Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

Jakby to nie oglądać to jednak Jacuś ma sporo racji. Obywatele nam się rozleźli po świecie i tak realnie gdyby zadać pytanie czy na wypadek wojny " dla Ojczyzny ratowania wrócił się" np od Niemca, to przypuszczam iż wynik mógłby być zatrważający, 

Taaak jacus maaaa raaacjeee bo 6 000 000 = 2 500 000 ludziaaa. No ale jacus ze źródeł żywej wody jest w stanie szamba zassać. 

Mirro część nie wróci od Niemca i innych a część z tych co są w kraju sp***doli więc czy zatrważające to by trzeba było sprawdzić w czasie trwogi. 

Opublikowano

Nie powinno być takich wątpliwości nie mniej nie każdy musi z bronią w ręku. Mirro - z tęsknoty za domem największy patriotyzm a tam dom gdzie groby. Ot cała filozofia, bez wyrzutów w żadną stronę.

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Czego ty w tych kredytach nie rozumiesz? To jest tak oczywiste jak budowa gwoździa. Pisanie takich głupot swiadzczy tylko i wyłącznie o dramatycznym poziomie świadomości co do skutku i przyczyny.  Banki były państwowe i dawały kredyt na 20% a inflacja wynosiła 40% więc bank ponosił stratę . Wtedy wystarczyło wziąć kredyt , kupić dolary, po roku dolery sprzedać kredyt spłacić i zarobić kilkadziesiąt procent. To było nienormalne i musiało być zmienine ale ludziska byli przyzwyczajeni że oddaja mniej niż pozyczali a  jak sie urealniło, to zdziwko ze trzeba całość z odsetkami spłacać.

eeeeeeeeeeeee ale ytelygentne naprawdę stopa procentowa wyniosła  200%

Wprowadzono więc mechanizm tzw. popiwku, o który ciągu następnych lat toczyło się wiele politycznych bojów, zwłaszcza ze związkami zawodowymi. Zakładał on, że wzrost płac w przedsiębiorstw powyżej wskaźnika 0,2 proc. obarczony będzie bardzo wysokim podatkiem (od 200 do 500 proc.) i jak przedsiębiorstwa miały istnieć ?

Ustawy te wprowadzały m.in. wymienialność złotego przy jednoczesnym ustaleniu stałego kursu dolara (ustalono go na 9,5 tys. złotych). Wprowadzały też wysokie, proporcjonalne do inflacji, oprocentowanie lokat i kredytów bankowych.  radykalne podwyższenie oprocentowania postawiło wiele kredytobiorców przed perspektywą bankructwa i w następnych latach przyczyniło się np. do powstania Związku Zawodowego Rolnictwa "Samoobrona". Natomiast styczniowe uwolnienie prawie wszystkich cen spowodowało natychmiastowy wybuch hiperinflacji

bo oni nie słuchali ulmana     weź kredyt a z czego bd spłacał za miesiąc pij bd martwić się jutro 🤪

6 godzin temu, jacus napisał:

romus- nasza gmina tez myslala ze samodzielnie ustala plany zagospodarowania przestrzennego i tak z 10 lat sie bujaja-teraz robia po jednej wsi, bo to ludzie wnosza uwagi,lasy panstwowe, ocjhrona srodowiska a miesiac temu nagle skapneli sie ze jakies lotnisko jest w poblizu i ze ma nad terenem gminy trasy dolotowe i w tamtym roku zmieniono ustawe i trzeba bedzie zmieniac czesc juz uchwalonych planow-tak samo jest z terenami zalewowymi- mieszkam na takim, wiec jestem na biezaco w temacie,

to masz się za***iście bo u nas lecą z wszystkim równo a 2 klasa w Wodzisławiu za chwile zostanie zabudowana ... u nas to samo mało ze szkody górnicze to budują domy a później pikietują pod kopalniami  nikt nie zwraca uwagi na jakieś pasy przewietrzania przeciw smogowego tylko całe drogi zabudują ....

jacuś coś ci sie pomyliło zagospodarowanie przestrzenie wójt i radni z planami kogoś tam i odziały waniami w czym jesteś w temacie ze ci mapki posyłają   ?

Opublikowano (edytowane)

Ty uważasz że to ludziom zrobiono krzywdę  bo wprowadzono rzecz najoczywistszą na swiecie.  Tak samo według twoich przekonań skrzywdzono ludzi zwalniajac ich z fabryki Stara, skrzywdzono likwidując Ursus itd. Jak na lewicowca i socjaliste przystało chciałbyś by utrzymywać idiotyzmy tylko po to by było państwowe i ludzie mieli robote albo by oddawali mniej pieniedzy  nż pożyczyli. Przesiąkłeś hasłami że wszystko było świetne i doskonale działało a Balcerowicz zepsuł. Z pewnością jako jeden z niewielu potrafisz zrozumieć i zaakceptować nienormalność komunistycznej  gospodarki  Najwyraźniej i twoja obecna logika i przekonania są zbieżne z doktryną tamtych czasów.

Popiwek to była  blokada na inflację a nie  niszczenie przedsiebiorstw. Jakby płace rosły o 100% i inflacja była 100% to wtedy byłbyś szczęsliwy?

To co zaznaczyłes na czerwono  jest oczywista oczywistościa. Uważasz że  oprocentowanie kredytów powinno być niższe jak inflacja? Kto w takim przypadku powinien na tym tracić i dlaczego?

Jak można wprowadzić  cło na własną produkcję i jakie wprowadził Balcerowicz? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Byłem gówniarz w tamtym czasie ale dość już świadomy. Roman, jak Ty to pamiętasz? Bo coś mi się wydaje, że ze słyszenia... Ulman, dobrze że masz chęć do tej wymiany poglądów tylko poco Ty go drażnisz? Jest ze Śląska i robi na grubie co zmienia w bani ale czy nie lepiej to odłożyć na bok?

Opublikowano

co do emigracji ja bym skupił sie na powodach samej emigracji , bo te zmieniały sie w ostatnich dziejach polski począwszy od ucieczką przed przesladowaniami politycznymi przez cheć wiekszego zarobku w czasach PRL  po ucieczke przed zwykłą biedą i brakiem pracy jaki zafundował nam balcerowicz i jego spólka . ludzie przemieszczali sie zawsze i tak bedzie dalej tylko chodzi o ilosc tych osób , najwieksza emigracja to była ucieczka przed biedą i brakiem pracy w czasach 3 RP 

10 godzin temu, Ulman napisał:

Wtedy wystarczyło wziąć kredyt , kupić dolary, po roku dolery sprzedać kredyt spłacić i zarobić kilkadziesiąt procent.

WYSTARCZYŁO PO 3 DNIACH SPRZEDAĆ I KUPIĆ KOLEJNE , TO COŚ PO KŁOsie afery FOZZ  

Opublikowano (edytowane)

Moje sezonowe wyjazdy  na emigracje(kilka ich było) bardziej traktowałam jako ciekawość, niezależność... pracą połączona z turystyką.... ciekawe przeżycia..

Jak przypomnę sobię wcześniej stawkę 2zł/godz od 8.00 do 2.00 bez przerwy, nad morzem w latach 90tych, to trwoga...nigdy więcej.

Z tą emigracją to już mix.........z obserwacji  Polki z tendencją na zachód chętnie wiążą się z Niemcami (u mnie co jakiś czas organizuje się wesela pol-niem), nawet niemiec. Turkiem, Włochami, Norwegami,Szwedami, Hiszpanami, Irlandczykami, Portugalczykami (wymiana studencka), Holendrami (wyjątek mój kuzyn z Holenderką)....natomiast panowie wykazują bardziej tendecję wschodnią, czyli z Ukrainkami.....

Z czego to wynika?

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

hm....niewiem, nie słyszałam ...to moja jednostkowa obserwacja tylko

Atrakcyjna praca za granicą wiąże się m.in. z dodatkami...bodajże nadgodziny(powyhżej 8h), nocna zmiana 25- 50 % , sobota 125%, niedziela150%, 200% święta...

W Polsce to rzadkość, chociaż spodobał mi się dodatek 100zł dla pracowników nie palących u jednego polskietgo przedsiębiorcy rolnego dla operatorów.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ja tam gościa rozumiem z tym dodatkiem. Jak się wsiądzie do kabiny po kilku godzinach pracy poprzednika co jarał to wyrobić nie idzie. Nie nauczyłem się palić w armii to i teraz nie mam zamiaru. 

Dwie córki sąsiadów wyjechały do WB i już są zaręczone zzzzzzzzzz naszymi góralami co tam wyjechali.🤣 Córka kumpla aplikowałą na studia w WB, dostała się i po roku z samolotu wysiadł za nią z walizką William. Kumpel zdębiał ale co miał mówić. Po drugiej wizycie gościu powiedział że w życiu nie wróci do Szkocji i zimnej chałupy tylko zostają w Londynie albo walą tu do Polski. Różnie to się w życiu układa. Większość dziewczyn z Ukrainy pracujących w tym roku na produkcji gada lepiej po angielsku ode mnie. Chłopaki trafiają się po studiach. Np. psychologia. jeden czy dwu po zawodowym. I teraz najlepsze. Ci po studiach są normalni. Ci gorzej wykształceni krzywo patrzą na swoich kolegów w kwestii spoufalania się z Polakami. 
Jedno jest pewne. Młode pokolenie też ucieka z Ukrainy. 

Opublikowano
12 godzin temu, Slodki66 napisał:

Taaak jacus maaaa raaacjeee bo 6 000 000 = 2 500 000 ludziaaa. No ale jacus ze źródeł żywej wody jest w stanie szamba zassać. 

Mirro część nie wróci od Niemca i innych a część z tych co są w kraju sp***doli więc czy zatrważające to by trzeba było sprawdzić w czasie trwogi. 

wez niepierdol- niedoczytales ze napisalem o etnicznych polakach ????????? liczba 6 mln to szacunkowe dane dotyczace obywateli polskich wsrod nich bylo ok 70 % polakow z 36 mln w 39 r , czyli ok 25,2 mln po wojnie polska liczyla 24 mln czyli wg statystyki brakuje ok. 1,2 mln, do tego doliczono autochtonow z terenow przed wojna nalezacych do III rzeszy , z milion pewnie, jaka byla sytuacja na wschodzie to specjalnie nigdy sie nie orientowalem -ilu zabili rosjanie-pewnie kilkaset tysiecy, moja wina -bylem w muzeum w kolobrzegu w wagonie sybirakow,niedoczytalem....

jak zawsze ludzie sie rodzili i umierali wiec pomijam to- w roczniku wojennym mojego ojca bylo ich dwukrotnie wiecej niz w dzisiejszych czasach................

Opublikowano
4 godziny temu, DTaras napisał:

Byłem gówniarz w tamtym czasie ale dość już świadomy. Roman, jak Ty to pamiętasz? Bo coś mi się wydaje, że ze słyszenia... Ulman, dobrze że masz chęć do tej wymiany poglądów tylko poco Ty go drażnisz? Jest ze Śląska i robi na grubie co zmienia w bani ale czy nie lepiej to odłożyć na bok?

to ja odwracam pytanie ile u ciebie sprywatyzowali co i ile zakładów ? jaka była rzeczywistość ? a jak było w mediach   ? czy jak u ulmana doświadczenie z ??? nawet pgr tam nie miał  .... o których czasach mówisz balcka czy peło psl w 2008 ??  ta ostatnia była dobrze wyreżyserowana media milczały ludzie na bruk nikt nic nie pisał nikt nic nie robił ... 12 tyś ha oddane u nas  najlepszych ziem czyli czarno ziemi z tond się u nas wzięło ze za peło nawet kopalnia złota się nie opłacała  

teraz uczta dla młodych kombinat Kietrz 4,5 tys zł zarobek top farms najniższa krajowa miasto zadłużone szpital zamknęli zeszłym tygodniu 

twoja perspektywa jako młodego by dobrze ty wykonujesz pewnie pewnie jakieś tam usługi transportowe ? ciężarówkę sprzedał i nara bo nie było by komu i co wozić 

....  Słysze przygłupa ulmana kolej tyle miał do powiedzenia z markiem farmerem paliwa i rożne rzeczy i co się sprawdziło ???

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, dysydent napisał:

politycy to marionetki biznesu a wybory to tylko parawan aby sznurki ukryć.

czytał czy co?
https://fakty.interia.pl/polska/news-kaczynski-zakazal-parlamentarzystom-pis-udzialu-w-spotkaniac,nId,3078145

tylko ja człowiek malej wiary i trudno uwierzyć że zakaz taki będzie skutecznie przestrzegany
Nigdy i nigdzie na świecie nie udało się polityki od biznesu oddzielić i owe zalecenie to tylko pobożne życzenie w tej bezbożnej rzeczywistości
jedno słowo - utopia.
Między wierszami niemal można wyczytać - nie dajcie się złapać na lobbingu - ale to już ja napisałem i jak najbardziej nieoficjalnie.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Dopisek winien być: do wyborów. Do Romana - Polmos, Polska Wełna, Falubaz, Zastal, Goplana, Izolacja, Lubuskie Fabryki Mebli... Z czego utrzymała się Izolacja = Rockwool, kilka działów Falubazu, Zastal klęknął całkiem niedawno, Goplana to Nestle itp. Wszędzie wepchano miliony. LFM nie miały racji bytu bo były rozproszone i cisnęły się w klitkach w centrum miasta. Jest Swedwood wybudowany od nowa, w którego halach zmieściłoby się małe miasto, powstał Stelmet w nowej branży. Wszystko zgodnie z regułami godpodarności. Piony transportowe w firmach widujesz? Raxczej wszystko przeszło na usługi. Podobnie Zastal, Falubaz itp. To musiało jebnąć Roman. Wtedy samo zwalnianie dobijało finansowo ale ludzie wyciągali ręce z kielni i brali się do roboty. Trzeba było z czegoś żyć. Gospodarka centralnie sterowana i planowana tak porozwalała branże po kraju, żeby kolej miała co robić. Transport samochodowy nie istniał ale istniał Ursus z 912 z szybką skrzynią i niskopodwoziówką. Musisz uzmysłowić sobie realia. A2 istniała z Wrześni do Konina - nawet nie zaczynała się w Poznaniu rozumiesz? Pierwszy diabelski młyn widziałem na Śląsku i co prawda łepek byłem ale ze wspomnień z tamtych czasów kojarzę więcej samochodów na ulicach w aglomeracji Katowickiej niż w Warszawie. Możesz przyjacielu mieć kiepski punkt odniesienia. Był czas Stara, Jelcza, Ursusa i Autosana ale to wszystko nie miało właściciela. Przedsiębiorstwa składały zapotrzebowania na materiały i dostawały zawsze obcięte to zapotrzebowanie zaczynało to przewidywać. Szklarnie lepiej wychodziły na lewym odsprzedawaniu węgla niż na nowalijkach bo cena była urzędowa. Jaja z paliwami... Te wszystkie dymiące kominy odchodzą. Był czas pary i bunt przeciw zabijaniu manufaktur, czas elektryczności, czas robotyzacji a teraz nadchodzi czas virtualizacji. Kocioł centralnego opalany czymkolwiek sprawdzi na bieżąco pogodę oraz to gdzie jesteś Ty i rodzina na fejszbuku i sam wyreguluje ciepło w pomieszczeniach, systemy informatyczne będą na tyle zaawansowane, że ogarną sieć energetyczną z mikroproducentami. To już nie chmury danych bo te są daleko a otacAjąca nas mgła zdolna do komunikacji z każdą mikrokropelką. Dysydenta dzieciak jest na odpowiednim etapie aby na takiej mgle zbić majątek. I powiedz Roman gdzie w tym widzisz Stara? Już nawet ta rządowa elektromobilność jest przestarzała. Choć ta jest tylko w dyniach tych co soboe nią pyski ponapełniali...

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, Ulman napisał:

Czego ty w tych kredytach nie rozumiesz? To jest tak oczywiste jak budowa gwoździa. Pisanie takich głupot swiadzczy tylko i wyłącznie o dramatycznym poziomie świadomości co do skutku i przyczyny.  Banki były państwowe i dawały kredyt na 20% a inflacja wynosiła 40% więc bank ponosił stratę . Wtedy wystarczyło wziąć kredyt , kupić dolary, po roku dolery sprzedać kredyt spłacić i zarobić kilkadziesiąt procent. To było nienormalne i musiało być zmienine ale ludziska byli przyzwyczajeni że oddaja mniej niż pozyczali a  jak sie urealniło, to zdziwko ze trzeba całość z odsetkami spłacać.

Jakie cła wprowadził Balcerowicz na nasze samochody? Jak można wprowadzić cło na własna produkcję?

Silniki rozkłądali i skłądali bo nie było tam grama elektroniki. Teraz tez możesz rozłożyc i złoyć ale pewnie bez komputera nie uruchomisz.

Doprowadził do zalania importowanymi produktami? Toż to ludziska chcieli wszystkiego co zachodnie. Sami kupowali , przywozili, handlowali. Nie chcieli socjalistycznego , zacofanego wyrobu. Jakby nie wpuscili importu to byłoby dokładnie jak za komuny i rozumiem ze tak wg ciebie powinno być.

Ale żeś odkrył sPISek z tym planem Balcerowicza, Każdy  dzieciak wie że główny wkład wniósł Sachs.  To faktycznie był tort na wisience🤣

No ale my tu gadu gadu a podobno osiągneliśmy wielki sukces w rozdawaniu stołków w UE. Co takiego wygraliśmy?

to samo nam teraz fundują, poprzez socjalistyczną politykę i dawanie d*py wszystkim do okoła spowoduje inflację podobną do tej z lat 90 tych lub z Wenezueli i wszyscy będą leżeć i kwiczeć Bk kupią wszystko zagraniczne koncerny łącznie z ziemią i ludźmi 

• Like 1
Opublikowano

Spoko loko nasz dzielny rząd jest na taką ewentualność solidnie przygotowany. Dodrukuje pieniążka i wszyscy będą zadowoleni. I tak patrzą na konsumpcję jako wskaźnik kondycji gospodarki więc móżdżki nie przyjmą innego rozwiązania. Każdy z nowych programów to pralnia pieniędzy. Społeczeństwo nawet nie zauważy co się święci.😍

Opublikowano
17 godzin temu, Roman176 napisał:

fascynat orze  chin  lepiej już siebie głupa nie rób  ... podaj mi 4 najbiedniejsze kraje eu ...

O czym ty do mnie piszesz? Jakich Chin? Co orze?

Chętnie ci wszystko podam jak się od ciebie dowiem czy  faktycznie Star miał wykupioną licencję na silniki Cumminsa , jakie cła wprowadził Balcerowicz na nasze samochody i kto miałby ponosić straty utrzymując stopy procentowe kredytów poniżej inflacji 

11 godzin temu, DTaras napisał:

Ulman, dobrze że masz chęć do tej wymiany poglądów tylko poco Ty go drażnisz? Jest ze Śląska i robi na grubie co zmienia w bani ale czy nie lepiej to odłożyć na bok?

Takie hobby. Fascynuje mnie logika ludzi pokroju Romana i ich metody wiazania faktów w , jak im sie wydaje, sensowna całość

5 godzin temu, Roman176 napisał:

czy jak u ulmana doświadczenie z ??? nawet pgr tam nie miał  ....

....  Słysze przygłupa ulmana kolej tyle miał do powiedzenia z markiem farmerem paliwa i rożne rzeczy i co się sprawdziło ???

PGRów nie miał? To może mi napisz co miałem bo chyba czegoś nie wiem albo mi umkneło

Jak ty już mnie słyszysz to nie jest dobrze. Chyba cie to zaczyna przerastać i dręczyć bo i inwektywy coraz częściej a konkrety coraz rzadziej

Opublikowano

No i jeszcze  powiedz że nie ma socjalistycznych poglądów.🤪 To  jest właśnie problem elektoratu PIS że wmówiono im że sa prawicą bo lewica się z kojarzy z komuną a tak naprawdę ci ludzie tęsknią za komuną. Za pańswowymi kombinatami,  zakładami ktore produkują szajs tylko po to by istnieć i dawać pracę, za PGRami , za protekcjonizmem, interwencjonizmem lub nawet izolacjonizmem. .To że Roman się tym denerwuje wynika z nieswiadomości że posiada lewicowe poglądy mimo że uważa się za prawicowca. 

No ale nie ma co o Romanie dyskutować bo to zjawisko niepowtarzalne. Pytałem wczoraj na czym polegał ostatni sukces PIS w Brukseli i zwolennicy dobrej zmiany cicho jak zwykle w takich sytuacjach bo w TVP jeszcze tego nie powiedziała. Może dziś ktoś o tych sukcesach coś napisze  

Opublikowano

To nie za zakładami tęsknota , a za pracą tam . Wszystko twoje i można se wziąć . A sukces to to że pijak przegrał . Mało ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v