Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Roman176 napisał:

1.ja nie donoszę ty pewnie tak...  to nie ja od tego jestem tylko organy ścigania a po za tym co się stało z biedakami Piniorem i Frasyniukiem ?

2. tak tak a o leprze powinni głosić legendy 

3. kupił 

oprocentowane na 100% rocznie(w 1990 stopę procentową ustalano co miesiąc,za styczeń wynosiła 116%,w 1993 roczna około 50%) Taka wysokość odsetek czyniła biznes prawie niemożliwym.

@Ulman kupił dolary i za rok sprzedał 🤣

4. Kietrzu i w Głubczycach tych problemow nie mieli tam to chyba 40 ale na jednym polu 

a jak mi wytłumaczysz ze kietrz też chcieli ro***erdolić bo ???  przynosił mln zysku z Głubczycami ??

pewnie taki goło dupca jak ty by pisał ze kradli i nic się nie opłacało ale skont te info byłeś tam nie nawet nie wiem gdzie to jest .... to skąd wiesz ???? eeeeeeeeeeeeeee

dtaras ciebie też to dotyczy jak sam pisałeś jedynie co widziałeś to diabelski młyn na Śląsku 

1. No ale Roman, wiesz o takich straszliwych przekrętach , złodziejstwie a władzy to nie interesuje? A moze nie wiedzą? Jako patriota chyba powinieneś powiadomić organy by to zło rozliczyć i zapanowała srawiedliwość społeczna

2. O leprze są nawet piosenki

3. Jak kupił w 86 za kredyt złotówkowy  oprocentowany na poziomie 10% realne inflacji mnie to nie dziwi.  Jak się uwinął przed 90 rokiem to go te samochody mogły wynieść ze 20% realnej wartości. W nienormalnym systemie mozna było robić nienormalne rzeczy

Czego ty z tymi dolarami nie mozesz zrozumiec? Brałeś kredyt na 10 mln i  kupowałeś 1000 dolarów.. Po roku sprzedawałeś 500 dolarów i spłacałeś kredyt a dugie 500 miałes za darmo. To było nienormalne i pewnie dlatego tak ci sie podoba. 

4. Kto chciał rozp..ć?    To były zawsze wzorcowe kombinaty z dostepem do najlepszych maszyn i technologii. Głubczyce znam całkiem nieźle bo ładnych parę lat temu spotykałem się z działem ziemniaka i warzyw i tymi ich Ładami się po polach najeździłem

1 godzinę temu, Slodki66 napisał:

Lamborghini czy Ferrari to auta luksusowe, sportowe a Passat jest autem klasy premium obecnie tak jak Volvo s 60 a związane jest to z ceną i wyposażeniem. Auto za ponad 120 000 to nie klasa średnia bo nowe auto możesz kupić za 50000. 

Ferrari, Bentley , Lamborghini to marki luksusowe. Premium to BMW, Merc, Audi , Lexus a Opel VW, Ford czy Renault to auta dla ludu

1 godzinę temu, 12zbyszko napisał:

Ulman znalazłem wyborcę .

https://www.facebook.com/brzozatv/videos/363820174166976/?sfnsn=mo&s=100033957770447&w=y     

Coś opozycja przespała 😁😁😁 . Ciekawe co ?

Ale że o co chodzi?

42 minuty temu, mirro napisał:

Opozycja nie śpi. Opozycja knuje. Albo szykuje zdradziecki atak. Przynajmniej tak wynika z wczorajszej konwencji miłościwie panujących. 🤣 Czyli wracamy na normalne tory wyznaczania wroga i pilnowania aby nie dogonić króliczka. Zabawa trwa w najlepsze.

Jak to zobaczyłem to mi się towarzysz Wiesław jako żywo przypomniał

Opublikowano (edytowane)

@Jarecki to wygląda na łańcuch pański i kiełbasę albo sznurek i marchewkę.......w ogóle rolnik można urwać się z tej smyczy?...ja powoli zrezygnowałam.....nie kontynuuje różnych  możliwych pakietów....i dodatków aby trochę uwolnić się z zależności....to i tak niewiele ale zawsze coś...

na dziś :

17 minut temu, Ulman napisał:

Ferrari, Bentley , Lamborghini to marki luksusowe. Premium to BMW, Merc, Audi , Lexus a Opel VW, Ford czy Renault to auta dla ludu

Ferrari, Bentley, F. Mustangi, Dodge Ram i in.  u mnie na wioskach można spotkać nie raz.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
42 minuty temu, jarecki napisał:

za sukcesy w gospodarce ,??;)            wiem tylko co da krzyk przed mediami ?  mam dopłaty do hektar ,dopłaty do bydła , w perspektywie kolejna dopłata do bydła , teraz dopłata do wapnowania , dopłata do paliwa , dopłata do materiału siewnego zboża , programy PROW jako dopłata do maszyn . .........

I w związku z tym co? Czy ze spokojem patrzysz w przyszłość? Widzisz swój biznes stabilnym? Jesteś w stanie policzyć perspektywiczną siłę swojego gospodarstwa aby zaplanować np kilkuletnią inwestycję? 

25 minut temu, Ywa napisał:

@Jarecki to wygląda na łańcuch pański i kiełbasę albo sznurek i marchewkę.......w ogóle rolnik można urwać się z tej smyczy?..

Można i to jest najfajniejsze. A jakich ciekawych rzeczy o sobie możesz potem się dowiedzieć.:lol:

Opublikowano (edytowane)

czyli znowu wracamy do tak nie lubianej komuny i cen gwarantowanych ? zyjemy i pracujemy w takich czasach w których wiekszosc krajów dotuje w jakiś sposób rolnictwo czy to ukraina czy rosja czy nam sie to podoba czy nie te dopłaty są wspomożeniem rolnictwa a w niektórych gałeziach to one zapewniają dochód jak dopłaty do pomidora po 5 tys na ha.         lamborgini to nie luksus a pokazanie swojego stanu materialnego tak samo jak ferrari .    ULMAN ILEw ubiegłym roku było razem dopłaty do buraków cukrowych do ha . ?

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

W sumie masz rację, bo obecnie wszelkiego rodzaju dopłaty są bardziej pewne od możliwości zarobku na tym co wyprodukowałeś.:lol:Takie czasy, ale czy to normalne?

• Thanks 1
Opublikowano
51 minut temu, Ywa napisał:

Ferrari, Bentley, F. Mustangi, Dodge Ram i in.  u mnie na wioskach można spotkać nie raz.

Mustang i Dodge traktujesz na równi z Bentleyem i Ferrari?  Nie żartuj. 

Fakt że można je spotkac nie wyklucza że są luksusowe.

15 minut temu, jarecki napisał:

czyli znowu wracamy do tak nie lubianej komuny i cen gwarantowanych ? zyjemy i pracujemy w takich czasach w których wiekszosc krajów dotuje w jakiś sposób rolnictwo czy to ukraina czy rosja czy nam sie to podoba czy nie te dopłaty są wspomożeniem rolnictwa a w niektórych gałeziach to one zapewniają dochód jak dopłaty do pomidora po 5 tys na ha.         lamborgini to nie luksus a pokazanie swojego stanu materialnego tak samo jak ferrari .    ULMAN ILEw ubiegłym roku było razem dopłaty do buraków cukrowych do ha . ?

Pokazywanie swojego statusu nie ma niczego wspólnego z tym czy dane dobro jest luksusowe czy nie.  Skoro wg ciebie ferrari i lambo to nie luksus to co nim jest?

O buraki pytaj kogos innego bo w ubiegłym roku nie miałem.

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

kolejny raz do mediów dociera kłamstwo polskiego chłopa , wczoraj tu na AF  był link z filmu jak kobieta dudzie mówi ze sprzedaje bydło za 5 zł a teraz kolejny bydlaka 700 -800 kg za 3 tys . na rynku byka jest tragedia ale też nie 3 tys za bydlaka czy 5 zł . jak chcemy poważnej debaty niech chłop nie kłamie .

To był chłop rodem PSL

• Haha 1
Opublikowano

To tylko maszyna. Ma spełniać pewne funkcje. Jeśli jej posiadanie wpływa pozytywnie na ego posiadacza, bo kupowane w takim celu, to przydatna. Może praktyczna nie jest ale to kryterium spełniają inne maszyny.
Zbyszko a to była konwencja PiS i PSL? Można było sobie taki ID załatwić i wleźć tam z niewygodnymi pytaniami. Tak z ciekawości to kiedyś chciałbym się wybrać na takie widowisko i odetchnąć atmosferą a raczej oparami absurdu. Najlepsze że minister ma tyle do powiedzenia co zwykle. nawet swoich olewa.

Opublikowano
55 minut temu, Ulman napisał:

Pokazywanie swojego statusu nie ma niczego wspólnego z tym czy dane dobro jest luksusowe czy nie.  Skoro wg ciebie ferrari i lambo to nie luksus to co nim jest?

Zaskoczyłeś mie tym pytaniem bo co innego to jest luksus ja czytam jako wygoda , czym innym jest premium  ,natomiast czym są wymienione marki ? bardziej prestiż ciezko okreslić  ale tak jak napisałem luksus to wygoda , premium coś dostepne dla ograniczonej liczby użytkowników ze wzgledu na cene dające jakiś komfort ale nie za oferowaną cene , cena musi przekroczyć wartosc samego produktu by pospólstwo nie kupiło . i jescze jest kaprys taki jak ten https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/najdrozszy-samochod-swiata-w-garazu-ronaldo/88jbv3m

Opublikowano

Jarecki , rozumiesz luksus jedynie jako wygodę i dlatego tak to interpretujesz. W  aucie sportowym docenia się inne parametry które sa dla nich wyznacznikiem luksusu.  Luksus nadprzeciętnych  osiągów,, luksus słuchania 12 cylindrowego silnika, , luksus ponadprzeciętnej trakcji przyczepności, luksus posuiadania auta wykonanego ręcznie lub luksus posiadania  jednego z 300 egzemplarzy wyprodukowanych w danym roku

37 minut temu, 12zbyszko napisał:

To był chłop rodem PSL

To był z pewnościa dywersant i wróg partii który podstepnie w ukryciu penetrował szeregi partyjne od wewnatrz.. Długo był w uspieniu  , Knuł intrygi, planował jak wyniszczać strukturę od srodka . Teraz dostał wytyczne z Moskwy oraz od Merkel by storpedować konwencję i siać zament w tak ważnym momencie.  To niedopuszczalne by ktokolwiek w PISie miał inne zdanie  więc to z pewnością był element wywrotowy

Opublikowano

Niby o gustach nie dyskutuje się.....  

Mi zawsze marzy się takie auto, które  zajmuje dwa miejsca parkingowe 😛

Opublikowano

no i masz premium w wersji premium. Bo gdybyś wsiadł do A8 a nawet A6 to poczułbyś różnicę pomiędzy tym a Passatem. Niewielką bo zeszło to na psy. Natomiast 4 osobowy Phaeton w longu to nie jest Bentley ale był premium pełną gębą. Było sporo kiksów co go od Bentleya różniło. Zasadniczo to kwestia postrzegania i wyposażenia. Dlatego Phaetona już nie robią bo to był... VW. Ywa - Stara sobie kup. Będzie jeszcze klasyk. Bentleya można kupić w tanich kwotach ale doprowadzić to jako tako... Dodge RAM - kicha, Ford f podobnie. Plastik fantastik. F150 w wersji Harley-Davidson niby taki szał pał... chała. Challenger w miarę. Od szesnastego roku coś by tam wybrał ale nie Mustanga - litości.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Ywa napisał:

Mi zawsze marzy się takie auto, które  zajmuje dwa miejsca parkingowe 😛

Znaczy się autobus?

Opublikowano
5 minut temu, DTaras napisał:

no i masz premium w wersji premium. Bo gdybyś wsiadł do A8 a nawet A6 to poczułbyś różnicę pomiędzy tym a Passatem. Niewielką bo zeszło to na psy. Natomiast 4 osobowy Phaeton w longu to nie jest Bentley ale był premium pełną gębą. Było sporo kiksów co go od Bentleya różniło. Zasadniczo to kwestia postrzegania i wyposażenia. Dlatego Phaetona już nie robią bo to był... VW.

Maszyna ok, tylko znaczek zawinił ;)

Opublikowano

https://gazetawroclawska.pl/tag/wroclaw-czolg-na-parkingu

40 minut temu, DTaras napisał:

no i masz premium w wersji premium. Bo gdybyś wsiadł do A8 a nawet A6 to poczułbyś różnicę pomiędzy tym a Passatem. Niewielką bo zeszło to na psy. Natomiast 4 osobowy Phaeton w longu to nie jest Bentley ale był premium pełną gębą. Było sporo kiksów co go od Bentleya różniło. Zasadniczo to kwestia postrzegania i wyposażenia. Dlatego Phaetona już nie robią bo to był... VW. Ywa - Stara sobie kup. Będzie jeszcze klasyk. Bentleya można kupić w tanich kwotach ale doprowadzić to jako tako... Dodge RAM - kicha, Ford f podobnie. Plastik fantastik. F150 w wersji Harley-Davidson niby taki szał pał... chała. Challenger w miarę. Od szesnastego roku coś by tam wybrał ale nie Mustanga - litości.

W maju jak padało, jechałem ekspresówka koło Lublina w stronę Radomia. Gościu Mustangiem nie wyczaił że wjeżdża w ścianę deszczu i spanikował. Tylny napęd go dobił, lewa strona wydarta po barierach. W środku wesołe towarzystwo. 

Opublikowano
5 godzin temu, jarecki napisał:

kolejny raz do mediów dociera kłamstwo polskiego chłopa , wczoraj tu na AF  był link z filmu jak kobieta dudzie mówi ze sprzedaje bydło za 5 zł a teraz kolejny bydlaka 700 -800 kg za 3 tys . na rynku byka jest tragedia ale też nie 3 tys za bydlaka czy 5 zł . jak chcemy poważnej debaty niech chłop nie kłamie .

Po 5 zeta stara krowa wybrakowana razy 700 kg to 3500 PLN(chyba że kulawą i chuda jak śmierć) . Po tyle ja sprzedaje, a jałówki wysokocielne od 5000 do 6000 PLN co do byka nie wiem bo nie hoduje od 20 lat i nie sprzedaje. Dużo zależy od towaru i pośrednika oraz regionu. 

• Like 2
Opublikowano
5 godzin temu, mirro napisał:

I w związku z tym co? Czy ze spokojem patrzysz w przyszłość? Widzisz swój biznes stabilnym? Jesteś w stanie policzyć perspektywiczną siłę swojego gospodarstwa aby zaplanować np kilkuletnią inwestycję? 

Można i to jest najfajniejsze. A jakich ciekawych rzeczy o sobie możesz potem się dowiedzieć.:lol:

Mirro powiedz jak ty po wygranej PiS 4 lata temu planowales co kolwiek w związku z prowadzoną działalnością czy straciłeś nadzieję na lepsze jutro i postanowiłeś nic nie planować aż do czasu powrotu Platfusiarni. Po tych 4 latach widzisz swój biznes stabilnym czy chylący  się ku upadkowi. Jak zapatrujesz  się na kolejne lata? Nie planujesz inwestycji etc.????????? 

Opublikowano

Na zdjęciu jednak MAN. Wieżyczkę obrócił i nie poznałem. Coś bym Ci Słodki odpowiedział choć w zasadzie bym Cię zignorował ale lepiej żeby to zrobił mirro.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v