Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, mirro napisał:

I miałbyś zupełną rację gdyby 1euro = 1PLN. A że trzeba mnożyć choćby x4 to cały wywód ( z całym szacunkiem) o kant dupska rozbić.😁

nie zabardzo rozumiemy sie  kurs wymiany 1 zł do 1 euro  to gospodarka polska była by równym zerem

3 godziny temu, mirro napisał:

Jeśli więcej importujemy , to siłą  rzeczy wywalamy kasę za granicę. Jeśli na dodatek kupujemy z ceną  x 4, to nie ma znaczenia wzrost bo i tak na starcie jesteśmy udupieni. 

i tak i nie wiecej kupujemy ale też eksportujemy chociąż chyba bilans handlowy mamy ujemny .   

4 godziny temu, dysydent napisał:

Na wzrost PKB ma wpływ inwestowanie w kapitał trwały a 500+ jest rodzajem tylko kapitału obrotowego i może doprowadzić do dekapitalizacji gospodarki pustym obiegiem pieniądza i jeszcze obciążającym przyszłośc jeśli kredytowanym. 

od 15 lat jest inwestowanie w kapitał trwały i wiecej to już nieda z tego wyciągnąć dla społeczenstwa  , zwyżka inwestycji doprowadzi do rozchwiania cen stali ,cementu , kruszywa , wodociągi i kanalizacja jest w miare ogarnieta kolejną inwestycją trwałą jest przekop mierzei i budowa CPK   którą oprotestoaliscie bynajmiej ulman  oprotestował a teraz pisze o inwestowaniu wieć pytam w co ? o jakim kapitale trwałym piszecie , bo ja mam na mysli drogi , wodociągi , kanalizacja , jest sporo inwestycji na kolei 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
22 minuty temu, Slodki66 napisał:

Tu chodziło o kurs euro 4 do 1 zł jak Mirro zauważył przy imporcie a ja tylko wspomniałem o sytuacji odwrotnej kiedy eksportujemy i stąd o bilansie handlowym. 

Po to jest kurs wymiany walut by to przeliczyć.. A jakby 1 PLN = 1EUR i zarabiał byś kwotowo 4 razy mniej  PLN to co by to zmianiło?  a  Nadal nie mam pojecia jaki to ma związek z 500+ i bilansem handlowym

Opublikowano
30 minut temu, jarecki napisał:

nie zabardzo rozumiemy sie  kurs wymiany 1 zł do 1 euro  to gospodarka polska była by równym zerem

i tak i nie wiecej kupujemy ale też eksportujemy chociąż chyba bilans handlowy mamy ujemny .   

od 15 lat jest inwestowanie w kapitał trwały i wiecej to już nieda z tego wyciągnąć dla społeczenstwa  , zwyżka inwestycji doprowadzi do rozchwiania cen stali ,cementu , kruszywa , wodociągi i kanalizacja jest w miare ogarnieta kolejną inwestycją trwałą jest przekop mierzei i budowa CPK   którą oprotestoaliscie bynajmiej ulman  oprotestował a teraz pisze o inwestowaniu wieć pytam w co ? o jakim kapitale trwałym piszecie , bo ja mam na mysli drogi , wodociągi , kanalizacja , jest sporo inwestycji na kolei 

No dobrze ale ceny stali ponoć i tak są dyktowane przez import taniej ze wschodu. Może tu nie chodzi o inwestycje, a np o ceny prądu? Taki przynajmniej argument był podnoszony przy wygaszeniu pieca w Krakowie.
Gdyby przekop Mierzei był uzasadniony gospodarczo złego słowa bym nie powiedział. Ale argumentacja że Niemcom będzie łatwiej jachtami wpływać na Mazurskie Jeziora, obraża moja inteligencję. Cel tej inwestycji jest źle określony albo bardzo naciągany. A to jest podstawa przyszłego nieszczęścia. Tam ciężko znaleźć punkt o znaczeniu strategicznym. Samo nazwanie inwestycji jako strategicznej taką jej nie czyni. Jasno określone cele i punkt do jakiego ma nas to doprowadzić a po drodze sprawy które ma załatwić.
To już chyba lepszą argumentację miał ten płot na dziki co w końcu nie powstał. Była lepsza, ale jak się okazało kretyńska sama w sobie.

Opublikowano
4 godziny temu, dysydent napisał:

Ja tyle i więcej wymagałem już od komunistów publicznie deklarując sie jako antykomunista jeszcze przed solidarnościami różnymi, a szacunkiem wcale nie muszę darzyć tych którym godzę się z własnych podatków ochłapy rzucić bo się godzę ale nie na tyle abym sam z torbami poszedł czy kraj który zbytnio obciąży pracę bo nawet w socjalistycznej Szwecji nominalnie więcej pracownikowi zostaje a czy kto zadał sobie pytanie - dlaczego pomimo wyższych relatywnie obciążeń? .. tu nie odpowiem i każdy niech pomyśli sam.
Nie wiem co Ci w życiu nie wyszło że nie czujesz się w nim pewnie i własną ułomność innym wytykasz i wrogów szukasz.
Ja Cie nie wyzywam bo jak zacznę to się zrobi wesoło bo prostacko reagujesz i dasz sporo pociechy przypadkowym  widzom swoim prostactwem i jeśli to za wyzwisko teraz uznajesz to jeden : jeden.
Wcale nie twierdziłem nigdzie, że poprzednicy byli lepsi od obecnych bo nawet obecnych bardziej doceniam i to na tyle że nie zagłosuję ... przeciw nim, bo przeciw poprzednim głosowałem gdyż za dużo sobie i obcym na naszym (bo to i Twój i mój ) podwórku pozwalali.

Szanowni socjaliści i inni którzy sądzicie że wasz wybór ten socjal co Wam rzucają. To wasza nieudolność i nędzne ochłapy jakie z pańskiego stołu służalczym psom wyborczym ... nie my wszyscy będziemy mieli wpływ na to co będzie się działo jeśli będziemy się o te ochłapy bić między sobą. 
Na przykładzie POprzedników łatwo to wykazać a  obecni wyciągnęli wnioski i stosują inne - dla mnie bardziej nawet prymitywne - taktyki.

Nie bój się Racyl bo 500+ ja i mi podobni będą bronić dopóki jest nadwydajność gospodarki a tylko nie pozwolimy na jej zbytnie przeciążenie i tutaj chyba niejeden się zgodzi że zawsze od upadku komuny przesadna pazerność państwa skutecznie nas w niepotrzebnej nędzy trzymała. Nas to znaczy tych którzy z pracy rąk własnych a nie datków budżetowych się utrzymują a najlepiej za granicą.
To wybory do Brukseli i może rzeczywiście najlepszym wyborem będzie PiS z kunktatorskich wyliczeń bo tam dopiero zderzą się z silnymi oponentami ... no i tu  zaczynam mieć obawy czy zdzierżą? tam nie będzie przeciwnikiem tłum pajaców tęczowych czy "przewroty nierządów' sejmowych kpiny tylko warte. Tam rządzi kapitał o magii na tyle silnej swym ogromem skali że łatwo się domyślić jaki dylemat któro lobby wartościowsze? Amerykańskie czy .... po jednej kadencji wszystko będzie widać jak na dłoni.

to tyle w kwestii przedwyborczych dywagacji na dzisiaj moich i tyleście zyskali że pomyślę dziś/jutro nad trzema nazwiskami co sobie zlist tu lokalnych... dobre i to.

Słodki, zgadzamy się w kwestii co? no rożnimy - jak? bo siły gospodarki rozdawaniem nie zbuduje tylko inwestycjami i pracą.
Dla czego nadal statystyczny Polak jest jednym z biedniejszych w Europie? a teoretyzować sobie można  że obrót pieniądza etc.
Praca Polaka w Polsce jest niżej wynagradzana niż po za nią, dlaczego? 
Pytania na następne wybory.

Ty to nic innego jak popieprzyć i na psl zagłosować . widać że Ty rasowy wyborca psl

Nie musisz zaśmiecać tego forum

Nie umiesz się określić i to jest twój podstawowy problem

tak samo jest w temacie ochrony chemicznej jednej czy drugiej uprawy pobajdurzysz i nie ma żadnej konkretnej odpowiedzi. jak się produkuje tyle lat to i się ma doświadczenie i konkretne odpowiedzi a nie wypracowanie a konkretów brak

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

Co ty za bzdury pleciesz. Nasze śmieszne inwestycje rozchwieja ceny? To sa rynki swiatowe i może inwestycje w Chinach daja impulsy cenowe surowców ale nie u nas. Czemu piszesz tylko o iwesycjach państwowych i tylko w infrastrukture?

CPK jak i przekop nie maja zadnego sensu a są tylko "misiem na miare naszych mozliwości" . Zaden z popierających te dzieła nie ma zadnych sensownych argumentów a co najwyżej jakies slogany albo argumentytakie jak poseł Caryca Suski na temat celowości rozwoju lotniska w Radomiu.

Opublikowano

kurna, ja sie wczoraj mialem ewakuowac bo nie wiedzialem ze pinokio czuwa nade mna😂🤣🤣,

to dopiero lansowanie-przyjechal tam gdzie ,co najwyzej piwnice podtopila woda , proboszcz tamtejszej parafii pewnie by mu z checia sprzedal pare ha- na kochanke potrzebuje 😛.

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2019-05-23/premier-w-polsat-news-koncentrujemy-sie-na-tym-by-ratowac-zycie-ludzi/?ref=1491573

nie przestraszczie sie tej wody-nie takie przeplywy byly, gdyby naprawde topilo to by tam nie stal-nie dal by rady dojechac, pobliski most byly zamkniety

Opublikowano

Podtopione sa rejony w których elektorat PISu dominuje szczególnie na terenach wiejskich. Jak beda osuszać chałupy zamiast głosować to i jakies procenciki poparcia moga ulecieć i moze być inaczej niż w sądażach. Ciekawy jestem czy zaraz nie wykombinują masowego transportu do lokali wyborczych z terenów dotknietych podtopieniami

Opublikowano

na szczescie chalup do osuszania wiele nie ma , prawdziwa powodz objela tylko kilka wsi i to czesciowo, prawdziwa tragedia jest jak pekna waly i masy wody zalewaja dziesiatki domow, takie male powodzie praktycznie zdarzaja sie  co roku- lokalne podtopienia to urok podgorskich terenow....

na tej zaporze wisi zakaz fotografowania-nie wiem czy filmowanie z daleka tez jest wykroczeniem ????

Opublikowano (edytowane)

Będzie robił bo  jest coraz więcej gamoni którzy nie chca sie uczyć bo to nic nie daje. I maja racje - taka postawa nic im nie da - beda tyrać za mizerne pieniadze.

Gdzie ty dostrzegasz swoim nieprzeniknionym intelektem  podejscie komunistyczne?

Związkowcy to zło i socjalistyczne podejscie z załozenia.  Czemu taki zwiazkowiec zakazuje pracowac więcej jesli ktoś chce?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
41 minut temu, jacus napisał:

kurna, ja sie wczoraj mialem ewakuowac bo nie wiedzialem ze pinokio czuwa nade mna😂🤣🤣,

to dopiero lansowanie-przyjechal tam gdzie ,co najwyzej piwnice podtopila woda , proboszcz tamtejszej parafii pewnie by mu z checia sprzedal pare ha- na kochanke potrzebuje 😛.

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2019-05-23/premier-w-polsat-news-koncentrujemy-sie-na-tym-by-ratowac-zycie-ludzi/?ref=1491573

nie przestraszczie sie tej wody-nie takie przeplywy byly, gdyby naprawde topilo to by tam nie stal-nie dal by rady dojechac, pobliski most byly zamkniety

widać chłopie u ciebie dno inteligencji wot u ciebie pracuję ? pomaga mimo srania z Macierewicza no ale głupki tak mają straż szybka reakcja wojsko w pogotowiu dlamnie to już wystarczy 

pamiętasz powódź za Tuska ??

2 amfibie które miały pomóc ludziom jedna woziła komora i limuzynę a druga Tuska jak na wycieczce pewnie d*pa głupiego cie rozpierała  ?

a zapomniałem o kopacz jak latała helikopterem ratunkowy ważniejsze niż bydło ludzkie nawet o tym w Polsacie dzisiaj przypomnieli 

i o głupku Schetynie nawet wyborcza napisała dawno takiej głupoty nie było 

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2019-05-23/schetyna-to-co-robi-pis-w-sprawie-powodzi-to-polityczny-kabaret/

wystarczy poczytać komentarze 

https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/wybory-parlament-europejski-schetyna-i-trzaskowski-krytykowani-za-spoty-na-terenie-powodzi-poslowie-pis-w-reklamach-z-prezydentem-rp

https://www.tvp.info/42775444/schetyna-na-terenach-powodziowych-wczoraj-nazywal-to-kabaretem-wideo

nawet gw zwróciła uwagę 

Paweł Wroński @PawelWronskigw
ObserwujObserwuj @PawelWronskigw
Więcej

Paweł Wroński podał/a dalej Grzegorz Schetyna

Po co w takim razie było się nabijać z premier Szydło "przerywającej kampanię" i biegającą bo wałach i posłance Kruk w szpilkach? PS. Co robi Rafał Trzaskowski pod Krakowem, ktoś pokazuje mu, że "ta Wisła panie Rafale to płynie do Warszawy?"

Paweł Wroński dodał/a,

D7UFN2wW4AAnivc.jpg

D7UFOXzWkAEeJks.jpg
Grzegorz Schetyna @SchetynadlaPO
Jesteśmy z mieszkańcami miejsc dotkniętych powodzią. Samorządy, które zmagają się z jej skutkami mogą liczyć na nasze pełne wsparcie i solidarność. Tak jak po nawałnicach nie zostawimy nikogo bez pomocy. #KoalicjaEuropejska #WielkiWybór
03:28 - 24 maj 2019

54 odpowiedzi26 podanych dalej160 polubionych
Odpowiedz
 54

Podaj dalej
 26

Polub
 160

1. Nowa rozmowa
    1.  
      W odpowiedzi do @PawelWronskigw

Gdzie Schetyna nabijał się z Szydło i Kruk? Bo szukam i nie mogę znaleźć. Zwracam również uwagę, że ani @SchetynadlaPO ani @trzaskowski_ nie kandydują do PE. Szydło i Kruk tak. Nie widzi pan redaktor różnicy? A czepianie się RT jest co najmniej żenujące.

0 odpowiedzi2 podane dalej6 polubionych
      Odpowiedz

Podaj dalej
       2

Polub
       6
    1.  

Patrick House M.D. podał/a dalej Grzegorz Schetyna

Trza wszystkie ćwity Grzegorza czytać

Patrick House M.D. dodał/a,

D7UngTTW4AAB22a.jpg
      Grzegorz Schetyna @SchetynadlaPO
      Kazimierza Wielka w województwie świętokrzyskim dotknięta powodzią potrzebuje pomocy. Kolejne dni będą testem solidarności dla nas wszystkich. @trzaskowski_ zapowiedział uruchomienie funduszu solidarnościowe…
      0 odpowiedzi2 podane dalej5 polubionych
      Odpowiedz

Podaj dalej
       2

Polub
       5
    1.  

A gdyby nie pojechali, to zaraz przeczytalibyśmy że politykom Platformy nie chce się ruszać z Warszawy i że nie rozumieją, jak zdobywa się poparcie wyborców?

0 odpowiedzi0 podanych dalej16 polubionych
      Odpowiedz

Podaj dalej

Polub
       16
    1.  

Trzaskowski nie deklarował przecież przerwania kampanii, tylko Szydło. Przenosząc więc kampanię w miejsce kataklizmu stała się źródłem bezlitosnej beki. Mam nadzieję, że wyjaśniłem?

0 odpowiedzi1 podany dalej5 polubionych
      Odpowiedz

Podaj dalej
       1

Polub
       5
  2. Nowa rozmowa
    •  

I został Pan z modlitwą o deszcz jak Himilsbach z angielskim - tyle, że on w porę odpuścił

1 odpowiedź0 podanych dalej8 polubionych
      Odpowiedz
       1

Podaj dalej

Polub
       8
  3. Nowa rozmowa
    1. 1 odpowiedź więcej
    1.  

Przychodzi kiedyś taki moment że nawet dziennikarzom Wyborczej jest wstyd za Schetynę i Trzaskowskiego. 👏👏👏

0 odpowiedzi1 podany dalej3 polubione
      Odpowiedz

Podaj dalej
       1

Polub
       3
  4. Nowa rozmowa
    •  

Często zarzuca się Warszawie, że jest księstwem, egoistyczną wyspą bogaczy. Trzaskowski stawia sprawę jasno. Stolica musi być solidarna z innymi polskimi miastami i wsiami. Proponuje fundusz solidarnościowy. Jest postawa i czyn.

1 odpowiedź2 podane dalej7 polubionych
      Odpowiedz
       1

Podaj dalej
       2

Polub
       7
    1. 1 odpowiedź więcej
    1.  

Ja nie miałbym problemu żeby prezydent mojego miasta pojechał zobaczyć na własne oczy jak wygląda taka akcja- jest szansa że czegoś by się nauczył

0 odpowiedzi0 podanych dalej3 polubione
      Odpowiedz

Podaj dalej

Polub
       3
    1.  

Po to, że Pani Szydło w szpilkach i premier MM w wojskowej ? kurtce pochylony nad mapami sztabowymi, odbierający meldunki o sytuacji powodziowej w miejscowościach o których nie wiedział, że istnieją to kabaret.

0 odpowiedzi0 podanych dalej4 polubione
      Odpowiedz

Podaj dalej

Polub
       4
    1.  

Aż musiałem sprawdzić czy to nie fejk że funkcjonariusz wyborczej krytykuje PO. Mocno się zdziwiłem.

0 odpowiedzi1 podany dalej1 polubiony
      Odpowiedz

Podaj dalej
       1

Polub
       1
  5. Nowa rozmowa
    1. 1 odpowiedź więcej
  6. Nowa rozmowa
    •  

Akurat Trzaskowski kampanii nie prowadzi i na głosy nie liczy,a Wisła faktycznie wezbrana dopłynie do Warszawy to może niech monitoruje wcześniej

2 odpowiedzi0 podanych dalej6 polubionych
      Odpowiedz
       2

Podaj dalej

Polub
       6
    •  

Mnie? W zyciu, tępe teksty tepych dzbanow, nie sa wstanie obrazic, merytoryki w tym żadnej, czyste chamstwo i analfabetyzm wiec sorry nie te drzwi, pustaczku. Żegnam

1 odpowiedź0 podanych dalej0 polubionych
      Odpowiedz
       1

Podaj dalej

Polub

7. Nowa rozmowa
    •  

JegomoscB podał/a dalej Barbara 💯 🇵🇱

Różnica

JegomoscB dodał/a,

D7VsxpXW0AAGV0K.png

D7VtIRmW4AAueao.png
      Barbara 💯 🇵🇱 @BaPa1209i
      Znajdź różnice 😜😜
      Odpowiedz
       1

Podaj dalej

Polub

8. Nowa rozmowa
  9. Nowa rozmowa
    1. 1 odpowiedź więcej
    1.  

Panie Pawle 😮 Szacunek 👍

0 odpowiedzi0 podanych dalej2 polubione
      Odpowiedz

Podaj dalej

Polub
       2
    1.  

To samo co wszyscy politycy. Współczuje i jest obecny. Ponadto coś mówi się o samorządowym funduszu pomocy. A co do przebudzonej Szydło albo rześkiej Kruk to co, noeprawda?

0 odpowiedzi0 podanych dalej2 polubione
      Odpowiedz

Podaj dalej

Polub
       2
  10. Nowa rozmowa
    •  

Jesteście zabawni, jak startował w Warszawie, to wyśmiewaliście się, że jest z Krakowa (choć jest rodowitym warszawiakiem), jak przyjechał do Krakowa, to się dziwicie... jakaś paranoja (szczep zw. symetrycznym).

1 odpowiedź0 podanych dalej2 polubione
      Odpowiedz
       1

Podaj dalej

Polub
       2
    •  

Krzysztof K podał/a dalej Demaskator

Pani Balbino co Pani na to?

Krzysztof K dodał/a,

Demaskator @DemaskatorProp
      Schetyna udziela poparcia kandydatce KE na tle zalanych terenów. Czy są jakieś granice obłudy i cynizmu? 😶😶😶https://twitter.com/HornedDuckie/status/1131869183116029953 
      2 odpowiedzi0 podanych dalej0 polubionych
      Odpowiedz
       2

Podaj dalej

Polub

•  

No dobra, jak zabawa w foty z powodzi, to ta chyba wygrywa - 1 premier + 7 limuzyn (+ trochę wyobraźni, kto musiał po drodze tym limuzynom ustępować).

D7U67wYXoAAQZgE.jpg
      Odpowiedz
       1

Podaj dalej

Polub

•  

To nie foty to klipy reklamowe oni tam pojechali pomagać tej Pani ze zdjęcia, a wrzucili jako wizytę pomocową dla ludzi walczących z wodą, Trzeba być kretynem by takie rzeczy robić, serio. Wczoraj Rabiej i Schetyna się zbłaźnili, dzisiaj gaszą pożar ale robią to bezmyślnie.

• Thanks 2
Opublikowano

Dysydent. I tak i nie. Po części się z tobą zgodzę. Co do budowania gospodarki to musi być równowaga w podziale dóbr a takowej jeszcze nie dawno trochę brakowało. Można pracować do upadłego i gówno mieć ale nie z racji braku umiejętności kreatywności czy innych cech tylko z powodu z góry narzucanych reguł działania przez tych którzy mają na owe reguły wpływ. Ubogie społeczeństwo to ubogi rynek zbytu i niska konsumpcja niskiej jakości produkcji. Nie zaczniesz od produkcji wyrafinowanych sprzętów np agd jak w kraju większości konsumentów na to nie będzie stać. Możesz sobie produkować handlować itd. Tylko w mikroskali.

Dlaczego wciagnieto nas do UE razem z 15 nowymi członkami. Chcieli nas wzbogacić? Dlaczego dotuja nas? Też z miłości do nas? 

No k**wa pewnie ze nie! Dają nam euro bo wiedzą że im się po stokroć zwróci w postaci ogromnych nienasyconych co do zasady jeszcze rynków zbytu na ich produkcję. 

500+działa w większym stopniu na gospodarkę naszego kraju niż komukolwiek się może wydawać. To żaden socjal tylko najprostsza forma dotacji i wyrównanie po części siły nabywczej konsumentów a co za tym idzie wzrostu konsumpcji i napędzanie popytu oraz wzrost chłonnosci rynku wewnętrznego. 

Tuski i reszta mozgozjebow w życiu nie wpadła by na to z prostej przyczyny oni pomysły dostają razem z eurusami za ich realizację od ciotki Merkel. Pokazali przez 8 lat na co ich stać. Dla mnie to tępe dzidy których sam widok sprawia ból fizyczny a ich bełkot drażni psychikę. 

• Like 1
  • Thanks 3
Opublikowano
7 minut temu, Ulman napisał:

Będzie robił bo  jest coraz więcej gamoni którzy nie chca sie uczyć bo to nic nie daje. I maja racje - taka postawa nic im nie da - beda tyrać za mizerne pieniadze.

tak tak 90 % wyższe ? a co reszta u nas zawodówki pozamykali mechanicy malarze lakiernicy itp jak widzisz zbliżamy się do wschodu ze gości na śmieciarce zarobi więcej niż ten z wyższym bo nikt nie bd chciał tego robić 

11 minut temu, Ulman napisał:

Gdzie ty dostrzegasz swoim nieprzeniknionym intelektem  podejscie komunistyczne?

Związkowcy to zło i socjalistyczne podejscie z załozenia.  Czemu taki zwiazkowiec zakazuje pracowac więcej jesli ktoś chce?

sam sobie odp 

jAK  kobiety w marketach ?

Opublikowano (edytowane)

Tylko mi wytłumacz czemu nie mozna zrobić tego samego poprzez obnizke podatków. Wieksza konsumpcja, napedzanie popytu, i wzrost chłonnosci rynku wewnętrznego..... brzmi znajomo?

Może i na śmieciarce zarobi więcej a jakby nurkował w szambie to jeszcze więcej. Nie ma to znaczenia. Pracodawcy na całym swiecie wymagaja na pewne stanowiska wyższego wykształceniea nie bez przyczyny.

Jak sie pani w markecie nie podoba to niech idzie do innej roboty. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
6 minut temu, Slodki66 napisał:

Tuski i reszta mozgozjebow w życiu nie wpadła by na to z prostej przyczyny oni pomysły dostają razem z eurusami za ich realizację od ciotki Merkel. Pokazali przez 8 lat na co ich stać. Dla mnie to tępe dzidy których sam widok sprawia ból fizyczny a ich bełkot drażni psychikę. 

oni robili tanią siłę roboczą z polaków ale pis wygrał i ciapa tych musiała ciocia sprowadzać ... a gdy widziała ze nieroby to bd rozlokowywać po krajach 🤣

1 minutę temu, Ulman napisał:

Tylko mi wytłumacz czemu nie mozna zrobić tego samego poprzez obnizke podatków

ty mi wytłumacz za weekend mam 500 burto z tego na rękę bodajże 300/280  połowa chapie pastwo 

2 minuty temu, Ulman napisał:

Wieksza konsumpcja, napedzanie popytu, i wzrost chłonnosci rynku wewnętrznego..... brzmi znajomo?

500+ 😎 ?

kolejna głupota twórczości naszych najgłupszych partii czyli po psl sld i wiosna my zamykać chcemy a Niemcy statystyki nie kłamią 

https://niewygodne.info.pl/artykul9/04839-Wydobycie-wegla-brunatnego-w-Niemczech.htm

W 2017 r. na terytorium Niemiec wydobyto 171,2 mln ton węgla brunatnego. W Polsce było to 61,1 mln ton

https://niewygodne.info.pl/artykul9/04735-Wielkie-koszty-i-zerowe-efekty-polityki-CO2.htm

Opłaty za śmieci do góry o 200 proc.?! Tak, to możliwe! Szczególnie, gdy uwaga wszystkich skupia się na tęczy

https://niewygodne.info.pl/artykul9/04824-Oplaty-za-smieci-do-gory-o-200-proc.htm

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, Roman176 napisał:

ty mi wytłumacz za weekend mam 500 burto z tego na rękę bodajże 300/280  połowa chapie pastwo 

A co tu tłumaczyc. Państwo cie okrada. Gdyby brali tylko 100 pln to bys sobie sam 500+ zafundował. Ty jenak wolisz zeby ci zabierali a potem sie jak dziecko cieszysz ze ci coś dadzą. Takie odruchy maja dzieci od 1 do 2 lat. Jednego dnia zabierzesz zabawke i schowasz a za 3 dni dajesz ponownie i dzieciak znów szczęśliwy mimo że to samo dostał co mu zabrali.

Opublikowano (edytowane)

romus-twoj post jest dluzszy niz fala powodziowa😛, u ciebie nie topilo  ? widzialem chyba z wodzislawia relacje.

kazda wladza jest tak samo debilna- kazdy na ludzkiej tragedii chce zebrac pare punktow-to nie pierwsza ani ostatnia powodz mojego zycia, przyjechali popatrzyli,pogadali, ponagrywali sie i do domciu... co z tego beda mieli powodzianie- jak beda pokazywac w tvp krakow to wam przekaze.

przy ostatniej powodzi przyjechaly amfibie z gliwic-jedna sie zepsula druga utopila i kilka tygodni staly w polach , ale wal wyremontowano i przywale naprawiono, co zrobiono za obecnej wladzy-nic ponad to co za po-psl.

slodki-posluchaj mlaskania milosnika rodeo moze ono sprawi ci radosc, ba podejrzewam ze on by ci sprawil tez inna radosc [a nawet bol]fizyczna-jak kiedys rabiejowi😛

zaraz cisza wyborcz-ciekawe kiedy zamkna temat ???, 

https://joemonster.org/art/46783/Krotkie_podsumowanie_najsmieszniejszych_momentow_kandydatow_do_Parlamentu_Europejskiego

Edytowane przez jacus
Opublikowano

Roman176 Ciotka naobiecywala po 2000 euro socjalu i się pomyliła tempa dzida bo zamiast wykwalifikowanych pracowników, lekarzy, inżynierów, przyszła zaraza no i gdyby nie nowy rząd to mielibyśmy ta zarazę u nas. 

To jest efekt wieloletniego sposobu myślenia lewackich pseudo elit. 

Geje i lesby niech zadbają o przyrost naturalny w Niemczech! 

Europa pod tymi rządami zmierza do samounicestwienia w tym lewackim obłakańczym pędzie ku pseudo wolności. 

Jak widać na załączonym niemieckim obrazku bez rodziny i rodzenia nie ma kto pracować na stare szwabskie dupska a będzie za niedługo jeszcze gorzej. 

Tak to jest jak się od pokoleń lewactwo sączy do łbów w tym wysokorozwinietym europejskim kontynencie a na pozostałych w koło robią dzieci jak w fabryce papierosy. 

Ty Ulman podejrzliwy czy przykro doświadczony z rabiejem czy przez rabieja ? 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, zetorki12 napisał:

Możesz powiedzieć na kogo nie jest zmarnowany ? Sorry jeśli gdzieś powiedziałeś , a ja nie doczytałem . Pobieżnie przeczytałem .

Uwierz że większym problemem dla mnie niż dla Ciebie jest fakt że ja nie mam na kogo głosować bo wszyscy by chcieli za mnie decydować co ja mam robić na co wydawać i na czym zarabiać i w jaki sposób i ile może mi zostać. est to odczucie też społeczne; pogarda podszyta ukrytą zawiścią wobec lepszych. 
Czas jakiś temu odpowiedziałem dlaczego nie mam na kogo bo bliskie mi są wartości wolnego rynku ale i wolności światopoglądowej a tego nie widzę u nikogo w "jednym kawałku" stąd nick.
Każdy powinien liczyć przede wszystkim na siebie z gwarancją że gdy się postara nie zostanie mu odebrane nawet jeśli by wypracował w nadmiarze.
Pewne minimum socjalne musi być zagwarantowane ale nie takie aby całkiem sensowna nie stała się recepta Słodkiego że lepiej będzie rzucić wysiłki jakiekolwiek i przejść na socjal. Bardzo to wygodne by było i większość chce tego wobec siebie ale nie innych a to tak nie działa.
Zycie daje różnorodność sytuacji i jedne i te same rozwiązania raz dadzą sukces w innym układzie porażkę czego nie wie widzę autor żądania przepisu na wszystko

2 godziny temu, racyl napisał:

Ty to nic innego jak popieprzyć i na psl zagłosować . widać że Ty rasowy wyborca psl

Nie musisz zaśmiecać tego forum

Nie umiesz się określić i to jest twój podstawowy problem

tak samo jest w temacie ochrony chemicznej jednej czy drugiej uprawy pobajdurzysz i nie ma żadnej konkretnej odpowiedzi. jak się produkuje tyle lat to i się ma doświadczenie i konkretne odpowiedzi a nie wypracowanie a konkretów brak

Jako rolnik wiedzieć powinieneś że nie ma recepty jednej dla wszystkich rodzajów gleb, przebiegów pogody, odmiany rośliny uprawnej czy ciągle zmieniającego się stanu prawnego co do dopuszczalnych zaleceń a nawet gustów klienta. Ponadto każdą rzecz można wykonać na wiele sposobów z różnymi efektami zależnie od różnych warunków tak że jednej recepty nie ma i nie będzie. Niestety myślenie jest obowiązkowe zawsze i do końca.
Ja podaję tylko mechanizmy i własne obserwacje praktyczne a zalecenia z ulotek byle głupi potrafi przeczytać i cytatami takimi się nie zajmuję bo widzę że umiesz pisać to zalecenia sobie przeczytasz sam i po co mam kopiować.? (Alamo gdzieś przepadł czy przepadło bo byle bot potrafi przekopiować..)

Nie wiem dla czego wnioskujesz że raz jestem zwolennikiem jakiegoś Biedronia to znów PO a teraz jeszcze PSLu ?
Mnie interesuje rożnorodność i wolność na ile to możliwe zarówno w gospodarce jak i ideologii z tym że ideologia winna być sprawą prywatną a nie państwową, 
Gospodarka ma służyć wszystkim obywatelom kraju ale największe profity,  nadzór; powinni mieć jej bezpośredni twórcy a nie mianowani nadzorcy państwowi. Sprawę komplikuje przynależność do unii nas jako tych słabszych i są tylko dwie drogi. Albo z unii wystąpić aby samodzielnie liczyć na własne siły albo pogodzić się że większość będzie nie nasza technologii, obrotu,wpływow bo ... ktoś tam coś na ten temat..

3 godziny temu, jarecki napisał:

a teraz pisze o inwestowaniu wieć pytam w co ? o jakim kapitale trwałym piszecie

(coś dzisiaj szczęście do cytowania .. :) )
to ja się pytam co my mamy w ofercie swojego z technologii bo rolnictwo i te rolne sławetne eksporta nawet nie na naszych opryskach, nie naszymi maszynami no może jeszcze nawozy bo nawet odmiany pół nasze pół nie
Produkcja samochodów, samolotów, broni, AGD, elektroniki to i kilka innych mierniki siły gospodarki jeśli nie bazuje na naturalnych surowcach jak Norwegia
 .. bodaj po jednej polskiej firmie z tych branż bo o rowery już nawet nie spytam ... ze wstydu.

a Romana nominuję do rankingu na długość wklejonego materiału
Żesz bój się Boga, nie mogłem doczekać kiedy mi się to przewinie a jeszcze mam to czytać ?! :o xD
a poważnie ; to chociaż warto poczytać bo boję sie zaczynać

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Ulman napisał:

Po to jest kurs wymiany walut by to przeliczyć.. A jakby 1 PLN = 1EUR i zarabiał byś kwotowo 4 razy mniej  PLN to co by to zmianiło?  a  Nadal nie mam pojecia jaki to ma związek z 500+ i bilansem handlowym

Panie ekonomista, może skończymy ten wątek bo jakoś nie wytłumaczyłeś tej zawiłości myslowej

Przypomnij mi jak 500+ poprawiło demografie i kto na nasze emerytury bedzie pracował.?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
9 minut temu, jacus napisał:

romus-twoj post jest dluzszy niz fala powodziowa😛, u ciebie nie topilo  ? widzialem chyba z wodzislawia relacje.

Śląsk jest wyżyna nas nigdy nie topiło tylko Czechy nas zalewały z tąd te powodzie , nic nie słychać morze zadziała ten nowy zbiornik w nieboczowach 

13 minut temu, jacus napisał:

kazda wladza jest tak samo debilna- kazdy na ludzkiej tragedii chce zebrac pare punktow-to nie pierwsza ani ostatnia powodz mojego zycia, przyjechali popatrzyli,pogadali, ponagrywali sie i do domciu... co z tego beda mieli powodzianie- jak beda pokazywac w tvp krakow to wam przekaze.

przy ostatniej powodzi przyjechaly amfibie z gliwic-jedna sie zepsula druga utopila i kilka tygodni staly w polach , ale wal wyremontowano i przywale naprawiono, co zrobiono za obecnej wladzy-nic ponad to co za po-psl.

ale szybka reakcja wot a nie jak przerzucanie odpowiedzialności miedzy polityka i wojewody itp u nas straże kursują piękne nowe zakupione za Błaszczaka sprzed jadą na autostradę pewnie do was ?

10 minut temu, Slodki66 napisał:

Roman176 Ciotka naobiecywala po 2000 euro socjalu i się pomyliła tempa dzida bo zamiast wykwalifikowanych pracowników, lekarzy, inżynierów, przyszła zaraza no i gdyby nie nowy rząd to mielibyśmy ta zarazę u nas. 

To jest efekt wieloletniego sposobu myślenia lewackich pseudo elit. 

Geje i lesby niech zadbają o przyrost naturalny w Niemczech! 

Europa pod tymi rządami zmierza do samounicestwienia w tym lewackim obłakańczym pędzie ku pseudo wolności. 

Jak widać na załączonym niemieckim obrazku bez rodziny i rodzenia nie ma kto pracować na stare szwabskie dupska a będzie za niedługo jeszcze gorzej. 

Tak to jest jak się od pokoleń lewactwo sączy do łbów w tym wysokorozwinietym europejskim kontynencie a na pozostałych w koło robią dzieci jak w fabryce papierosy. 

pamiętacie wielką prywatyzację pies nagrodzony 

śmieje się ludziom prosto w twarz 

13 minut temu, Ulman napisał:

Przypomnij mi jak 500+ poprawiło demografie i kto na nasze emerytury bedzie pracował.?

że dzięki programowi "Rodzina 500 plus" w tym roku przekroczymy 400 tys.

Znalezione obrazy dla zapytania demografie w polsce

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

To nie ma znaczenia bo sa okreslone wahania co kilka lat. Nawet za złego Tuska było kilka lat powyżej 400 tys. 

500+ to jest łapówka za poparcie i socjalizm w czystej postaci a nie program demograficzny

Opublikowano
5 godzin temu, dysydent napisał:

Jako rolnik wiedzieć powinieneś że nie ma recepty jednej dla wszystkich rodzajów gleb, przebiegów pogody, odmiany rośliny uprawnej czy ciągle zmieniającego się stanu prawnego co do dopuszczalnych zaleceń a nawet gustów klienta. Ponadto każdą rzecz można wykonać na wiele sposobów z różnymi efektami zależnie od różnych warunków tak że jednej recepty nie ma i nie będzie. Niestety myślenie jest obowiązkowe zawsze i do końca.
Ja podaję tylko mechanizmy i własne obserwacje praktyczne a zalecenia z ulotek byle głupi potrafi przeczytać i cytatami takimi się nie zajmuję bo widzę że umiesz pisać to zalecenia sobie przeczytasz sam i po co mam kopiować.? (Alamo gdzieś przepadł czy przepadło bo byle bot potrafi przekopiować..)

Nie wiem dla czego wnioskujesz że raz jestem zwolennikiem jakiegoś Biedronia to znów PO a teraz jeszcze PSLu ?
Mnie interesuje rożnorodność i wolność na ile to możliwe zarówno w gospodarce jak i ideologii z tym że ideologia winna być sprawą prywatną a nie państwową, 
Gospodarka ma służyć wszystkim obywatelom kraju ale największe profity,  nadzór; powinni mieć jej bezpośredni twórcy a nie mianowani nadzorcy państwowi. Sprawę komplikuje przynależność do unii nas jako tych słabszych i są tylko dwie drogi. Albo z unii wystąpić aby samodzielnie liczyć na własne siły albo pogodzić się że większość będzie nie nasza technologii, obrotu,wpływow bo ... ktoś tam coś na ten temat..

powiedz to komuś z doświadczeniem 20-30letnim takie jak twoje to cię wyśmieje przybiegniesz skulony jak pies pobazgrać na agrofoto.pl

Różnorodność czyli raz dziewczynka raz chłopaczek 😂

Nie to nie tamto czyli kanapowy bżdziuch z ciebie

Masz tylko jeden głos na jednego kandydata a zachowujesz się jakbyś miał  zbawić cały kraj

Opublikowano
6 godzin temu, Roman176 napisał:

ale szybka reakcja wot a nie jak przerzucanie odpowiedzialności miedzy polityka i wojewody itp 

W ubiegłym roku przy okazji armagedonu w Borach Tucholskich pisałem o systemie ratownictwa i wykorzystania wojska. To było parę linijek i dobrze byłoby zapamiętać aby nie powielać bzdur z prasy.
Zadam jedno pytanie. Czy siły PSP zostały wykorzystane w całości do walki z żywiołem? Otóż widzocznie nie. Gdyby tak było i niemozliwym byłoby wsparcie z sąsiednich województw, a sytuacja byłaby na tyle grożna i tego wymagała, to użycie wojska miałoby podstawy zdrowo rozsądkowe i prawne. Czy w tym wypadku miało? Ano widocznie nie miało. Sam lans WOT nie jest zły, bo jednak ludzie oczekują widoku formacji tak okrzyczanej jako jedyna realna siła bojowa naszego kraju. Lansują się też dowódcy tej formacji pchając głowy w beretach w kadr kamer albo aparatów przy każdej okazji. Może nawet ich rozumiem, zabezpieczają sobie tyły na wypadek zmiany przy sterze. Aby następcy nie mieli zbyt łatwo pozbyć się ich w imię czyszczenia szeregów. 
Wojewoda ma swoje zadania w tej materii i każdy pozostały szczebel też. Polityk zaś nie ma żadnych zadań, natomiast jest to dla niego okazja aby nawet klęskę i tragedię przekuć w sukces polityczny. Czy to coś zmienia dla zalanych?

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

W ubiegłym roku przy okazji armagedonu w Borach Tucholskich pisałem o systemie ratownictwa i wykorzystania wojska. To było parę linijek i dobrze byłoby zapamiętać aby nie powielać bzdur z prasy.
Zadam jedno pytan. ie. Czy siły PSP zostały wykorzystane w całości do walki z żywiołem? Otóż widzocznie nie. Gdyby tak było i niemozliwym byłoby wsparcie z sąsiednich województw, a sytuacja byłaby na tyle grożna i tego wymagała, to użycie wojska miałoby podstawy zdrowo rozsądkowe i prawne. Czy w tym wypadku miało? Ano widocznie nie miało. Sam lans WOT nie jest zły, bo jednak ludzie oczekują widoku formacji tak okrzyczanej jako jedyna realna siła bojowa naszego kraju. Lansują się też dowódcy tej formacji pchając głowy w beretach w kadr kamer albo aparatów przy każdej okazji. Może nawet ich rozumiem, zabezpieczają sobie tyły na wypadek zmiany przy sterze. Aby następcy nie mieli zbyt łatwo pozbyć się ich w imię czyszczenia szeregów. 
Wojewoda ma swoje zadania w tej materii i każdy pozostały szczebel też. Polityk zaś nie ma żadnych zadań, natomiast jest to dla niego okazja aby nawet klęskę i tragedię przekuć w sukces polityczny. Czy to coś zmienia dla zalanych?

człowieku co Ty pieprzysz o psp ? nigdy siły psp nie mogą być wykorzystane w całości bo w każdej chwili dany teren musi być zabezpieczony przed innymi niebezpieczeństwami. jak jedna jednostka jedzie do jakiegoś zdarzenia to inna zabezpiecza jej teren i tak dalej.

całe siły straży nie mogą jechać tylko do jednego nieszczęścia bo kto przyjedzie do wypadku czy pożaru. wojsko nie będzie za strażaków jeżdziło do pożarów czy wypadków bo nawet nie ma sprzęta specjalistycznego a po za tym zawsze ważny jest czas dojazdu

WOT czy inne rodzaje sił wojskowych nie mają takiego rodzaju mobilizacji i zamiast latać, ćwiczyć i darmo brać kasę to zostali zadysponowani do konkretnej roboty. A dlaczego WOT ? a no dlatego że to najniższa ranga sił wojskowych. są to trzeba ich wykorzystać a nie gdybać czy się mają lansować czy nie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v