Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Ulman napisał:

o ty za bzdury pleciesz. Nasze śmieszne inwestycje rozchwieja ceny? To sa rynki swiatowe i może inwestycje w Chinach daja impulsy cenowe surowców ale nie u nas. Czemu piszesz tylko o iwesycjach państwowych i tylko w infrastrukture?

napisałem o rynku polskim  gdzie z powodu np . inwestycji w euro piłkarskie zabrakło tłucznia a cement sam płaciłem po 700 zł . ze stalą nie pamietam  .

Opublikowano

racyl - proponuję abyś poszedł i posłużył w dowolnej formacji to dowiesz się o mobilizacji cokolwiek. Taka jednostka wojskowa jak stoi nocą jest w gotowości i zabezpieczeniu... Ale co ja tu będę. Dysydent i mirro jadą po ciekawym temacie. Za czasów jedynej słusznej władzy (tych poprzednich) kraj również importował tyle, że przepaść w wartości pieniądza nakazywał zdobywanie dewiz, których brakowało plus łaskawie nałożone sankcje. Nie wolno było kupować surowców. Dochodziło do tego, że Falubaz w Zielonej Górze produkował zmyślne detale żeliwne z kilkoma otwreami, które to po ułożeniu w pakiet tworzyły sześcian. Szło to gdzieś do Danii? W dokumentacji precyzja otworów do setnej, materiałowo żadnej skazy. W każdym razie przedstawiciele producenta po inspekcji odbioru mówili w tajemnicy, że to szło na wsady do pieca indukcyjnego... Tak pozyskiwano dewizy. Wstaliśmy już z tych kolan? Czy naszywać łaty? Może mają obecni pomysły ale w odróżnieniu od poprzednich kłamców ci są bezczelni uważam bo wprasowali do mózgów ludziom, że zaizolowana gospodarka utrzyma się z własnych podatków.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

racyl - proponuję abyś poszedł i posłużył w dowolnej formacji to dowiesz się o mobilizacji cokolwiek. Taka jednostka wojskowa jak stoi nocą jest w gotowości i zabezpieczeniu... Ale co ja tu będę.

nie porównuj mobilizacji i gotowości PSP do wojska bo to się ma nijak .

w wojsku to jest taka mobilizacja że kasa leci i ciągle się ćwiczy tylko a realnego działania jak u strażaków nie ma

u nas np osp na dojazd na terenie naszej miejscowości ma 4minuty a jednostka wojskowa za jaki czas ci dojedzie

Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

Może mają obecni pomysły ale w odróżnieniu od poprzednich kłamców ci są bezczelni uważam bo wprasowali do mózgów ludziom, że zaizolowana gospodarka utrzyma się z własnych podatków.

no jak? Wujek Trump twierdzi że USA się utrzyma
taka moda dzisiaj czyli "gospodarka modna"
Zarządzanie przez kryzys. Zawsze się to kończyło jeszcze większym kryzysem. 

Opublikowano

Gdzie ty tu widzisz izolacje. Obroty z niemcami spadły czy inne propagandowe licho z tvn czy Onet ew. Businessinsider.   Obecna ekipa jest wyjątkowo prawdomówna w porównaniu do poprzedników. 

Opublikowano

Turcja to za***isty przykład samowystarczalnej gospodarki.

Turecki PKB spadł w czwartym kwartale aż o 2,4 proc. kw./kw., w trzecim zmniejszył się o 1,6 proc. Turcja znalazła się więc w technicznej recesji po raz pierwszy od 2009 roku.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No nie. Putinowski styl wykluczał by tak agresywną kampanie wyborcze jakie co i raz się u nas przewijają bo tam (u Putina) z góry wiadomo kto wygra a i izolacjonizm rosyjski pochodzi bardziej z zewnątrz niż 
coś Słodki odpisał i będzie nad moim...
ciekawe czy nie podobnie do mojego punktu widzenia?
 a nie. poszedł w szczegóły :) 
Problemy tureckiej gospodarki to też w sporej mierze spoza Turcji bo coraz bardziej autorytarne rządy odstręczają np unię od współpracy.
Biznes nie ma zaufania do przewrotów siłowych a taki biznes który w wyniku siły powstaje jest wypaczony i zdegenerowany rodzajem oligarchizacji. Nierówne traktowanie po sympatiach politycznych jeszcze bardziej fałszuje rynek niż subwencje unijne. 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
59 minut temu, Slodki66 napisał:

Obecna ekipa jest wyjątkowo prawdomówna w porównaniu do poprzedników. 

A w porównaniu do uczciwego człowieka jak wypada ?

Opublikowano

Turcja ma wszystkie potrzebne możliwości i surowce więc może być samowystarczalna. Polityka w naszym kraju jest jak kiosk z gazetami. Jest tam literatura wszelkiej maści i zasięgu i akurat właśnie teraz szmatławce schodzą najlepiej. Na pierwszych stronach czasopism jednak od lat te same twarze. Towar do wyrzygania zatem rozumiem Dysydenta za to, że szanuje swój czas i akurat na dzień matki będzie miał lepsze zajęcia.

Opublikowano
6 godzin temu, racyl napisał:

człowieku co Ty pieprzysz o psp ? nigdy siły psp nie mogą być wykorzystane w całości bo w każdej chwili dany teren musi być zabezpieczony przed innymi niebezpieczeństwami. jak jedna jednostka jedzie do jakiegoś zdarzenia to inna zabezpiecza jej teren i tak dalej.

całe siły straży nie mogą jechać tylko do jednego nieszczęścia bo kto przyjedzie do wypadku czy pożaru. wojsko nie będzie za strażaków jeżdziło do pożarów czy wypadków bo nawet nie ma sprzęta specjalistycznego a po za tym zawsze ważny jest czas dojazdu

WOT czy inne rodzaje sił wojskowych nie mają takiego rodzaju mobilizacji i zamiast latać, ćwiczyć i darmo brać kasę to zostali zadysponowani do konkretnej roboty. A dlaczego WOT ? a no dlatego że to najniższa ranga sił wojskowych. są to trzeba ich wykorzystać a nie gdybać czy się mają lansować czy nie

Wytłumaczę Ci na spokojnie to może kiedyś uratować Twoje życie.
PSP jak wiesz ma strukturę wojewódzką. Wojewoda określa zakres obowiązków dla komendanta PSP i sam odpowiada za działanie służb w czasie np kataklizmów na terenie swojego województwa. Weźmy teraz przypadek trąby powietrznej w Twoim najbliższym sąsiedztwie czyli Wojciechowie. Tu warto przypomnieć że część jednostek OSP jest włączona do KSRG przez co w zasadzie są stale pod ręką i w gotowości a tak jak w tym przypadku nawet na miejscu w czasie trwania nawałnicy,  Blisko masz Wojciechów,Bełżyce, Chodel, Poniatową, Nałęczów, Moszenki, Pawlin, Opole Lubelskie, Konopnicę, Motycz, blisko Lublin.Te jednostki pierwsze oceniają co się stało i przekazują sygnał do komendanta wojewódzkiego, który w takich przypadkach przejmuje kierowanie akcją. Ma swoje centrum, ma wgląd w dostępne jednostki i możliwość ich dysponowania do zdarzenia. Nikt nigdy nie wyczyści terenu z dyżuru do innych zdarzeń. 
Mogło Cię zmylić to co napisałem w poprzednio. ale to tylko moja wina. Niektóre sprawy wydają mi się oczywiste a jednak tak nie jest.
W miarę potrzeb będą dosyłane kolejne zastępy z najbliższej okolicy. Praca i tak musi być zmianowa bo inaczej siły szybko się skończą. Gdyby sił brakowało wsparcia udzielają sąsiednie województwa. 
Co wojska. Wojsko zostaje zadysponowane w szczególnych przypadkach które są opisane w ustawie. Nikt wojska nie zadysponuje pomijając tą drogę bo beknie. 
WOT została zadysponowany poza ustawowo. Na zasadzie decyzji, rozkazu, polecenia, albo wypatrywania okazji do pokazania się. Nikt za to nie beknie i ja sam jestem daleki od prób wskazywania głów do ścięcia. Są w 12 godzinnej gotowości do stawiennictwa od otrzymania sygnału. To niech naparzają. Jednak dobrze byłoby aby nie wyganiać ich bez sensu a tylko kiedy jest to absolutnie niezbędne i wiadomo do czego. Z mojego doświadczenia wynika że kiedy już dojechaliśmy na miejsce to z reguły sami musieliśmy sobie szukać roboty, bo nikt nie potrafił powiedzieć po kija przyjechaliśmy, Ale jak już przyjechaliśmy to dobrze było choć buty ubrudzić żeby potem można było upiec kiełbasę przy ognisku,
Powyższe nie dotyczy powodzi w 1997 i 2001 tam nie wiedziałem jak się nazywam.

Opublikowano

Co WOT, czym? Dronami? Wojsku kiedyś łopaty dowoziłem bo to niby na każdym aucie ale niema prawa się spier.. bo kierowca ma na stanie. Obecny generał a wtedy pułkownik zapytał mnie gdy jeszcze w NSR się bawiłem jak mi się wojsko podoba to odpowiedziałem - dużo byście chcieli gównem dysponujecie bo żeby rozliczać żołnierza z siatki albo z trzonka od toporka? Jest wojna to chyba ma prawo się spierd... A byłem rozgoryczony bowiem jakiś kanadyjski czopek zbluzgał naszego oficera, kapitana przy żołnierzach. Aż mi się hałer w jego kierunku wyślizgnął. Od tego właśnie zdarzenia rozpoczęła się moja z pułkownkiem rozmowa. Racji nie przyznał lecz do świadomości przyjął bowiem pomimo, że sam się przyznałem sprawy żadnej żandarmy nie zrobiły. A propos brudzenia butów właśnie nad wyraz czyste opakowania mieli w telewizorze..

Opublikowano

Masz rację dysydent tylko co do kampanii u ruskich to ona tam jest okrągły rok i od wyborów do wyborów. Co do Turcji zgoda. 

Erdogana to do niedorobionego hitlera bym porównał. 

Zapomniałem dodać że ta ruska kampania to się propaganda nazywa. 

Opublikowano
3 godziny temu, DTaras napisał:

Co WOT, czym? Dronami? Wojsku kiedyś łopaty dowoziłem bo to niby na każdym aucie ale niema prawa się spier.. bo kierowca ma na stanie. Obecny generał a wtedy pułkownik zapytał mnie gdy jeszcze w NSR się bawiłem jak mi się wojsko podoba to odpowiedziałem - dużo byście chcieli gównem dysponujecie bo żeby rozliczać żołnierza z siatki albo z trzonka od toporka? Jest wojna to chyba ma prawo się spierd... A byłem rozgoryczony bowiem jakiś kanadyjski czopek zbluzgał naszego oficera, kapitana przy żołnierzach. Aż mi się hałer w jego kierunku wyślizgnął. Od tego właśnie zdarzenia rozpoczęła się moja z pułkownkiem rozmowa. Racji nie przyznał lecz do świadomości przyjął bowiem pomimo, że sam się przyznałem sprawy żadnej żandarmy nie zrobiły. A propos brudzenia butów właśnie nad wyraz czyste opakowania mieli w telewizorze..

O to samo zapytał mnie kiedyś Biskup Polowy dwojga imion. Pytał wszystkich po kolei to mnie się dostało.  A że zwrócił się per żołnierzu to odpowiedziałem że " służba to spełnienie moich marzeń". Radził mi abym został zawodowym. A jak w końcu zobaczył pagony to machnął ręką i dał mi obrazek. Dowódca batalionu stojący obok mało nie poszczał się ze śmiechu. :lol:

Opublikowano
Dnia 24.05.2019 o 23:28, Ulman napisał:

co tu tłumaczyc. Państwo cie okrada. Gdyby brali tylko 100 pln to bys sobie sam 500+ zafundował. Ty jenak wolisz zeby ci zabierali a potem sie jak dziecko cieszysz ze ci coś dadzą. Takie odruchy maja dzieci od 1 do 2 lat. Jednego dnia zabierzesz zabawke i schowasz a za 3 dni dajesz ponownie i dzieciak znów szczęśliwy mimo że to samo dostał co mu zabrali.

socjalisto według twojej teorii to ty mnie okradasz bo bierzesz  ...a ja ani grosz , ja płace jeszcze ten wszy podatek 

17 godzin temu, mirro napisał:

W ubiegłym roku przy okazji armagedonu w Borach Tucholskich pisałem o systemie ratownictwa i wykorzystania wojska. To było parę linijek i dobrze byłoby zapamiętać aby nie powielać bzdur z prasy.
Zadam jedno pytanie. Czy siły PSP zostały wykorzystane w całości do walki z żywiołem? Otóż widzocznie nie.

nie wiem czy wiesz na czym podlega psp nigdy nie mogą być użyte do pewnych zasobów jak ty sobie to wyobrażasz ??  pomagają zalanym pompować pożar zwijamy pomy jedziemy gasić albo do wypadku ? 

1) opracowanie analiz zagrożeń oraz analiz zabezpieczenia operacyjnego;

2) opracowanie powiatowego planu ratowniczego;

3) ustalenie sieci podmiotów ksrg i ich obszarów chronionych;

4) aktualizację danych dotyczących gotowości operacyjnej i podwyższonej gotowości operacyjnej;

5) ustalenie metod powiadamiania w sytuacji wystąpienia nagłego lub nadzwyczajnego zagrożenia;

6) przemieszczanie sił i środków ksrg do czasowych miejsc stacjonowania;

7) ustalenie zasad powiadamiania, alarmowania i współdziałania podmiotów podczas działań ratowniczych;

😎 wdrożenie systemu dysponowania sił i środków do działań ratowniczych.

wszystkie lub większości straże mogą w razie ogłoszenia klęski żywiołowej przez pastwo 

17 godzin temu, mirro napisał:

a sytuacja byłaby na tyle grożna i tego wymagała, to użycie wojska miałoby podstawy zdrowo rozsądkowe i prawne. Czy w tym wypadku miało? Ano widocznie nie miało. Sam lans WOT nie jest zły, bo jednak ludzie oczekują widoku formacji tak okrzyczanej jako jedyna realna siła bojowa naszego kraju. Lansują się też dowódcy tej formacji pchając głowy w beretach w kadr kamer albo aparatów przy każdej okazji. Może nawet ich rozumiem, zabezpieczają sobie tyły na wypadek zmiany przy sterze. Aby następcy nie mieli zbyt łatwo pozbyć się ich w imię czyszczenia szeregów. 

a tu cie zaskoczę w każdym kraju działa tak samo wot jak w naszym amen Hiszpania pożary włochy to samo powodzie 

po co jest straż wojskowa ??

9 godzin temu, zetorki12 napisał:

A w porównaniu do uczciwego człowieka jak wypada ?

jeśli porównać do ciebie do dobrze 

• Like 2
Opublikowano

Roman już Racylowi wyjaśniłem gdzie leży przyczyna niezrozumienia zagadnienia z wpisu który zacytowałeś. Nawet pogrubiłem trzcionkę. Weź głęboki oddech przeczytaj następny po tym co cytujesz. 

Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

Roman już Racylowi wyjaśniłem gdzie leży przyczyna niezrozumienia zagadnienia z wpisu który zacytowałeś. Nawet pogrubiłem trzcionkę. Weź głęboki oddech przeczytaj następny po tym co cytujesz. 

potwierdziłeś to co ja w skrócie napisałem

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, DTaras napisał:

Wyk

1 godzinę temu, DTaras napisał:

Właśnie w moim obciętym poście było napisane wykonaj przewrót w tył...

to temat o polityce a nie telepatii 
no nie szlo się domyśleć :) 
takie moje pierwsze skojarzenie na pierwszy z cytatów to niedopowiedzenie "wykrzywić" tylko bardziej po łacinie :D 

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v