Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W zasadzie nasz minister rolnictwa powinien zwrócić się do Unijnego komisarza ( podkreślając że w trosce o rynek wołowiny i dobro konsumenta) z prośba o zbadanie sprawy. A jaki sukces mógłby potem ogłosić minister rolnictwa. Wizerunkowo mógłby coś ugrać jako zatroskany o standardy. My kontrole już mieliśmy, więc pora na nich.

Podkreślam że jak nie ma kwitu, czyli nie ma protokołu i wniosków to nie ma sprawy. Bo z tym aparatem można grać tylko jego bronią, czyli procedurami. A jak jedziemy tylko na mediach to i tak zaraz będą inne newsy.

Dysydent- w kwestii izraelskiej. Po uznaniu przez USA Wzgórz Golan jako terenów izraelskich a nie okupowanych nasi słowem się nie odezwali. Druga sprawa to taka że Izrael to takie dziiiiiiwne państwo, które prowadząc tylko wojny obronne, albo operacje antyterrorystyczne stale powiększa swój teren. Toż to ewenement.😂
W kwestii Iranu to kwadratura koła i interesów jest zbieżna w przypadku Palestyny i Izraela. Dla władz Iranu ważny jest przeciwnik czyli USA. Bo muszą mieć przeciwnika żeby czymś się zająć. Albo pozbierać się do kupy w swoim środowisku. Czyli wyciąć w pień ewentualnych przeciwników bo chyba sytuacja już do tego dojrzała.

Opublikowano

racyl - zależy jak i jaki odbiorca filtruje informacje Tylko na podstawie oceny i weryfikacji całości procedur można napisać rzetelny artykuł. Zresztą może to co mirro napisał do Ciebie dotrze. Gdybyś przybliżył jeszcze co masz na myśli pisząc o schizofrenii. mirro - są państwa, które prowadząc wojny gromadzą sojuszników w sposób powiększający strefę wpływów 😁

Opublikowano
42 minuty temu, mirro napisał:

Bo z tym aparatem można grać tylko jego bronią, czyli procedurami.

Lem kiedyś opowiadanie napisał o potędze biurokracji która potwora wykończyła wielkiego tylko dla tego że się procedowania podjął i sporo Lem miał racji bo dzisiaj tym potworem jest wolny rynek a procedury aparatu to właśnie broń przeciwko potworowi użyta.

co do sposobu na obecną rzeczywistość muszę się z Tobą zgodzić z podkreśleniem na "muszę".
Tylko czy w ten sposób uda się zamienić miejscami potwora z biurokratą czy tylko podjęcie reguł biurokraty a jak potwór na tym wyszedł to już wystarczy przeczytać to opowiadanie którego tytulu na śmierć zapomniałem i streszczę zakonczenie 
Potwór zmalał rozmył się i nawet później śladu po nim nie bylo.

Opublikowano (edytowane)

tylko ze potwór był sam a przedsiebiorców jest  cała masa , nie trzeba przypominac raczej kto na braku biurokacji zyska najbardziej ,może nie brak biurokracji ale zaufanie do przedsiebiorstw kraje  pewno pokolei przerabiały ale niestety taka wolnosc okradała jednych kosztem drugich .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

racyl - zależy jak i jaki odbiorca filtruje informacje Tylko na podstawie oceny i weryfikacji całości procedur można napisać rzetelny artykuł. Zresztą może to co mirro napisał do Ciebie dotrze. Gdybyś przybliżył jeszcze co masz na myśli pisząc o schizofrenii. mirro - są państwa, które prowadząc wojny gromadzą sojuszników w sposób powiększający strefę wpływów 😁

A co ma do mnie dotrzeć czyjaś obłuda czy głupota ?

Tak jak płacisz za reklamę to antyreklamę masz za darmo i to w niespodziewanym momencie.

A kto ci się z dziennikarzy zastanawia co piszę. dostaje filmik i po prostu robi z niego użytek. Liczba czytelników wzrasta a za tym idzie cennik reklam

gdzie Ty żyjesz człowieku ?

1 godzinę temu, mirro napisał:

Podkreślam że jak nie ma kwitu, czyli nie ma protokołu i wniosków to nie ma sprawy. Bo z tym aparatem można grać tylko jego bronią, czyli procedurami. A jak jedziemy tylko na mediach to i tak zaraz będą inne newsy.

chyba nie wierzysz w to co mówisz ?

tak jak za granicą po reportażu tvn też uwierzą że nie ma neonazistów obchodzących urodziny hitlera w Polsce.

Jeden, drugi, kolejny reportaż i jest powód do zaknięcia importu przed któryś tego mięsa. tylko niestety jak chodzi o niemieckie to już nie robi się takiej nagonki antyreklamowej

Opublikowano

Powód był taki że nasi nie uruchomili procedury alarmowej. Dopiero trzeba było ich poprosić, albo zasugerować że powinni. Udupili nas procedurami a raczej ich olewaniem.

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, jarecki napisał:

tylko ze potwór był sam a przedsiebiorców jest  cała masa , nie trzeba przypominac raczej kto na braku biurokacji zyska najbardziej ,może nie brak biurokracji ale zaufanie do przedsiebiorstw kraje  pewno pokolei przerabiały ale niestety taka wolnosc okradała jednych kosztem drugich .

no z hodowcami bydła te liczebne proporcje właśnie śmiałem zakwestionować a tu rozszerzę na prawdziwych przedsiębiorców bo tych już dawno mniej niż urzędników tylko urzędnicy to etaty .... bo na razie bezczelną przesadą było by jeszcze pisać , że na jedną krowę przypada więcej niż jeden urzędnik 
gorzej jak by naprawdę kto policzył :D 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
20 minut temu, mirro napisał:

Powód był taki że nasi nie uruchomili procedury alarmowej. Dopiero trzeba było ich poprosić, albo zasugerować że powinni. Udupili nas procedurami a raczej ich olewaniem.

a jakby uruchomili to pewnie nie byłoby reportażu w tvn ?😂

czy Ty siebie w ogóle słyszysz ?

Opublikowano

Racyl -Ty znowu masz problemy ze zidentyfikowaniem związku przyczyna - skutek. Reportaż był pierwszy. Potem był czas na ruch ministerstwa albo weterynarii a najlepiej wszystkich. I co? Ano nic się nie stało. Dopiero potem weszła unia i zrobiła co zrobiła. Ale to już było po ptokach. Mieliśmy szansę sami "wyznaczyć winnych  i ukarać". Nic z tych rzeczy, poszło ze robią tak wszyscy w Polsce. A unijni urzędnicy wyszli na zbawców konsumenta bo zapobiegli tragedii.
Mogliśmy to załatwić sami i pokazać że u nas mechanizmy awaryjne działają. Niestety, wyszło jak wyszło a teraz pretensje że ktoś zatrzymał pijanego kierowcę i zamiast go grzecznie odwieźć do domu wezwał policję.

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

Racyl -Ty znowu masz problemy ze zidentyfikowaniem związku przyczyna - skutek. Reportaż był pierwszy. Potem był czas na ruch ministerstwa albo weterynarii a najlepiej wszystkich. I co? Ano nic się nie stało. Dopiero potem weszła unia i zrobiła co zrobiła. Ale to już było po ptokach. Mieliśmy szansę sami "wyznaczyć winnych  i ukarać". Nic z tych rzeczy, poszło ze robią tak wszyscy w Polsce. A unijni urzędnicy wyszli na zbawców konsumenta bo zapobiegli tragedii.
Mogliśmy to załatwić sami i pokazać że u nas mechanizmy awaryjne działają. Niestety, wyszło jak wyszło a teraz pretensje że ktoś zatrzymał pijanego kierowcę i zamiast go grzecznie odwieźć do domu wezwał policję.

zesrać mogliśmy się.

tak jak nasi mogli wcześniej wyłapać świętujących urodziny hitlera

nawet jakby tych winnych powiesili publicznie na szubienicach to tak samo byłoby że w Polsce każdy tak robi

Nie pisz pierdół o mechanizmach bo to zależy zawsze czyje to mięso  i kto ma większe wpływy polityczne

50 minut temu, DTaras napisał:

Ja go słyszę i rozumiem. Bowiem może reportaż by był ale wydźwięk by się zmienił.

A kto by puścił reportaż ze szczęśliwym zakończeniem. dla wydawcy ma być sensacja i porażające informacje

Szukali wcześniej więcej neonazistów zanim wyemitowali reportaż

Opublikowano

Zawsze mowiłem że wszedzie jest sPISek  i układ. Mimo że PIS twierdzi że jestesmy potęgą i wstalismy z kolan to tak jak piszesz , oni nic nie moga nawet na poziomie krowy

8 godzin temu, DTaras napisał:

Też jestem z tym aby uruchomić procedury a nie narobić szumu. Hałasu każdy ma dość i w rezultacie wkłada do uszu stopery. Procedurę można pilotować przez długi okres jej trwania. Krzykacze jednak wyjadą tylko na wrzasku.

Co tam procedury! Najwaznejsza jest awantura, hałas, wykrycie skandalu i krzyk że nas Niemcy biją

6 godzin temu, DTaras napisał:

racyl - o co Ty się pienisz?

Zasadniczo o wszystko

5 godzin temu, racyl napisał:

bo gadasz głupoty. nam narobiono smrodu to i niemcy też powinno to samo spotkać tylko że jak media te tzw wolne są w zagranicznych łapach to kto ma narobić smrodu.

No to niech TVPia narobi smrodu niemcom. Chyba nic nie stoi na przeszkodzie

3 godziny temu, jarecki napisał:

Panie błogosław biurokrację! Bez nich obywatel musiał by uzywać więcej głowy i to byłby dopiero dramat. Brak wiary we własne siły i intelekt napedza poparcie dla lewicy.

3 godziny temu, racyl napisał:

eden, drugi, kolejny reportaż i jest powód do zaknięcia importu przed któryś tego mięsa. tylko niestety jak chodzi o niemieckie to już nie robi się takiej nagonki antyreklamowej

Importu z zachodu nigdy nie zamkną bo kto wtedy sfinansuje nasz deficyt budzetowy?  No ale reportarz zawsze tvp może zrobic i obnazyć fałszywy i kłamliwy system niemiecki

Jak myslicie, kto dziś narobił tych alarmów bombowych przed maturami?

Opublikowano
5 godzin temu, dysydent napisał:

Lem kiedyś opowiadanie napisał o potędze biurokracji która potwora wykończyła wielkiego tylko dla tego że się procedowania podjął i sporo Lem miał racji bo dzisiaj tym potworem jest wolny rynek a procedury aparatu to właśnie broń przeciwko potworowi użyta.

Nic takiego nie napisałem. :S A rację zawsze mam. :P

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

Zawsze mowiłem że wszedzie jest sPISek  i układ. Mimo że PIS twierdzi że jestesmy potęgą i wstalismy z kolan to tak jak piszesz , oni nic nie moga nawet na poziomie krowy

Co tam procedury! Najwaznejsza jest awantura, hałas, wykrycie skandalu i krzyk że nas Niemcy biją

Zasadniczo o wszystko

No to niech TVPia narobi smrodu niemcom. Chyba nic nie stoi na przeszkodzie

Panie błogosław biurokrację! Bez nich obywatel musiał by uzywać więcej głowy i to byłby dopiero dramat. Brak wiary we własne siły i intelekt napedza poparcie dla lewicy.

Importu z zachodu nigdy nie zamkną bo kto wtedy sfinansuje nasz deficyt budzetowy?  No ale reportarz zawsze tvp może zrobic i obnazyć fałszywy i kłamliwy system niemiecki

Jak myslicie, kto dziś narobił tych alarmów bombowych przed maturami?

coś się zlewaczony lewaku do mnie przyczepił że ja mam coś wspólnego z tvp.

uświadom sobie w tej pustej pale że ja oglądam tylko tvn i czytam wolne gazety jak wyborcza 😂😨

Opublikowano

Jak pytasz o motyw to w zasadzie każda z zainteresowanych stron miała. Biurokracja. Daleko nie szukać. Szef zdaje się Ryanair a powiedział, że UE to taki twór co daje pieniądze na starty potem jak wszystko działa wprowadza regulacje i umożliwia opodatkowanie a następnie daje pieniądze na restrukturyzację. Ja myślę iż jest to typowe dla władz ogółem a nie tylko UE. Oglądasz TVN aby jednocześnie ziać frustracjami na tę stację? To nie jest jakaś forma masochizmu? Lub też ja się gdzieś zgubiłem...

• Like 1
Opublikowano

Korwin nie raz przytaczał coś podobnego - - Ogólna reguła brzmi w ten sposób, że – jak ironizował Ronald Reagan – jeśli coś działa dobrze to trzeba to uregulować, jak jeszcze się rusza to opodatkować, a jak przestaje działać – to dotować! 

I właśnie tym sposobem urzedasy maja robotę do końca swiata i jeden dzień dłużej no ale jak społeczeństwo boi się wolnego rynku to polega na biurokracji

11 minut temu, racyl napisał:

coś się zlewaczony lewaku do mnie przyczepił że ja mam coś wspólnego z tvp.

uświadom sobie w tej pustej pale że ja oglądam tylko tvn i czytam wolne gazety jak wyborcza 😂😨

Ogladasz i cię bulwersuje że twoja ulubiona stacja taki reportaż emituje?  Doprawdy niezwykłe. Jak to się nazywa w terminologii medycznej?

Opublikowano (edytowane)

po to są dotacje na działalnosc , z drugiej strony jest inwestycja  np . 500 plus na dzieci , na wyszkolenie tych -chodzi o szkołe -dzieci a potem dzieci jak dorosną zarabiają i placą podatki .                        https://www.tvp.info/42502302/tusk-narzeka-na-smog-posel-pis-wyrok-tsue-podsumowal-pana-sukcesy-w-tym-zakresie . mądry polak po szkodzie ,teraz jak tusk bedzie rzadził to smog zlikwiduje , zamknie polskie kopalnie a gaz kupi z niemiec z nord stream .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Ulman napisał:

Korwin nie raz przytaczał coś podobnego - - Ogólna reguła brzmi w ten sposób, że – jak ironizował Ronald Reagan – jeśli coś działa dobrze to trzeba to uregulować, jak jeszcze się rusza to opodatkować, a jak przestaje działać – to dotować! 

I właśnie tym sposobem urzedasy maja robotę do końca swiata i jeden dzień dłużej no ale jak społeczeństwo boi się wolnego rynku to polega na biurokracji

hmm ,jak działa lepiej od konkurencji to znaczy ze ma miejsze koszty czyli nie płaci podatku a wiec trzeba uregulować , jak bedą równe obciązenia to tylko my konsumenci drozej zapłacimy .w sumie dotacje powodują nierówną przewage konkurencyjną jednych wzgledem drugich .                                               jak sie dzieci dobrze wyuczą to znajdą lepiej płatną prace i odprowadzą wieksze podatki .B|

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
8 minut temu, jarecki napisał:

po to są dotacje na działalnosc , z drugiej strony jest inwestycja  np . 500 plus na dzieci , na wyszkolenie tych -chodzi o szkołe -dzieci a potem dzieci jak dorosną zarabiają i placą podatki .                        https://www.tvp.info/42502302/tusk-narzeka-na-smog-posel-pis-wyrok-tsue-podsumowal-pana-sukcesy-w-tym-zakresie . mądry polak po szkodzie ,teraz jak tusk bedzie rzadził to smog zlikwiduje , zamknie polskie kopalnie a gaz kupi z niemiec z nord stream .

Czy aby szkolenia nie pomyłeś z nauczaniem? Bo chyba nabywanie wiedzy miałeś na myśli a nie jakiejś umiejętności typu np. "operator pilnika"?:)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, jarecki napisał:

hmm ,jak działa lepiej od konkurencji to znaczy ze ma miejsze koszty czyli nie płaci podatku a wiec trzeba uregulować , jak bedą równe obciązenia to tylko my konsumenci drozej zapłacimy .w sumie dotacje powodują nierówną przewage konkurencyjną jednych wzgledem drugich .                                               jak sie dzieci dobrze wyuczą to znajdą lepiej płatną prace i odprowadzą wieksze podatki .B|

Oj socjalizm i zawiść z ciebie wychodzi. A sąd ty masz przeswiadczenie że jak działa lepiej to nie płaci podatku ? Kto ci taki rzeczy do głowy nakładł? Co to za bzdury są?   To takie typowo polskie. Nie uczyć sie od lepszych tylko sprowadzić ich do swojego dziadowskiego poziomu  Z taką świadomością społeczną zawsze będziemy dziadami

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
10 minut temu, jarecki napisał:

Wybacz że się przyssałem ale to nie złośliwie. 
Co by nie mówić to w całym tym bajzlu jakim jest gospodarka istnieje pewna ilość miejsc pracy bardzo dobrze płatnych, pewna ilość średnio płatnych i pewna ilość z gównianą płacą. Cały pic w tym aby miał kto tworzyć miejsca pracy, bo siłą rzeczy nawet na tych dziadowskich stanowiskach płaca będzie rosła przez choćby popyt na pracownika. 
Tu nie chodzi o tych  co zajmą istniejące już stanowiska, tylko o tych co będą w stanie stworzyć nowe. A ten co tworzy nowe miejsce pracy to i tak płaci najwięcej podatków. A tu oprócz samej wiedzy jeszcze parę innych spraw ważnych. 

Opublikowano
38 minut temu, Ulman napisał:

A jakby nie 500+ to by w przyszłości nie pracowały? A może jak się nauczą ze państwo daje to im się pracować nie będzie chciało?

widać że płacą takim darmozjadom jak Ty co jak zobaczyli na koncie 500zł to już się paniczami poczuli i wielkimi znawcami od gospodarki zrobili

Opublikowano (edytowane)

Ulman zależy o jakiej branży mówimy bo w  niektórych działalnosciach gospodarczych nie da sie zwiekszyc  wpływów nowinkami technicznymi i pomysłami , po prostu są działalnosci w których koszty pracownicze i fiskalne bedą odpowiadały za dochód przedsiebiorstwa ,                               miro  B| ta buzka oznacza zdanie z przymrózeniem oka  , ale jak społeczenstwo bedzie mondrzejsze to kiepsko płatne stanowiska same bedą sie likwidowały a wich miejsce wejdzie po czesci jakaś automatyzacja . a jak automatyzacja to i lepiej wykwalkowany pracownik a jak lepiej wykwalifikowany to i lepiej zarabiający ale wydajniej pracujacy . a jako przykład  podam znajomego co nie mogł znalezć nikogo ostatnio do wywalania obornika wiec przerobił drzwi i bedzie wybierał turem , a do traktora to niewykwaifikowany pijaczek tak jak do wideł to sie nie nada .;)

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Ty chyba kompletnie nie rozumiesz co tam jest napisane

53 minuty temu, jarecki napisał:

jak sie dzieci dobrze wyuczą to znajdą lepiej płatną prace i odprowadzą wieksze podatki .B|

Jeśli się wszyscy lepiej wyuczą to nic się nie zmieni  tylko mistrzu przy łopacie albo na kasie bedzie miał jedną klasę  więcej. 

Kto powiedział że 500+ poprawi wyniki w nauce? 

A wie ktoś po co tak naprawdę jest 500+?

16 minut temu, racyl napisał:

widać że płacą takim darmozjadom jak Ty co jak zobaczyli na koncie 500zł to już się paniczami poczuli i wielkimi znawcami od gospodarki zrobili

Racyl, kolego sympatyczny. Jeśli ktoś będzie chciał zlikwidować 500+ i obnizy przy tym podatki to ma głos mój i całej mojej rodziny.  Co do gospodarki to jestem zawsze otwarty na polemikę o ile masz coś do powiedzenia

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v