Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jarecki w kontekście twojego linku. W artykule jest mowa o 4 szt U-botów co je planują zmajstrować w najbliższym czasie. Nasi w tajemnicy zaczynają spoglądać łakomym i pełnym uwielbienia wzrokiem w kierunku tych jednostek. Mówi się nawet o jednostkach docelowych. ( jak kupią to będzie kilka pięknych haczyków za grubą kasę, ale kto by tym się przejmował)
https://www.obserwatorfinansowy.pl/forma/rotator/niemieckie-stocznie-odzyly-i-sa-w-doskonalej-kondycji/
"Jeszcze lepiej radzą sobie inne niemieckie stocznie, które już wcześniej znalazły swoje nisze na rynku budowy statków. Niedawno minister obrony Ursula von der Leyen zapowiedziała strategiczną współpracę z Norwegią w dziedzinie budowy okrętów podwodnych. Firma ThyssenKrupp Marine Systems ma wyprodukować cztery U-booty klasy 212A o wartości ponad 4 mld euro. Dodatkowo dwie łodzie ma zamówić Bundesmarine".

Reszta artykułu to chyba niezbyt wielki powód do dumy dla Niemiec bo to wręcz przykład dojenia landów przez kolejnych inwestorów.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

wiecie co ? można wszystko tak naprawde wyprodukować w chinach bo jest tanie ,ale czy oto chodzi ? jedna z przyczyn takiej ,,wojenki '' usa -chiny to sztywny kurs juana do dolara   ciekawe jak by tak chinski juan zachował sie nie sterowany recznie czy chiny były by na tyle konkurencyjne cenowo , 

• Like 1
Opublikowano

To chyba nie kwestia kursu a raczej priorytetów stawianych przez rządzących w tych krajach. Chiny to raczej przykład nowoczesnego podejścia do nauk Sun - Tzu. Stany chyba jednak bardziej użycie pały i lotniskowca. 

Opublikowano

ja mam inne dane z tego samego roku-europejska produkcja to kilka procent swiatowej..

https://www.gospodarkamorska.pl/Stocznie,Offshore/stoczniowy-ranking-tyle-statkow-powstalo-w-2016-roku.html

kiedys nawet w krakowie byla stocznia remontowa.

kiedys wiekszosc produkcji statkow morskich szla do takiego panstwa ktore nazywalo sie zsrr-panstwo zniknelo -zniknely i stocznie, komu moglismy oddawac za pol darmo[jak zsrr] przestarzale statki ??? jak taki bolek tam robil instalacje elektryczne to wiecie jak to moglo dzialac .

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, jacus napisał:

ja mam inne dane z tego samego roku-europejska produkcja to kilka procent swiatowej..

nie  . Dane są jednakowe w linku który wstawiłem  jest napisane ze europa czy niemcy weszły w iny segment , a w Twoim linku jest napisane o innym segmencie czyli o statkach do transportu . wiec w Twoim linku jest prawda , co nie znaczy ze w moim tej prawdy niema . moge zadać pytanie czy lepiej 100 tys . fiatów złozyc czy wyprodukować 1000 lamborgini ?

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

to zdolny chlopak byl,w koncu absolwent szkoly rolniczej- mechanizator rolnictwa-zupelnie jak moja stara😛, tylko jak wszyscy wiedzieli ze byl agentem-jak teraz twierdza- to na kogo mogl donosic ??? chyba kazdy jak go zobaczyl to zaczynal rozmowy o pogodzie..

wiadomo ze jest roznica w wybudowaniu tankowca czy kontenerowca a statku pasazerskiego- co jest bardziej dochodowe , trzeba by sie zaglebic w tajniki wiedzy,ale po co mi to jak mam do morza daleko ,wisla to prawie 900 km.

Opublikowano (edytowane)

Nic nie jest bardziej dochodowe od budowy ORP Kujawiak. 18 lat cykl budowy jednej pancernej motorówki. 😂

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Albo robimy PSL-Koalicja Polska i mamy siłę i odwagę stanąć na własnych nogach, i podjąć tę próbę, albo jeżeli mamy na koniec tego dyskutowania prosić PO, aby oni nie byli tacy oszuści, żeby nie mówili tych brzydkich rzeczy w czasie kampanii, żeby byli grzeczni. Ja na to się nie piszę - dodał.

Rzekł Pawlak i obiektywnie patrząc ma chłopina rację. 

Opublikowano

A kiedy tam było dobrze? Kiedy ktoś tam pójdzie po rozum do głowy i wybije im ze łbów że są partią chłopską? Może czas najwyższy zastanowić się nad sobą bo po reformie rolnej elektorat im wyparował.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, mirro napisał:

Jeżeli ktoś twierdzi że termin emisji filmu jest nieprzypadkowy i pobudki były polityczne to jakie jeszcze dowody potrzebne?

Powtórzę pytanie:

7 godzin temu, damianzbr napisał:

Masz jakieś potwierdzenie tych rzekomych ,,gadek o polityczności,,  z ust pis-u?

Podaj źródło w którym ktoś z PISu twierdzi że termin emisji filmu wynikał z pobudek politycznych, A konkretnie kiedy ktoś z pisu próbuje zamieść sprawę pedofili pod dywan, stosując zasłonę dymną w postaci ,,gadek o polityczności,,

Ja widzę coś zupełnie innego. Sama opozycja się do tego przyznaje, sami o tym otwarcie mówią. Więc chyba nikogo nie powinno już dziwić że sekielski jest pieskiem na posyłki POstkomunistycznej agentury.

,,Wojna religijna zmieniła wynik tych wyborów - powiedział Władysław Kosiniak Kamysz ,,

https://wiadomosci.wp.pl/psl-odlacza-sie-do-koalicji-europejskiej-nie-chca-wojny-religijnej-6387284398057089a

W związku z powyższym ja pójdę o krok dalej. Dokument sekielskiego niczego nowego w kwestii pedofili nie wniósł bo i cel był inny, zamiarem było  wywołanie larum o jasnym przekazie brzmiącym:

,,pedofilia to kościół, a kościół to PIS, więc pis to zło wcielone na które broń boże nie głosujcie,,  

Sekielski nie był obiektywny, skupił się na jednej grupie, nawet nie spróbował nagłośnić że pedofilia jest i w śród rolników, nauczycieli, taksówkarzy itd.

Pomyśl o czym to świadczy, pomyśl jak za wszelką cenę POstokunistyczna agentura stara się odzyskać władzę w Polsce, aby dalej nasz naród wystawiać na dymanie przez chzarskich żydów, swoich mocodawców.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Jachty to raczej z plastiku, co? Damian - wytłumacz mi do czego zmierzasz. Jawnie do czegoś. Załóżmy, że tak. Sekielski to zdrajca własnych wartości. Co dalej? To interesujące...

Opublikowano (edytowane)

Ten film to dokument. Nie fabularyzowana opowieść o czymś. Jak się komuś nie podoba to niech usiądzie do stołu z ludźmi tam opowiadającymi o swoich doświadczeniach i im powie że zostali wykorzystani przez Sekielskiego do załatwienia prywatnych porachunków np. z PiS. 
Od spraw pedofilii wśród rolników i pozostałych jest prokuratura, tu nie ma co nagłaśniać tylko trzeba karać. Do filmu ze strony dostojników kościoła nie było odzewu albo mówiono że sprawa już dawno jest opanowana i winni ukarani. ze strony prokuratury też jakiegoś zapału nie było widać.
Pan Kaczyński wcześniej zaczął opowiadać o bezpardonowym ataku na Kościół a przy tym dodał że kto podnosi rękę na Kościół podnosi na Polskę. 
A że zbiegło się z wyborami, no to pewnie sprawa nadmuchana i polityczna. 
Damian, a opowiadanie pana Legutko że seks z chłopcami w wieku 12-17 lat to nie pedofilia a pederastia? Jak ustalił te widełki wiekowe? Może nad pederastią łatwiej będzie przejść ludziom do porządku dziennego?

Tak dla porządku to Ty sam podałeś tezę o polityczności terminu a ja się tylko odniosłem w żartobliwy sposób.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

mirro - Legutko swoją wypowiedzią cofnął się do lat bodaj 20 ubiegłego wieku. Też mnie to zainteresowało i poszukałem odrobinę... Nid kończ sprawy, bo zmieni temat a jestem ciekaw pracy tego kowala.

Opublikowano
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

Pomyśl o czym to świadczy, pomyśl jak za wszelką cenę POstokunistyczna agentura stara się odzyskać władzę w Polsce, aby dalej nasz naród wystawiać na dymanie przez chzarskich żydów, swoich mocodawców.

Sprawy nie chcę kończyć ale wydymanie to nam grozi ze strony sojusznika. Ulman się wścieknie.
https://wiadomosci.onet.pl/swiat/ukraina-moze-zostac-specjalnym-sojusznikiem-usa/54kfe9e
"W Kongresie USA zaprezentowano projekt ustawy o wzmocnieniu wsparcia wojskowego dla Ukrainy i nadaniu jej statusu specjalnego sojusznika Stanów Zjednoczonych spoza NATO - poinformowała ukraińska ambasada w Waszyngtonie.
Główny sojusznik spoza NATO (Major non-NATO Ally - MNNA) to określenie, używane przez Stany Zjednoczone wobec swoich ważnych partnerów, którzy nie są członkami NATO. Status ten mają m.in. Izrael, Japonia i Korea Południowa".

A miałem nadzieję że dostaniemy choć 12 szt tych F -16 z pustyni po remoncie. A tak? 

Opublikowano

pawlak opuscil plockie czarnoziemy i przeniosl sie na krakowskie przedmiescia-podobnie jak legutko i kosiniak-kamysz,  cus to powietrze niezdrowe u nas 😪, pan waldek ma mloda[bez przesady] dziewczyne to i nowe pomysly na zycie

Opublikowano
9 godzin temu, jacus napisał:

wiesz co napędza inflację ano popyt  poczytaj zanim coś wklejasz większość ludzi ci powie inflacja vs bezrobocie co wybierasz  ? 

a propo Ameryka ma od 2,5 do 3 a kraję największym pkb 3 

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Inflacja-nareszcie-rosnie-7662858.html

szybko rośnie inflacja bazowa netto nieuwzględniająca cen energii i żywności (które są zmienne i zależą w dużej mierze od cen surowców), która w założeniu ma mierzyć reakcję cen na zmiany popytu w gospodarce. Według szacunku Eurostatu inflacja bazowa w Polsce w kwietniu wyniosła aż 1,9 proc. i była najwyższa od października 2012 r. (dziś swoje szacunki poda NBP – mogą one się nieco różnić ze względu na inne wagi stosowane w Polsce). Po trzecie, na świecie rosły w ostatnich tygodniach ceny ropy, a to może zwiastować wzrost presji kosztowej na ceny.

wiem czemu głosujesz na po 🤣

9 godzin temu, jacus napisał:

jedni sambo wywoza a inni sie w nim kampia, jak nie przymierzajac swinie w blocie😛-znowu cytujac klasyka.

pamietacie szambo i perfumerie ??

https://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/publikujemy-nagrania-z-wykladu-o-rydzyka,27496.html

znowu ten tvn- no i co z tego -jesli to prawdziwe nagrania-slodki idioto - to nagranie pinokia jest prawdziwe czy nie ??? przedstawia to co naprawde mysli o was pis-diotach, a ze oficjalnie mowi cos innego-na tym polega polityka😛😛😛

to było skłamane przez t.w stokrotkę  znów wyszedłeś na głupka przyczyna choroba schizofrenia maniakalnej ... jacuś ja ka peło na wybory chodziło 20 % wyborców z tego co wybory parlamentarny nie przekraczające 40% co ja pisze  38/ 36  za pisu prezydenckie osiągnęły rekord z parlamentarnymi i eu wyborami nawet o 50% znam dużo ludzi co peło za zdradziecko i zdzierstwo więcej nie zagłosowało ....

a prop wklej propagandę manifestacji kod niech się odwołują ze tylko garstka ludzi zagłosowała na pis ??  pewnie też to wierzysz aaaaa jak tam kijowski nachapał się już 

a ci z obywateli rp oddali już za 🚗 kasę ??

https://www.salon24.pl/u/petromin/705599,manipulacje-stokrotki

7 godzin temu, jacus napisał:

https://www.gospodarkamorska.pl/Stocznie,Offshore/stoczniowy-ranking-tyle-statkow-powstalo-w-2016-roku.html

kiedys nawet w krakowie byla stocznia remontowa.

kiedys wiekszosc produkcji statkow morskich szla do takiego panstwa ktore nazywalo sie zsrr-panstwo zniknelo -zniknely i stocznie, komu moglismy oddawac za pol darmo[jak zsrr] przestarzale statki ??? jak taki bolek tam robil instalacje elektryczne to wiecie jak to moglo dzialac .

https://www.portalmorski.pl/stocznie-statki/36884-przemysl-stoczniowy-w-polsce-w-2016-roku-10-6-miliarda-zlotych-przychodow

ale w każdym tych statków jest jakaś cześć polska albo kadłub albo coś ... a propo kiedyś w jakimś odcinku Discovery super maszyny było o polskiej stoczni wyprodukowała coś do największego statku świata tankowca pasażerskiego kontenerowca  chiny i inni zachwalali ze Polacy produkują najsolidniej i dokładniej z niemiec czesci musieli poprawiać i z francji bodajże 

czemu za Tusia przedsiębiorstwa nie umiały zarobić mld za tusia max 10 mln  albo 100 mln  za niby sit łowcy pisowcy w mld wybierzcie teraz zarządce 🤣

• Thanks 1
Opublikowano

4 stoczniowcow liderow ruch przeciwnego sprzedaży państwowych stoczni jak jechało na rozmowy z rządem

to mieli wypadek i wszyscy zginęli. Przy takiej kasie się nie dziwie. Ktos zarabia ktos ginie
przypadek jak syn Tuska i firma plajtowała albo amber gold 😎
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

A Ty roman dalej sobie folią aluminiową głowę owijasz i śpisz pod stołem? Za te rewelacje na bank będziesz na celowniku... Zwróć uwagę choćby na to iż artykuł traktuje o przychodzie a Ty o zysku. Tereny wspominanych stoczni dzierżawione są przez przedsiębiorstwa prywatne więc gdzie u licha tu rola mianowanego przez PiS zarządcy? I ten największy w świecie tankowiec pasażerski kontenerowiec... Tak przy okazji. Kolega mój produkuje części do systemów gazowych. Pracują one w Chinach, Kanadzie, USA. Wartość pojedyńczej, całej maszyny to kilka milionów zł - nie jeździ BMW ani nawet nad Bałtyk co roku .... Zejdź na ziemię.

Opublikowano

romus -znowu pijesz ??? nie szkoda watroby, bo mozgu to juz nie uratujesz.

znasz roznice  miedzy przychodem a dochodem, zreszta w 2016 to realizowano kontrakty zawarte wczesniej-a kto wtedy rzadzil ??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v