwa to zaspokajanie tych potrzeb kosztem dyskryminacji postaw samodzielnych i kreatywnych; tak jest dzisiaj.
Socjal tak, ale wypluty w oczy z pogardą dla beneficjentów a nie socjal jako cel istnienia całości. Ja bym się posunął dalej i odebrał prawa wyborcze beneficjentom socjalu. Co? utopia? w każdym kryzysie wojnie czy tuż po nich tak jest bo decydują tylko ci co potrafią się obronić a łajzy kaleki i inne śmieci nie chronione nieistniejącym wówczas aparatem administracyjnym zwyczajnie giną o ile nie mają nikogo z rodziny kto by im pomógł.... w takich okresach jest najszybszy postęp.

Święta racja. Zawsze wszelkie niedojdy, lenie nieroby i głupki spowalniały postep. Takie towarzystwo powinno  klepać biedę  a nawet przymierać głodem. Wybór bylby prosty - musi pracować żeby jeść.  Jak jest kompletnym bałwanem to będzie pracował za grosze bo tyle są warte jego talenty. Jak się nie chciał uczyć i jeszce leniwy - musi klepać biedę bo jedynie to jest sprawiedliwe. 

Praw wyborczych nierobom nie zabiorą bo kto by na PISocjalistów głosował? 

To nieco brutalne co napisałeś ale racją jest że obecnie pula genowa  w również naszym społeczeństwie się zaśmieca tak samo zresztą jak warstwa mentalna. Ostatnio bodajże Damian przyznał że PKSy we wsi to idiotyczny pomysł obliczony na pozyskanie głosów najgorszych niedojdów.

Socjalizm  zawsze degeneruje bo jest wbrew naturze. 

7 godzin temu, racyl napisał:

Jak człowiek co nic nie ma i mieszka na wsi i bazuje na tym co napiszą w internecie może zrozumieć plany za kilkadziesiat miliardów złotych.

To jak tobie się udaje skoro je popierasz? 

6 godzin temu, jarecki napisał:

to jest złe porówna nie ale napisze - w wielu miastach europejskich jest darmowa komunikacja i ludzie jeżdżą i nikt nie ma z tym problemu , w wielu tych miastach jest internet darmowy , a warszawie gronkiewicz miała wprowadzić neta za darmo i co ?  jestesie niektórzy oderwani od rzeczywistosci  mam swiadomosc że jak za autobus trzeba bedzie płacić  to projekt ustawy jest zły ale za darmo przejazd 2 razy w tygodniu czemu nie sprawdzić , bo gminy wiejskie mają i autobusy i kierowców i tak na utrzymaniu .

W wielu miastach europejskich są bezowi imigranci i co z tego? Jeśli w mieście ktoś korzysta z komunikacji to pewnie tam pracuje i płaci podatki do tego miasta więc pewnie jakoś to policzyli. U nas z założenia ma być deficytowe.. Oczywiście darmowa komunikacja na zachodzie jest błędem bo nieroby jeżdzą na koszt pracujących a to nienormalne.  Kolejny raz zapytam - czemu  net czy komunikacja ma być za darmo?

4 godziny temu, mirro napisał:

Racyl a u Ciebie to tak z tydzień temu gradem nie przywaliło?

Nie widzisz ze nadal jest w szoku?

Ktoś zahaczył o aspekt ekologii w tych PKSach. Jeśli wielkim autobusem kilka razy w tygodniu bedzie jechać  kilku pijaczków i dwoje emerytów to jak to sie ma do wspierania czystości powietrza , redukcji CO2, smrodu smogu i czego tam jeszcze? No i od strony organizacyjnej. Kto będzie uprawniony do jazdy tym deficytowym transportem. Czy realnie ci którzy  są mało mobilni (może w tym kontekście Roman zrozumie co to znaczy) , czy też wszelkie krzyworyjce bedą jeździć na cudzy koszt. Będzie to jakoś weryfikowane?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Racyl jakby jeszcze reszta ekipy chciała dać dyla to przypominam że w Mińsku Mazowieckim gnije drugi Tupolew, ten nr 102. W sam raz na taką okazję. Może i po to go dalej trzymają.😂

Opublikowano (edytowane)

Tak jak Ursus i Star za komuny. Państwowa kroplówka dla padliny tylko po to by istniało. Z pewnościa  podążaja za postępem technicznym i zaprojektują ultranowoczesną broń. 

1 godzinę temu, DTaras napisał:

A ma on jeszcze kwity na lotniska UE? Może być tak, że już tylko Afryka i Wschodnie kierunki mu zostały.

Najlepiej destynacje gdzie ekstradycja nie grozi.

My tu gadu - gadu a tu zdrada!! Putin z Netanjahu poświętuja sobie wyzwolenie Auschwitz. https://opinie.wp.pl/makowski-obchody-wyzwolenia-auschwitz-za-plecami-polski-netanjahu-wolal-putina-opinia-6405291124566145a

Z pewnościa bardzo się zmartwił tym że nie chcielismy go widzieć w Polsce. Pewnie tak samo zeźlił się na przekop.😋

Cała śmietanka polityczna też się tam wybiera ale my za to urządzimy sobie uroczystości z przemówieniem Jarosława harcerzami i biskupem 

Buuucchhaaachaaaa!🤣

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

😆 W chwili obecnej stoimy na progu rozpoczęcia prac nad stworzeniem nowego, polskiego czołgu.😆 A co oni do tej pory robili? "W 2017 roku rozpoczęto prace analityczno-koncepcyjne w zakresie modernizacji czołgów" Pan Błaszczak mówi modernizujemy, Pan Morawiecki to samo. U no to pewno nowe działo, nowa amunicja i reszta w wieży. Aż tu nagle: "Ostatecznie MON zdecydował się na modyfikację, a nie modernizację czołgów, po analizie ekonomicznej przedsięwzięcia. Duża część nakładów w ramach zakładanego budżetu będzie musiała bowiem zostać przeznaczona na odtworzenie sprawności czołgów." Czyli naprawiamy, wymieniamy pierścienie na tłokach, klepiemy, szpachlujemy? E nie, nie szpachlujemy, tylko podkład bo przykręci się płytki pancerza dodatkowego... Nie będzie taniej kupić na Ukrainie parę ich czołgów plus power packa od Koreańców i wyposażyć po swojemu?

Opublikowano

Co do tych autobusów to sami ludzie po części sami sobie winni co nimi jeździli.

Był pewnego czasu bum na firmy które woziły ludzi busami i brali połowę co PKSY.Tylko ze busami jeździli tylko takimi trasami co dużo ludzi, wiadomo chodzi o pieniądz.Pksy jeździli wszędzie.Busy przyjeżdżały 10min przed autobusem i podbierali klientów i za połowę ceny i zniszczyli konkrecję PKS i ludzie temu sami sobie winni.

Teraz Busy biorą ile chcą bo PKS już nie ma

Opublikowano

7 godzin temu, DTaras napisał:

Na zasadzie Pana Muska. Buduje Teslę i wyznacza kierunek a jednocześnie mozolnie staje się potentatem w produkcji ogniw.

to tak jak z siecią 5G jak usa zostaje w tyle i ma konkurenta to wprowadzi embargo na konkurencje , zresztą już prawie wprowadziła zakaz dla chin .

Opublikowano
16 minut temu, Wiesi0 napisał:

Co do tych autobusów to sami ludzie po części sami sobie winni co nimi jeździli.

Był pewnego czasu bum na firmy które woziły ludzi busami i brali połowę co PKSY.Tylko ze busami jeździli tylko takimi trasami co dużo ludzi, wiadomo chodzi o pieniądz.Pksy jeździli wszędzie.Busy przyjeżdżały 10min przed autobusem i podbierali klientów i za połowę ceny i zniszczyli konkrecję PKS i ludzie temu sami sobie winni.

Teraz Busy biorą ile chcą bo PKS już nie ma

PKS był niewydolny tak jak wszystko co państwowe Skoro był 2x droższy to nie dziwne ze  go nie ma. Twierdzisz ze wsród prywatnych przewoźników nie ma kokurencji tylko zmowa cenowa?

Opublikowano

to  odniose sie do zmartwień o los budżetu  polski , wytykacie wydatki socjalne to może ukrócić wydatki na rolnictwo , w ubiegłym roku dziura budżetowa wynosiła 15 mld . a wydatki na rolnictwo łaczne pewno ze 30 mld . to może to zabrać bo chłopki i tak wyprowadzają pieniądze do zagranicznych firm , po co ograniczać na dzieci jak można w rolnictwie oszczedzić.

Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał:

to może to zabrać bo chłopki

A ty k**wa kto , że tak rolników określasz wszażu !

Opublikowano

Rację ma tylko to nie ludzie a pekaesy winne albowiem było wyjść już z tych hadziewionek i zmodyfikować rozkłady zwykłym ankietowym lub obserwacyjnym badaniem. Koszty których nie chciało ponieść PKS ponieśli prywatni przewoźnicy i kto oszczędził?

Opublikowano (edytowane)

Subwencjonowanie rolnictwa uznano za cel strategiczny i jest to element niemal militarny bo glód w kraju to kraj do opanowania z zewnątrz bardzo łatwy i wydatki takie należy traktowac jak militarne a konkurencja wymusza, jak inni to i my też dylemat aby bylo z czego.

Problem komunikacyjny jest znany w wielu co bardziej zaludnionych miejscach świata i poszukiwane są rozwiązania na zatłoczone korkami ulice smog (tu ta elektryka) i wcześniej czy później pojawią się rozwiązania gwarantujące jako taką mobilność bez posiadania "własnego" bo i miejsca na garażowanie coraz trudniej wygospodarować. Nie wiem czy kolej czy elektryczne mobilne "podmiejszczaki" na wyodrębnionych tylko dla nich trakcjach komunikacyjnych. czy coś czego jeszcze nie wymyślono.
Jednego jestem pewien. Najefektywniejsze rozwiązania nie wyjdą od żadnego rządu a będą tworem prywatnych jednostek i pierwsze pojawią się tam gdzie profity za najlepsze rozwiązania pozostaną w rekach twórcy a nie zostaną wydarte na "planowe wydatki"
Najlepsze rozwiązania powstawały zawsze w głowach jednostek które z czystej interesowności "przysiadały fałdów". 
Problemy komunikacyjne trzeba rozwiązywać i są rozwiązywane od czasów oswojenia konia czy wynalezienia koła ale wynalazcami nie był żaden władca czy ostatnio konsorcja rządowe. Najszybszy rozwój technologii miały ostatnio USA ale nie zatrudniając wynalazców co płacąc sowicie za wynalazki twórcom indywidualnym. 
Nie wierzę aby jakiś rząd był zdolny stworzyć rozwiązania technologiczne i gospodarcze w transporcie aby były konkurencyjne do wytworzonych przez tych którzy na prawdę tylko z tego żyją a i to w przypadku że się im z tego godziwie żyć pozwoli bez ograniczeń profitów a jedynym ograniczeniem rynek zbytu.
Nie wierzę aby jakikolwiek rząd stworzył cokolwiek innowacyjnego nawet jeśli to i rząd PiS-u
co najwyżej deficyty budżetowe uniemożliwią finansowanie dziedzin strategicznych.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ile można razy? Jakie na dzieci? Co na dzieci? Państwo ma w d. dzieci. To jest dodatek z okazji posiadania dzieci i tak to się nazywa. Dostaje go sprawujący opiekę. Jak masz rodzinę zastępczą to dostajesz na dziecko plus jeszcze pincet. Oni od początku to tak traktowali.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, zetorki12 napisał:

A ty k**wa kto , że tak rolników określasz wszażu !

normalny chłopek tak jak każdy , z jednej strony chcemy wiekszego dbania o nas rolników , a z drugiej strony jak sami zobaczymy tanszy nawóz ze wschodu to nikt nie ma skrupułów i kupi tanszy . z jednej strony wytykacie wydatki na socjal a jak wydatki wam pasują bo jestescie beneficjentami to jest ok . bo nam sie należy .       a co dodatek z racji posiadania ha. ziemi to jest dobry ?

Edytowane przez jarecki
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v