Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W odniesieniu do poprzedniego  i kolejnych przed nim. Masz na wykresie jak z poziomu który  2-3 mld pomiędzy 2007 - 15  ( za wyjątkiem kryzysu finansowego 2008-09 )  weszliśmy na poziom  12 mld. Po co tyle pożyczają  skoro jest tak dobrze?

Graf sÅupkowy przedstawiajÄcy sprzedaż obligacji oszczÄdnoÅciowych w latach 2008 - 2018 r. (mld zÅ)

Opublikowano
47 minut temu, DTaras napisał:

Za złoto trzeba zapłacić...

A przecie drukowanymi piniądzami zapłacili bo tych prawdziwych nie ma i nie będzie jak mawiał pierwszy ekonom tuskolandu jego mość hrabia fon dupen sztosen rostowski. 

Opublikowano
Dnia 8.07.2019 o 18:32, jacus napisał:

pamietam z dziecinstwa ze oprocz najpopularniejszych zwierzat i ptakow to zadnej dzikiej zwierzyny nie bylo- a teraz bobry,dziki, sarny, jelenie, mewy,labedzie, kormorany, czaple, jastrzebie,orliki i takie ktorych nawet nazw nie znam- przemysl ciezki upadl, klusownicy wymarli, klimat sie zmienil,wisla oczyscila.

zapomniałeś o siebie ile łosiów ?? swój zawsze ciągnie do swego, u mnie zawsze były tylko teraz jak by się mniej bały podchodzą pod domy , a dzików nie było zmieniło się to po budowie autostrady 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Slodki66 napisał:

A przecie drukowanymi piniądzami zapłacili bo tych prawdziwych nie ma i nie będzie jak mawiał pierwszy ekonom tuskolandu jego mość hrabia fon dupen sztosen rostowski. 

To po cholerę emitują 4 razy więcej obligacji jak za złego Rostowskiego jak moga kasę dodrukować a i gospodarka tak się fantastycznie rozwija?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

W zasadzie linia zgodna z wypowiedziami PAD, więc o co "kaman"?🤣

Wczoraj chyba poleciał jeden z wice od szkolnictwa. Bardzo ciekawe rozwiązanie zasugerował. " Jak nie dostałeś się do szkoły średniej zgodnie z marzeniami to poszukaj sobie takiej za granicą"🤣.  To teraz już nie każą wyjeżdżać za pracą , tylko od razu po podstawówce w poszukiwaniu szkoły średniej? Bardzo ciekawe rozwiązanie. Zakładam że taki młody osobnik, zaraz po ukończeniu takiej szkoły, powróci do kraju aby spróbować dostać się tu na studia. 😂 Nowa fala emigracji nam się szykuje, taka w wieku 15+. 
Dać 500+ na dzieci żeby potem kazać im szukać szczęścia i szkoły za granicą. 

Opublikowano
16 minut temu, mirro napisał:

W zasadzie linia zgodna z wypowiedziami PAD, więc o co "kaman"?🤣

Wczoraj chyba poleciał jeden z wice od szkolnictwa. Bardzo ciekawe rozwiązanie zasugerował. " Jak nie dostałeś się do szkoły średniej zgodnie z marzeniami to poszukaj sobie takiej za granicą"🤣.  To teraz już nie każą wyjeżdżać za pracą , tylko od razu po podstawówce w poszukiwaniu szkoły średniej? Bardzo ciekawe rozwiązanie. Zakładam że taki młody osobnik, zaraz po ukończeniu takiej szkoły, powróci do kraju aby spróbować dostać się tu na studia. 😂 Nowa fala emigracji nam się szykuje, taka w wieku 15+. 
Dać 500+ na dzieci żeby potem kazać im szukać szczęścia i szkoły za granicą. 

Tak Mirro tak, najzdolniejsi nam wyjadą bo do liceum się nie dostał jeden z drugim. Niech k**wa świadectwa pokażą. Pewnie od razu na studia i to humanistyczne powinni wszystkich przyjąć żeby wszyscy byli równi czyli bez zawodu na rynku pracy. W zawodowych miejsc też brakuje.??? 

Opublikowano

Zawodowych prawie już niema. Ale najważniejsze to było gimnazja dkadować przecież. Taka sytuacja: dziecko na oko z dwanaście lat przychodzi do sklepu z dychą w ręce. Zgarnia z półki różne słodycze i kasjerka ma za zadanie wyliczyć na co starczy dycha. Coraz częściej. Nosz kura szlag mnie trafia. To się do żadnej szkoły ponadpodstawowej nie nadaje. Mirro - co ma do tego pincet? Przecież to nie na dzieci i to napisane nawet na wniosku. A emigracja? Do granicy mam 100 km niecałe. Od ponad dziesięciu lat dzieciaki uczą się w niemczech. Tam są przyzakładówki np przy Bayerische Motoren Werke... Materiał fajny. Mówi o dymaniu obywateli a youtube wciska jeszcze reklamę Durexa.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Ot to to właśnie mi chodziło dtaras . Era smartfonerkinder i bez zasięgu dzieci giną w realu. Zawodowe są tylko ich status zeszmacono i ktoś kto by chciał to często spotyka się z tekstami typu "no co ty do zawoduwy pójdziesz, co ty potem będziesz robił, w biurze cię nie zatrudnią". Szkoda gadać. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, DTaras napisał:

Od ponad dziesięciu lat dzieciaki uczą się w niemczech. Tam są przyzakładówki np przy Bayerische Motoren Werke...

polskie firmy widza problem i coraz wiecej powstaje klas patronackich . jakos miastowego  nie widze w zawodówce .

10 godzin temu, Ulman napisał:

W odniesieniu do poprzedniego  i kolejnych przed nim. Masz na wykresie jak z poziomu który  2-3 mld pomiędzy 2007 - 15  ( za wyjątkiem kryzysu finansowego 2008-09 )  weszliśmy na poziom  12 mld. Po co tyle pożyczają  skoro jest tak dobrze?

Graf sÅupkowy przedstawiajÄcy sprzedaż obligacji oszczÄdnoÅciowych w latach 2008 - 2018 r. (mld zÅ)

w np .2012 roku deficyt wyniósł 31 mld. zł w 2011 r 25 mld.  z tabelki wynika ze 2,45 mld i 2,22 mld z kąt ta róznica ? 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Zawodowe jak najbardziej a potem przynajmniej średnie, maturę dopilnować....to minimum perspektywiczne, aby  w ogóle dostać pracę w niejednym zakładzie...

Dalej to predyspozycje ambicjonalne, jak również rola/presja otoczenia. Niech jadą za granicę  zobaczyć, porównać i przekonać się, że najpiękniej jest w Polsce 😊

Jeszcze dodam, że u wielu osób  po latach budzi się chęć dalszej edukacji, kształcenia choćby w III wieku.

Koleżanka 43 lata mimo, że mąż pracuje w GB a ona ma stałą pracę w szkolnictwie i dodatkowo czasem coś weźmie.....zaczęła w październiku doktorat robić (temat dotyczy znaczenia i wpływu 500+ ....nie zacytuję dokładnie.....hm   dziwne, że taki temat już na rangę doktoratu na podstawie 4 letnich badań? śmiesznie) ......TTo jest żywa energia i ambicje kierownicze.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, Slodki66 napisał:

Tak Mirro tak, najzdolniejsi nam wyjadą bo do liceum się nie dostał jeden z drugim. Niech k**wa świadectwa pokażą. Pewnie od razu na studia i to humanistyczne powinni wszystkich przyjąć żeby wszyscy byli równi czyli bez zawodu na rynku pracy. W zawodowych miejsc też brakuje.??? 

Odniosłem się do konkretnej wypowiedzi człona rządu. Nie widzisz nic niestosownego w takim stawianiu sprawy? Proponować na starcie emigrację edukacyjną na poziomie szkoły średniej? Gdzieś ktoś z kimś na rozumy się nie pozamieniał? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v