Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
11 minut temu, DTaras napisał:

Na zdjęciu jednak MAN. Wieżyczkę obrócił i nie poznałem. Coś bym Ci Słodki odpowiedział choć w zasadzie bym Cię zignorował ale lepiej żeby to zrobił mirro.

Nie skrywaj urazy odpowiedz. 😂

Opublikowano
1 godzinę temu, Slodki66 napisał:

Mirro powiedz jak ty po wygranej PiS 4 lata temu planowales co kolwiek w związku z prowadzoną działalnością czy straciłeś nadzieję na lepsze jutro i postanowiłeś nic nie planować aż do czasu powrotu Platfusiarni. Po tych 4 latach widzisz swój biznes stabilnym czy chylący  się ku upadkowi. Jak zapatrujesz  się na kolejne lata? Nie planujesz inwestycji etc.????????? 

Nie odnosiłem się do zwycięzców wyborów, tylko do dodatków wymienianych przez jareckiego. Cały czas planuję i cały czas działam. Ale też zdaję sobie sprawę z sytuacji produkującego rolnika bo cały czas w tym siedzę. Widzę co się dzieje, widzę co robi rząd, a ponieważ muszę trochę prowadzić "biały wywiad" to pozwalam sobie na wyciąganie też wniosków. Widzę jak miotają się sąsiedzi w kwestii co posiać aby zarobić. Widzę co dzieje się z agrestem, porzeczką, truskawką, maliną i wieloma warzywami. Widzę jak znikają dotychczasowe areały. Widzę i czasami boję się kolejnych kroków bo zdaję sobie sprawę co może stać się po zalaniu nas towarem z Ukrainy. 
Widzę to wielowarstwowo i parę kroków do przodu. Nie mniej co mnie nie zabije to wzmocni, albo zmusi do działania.
Generalnie i PiS i PO mogą mi skoczyć.

Opublikowano
20 minut temu, mirro napisał:

Nie odnosiłem się do zwycięzców wyborów, tylko do dodatków wymienianych przez jareckiego. Cały czas planuję i cały czas działam. Ale też zdaję sobie sprawę z sytuacji produkującego rolnika bo cały czas w tym siedzę. Widzę co się dzieje, widzę co robi rząd, a ponieważ muszę trochę prowadzić "biały wywiad" to pozwalam sobie na wyciąganie też wniosków. Widzę jak miotają się sąsiedzi w kwestii co posiać aby zarobić. Widzę co dzieje się z agrestem, porzeczką, truskawką, maliną i wieloma warzywami. Widzę jak znikają dotychczasowe areały. Widzę i czasami boję się kolejnych kroków bo zdaję sobie sprawę co może stać się po zalaniu nas towarem z Ukrainy. 
Widzę to wielowarstwowo i parę kroków do przodu. Nie mniej co mnie nie zabije to wzmocni, albo zmusi do działania.
Generalnie i PiS i PO mogą mi skoczyć.

Dzięki za merytoryczna odpowiedź Mirro. Coś czuję że dtaras to chciał mi nabluzgać. ☺️

Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

to fiat. Caddilac CTS z superchargerową v8 albo Escalade. Wrangler stał się nijaki moim zdaniem.

Rzeczywiście fajny ten caddilac....kiedyś miałam okazję z szefową do Szwecji pojechać ,w ten czas nowiuśkim białym ...ale schodząc na ziemi no proszę Cię...to chyba do kościoła praktycznie. ^_^

W planowania inwestycji to najbezpieczniej być elastycznym, wielokierunkowym i nie nastawiać się wyłącznie na jedno.... w razie czego można jedno wesprzeć drugim

33 minuty temu, jacus napisał:

niestety kolobrzeg tego lata to nie bylo odpowiednie miejsce😛

Nie ma jak w domu, co? ^_^

Opublikowano

"W latach 2018-2019 zasoby złota NBP wzrosły o 125,7 ton, do 228,6 ton - podał bank centralny" 

Coś się święci, mówią że złoto kupuje się na wypadek wojny albo hiperinflacji

Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał:

Może ktoś delikatnie im powiedział żeby skończyli drukować kasę?

Taaa... Mirro,  a złoto za drukowane kupili. Złoty interes. 

Ceny spadają nie tylko w Polsce. Znaczne obniżki cen bydła rzeźnego można zaobserwować również w Niemczech i Holandii. Na początku czerwca za żywiec wołowy płacono w UE średnio o 4,8% mniej niż rok wcześniej. Jako przyczynę takiego stanu rzeczy wskazuje się spadek konsumpcji wołowiny – pierwszy od sześciu lat. Komisja Europejska prognozuje, że tylko w tym roku spożycie tego mięsa spadnie o 1,5 proc., co odpowiada około 100 tys. t wagi poubojowej.

Ceny skupu bydła rzeźnego w wadze żywej:

Ceny byków: 4,80-8,50 (9,70) zł/kg, średnia: 6,32 zł/kg (25.06.2019: 6,52 zł/kg);

Ceny jałówek: 4,50-7,80 (8,00) zł/kg, średnia: 6,38 zł/kg (25.06.2019: 6,48 zł/kg);

Ceny krów: 2,00-6,00 zł/kg, średnia: 4,69 zł/kg (25.06.2019: 4,83 zł/kg).

Ceny skupu bydła rzeźnego na WBC:

Ceny byków: 10,05-13,30 zł/kg, średnia: 11,45 zł/kg (25.06.2019: 11,74 zł/kg);

Ceny jałówek: 10,60-14,30 zł/kg, średnia: 12,09 zł/kg (25.06.2019: 12,44 zł/kg);

Ceny krów: 7,80-11,80 zł/kg, średnia: 10,58 zł/kg (25.06.2019: 10,84 zł/kg). 

W nawiasach podane są ceny maksymalne oferowane za zwierzęta eksportowe (rasy: Limousine, Chaloraise) o najwyższych parametrach jakościowych w ilości min. 5-10 sztuk.Stawki te nie są wliczane do publikowanych cen średnich.

• Haha 1
Opublikowano

A tam. Kasę to pewnie chcą zacząć drukować i dlatego to zabezpieczenie. Słodki - kiedy ja tu komuś nabluzgałem? Odpowiedział Ci mirro to wystarczy a jego ostatnie zdanie mówi wszystko. Dobrze, że nie poruszył tematu zatrudnienia i pchania paluchów państwowych w rynek oraz kosztów. Sama energia będzie korygowana przez sprzedawców do czerwca a dalej to sobie wnioski składaj z bliżej nieokreśloną perspektywą zwrotów. Słodki inflacja to podatek nakładany przez Państwo celem zarobienia na społeczeństwie i ku temu idzie.

Opublikowano
13 minut temu, DTaras napisał:

A tam. Kasę to pewnie chcą zacząć drukować i dlatego to zabezpieczenie. Słodki - kiedy ja tu komuś nabluzgałem? Odpowiedział Ci mirro to wystarczy a jego ostatnie zdanie mówi wszystko. Dobrze, że nie poruszył tematu zatrudnienia i pchania paluchów państwowych w rynek oraz kosztów. Sama energia będzie korygowana przez sprzedawców do czerwca a dalej to sobie wnioski składaj z bliżej nieokreśloną perspektywą zwrotów. Słodki inflacja to podatek nakładany przez Państwo celem zarobienia na społeczeństwie i ku temu idzie.

Strzelił z tą inflacją Wać Pan. Centralnie w kolano. Wytłumacz co państwo ma takiego ze inflację traktujesz jako podatek. Aktualnie nie ma a za chwilę będzie hiper podatek. Tvn u trochę za dużo. ☺️

Opublikowano

Złoto - "najbardziej rezerwowym" aktywem

Narodowy Bank Polski poinformował w piątek, że zasoby złota w posiadaniu NBP są niemal dwukrotnie większe niż w Szwecji (126 ton), nieco większe niż Belgii (227 tony) i zbliżone do Austrii i Hiszpanii (280 ton).

- Realizując nasze konstytucyjne, ustawowe i po prostu patriotyczne zobowiązanie nie tylko budujemy siłę gospodarczą państwa polskiego, ale też tworzymy rezerwy, które będą strzegły jego bezpieczeństwa finansowego. Taki jest światowy trend, ale także oczekiwanie polskiego społeczeństwa - wyjaśnił szef NBP Adam Glapiński.

NBP przekazał ponadto, że blisko połowa polskiego złota zostanie sprowadzona do kraju i będzie przechowywana w skarbcach NBP.

Ciekawe co by był za lament jak by sprzedali tyle. Jak by nie zrobili to PISiory przecież  i trzeba pluć. Tyle w temacie. 

45 minut temu, DTaras napisał:

A kto polityką monetarną zarządza biorąc po trzy razy podatek za to samo?

Od ilu dekad się tak dzieje. Gdzie ta hiperinflacja. 

Indeks cen konsumpcyjnych (CPI) – podstawowa miara inflacji w Polsce – wzrósł w czerwcu według wstępnego szacunku GUS o 2,6 proc. rok do roku, najbardziej od listopada 2012 r. W maju inflacja wynosiła 2,4 proc., a większość ekonomistów oczekiwała, że na tym poziomie utrzyma się także w kolejnym miesiącu. 2012 r., gdy ceny poprzednio rosły tak szybko, inflacja ostro hamowała z nawet 5 proc. w 2011 r. Teraz zdaje się zmierzać w odwrotnym kierunku. Zaledwie pół roku temu oscylowała wokół 1 proc. rocznie. Z tego powodu inflacja budzi sporo emocji, choć po raz pierwszy od lat jest na zdrowym dla gospodarki poziomie. NBP ma za zadanie utrzymywać wzrost CPI na poziomie 2,5 proc. rok do roku, tolerując przejściowe odchylenia o 1 pkt proc.

Opublikowano

Nie chodzi hiperinflację tylko o skubanie na każdym kroku. Ale widać noblista się pomylił. Złoto. Patrząc na to kto tego najwięcej produkuje to może też być swoisty amber gold.

Opublikowano
10 godzin temu, DTaras napisał:

Słodki inflacja to podatek nakładany przez Państwo celem zarobienia na społeczeństwie i ku temu idzie.

W jaki sposób ma się to odbywać i jak inflacja lub deflacja działa na gospodarkę i dlaczego inflacja to podatek wg Ciebie?

• Like 1
Opublikowano

Słodki Psństwo rozlicza należności wstecz i przy inflacji zwiększają się wszystkie wpływy oraz walone są po rogach lokaty. Wskaźnik średni zamgławia zjawisko i różnie to w różnych branżach. To tak na szybciutko. Ja powtarzam pracę lepszych od siebie zatem zaraz pewnie określisz źródło jako TVN. To jednak nie tak... Roman "Państwo płaci coraz więcej odszkodowań za szkody rolnicze" a zaraz potem utyskiwania jakie to koła łowieckie poszkodowane z tego powodu. Ja wiŁazi mi zwierzyna po polu, robi szkody. Po kontakcie z łowczym i jego strategii opóźniania reakcji oraz olewania należy się jedynie kalosz w dupę i tyle mam do powiedzenia. A reportaż nakierowany ogólnokrajowo a wykonany jednostkowo zatem śmietnik.

Opublikowano

Pomijając tvn to powiedz jak ma się gospodarka rozwijać bez wzrostu cen usług towarów itd. Zbyt silna konkurencja to sztuczne chamowanie inflacji i nikomu nie służy a usredniajac wartości masz jaki kolwiek niezbyt może jaskrawy ale zawsze obraz tego co się dzieje i może się za niedługo dziać. 

Jaki sens trzymania na lokatach kapitału w państwie które się rozwija. Im więcej na lokatach lepiej oprocentowanych tym mniej dla państwa a więcej dla bankierów więc nie kapito. Kredyty też droższe bo za lokaty trzeba więcej bulić. 

To tylko niektórym na rękę. 

Jestem za kaloszem w d*pę zarówno myśliwym jak i tym za***anym darmozjadom z Greenpeace polska gdzie żaden w zarządzie Polakiem nie jest! 

• Like 1
Opublikowano

Dawno że PZŁ należy rozpędzić i założyć struktury w oparciu o ministerstwo rolnictwa, albo lepiej o MSWiA. Sami myśliwi mówili że strzelanie do dzików im się nie opłaca i nie będą tego robić. Potem że może i będą tylko im się przeszkadza. Jeżeli przychodzi taka plaga jak ASF, albo inna przenoszona przez zwierzynę i podejmuje się decyzję o odstrzale , to nie może być dyskusji czy komuś to się podoba czy nie. Czas na dyskusję był wcześniej. Jeżeli komuś to się nie podoba i nie chce strzelać to dziękujemy panu. Zdać albo sprzedać broń i puszczać latawce.
Jeżeli jest to akcja ogólnopolska spowodowana stanem wyższej konieczności, to zabezpieczyć teren na ile się da a tych co włażą obezwładnić i odwozić na ich koszt do miejsca zamieszkania. Kuźwa odciąć parę dróg gminnych w szerszym kręgu niż polowanie, dać patrole poza zasięgiem strzału i walić do wszystkiego. Ja na zabezpieczenie miesięcznic to dawało się ciągać policjantów z odległych nawet garnizonów, a tu nikt nic nie wie.

Tylko tu pojawia się kolejna sprawa że im więcej ludzi w danym terenie, tym większa szansa iż zaraza zostanie rowleczona szybciej po kraju. Czy znowu wracamy do procedur, organizacji samego przedsięwzięcia i tego aby każdy uczestnik wiedział co robi. 

• Like 2
Opublikowano

wszelkie organizacje czy to charytawtywne ,  czy te które stoją w obronie czegoś ,lub kogoś mają kierownictwo które na tym zarabia tak samo greanpeace  . pamietacie wypadek szydło i zbiórke na samochód w necie ? kasa została zniknieta przez tego co wpadł na pomysł zbiurki a ,,poszkodowany '' nic nie dostał chyba ze prokurator mu pomógł . cos było na podlasiu z blokowaniem budowy drogi S  wpłyneła na konto organizacji kasa i protest ustał , kasa niby na ochrone czegoś tam .tak samo caritas , owsiak i wiele innych 

• Thanks 1
Opublikowano

Kwestia proporcji jarecki. Jeżeli ktoś poświęca w świecie pieniądza swoje dobro to jego sprawa ale rodzina już z tego entuzjazmu nie wyżyje. problem w tym Słodki, że sztucznie podkręcana inflacja w gospodarce nadmiaru jak to ujmują rządowi specjaliści to podatek. Słyszałem nieraz: jest inflacja ale ma wybite zęby. Ja widzę, że nasi fundują jej sztuczną szczękę bo niewidzialna ręka rynku powoli opada z sił. Piwo drożeje. Zrobili sztuczny brak na rynku i słyszałem już se cztery legendy na ten temat w tym suszę... Taki przykład ad hoc.

Opublikowano
52 minuty temu, DTaras napisał:

Kwestia proporcji jarecki. Jeżeli ktoś poświęca w świecie pieniądza swoje dobro to jego sprawa ale rodzina już z tego entuzjazmu nie wyżyje. problem w tym Słodki, że sztucznie podkręcana inflacja w gospodarce nadmiaru jak to ujmują rządowi specjaliści to podatek. Słyszałem nieraz: jest inflacja ale ma wybite zęby. Ja widzę, że nasi fundują jej sztuczną szczękę bo niewidzialna ręka rynku powoli opada z sił. Piwo drożeje. Zrobili sztuczny brak na rynku i słyszałem już se cztery legendy na ten temat w tym suszę... Taki przykład ad hoc.

Sorki ale bajasz w tym momencie. Wszystko k**wa drożeje i to normalne. Nienormalne to było jak wszystko drozalo tylko pensje stały w miejscu i tłumaczone to było wydajnością polskiego pracownika. Co się k**wa zmieniło? Nie widzę nic w tym wszystkim strasznego ani nic czego nie było wcześniej. W poprzednich latach hamowano inflację  taniejaca rzywnoscia ale to chyba nie do końca w porządku. Co do piwa to może być i po 7 złotych jak benzyna za Tuska i kompanii. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v