Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

a umie WWL  15 marca w tedy ze 25 litrów na metr do teraz ze 3 deszcze po 1 litrze wody ,jak by było ciepło to by trawy chociaż 1 pokos był a teraz z przymrozkami i nic nie rosnie a jak sie ociepli to resztki wody wyparują .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

jeszcze pada w Jaśle? no u nas już przestało a wiatr z północy to i u niego niebawem powinno... tylko zimno się robi i na razie ... chociaż nie.
Fasolę sieję wlaśnie gdy zimno i po deszczu to ma czas namoknąć a gdy się wypogodzi  ociepli i ziemia szybciej zaczyna wysychać to już ma dość wody w ziarnku aby kielkiem w głąb za wodą uciec i pewniejsze wschody niż by czekać z siewem zanim się zupełnie ociepli.
Tylko im drobniejsze nasiona a szparagówki takie właśnie tym szybciej wschodzą a np na dziś możliwy przymrozek to i nie wiadomo co jeszcze "trzech majowych ogrodników" pokaże i za szybkie wschody to może być wyrok dla fasoli?

a kiedyście tyle napisali?
czyli co?. tylko na wschodzie i południu popadało ? reszta kraju sucho nadal? Powtórka ubiegłego roku?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

mirro żeś pewnie nad morze cisnął. Toś mnie minął chwilę wcześniej. Zeszłego roku było tak, że w Świebodzinie padało i ja to tylko z daleka widziałem. Może im Jezus nałapał? Dysydent - gorzej. W ubiegłym roku w ziemi było tyle, że jak przestało w marcu padać to spokojnie jeszcze do maja trzymało. Tyle jak przywaliło potem skwarem to w czerwcu nie było w co gryki posiać. Potem pierwszy deszczyk na żniwa ze dwa razy i do jesieni pustynia. W grudniu orki szły. W tym roku od końca lutego ze cztery deszczyki póki co nie pali ale ziemia tak z wody wyparowana, że kałuża jak była to pół godzinki nie postała. Kosiarka do trawy w zeszłym roku raz chodziła. W tym póki co też raz.

Opublikowano

Nie nad morze nie cisnąłem. Dla fanów "indykpolu", kontemplowałem ( siedząc na masce i wpieprzając hot-doga) upadek zakładów co to kupili w Świebodzinie. Pięęęękna katastrofa. Modernizacja bodaj 2015, linie z górnej półki, chłodnictwo poziom że drożej nie można i rozpiździli to żeby pozbyć się konkurencji. Chyba podobnie skończyły zakłady co je w Lublinie kupili. No cóż nie zawsze polskie znaczy że będzie działało.

Opublikowano (edytowane)

Profanacja czy prowokacja?
https://www.google.pl/search?q=tęczowa+matka+boska&oq=tęczowa+&aqs=chrome.1.69i57j0l5.7556j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
oto jest pytanie... bo
https://wpolityce.pl/spoleczenstwo/445605-brak-slow-wiez-w-obronie-podejrzanej-o-profanacje

Pisząc dwa przedostatnie swe posty  nic o tej sprawie nie wiedziałem.
Czy LGBT nie może być  Katolikiem, czy nie Katolik nie może być Polakiem?...

Choć uznaję za pozytyw istnienie partii Biedronia to wcale mnie nie cieszy że Kaczyński jej elektoratu przysporzył.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 godziny temu, dysydent napisał:

Widzę - niepełna jest wiedza o subwencjach z budżetu na takie inwestycje jak kościoły rzymsko katolickie w Polsce, Już o ulgach i ułatwieniach nie wspomnę czysto proceduralnych.
Nic złego w ułatwieniach dla większości w kraju w kwestii kultywowania potrzeb religijnych bo ta większość to też podatnicy. Nie o to mi chodzi a o wartość tych "darczyńcow" i fałszywą ocenę przyczyn własnej mizerii gospodarczej. 
Tak, właśnie ci sami wolontariusze kościelni winni gospodarkę odbudować a że zamiast za to za budowę kościołów się wzięli to inni z zewnątrz zajęli się gospodarką a teraz krzyk.  Za późno "baranki PiSowskie czy jakiekolwiek inne" trzeba nadal zaczynać od podstaw według reguł ekonomicznych a nie wyznaniowych ideologicznych buntowniczych czy mesjańsko-narodowych bo znów tak samo wyjdzie.

Jeśli sądzisz że  aby zbudować gospodarkę kraju potrzebne są pieniądze to nie mamy o czym rozmawiać.

Co do uchodźców a tym bardziej tych dziwadeł seksualnych to akurat mam chyba nie mniej radykalne poglądy w kwestii ich wyjątkowego traktowania.
Jednakowe prawa i obowiązki jak reszta a jeśli jaka grupa siłowo chce co uzyskać, siłowo odpowiedzieć z pozycji bezstronnego państwa a nie państwa stronniczego choćby wyznaniowo.
Atak na kościół i atak kościoła nie jest atakiem na żadne państwo ani w jego obronie jeśli to państwo nie jest wyznaniowe ...
oba ataki to atak na wolność osobistą jakiejś grupy obywateli. Islam to też jakieś wyznanie i jeśli atakuje to w końcu do ataku na siebie doprowadzi ale to prawidłowość we wszystkich układach.

Tylko dlaczego ja mam iść i Niemcom czy Francuzom gości niekoniecznie pożądanych wyrzucać? to co ? to już takie łajzy że sami sobie nie poradzą? a jeśli nawet to po co łajzom pomagać? Albo sami się obronią albo zginą, ich sprawa a że mają kaca moralnego po ostatniej "obronie" to wysoce prawdopodobne że już się nigdy nie podniosą. Wiele cywilizacji upadło.
Tylko jak będziemy się żreć między sobą to nie nasi potomkowie zajmą ich miejsce.
Tu skończę bo napiszę za dużo  

człowieku ocknij się i nie powtarzaj głupot !!

zbierać na kościół może każdy najprostrzy człowiek co ma odrobinę dobrej woli a tobie sie  wydaje że to robią zaraz ludzie co mają głowy pełne pomysłów na biznesy

Jak uważasz że tak dobrze księżom to trzeba było zostać jednym z nich albo biskupem i miałbyś limuzynę z kierowcą 😁

Państwo wyznaniowe cie ogranicza że nie pozwala ci być bogatszym czy twoja łysa siwa pała 😁

Opublikowano

Czyli " świeccy katolicy" mają dużo więcej oleju w głowie niż Pan Brudziński i spółka. Czyli jednak jeszcze są katoliccy intelektualiści którym bliżej do katolicyzmu niż PiS szariatu. No i patrz pan do czego doszło. Trzeba aż prosić biskupów żeby wydali z siebie głos w materii przerwania tego szaleństwa. Biskupi pewnie teraz analizuję albo robią bilans zysków i strat w zależności od zajętego stanowiska. Pewnie odpowiedź będzie wyważona.:zly4:

Opublikowano
17 minut temu, dysydent napisał:

Czy LGBT nie może być  Katolikiem, czy nie Katolik nie może być Polakiem?...

Choć uznaję za pozytyw istnienie partii Biedronia to wcale mnie nie cieszy że Kaczyński jej elektoratu przysporzył.

to niech pójdą dwaj panowie czy dwie panie i ochrzczą dziecko w kościele

i widać że nic pod tą łysiną nie ma w głowie😂

Opublikowano
5 minut temu, racyl napisał:

zbierać na kościół może każdy najprostrzy człowiek co ma odrobinę dobrej woli a tobie sie  wydaje że to robią zaraz ludzie co mają głowy pełne pomysłów na biznesy

Jak uważasz że tak dobrze księżom to trzeba było zostać jednym z nich albo biskupem i miałbyś limuzynę z kierowcą 😁

Państwo wyznaniowe cie ogranicza że nie pozwala ci być bogatszym czy twoja łysa siwa pała

jakoś owsiakowe zbieranie Tobie nie w smak a kościelne to chwalebne bo dla mnie jedno i drugie  wiele się nie różnią po za ideologią

co do księży to tak zazdrościsz "mafiozom biznesu" też mógłbyś zostać jednym z nich choć wierzę że nie dla tagio nie zostałeś bo nie limuzyny z kierowcą i dla Ciebie w życiu nie są najważniejsze podobnie  jak dla mnie

Ograniczenie wyznaniowego państwa to zagrożenie na przyszłość a nie stan dotychczasowy bo zgodzę sie że nie PiS niesie je ze sobą ale ci których nieudolne poczynania PiSu uaktywniają.

Dziecka w kościele nie ochrzci para homoseksualna bo mieć swojego wspólnego nie może ale jak znam relacje kościelne to znalazł by się niejeden kapłan co by jakieś wytłumaczenie znalazł za odpowiednie "co łaska" nawet i na taki przypadek  bo o wiele bardziej nietypowe rzeczy tam przechodzą i ekskomuniką pederastów się nie konczą.

Nie rozumiesz co piszę i z Tobą wszeklkie dysputy uważam za zakończone.

Opublikowano

eeeej Nasz proboszcz nic nie miał do dwojga ojców chrzestnych. Rozmowa była długa i co mi powiedział? Chrzest to przyjęcie dziecka do wspólnoty a nie rozliczanie rodziców z grzechów. Chodziło o parę spraw i uprzedzając - moja córka niema dwóch tatusiów, bynajmniej. Mirro - niewiem gdzieś siedział i zapychał kichę lecz nie dalej jak 40 km od tego zakładu stoi Bomadek budowany od zera. Ja kuźwa do dziś niewiem o co w tym chodziło. Wracając do suszy ubiegłej jakeś parł na północ to mijałeś taki czerwony wiadukt to mniej więcej dwa kilometry za nim zeszłego roku trawa się zaczynała pokazywać a za Świebodzinem przed zjazdem na Jordanowo robiło się już fajnie. Facet niedaleko mnie pszenicę podlewał a teraz wali wodą na kwitnący rzepak. Jeżeli idzie o chrzty LGBT to Panie mogą sobie symultankę nawet zrobić gdyby będąc parą chciały ochrzcić dzieci jako panienki...

Opublikowano

A przed bramą siedziałem. :lol: Akurat od Krosna Odrzańskiego jechałem gdzie odwiedziłem "towarzysza broni" a potem na Goślinę Murowaną pojechałem do drugiego.

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, dysydent napisał:

jakoś owsiakowe zbieranie Tobie nie w smak a kościelne to chwalebne bo dla mnie jedno i drugie  wiele się nie różnią po za ideologią

co do księży to tak zazdrościsz "mafiozom biznesu" też mógłbyś zostać jednym z nich choć wierzę że nie dla tagio nie zostałeś bo nie limuzyny z kierowcą i dla Ciebie w życiu nie są najważniejsze podobnie  jak dla mnie

Ograniczenie wyznaniowego państwa to zagrożenie na przyszłość a nie stan dotychczasowy bo zgodzę sie że nie PiS niesie je ze sobą ale ci których nieudolne poczynania PiSu uaktywniają.

Dziecka w kościele nie ochrzci para homoseksualna bo mieć swojego wspólnego nie może ale jak znam relacje kościelne to znalazł by się niejeden kapłan co by jakieś wytłumaczenie znalazł za odpowiednie "co łaska" nawet i na taki przypadek  bo o wiele bardziej nietypowe rzeczy tam przechodzą i ekskomuniką pederastów się nie konczą.

Nie rozumiesz co piszę i z Tobą wszeklkie dysputy uważam za zakończone.

nie pisałem że mi owsiakowe zbieranie przeszkadza. tak samo jak na tacę w kościele czy na owsiaka chcę to dam 2-10zł i tyle i nie robie z tego Bóg wie czego

I pis niby ma wszystkich zmuszać chodzić do kościoła, dawać datki na kościół, chodzić na miesięcznice czy coś podobnego😂 i  pewnie jeszcze pobudują  kościoły na każdej ulicy 😁

Państwo wyznaniowe masz tylko w czasie świat gdzie nie wierzący nie mają ze sobą co zrobić a w pozostałym czasie możesz chodzić do kościoła lub nie i nikt cie do tego nie zmusza

Tak samo masza na jakimś kanale nie jest obowiązkowa i możesz zawsze zmienić kanał

19 minut temu, DTaras napisał:

Jeżeli idzie o chrzty LGBT to Panie mogą sobie symultankę nawet zrobić gdyby będąc parą chciały ochrzcić dzieci jako panienki...

To po to się idzie dla koscioła żeby oszukać księdza czy dla samego siebie widząc jakie są tam zasady

Edytowane przez racyl
Opublikowano

A kto napisał, że oszukać? Kościół nie uzna ich związku zatem są to panienki. A, że jedna drugiej jako matka chrzestna podżyruje to także nie jest zabronione. Do komunii iść nie muszą, bieżmowanie pewnie mają. Ślubu mieć nie trzeba. Niezłe kółeczko mirro. Jadąc od Krosna nie gnałeś eską to poprzednie posty niezrozumiałe zapewne.

Opublikowano

No dobra. A jak on ateista a ona katoliczka, i przyniosą dzieciaka do chrztu to co? I jeszcze po ślubie cywilnym?  Dla kościoła nie są małżeństwem. Są tylko i wyłącznie rodzicami dziecka.

Opublikowano (edytowane)

Przy chrzcie ważniejsi są rodzice chrzestni od biologicznych bo bywa że biologicznych nie ma lub jednego z nich i tylko chrzestni winni spelniać warunki  społeczności do której wprowadzają nowego i nie koniecznie to musi być dziecko bo i dorośli bywali chrzczeni.

Pamiętam opowiadanie jednego z wojaków jeszcze z komunistycznych czasów jak w jakim muzułmańskim kraju dla jaj straszyli że w Europie to łapią i chrzczą na siłę każdego obcego co wzbudzało panikę wśród niepiśmiennych tambylców a uciechę głosicieli takich rewelacji.

co do pogody to tam https://www.windy.com/pl/-Chmury-clouds?clouds,50.721,23.257,5 widać deszcze w całym kraju do połowy maja i ten maj zanosi się raczej na mokry o dynamicznej pogodzie z burzami i częstymi zmianami cyrkulacji.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Eeeee tam kumpel jednego chciał ochrzcić w akademiku Politechniki Wrocławskiej na Biskupinie. Już mu nawet kwity stosowne przygotowywał ale wódka się skończyła.:lol:

Opublikowano
15 minut temu, DTaras napisał:

A kto napisał, że oszukać? Kościół nie uzna ich związku zatem są to panienki. A, że jedna drugiej jako matka chrzestna podżyruje to także nie jest zabronione. Do komunii iść nie muszą, bieżmowanie pewnie mają. Ślubu mieć nie trzeba. Niezłe kółeczko mirro. Jadąc od Krosna nie gnałeś eską to poprzednie posty niezrozumiałe zapewne.

A do czego im ten chrzest potrzebny jak i tak żyją według własnych zasad

Opublikowano
18 minut temu, DTaras napisał:

Kółko było duuuużo większe.Przedtem był Wrocław i Legnica, przekimałem we Wrocławiu, bo chwilę dłużej  posiedziałem w Akademii Wojsk Lądowych. Jakiś zjazd szykują w tym roku, A w Legnicy jest najbardziej rozgarnięty serwis Dana- Spicer. 

17 minut temu, dysydent napisał:

co do pogody to tam https://www.windy.com/pl/-Chmury-clouds?clouds,50.721,23.257,5 widać deszcze w całym kraju do połowy maja i ten maj zanosi się raczej na mokry o dynamicznej pogodzie z burzami i częstymi zmianami cyrkulacji.

Jak dla mnie bomba. Aby mi groszku zielonego nie wymroziło przez te parę dni. Szczególnie ten drugi rzut siewu.

Opublikowano (edytowane)

groszek chyba nie boi się do minus trzech, przynajmniej jesienią widziałem w pszenicy po grochu samosiewy oszronione i później jak się ociepliło to jeszcze podrósł.

Niby nie na temat te uprawowe dywagacje nasze ale dzisiaj na polach u nas tradycyjnie żółto od rzepaków ale dużo więcej jednak zbóż (głównie pszenicy) i w lepszej kondycji niż rok temu a to może oznaczać spadek cen po żniwach a to może przerodzić się w problem polityczny i to przedwyborczy.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

A Bozia jedna wie ile może być i kiedy.

Ile jest gejów i lesbijek też wie 😂

Opublikowano (edytowane)

Te odmiany o krótszym okresie wegetacji potrafią skrócić pędy i jest mniej strąków. 

13 minut temu, dysydent napisał:

groszek chyba nie boi się do minus trzech, przynajmniej jesienią widziałem w pszenicy po grochu samosiewy oszronione i później jak się ociepliło to jeszcze podrósł.

Niby nie na temat te uprawowe dywagacje nasze ale dzisiaj na polach u nas tradycyjnie żółto od rzepaków ale dużo więcej jednak zbóż (głównie pszenicy) i w lepszej kondycji niż rok temu a to może oznaczać spadek cen po żniwach a to może przerodzić się w problem polityczny i to przedwyborczy.

Problem to będzie jak Rosja "przygarnie" Białoruś i zamknie się okienko do reeksportu naszego żarcia.

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/czy-rosja-chce-aneksji-bialorusi-odwolany-ambasador-aresztowany-oficer-sluzb/zkcglge

Edytowane przez mirro
Opublikowano
15 godzin temu, mirro napisał:

No i mamy nowatorski sposób na niezatłoczone plaże.🤣

wystarczy zeby sanepid zamknął względem bezpieczeństwa 

z Sopotu oraz tzw. dolnego tarasu Gdańska - dzielnic Żabianka, Przymorze, Zaspa, Oliwa, Wrzeszcz, Letnica, Nowy Port, Osowa, Dolne Miasto, Śródmieście. Mimo że nie dotyczy to całego Gdańska władze

apelujemy o niewchodzenie do wody, w tym także do wód Zatoki Gdańskiej - podkreśla Tomasz Augustyniak, inspektor z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku.

pozdrowieniami główny udziałowiec i  właściciel oczyszczalni jednocześnie prezydent  Adamowicz 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v