Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sam zacznij handlowac weglem to może ich wyciulasz i przejmiesz rynek.  Jesli nasze kopalnie nie obnizają cen to czemu handlujący ruskim weglem mieliby oniżać ceny zgodnie z giełdowym trendem?

Opublikowano

kopalnie już obniżyły dla stałych odbiorców ale np. pgg w swoim esklepie nie obniża (a na placu tak)

mam fajniejsze zajęcie niż handel węglem

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

9 godzin temu, Slodki66 napisał:

to jeszcze na wadze odpier**lą

oj tak  a  z 1 tony kupionej dają 700 kg  , u mie ważyli wagą w kociołek po 50 kg , ale ojciec przygotował wage dla kontroli pierwszy kociołek pełen a potem po 35 kg . a to zwłaszcza jak kupowany kiedyś na targu 

Edytowane przez jarecki
  • Like 2
Opublikowano

Parę dni słońca i znowu pada a tu taki news...

https://www.fakt.pl/pieniadze/finanse/przeliczenie-emerytur-dla-kobiet-z-rocznika-1953-wyzsze-swiadczenia-emerytalne/ql1kfz6?utm_source=plista_viasg_fakt&utm_medium=synergy&utm_campaign=allonet_plista_n_desktop_fakt&srcc=ucs&utm_v=2

Tysiące kobiet z rocznika 1953, które po wyroku Trybunału Konstytucyjnego odwołały się do ZUS, dostały wyższe świadczenia. Fakt dotarł do najnowszych danych zakładu. Kwoty podwyżek sięgają nawet 2703 zł miesięcznie! Dlaczego kobietom z rocznika 1953 r. przeliczane są emerytury? W 2013 r. rząd PO-PSL zmienił przepisy. Osobom, które przeszły na emeryturę powszechną ZUS zmniejszał świadczenia o kwoty wypłaconych wcześniejszych emerytur...Emerytkom zależało na tym, by ustawa objęła nie tylko kobiety z rocznika 1953, ale też urodzonych w latach 1952-55.

Opublikowano
17 godzin temu, nie napisał:

o tyle :) zależy od kopalni i sortymentu węgla (50-150zł)

Na zdrowy rozum przy tańszym surowcu powinna potanieć energia. Kto pokryje jeszcze większe straty kopalń sprzedających coraz tańszy wegiel?

Opublikowano

w kopalniach znowu będzie ciężko,

zdrowy rozum i ceny energii - to się wyklucza, dopóki będzie można zarabiać miliardy na pseudo ekologii

• Like 1
Opublikowano

Czyli szumnie zapowiadana ofensywa PiS na struktury unijne zakończyła się sukcesem?🤣 A może okazało się iż aby dostać stanowisko nie wystarczy powiedzieć "ja chcę" albo "bo mi się należy". Powiem tylko że to troszkę robi się żałosne. Coś musi być nie tak, skoro nawet własna frakcja zaczyna traktować nasze dzielnie Panie jak zarazę.

Opublikowano

Niewiem. Węgierski Escobar prowadzi tam politykę "srebro albo ołów" w wydaniu bardziej cywilizowanym. Nasza brać także uderzała w nutę kast i kasowania przeciwników. Może ze strony wybranej do struktur UE społeczności to zwykła ostrożność widziana tylko jako zemsta? Dopuszczali taki obrót spraw do świadomości?

Opublikowano (edytowane)

Podobno sie dogadali a Beaty i tak nie wybrali. Aż się dziś Jarosław pożalił. Oczywiście to wszystko zmowa i spisek wrogich sił https://wiadomosci.wp.pl/jaroslaw-kaczynski-o-klesce-beaty-szydlo-zaplacila-za-to-ze-uznaje-chrzescijanskie-wartosci-6403205904049793a

Doszło do tego że Merkel przepraszała Morawieckiego że nie wybrali Szydło. Taką potęgą jesteśmy!

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Więc sumarycznie rzecz ujmując - Merkel obsadziłą  na stołku przewodniczacego  swoją wieloletnią minister a jej zastepcą jest Timmermans  Co PIS dostał w zamian?

Opublikowano

A miało być jakieś w zamian? :lol:Żeby było w zamian to muszą być dwie strony które jednak dążą do czegoś w okolicach nawet bladej zgody. PiS wyszedł ze stanowiska.
" No  macie nas i co nam zaproponujecie"? No to dostali co chcieli.

Opublikowano

Ulman a na czym polegały dotychczasowe sukcesy? One po prostu były i już. Były prawdziwe, bezdyskusyjne, bezapelacyjne. Nikt nie pytał o treść bo i po co? Zapytasz i jeszcze wyjdziesz na głupka?:lol:

Opublikowano

kurna-przegralem zaklad, kubica trzeci[od konca rzecz jasna] sukces zawdziecza karze dla innego kierowcy za krakse- 10 sekund na torze to troche wiecej niz w zyciu..........

ulrich von jungingen w grobie sie przewraca- dzieki politykom pis niemka zostala cesarzem europy, co za czasy😂, jeszcze niedawno rycerz -zakuta pala herbu karski,rodem z melex-a dzielnie walczyl z niemcami a dzisiaj  razem z pinokiem zlozyl im hold lenny😛, byl hold pruski teraz jest brukselski, kiedys niemiec klekal przed zygmuntem starym dzisaj pinokio kleka przed niemkaB|

gdzie sa zwolennicy dobrej zmiany- swietuja najnowsza informacja naukowcow z izraela, ze niedluga beda takimi mezczyznami jak sam prezes.

https://www.ofeminin.pl/fitness-i-zdrowie/zdrowie/edc-wplywaja-nie-tylko-na-otylosc-ale-rowniez-na-plodnosc/ggm12mw

Opublikowano
9 godzin temu, Ulman napisał:

Ja tylko chciałbym się dowiedzieć jaka jest interpretacja kolegów którzy popierają dobrą zmianę.

proste najpierw szydło - błedem było wystawienie ponowne kandydatury i tyle   .      2 - wybór von , tej niemki  kaczynski od dawna mówił ze to niemiec powinien być na tym stanowisku , nawet ktoś kiedyś powiedział ze sama merkel powinna być na tym stanowisku  .      chociaz ja nie rozumiem wyboru akurat jej ale pis ją poparło .   merkel mogła dzwonić w sprawie poparcia  von coś tam .

7 godzin temu, jacus napisał:

zdrowie to cieżki temat w obecnych czasach , przy tej predkosci życia i wszechobecnych fal i radiacji przejmowanie sie nic nie da , po prostu zdrowy rozsądek i tyle .          A ja bym sie skupił na kodeksie drogowym bo tyle ile ludzi ginie na drogach , lub jest cieżko rannych to przesada , 

Opublikowano

Jarecki. Łapska precz od kodeksu. Już tam dość namieszane. Kodeks na dridze nie zabija a ciągłe komplikowanie prostych spraw będzie działało na bezpieczeństwo jak malowanie ciągłych linii.

Opublikowano

Kodeks jest jak Biblia. Wszyscy wiedzą że istnieje i orientują się o czym traktuje, ale prawie nikt tego nie czyta. Bo zawiera sprawy oczywiste.🤣

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, DTaras napisał:

Jarecki. Łapska precz od kodeksu. Już tam dość namieszane. Kodeks na dridze nie zabija a ciągłe komplikowanie prostych spraw będzie działało na bezpieczeństwo jak malowanie ciągłych linii.

mieszkam przy dosc obciązonej drodze gdzie jezdzi sporo tirów ale i osobówek  nie jest az tak ogromny ruch ale spory , a ze ja też jestem użytkownikiem tej drogi  to napisze ze kodeks drogowy jest dobry , ale kontrola jest do bani , ja bym podniósł mandaty o 200 % , i wprowadził kontrole predkosci z ukrycia , nie ważne na jakich drogach czy zwirówka gminna czy drga krajowa ,  zle sie wyraziłem bo uważam ze samo prawo czy kodeks drogowy jest dobry , tylko mandaty za niskie 

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v