Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Trafiłam  dziś na taki komentarz.....bubel?

https://www.defence24.pl/pentagon-krytycznie-o-f-35

Sekretarz Obrony USA Patrick Shanahan, opierając się na bardzo krytycznej ocenie jaką Pentagon wystawił w 2018 roku programowi F-35. Główne problemy to niska gotowość operacyjna, niezadowalająca precyzja uzbrojenia powietrze-ziemia, a przede wszystkim niemal czterokrotnie mniejsza od zakładanej żywotność maszyn F-35B służących US Marines.

Tymczasem ujawniony przez Bloomberg raport Departamentu Obrony USA podsumowujący program F-35 za rok 2018 nie nastraja optymizmem. Wśród licznych problemów Pentagon podkreśla te najważniejsze.

Jest to przede wszystkim gotowość w warunkach obsługi operacyjnej i niezawodność, które są nadal dalekie od zakładanych 80%. Wprowadzane modyfikacje nie przekładają się na dostępność maszyn do lotów treningowych i misji bojowych, a wykres „pozostaje płaski w okresie ostatnich 3 lat”. Wynika to z wielu problemów związanych m. in. z niedostateczną gotowością i wydajnością skomputeryzowanego systemu obsługi technicznej ALICE oraz niemal codziennymi problemami z integralnością danych w systemach pokładowych.

Ogólnie wydźwięk raportu jest mocno krytyczny, co nie zraża jednak USA i innych odbiorców zagranicznych do zakupu kolejnych maszyn. Obecnie koncern Lockheed Martin planuje dalszy wzrost produkcji i obniżanie ceny w tempie co najmniej 5% przy każdej kolejnej transzy produkcyjnej.

ale najciekawszyh jestg komentgarz z 2015 roku z tvp info.....

https://www.tvp.info/20741896/bubel-za-bilion-dolarow-amerykanskie-mysliwce-f35-gorsze-od-f16-ktore-maja-zastapic

hm?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Niemożliwe , Swoich największych przyjaciół by nie okłamali . 9_9

Opublikowano

Podejrzewam że ALICE wywinie  jeszcze numer o których nie śniło się im w najgorszych snach. Byłoby smutno gdyby zaczęło żyć własnym życiem. szczególnie po integracji z dronami.

Jak się dba aby sojusznik robił dobre interesy to chyba można mówić o partnerstwie? A jak kierunkuje się go na kijowe i dba aby zdania nie zmienił to nie jest przypadkiem niewolnictwo?

Opublikowano

Bo to troszkę inne samoloty. Gdzieś już pisałem, że to nie na naszą strategię. Wniosków można wysnuć kilka. Jeden to taki, że amerykańce potrzebują eksportu w celu obniżenia ceny a drugi to F15, MiG29 w jakiejś modernizacji albo lepiej Su27. Ruskie nie wchodzą w grę zatem F15 bo europejskie tak samo drogie jak F35. Pal licho - poco nam to? Choć to moim zdaniem dobry samolot. Kupili te patrioty i co? Z jednej strony dobrze bo OPL rządzi - ale dobrymi rakietami i naprowadzaniem. Ideałem byłoby posiadanie drona, który byłby zdolny naprowadzić rakietę poza radiolokacyjny horyzont... O! Mirro już napisał. To może zamiast drona zwykły Awacs?

Opublikowano

Motyw -iść z postępem i duchem czasu, doszkalać się... by pokazać sąsiadowi...

Opublikowano

Nasi rządzący chyba mają zgoła inne motywy, o ile to motywy a nie sraczka.🤣 Jakby był taki to zawsze jakiś plus choćby w segmencie wymiany gratów na nowsze. 
Jak już mówiłem ja bym jednak szedł w F16, choćby i te z pustyni. 

Opublikowano
8 godzin temu, Ywa napisał:

Trafiłam  dziś na taki komentarz.....bubel?

https://www.defence24.pl/pentagon-krytycznie-o-f-35

Sekretarz Obrony USA Patrick Shanahan, opierając się na bardzo krytycznej ocenie jaką Pentagon wystawił w 2018 roku programowi F-35. Główne problemy to niska gotowość operacyjna, niezadowalająca precyzja uzbrojenia powietrze-ziemia, a przede wszystkim niemal czterokrotnie mniejsza od zakładanej żywotność maszyn F-35B służących US Marines.

Tymczasem ujawniony przez Bloomberg raport Departamentu Obrony USA podsumowujący program F-35 za rok 2018 nie nastraja optymizmem. Wśród licznych problemów Pentagon podkreśla te najważniejsze.

Jest to przede wszystkim gotowość w warunkach obsługi operacyjnej i niezawodność, które są nadal dalekie od zakładanych 80%. Wprowadzane modyfikacje nie przekładają się na dostępność maszyn do lotów treningowych i misji bojowych, a wykres „pozostaje płaski w okresie ostatnich 3 lat”. Wynika to z wielu problemów związanych m. in. z niedostateczną gotowością i wydajnością skomputeryzowanego systemu obsługi technicznej ALICE oraz niemal codziennymi problemami z integralnością danych w systemach pokładowych.

Ogólnie wydźwięk raportu jest mocno krytyczny, co nie zraża jednak USA i innych odbiorców zagranicznych do zakupu kolejnych maszyn. Obecnie koncern Lockheed Martin planuje dalszy wzrost produkcji i obniżanie ceny w tempie co najmniej 5% przy każdej kolejnej transzy produkcyjnej.

ale najciekawszyh jestg komentgarz z 2015 roku z tvp info.....

https://www.tvp.info/20741896/bubel-za-bilion-dolarow-amerykanskie-mysliwce-f35-gorsze-od-f16-ktore-maja-zastapic

hm?

Kto ma media ten ma władzę . Kłamstwo napisane kilkanaście razy robi się prawdą .  

Może ja też napiszę że kierat to najlepsza maszyna . Oczywiście jak braknie paliwa . 

😁😁😁

Kiedyś powiedzieli w telewizji , że pomidory mają działanie przeciw rakotwórcze . Na drugi dzień wykupili wszystkie pomidory z targowiska . 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

To zależy co oceniasz. Przydatność i wykorzystanie maszyny, czy prestiż posiadania. W pewnych warunkach kierat to najlepsza alternatywa. Szczególnie jak stanowi szczyt marzeń posiadacza. Po początkowej radości jak to F18 poprawiono że stał się jeszcze mniej widoczny dla radarów też przyszedł raport i wnioski wcale nie były takie radosne. Ubranie każdej maszyny w "stealth" to konieczność zabudowy węzłów uzbrojenia. I tu wskazuje się przyczynę pogorszenia parametrów. Poza tym okazało się że badano widzialność w wąskim paśmie. Jak go troszkę zmieniono to maszyna pokazała się na radarach.  Ja tam wolę te krytyczne raporty niż lejące słodycz na serce kupującego.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
18 godzin temu, Roman176 napisał:

a morze dokładali takim baranom jak ty ? star starem ale zabudowy i inne budynki były potrzebne panu na otwarcie jedynego dilera mercedesa w pl 

i według ciebie jest ok a ty jesteś baran komunista jak te rozprawy się skoczyły ? dowody w sodzie się straciły jeden gość nabił sobie butelkę do pełna na pokolenia tyśoce osób straciło prace a studiujący komunista ulman potwierdza ze tak powinno być 🤣

Star nie miał żadnych szans bo komuniści myśleli tak jak ty i utrzymywali to sztucznie bez żadnego rozwoju i inwestycji tylko po to żeby trwalo i ludzie mieli prace . Takie myślenie jest absolutnie lewicowe Chciałbyś Roman powrotu komuny tylko żeby zamiast Jaruzelskiego był Kaczyński i nie musisz się z tym kryć.

Skoda sprzedała się VW i tez byś biadolił ze za darmo oddali. U nas tez masz fabryki aut zagranicznych koncernów wiec co to za różnica jak Czech składa Skodę należąca do VW a  Polak Opla? Ano żadna tyle ze marka niby czeska 

czy tak powinno byc? Oczywiscie ze tak się musiało skończyć bo takie są prawa rynku w normalnych realiach. Jeśli jako rolnik będziesz zacofany i będziesz robił dzisdostwo to tez  cię ktoś wykupi. 

Opublikowano
4 godziny temu, mirro napisał:

Jak już mówiłem ja bym jednak szedł w F16, choćby i te z pustyni. 

W takim razie nośny tytuł artykułu...

https://www.defence24.pl/f-16-zestrzelony-koniec-panowania-w-powietrzu-i-lekcja-dla-polski-komentarz

Zestrzelenie izraelskiego F-16 przez syryjską obronę przeciwlotniczą jest dowodem, że szeroko pojmowany Zachód traci „monopol” 

Pojedyncze samoloty F-16 różnych wersji w trakcie konfliktów lokalnych były już wcześniej zestrzeliwane przez rosyjskie systemy przeciwlotnicze starego typu, jak choćby Kub (nad Irakiem w 1991 roku i nad Jugosławią). Samo strącenie nie świadczy więc o utracie skuteczności przez dany system uzbrojenia. Z drugiej strony trzeba pamiętać, że od momentu rozpoczęcia rosyjskiej interwencji Syria wzmacnia swoją obronę przeciwlotniczą, korzystając z pomocy rosyjskich specjalistów. Niewykluczone, że właśnie to poskutkowało zestrzeleniem izraelskiego myśliwca.

56 minut temu, Ulman napisał:

Skoda sprzedała się VW i tez byś biadolił ze za darmo oddali. U nas tez masz fabryki aut zagranicznych koncernów wiec co to za różnica jak Czech składa Skodę należąca do VW a  Polak Opla? Ano żadna tyle ze marka niby czeska 

to  tak jak AGCO np z Valtrą?

Opublikowano

Aby narobić bałaganu w OPL trzeba się liczyć ze stratami. To tylko maszyna i jak się spier... to też gruchnie o ziemię. Czcza dyskusja o fabrykach i motoryzacji. Anglia to była kolebka i kto tam teraz auta robi? Ale nie. W Polsce mogło być inaczej. Roman - nie mogło. SW400 i SW680 wzięto z licencji. Jedyny polski 150 konny S359 był dobry w latach '70. I tak go Austria pomagała robić. Daj spokój, proszę Cię.

Opublikowano (edytowane)

na obecną chwile nie ma samolotu którego nie da sie zestrzelić czy to rosyjski SU czy  amerykanskie F  czy gripeny czy francuskie mirage ,  samoloty sa coraz lepsze ale i obrona przeciw lotnicza podąża za samolotami .      rosyjskie samoloty były wiele razy namierzane jak wyleciały poza swoją przestrzeń a tylko erdogan miał jaja zeby zestrzelić im samolot , ale to nie było trudne 

Edytowane przez jarecki
  • Like 2
Opublikowano

Dlaczego miał się zniechęcić. Niema samolotu pokroju F16 w technologii stealth i tyle. Nawet więcej - nie będzie. Do znudzenia: sztuks to OPL i możliwość naprowadzenia takiej 6 metrowej rakiety poza horyzont stacji radarowej własnego systemu. To ćwiczą amerykanie i po to między innymi jest im stealth potrzebne. Ruscy dlatego ćwiczą sianie zskłóceń. Nasi zbudowali Topaz to i tą Wisłę czy jak to się ma nazywać mogliby poradzić. Ciężkiej anteny dron nie wyniesie ale sieć bezzałogowców może jakoś? Są mózgi to niech myślą ale zakup samych F35 w naszym wydaniuto tak jakby tworzyć firmę transportową z ciągnikami siodłowymi bez naczep.

Opublikowano

Wielu to widzi i tu oparcie się na Topazie wydaje się dla nas wyjściem. Jednak opór betonu i oszołomów (lemingów) jest wielki.
Cholera, żona nie chce słyszeć o zdjęciu "bana" na spadochron. Chyba się popłaczę.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, jacus napisał:

no przeciez pisze ze globalnego ocieplenia nie ma, a to ze temperatury dobowe co roku bija rekordy to wina chinskiego sprzetu- rozbic wszystkie i problem zniknie, skad ty mozesz wiedziec ze ostatnia prawdziwa zima byla 86\87 wtedy wisla zamarzla na 1 metr a w szkole mielismy wolne bo rozmrozilo rury co.....

ale ja zadałem jak była w 79 ?? w listopadzie ??

o twojej inteligencji najlepiej swiadczy link o tarpanie,ktory podales-popatrzyles na date co prawda 2 kwietnia ale oni sa tak samo opoznieni jak ty ????  zreszta gdybys tylko zobaczyl na tytuly pozostalych artykow to bys od razu wiedzial ze jaja sobie robia.......

to co było napisane to podtekst a jaki typu ulmana ... czemu tarpan był na Lini vw  ? co to znaczy zacofana konstrukcja ?? jak on nie doczekał nawet wolnej polski 

tarpan vw    star salony dla merca 🤣 ty nic chłopie nie jarzysz

a jakie realne uprawnienia ma rada europy ??? kto o niej slyszal ,kto wie jakie kraje w niej zasiadaja ???????

Instytucje działające w ramach Rady Europy, niebędące formalnie jej organami

czyli komisja wenecka tsue nie ma nam prawa dyktować co mamy robić 

5 godzin temu, Ulman napisał:

Star nie miał żadnych szans bo komuniści myśleli tak jak ty i utrzymywali to sztucznie bez żadnego rozwoju i inwestycji tylko po to żeby trwalo i ludzie mieli prace . Takie myślenie jest absolutnie lewicowe Chciałbyś Roman powrotu komuny tylko żeby zamiast Jaruzelskiego był Kaczyński i nie musisz się z tym kryć.

ulman poczytaj a nie bredź pan zasław rozpierdolił stara a później próbowano trupa ratować tak jak ty byś stodołę podpalił i chciał później sianem krowy karmić 

5 godzin temu, Ulman napisał:

debil i buc skoda od razu sie nie oddała tylko za promowanie marki  Volkswagen AG, który 16 kwietnia 1991 roku nabył 30% udziałów mark a jak rozwinie produkcję wskrzesi większą produkcje w czechach dostNIE KOLEJNĄ I TAK STAWALI WARUNKI POCZYTAJ BUCU A NIE PISZ CO CI PRZYNIESIE ŚLINA 

TWOJE WYPOWIEDZI KAŻDE SĄ WYSŁANĄ NA OBRONĘ ZŁODZIEJSKICH RZĄDÓW PO PSL BALCEROWIZNY ITP ?? NIC MODREGO NIGDY NIE NAPISAŁEŚ 

PODOBNO SOCJAL CI PRZESZKADZA A SOCJAL ELITY JEST DOBRY ?

Edytowane przez Roman176
  • Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, Ywa napisał:

to  tak jak AGCO np z Valtrą?

NIE BO DAWNO BY JĄ NIE BYŁO PRZEDTEM PRAWA DO MARKI MIAŁ VOLVO KORNE ITP  I DALEJ SPRZEDAWANA JAKO fiński producent

w Polsce to by wszamana i nic by nie zostało 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

debil i buc skoda od razu sie nie oddała tylko za promowanie marki  Volkswagen AG, który 16 kwietnia 1991 roku nabył 30% udziałów mark a jak rozwinie produkcję wskrzesi większą produkcje w czechach dostNIE KOLEJNĄ I TAK STAWALI WARUNKI POCZYTAJ BUCU A NIE PISZ CO CI PRZYNIESIE ŚLINA 

TWOJE WYPOWIEDZI KAŻDE SĄ WYSŁANĄ NA OBRONĘ ZŁODZIEJSKICH RZĄDÓW PO PSL BALCEROWIZNY ITP ?? NIC MODREGO NIGDY NIE NAPISAŁEŚ 

PODOBNO SOCJAL CI PRZESZKADZA A SOCJAL ELITY JEST DOBRY ?

No i co po promowaniu marki jak to w całości jest własność VW? Chyba satysfakcja tylko i sentyment. A jakby FSO działało nadal i było własnością Renault to by cie uszczęśliwiło? Też byś jęczał że wszystko sprzedali za darmo i powinno być państwowe dla dobra partii a zarządzali by tym Misiewicze i Andruszkiewicze. 

Wszystko co nie jest neokomunistycznym urojeniem  uważasz za złodziejstwo i przekręty. Czzemu ich za to nie pozamykali? Za takie zbrodnie to może i szafot powinien być?  Masz taka sympatię do komuny że nie wiem jak ty sie mozesz mienić prawicowcem ale takie rozdwojenie jaźni ma bardzo wielka część elektoratu więc możesz się pocieszyć że nie jesteś sam. 

Czy ja  nigdy nic mądrego nie napisałem?  Z pewnościa przy twoich przekonaniach nic z tego nie rozumiesz ale to oczywiste bo lewicowiec normalnosci nigdy nie pojmie.

Pisanie drukowanymi i często pojawiający się"buc" to chyba jedyne co ci pozostało w niemocy i frustracji 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
6 godzin temu, Roman176 napisał:

ulman poczytaj a nie bredź pan zasław rozpierdolił stara a później próbowano trupa ratować tak jak ty byś stodołę podpalił i chciał później sianem krowy karmić 

Roman tak na spokojnie zastanów się jak szeroki asortyment pojazdów produkowały Starachowice? Kolejne pytanie czemu nie robiono niczego zdolnego wozić towary po Europie i dlaczego cokolwiek zmieniło się w konstrukcji dopiero po skrzyżowaniu Stara z Manem?  Całe lata robiono pojazdy o DMC 7,5tony. Transport drogowy rozwijał się a tu dalej było to samo tłuczone. Nie mówię że źle iż to produkowano, ale nie szło nic ku nowszemu. Nie było silników aby wsadzić w ciągniki siodłowe dalekobieżne. Nie było nawet prac nad nimi. Bo i sieć drogowa w kraju była nijaka a ciężki transport realizowała kolej. Wszystkim spało się dobrze spokojnie. A jedynym zmartwienie było ,co tu zrobić z tak dobrze rozpoczętym dniem. No chyba że zadzwonili z Komitetu Wojewódzkiego, wtedy panika.🤣

Opublikowano

I jak wprowadzono nowe unormowania mocy do masy to najpierw ciężarówki a potem autobusy granic Polski opuszczać nie mogły. Damian - są takie firmy ale czy są one niezależne? Wojsko powinno być niezależne?

Opublikowano
9 godzin temu, mirro napisał:

holera, żona nie chce słyszeć o zdjęciu "bana" na spadochron. Chyba się popłaczę.

jak pojedziesz raem z żoną na zakupy to zacznij oglądać parasolki , moze żonie da to do myslenia , przestraszy sie ze z parosolki moze bedziesz próbował skoczyć i przemysli swojego ,,bana '' chyba ze Twój znajomy miał wypadek przy skoku to i powód może być .

Opublikowano

Mój brat przeżył upadek po otwarciu zapasu, który nie miał się jak wypełnić bo już łopotał zasadniczy. 300 m nad ziemią i przy tylu linkach to już tylko walka o przetrwanie i żadne odcinanie - jak stwierdził. Najlepsze, że chwilę wcześniej z Michałkowa jego znajomka zabierali. Słup mu nie wyszedł czy coś. Jak już stanął na nodze to jeszcze parę razy skoczył z amerykańskiej licencji ale kręgosłup zbyt ucierpiał. Ogólnie wysiadanie ze sprawnego samolotu to głupota - ale fajna głupota. Dlatego wolę szybowce. Tam jest tylko jedno podejście do lądowania.

Opublikowano

https://www.otomoto.pl/oferta/tarpan-233-100-oryginal-ID6BOPzC.html?

Mi tam podoba się tarpan, woziłabym się takim chętnie, ale podrasowanym 😋

Siostra kilka lat temu kupiła mężowi taki skok ze spadochronu na urodziny.....bodajże pogoda nie taka odwołali ...ale zrezygnował potem z innetgo terminu....^_^

Tata długo wzbraniał się przed samolotgem, ale w końcu bilet zakupionyh i nie mógł odmówić komunii wnuka...spodobało mu się...

Opublikowano
4 godziny temu, jarecki napisał:

jak pojedziesz raem z żoną na zakupy to zacznij oglądać parasolki , moze żonie da to do myslenia , przestraszy sie ze z parosolki moze bedziesz próbował skoczyć i przemysli swojego ,,bana '' chyba ze Twój znajomy miał wypadek przy skoku to i powód może być .

Wszystko było dobrze tylko kiedyś pojechałem rano pryskać szparagówkę koło lotniska i sytuacja rozwinęła się dynamicznie. A że pomimo wczesnej pory naleciało sie zapylaczy to piznąłem graty na polu i polazłem do Antka co go odpalali. Jak polazłem to i miejsce się znalazło. A że nie zadzwoniłem co robię a ktoś zobaczył maszyny na polu to pomyśleli że coś mi się stało, pewnie się otruł . Powiadomili  żonę i tu dalszy ciąg już nie nadaje się do publikacji. Od tamtej pory nawet zwrot " skoczę sobie" jest zakazany, ale chyba i tak nosiła się już wtedy z zamiarem położenia szlabanu. Nawet grill w hangarze mam pod nadzorem.🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v