Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Komornik podejmuje decyzję samodzielnie. Jest urzędnikiem i obowiązuje go dochowanie staranności swoich działań. Jeżeli działa w złej wierze, a tak to wyglądało, to i tak zrobi wszystko aby dopiąć swego. Czyli w grę wchodzi tylko zwykła nieuczciwość, poparta majestatem Państwa. Ktoś się godzi wykonywać tą profesję i godzi się na realizowanie wyroków wydawanych w imieniu RP przez sądy, czyli jego ewentualne pomyłki muszą być li tylko pomyłkami a nie wynikiem olewania sprawy albo zamierzonym przestępczym procederem.
Sprawa jest prosta. Za dupsko i do pierdla.   

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jarecki, tylko  kolega twierdzi że  " Ominiecie tranzytu przez Polskę to świetny interes dla nas" a ja za cholerę nie wiem co my mamy z tego miec więc dopytuje.

Zgadzam się ze na tranzycie zarabiamy i możemy na tym stracić ale mieliśmy propozycje udziału w NS i  sie nie zgodziliśmy. Teraz czarna rozpacz i  awantury o NS2 i nie wiem po co skoro mamy w tym mieć interes. 

Egzekucje komornicze  to 4,4 mln przypadków rocznie (2016) https://www.rp.pl/Komornicy/302249971-Egzekucje-komornicze---statystyki-2016-roku.html

Nie wierzę że w takiej masie nie będzie żadnych nieprawidłowości. Ile było takich patologicznych zachowań? 300? 500? moze nawet 1000 To jest margines błędu . Licząc przy tysiącu przypadków stanowi to 0,00022 całości czyli 0,022% 

Mirro masz rację. Jesli przestepstwo to do paki. Niestety mamy przestępców wśród policjantów, lekszrzy, strazaków więc i wsród komorników się znajdą.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

To było ironiczne tak jak z butami u ruskich i Facebookiem a wcześniej pisałem jaki mamy interes w nordstream to ty pytałeś po co ten wrzask przecież to nic takiego tylko interes niemiecko ruski. 

Dlatego weź ten taboret i zrób sobie reset. 

Edytowane przez Slodki66
  • Like 1
Opublikowano

Ulman z ominięciem tranzytu pisałem ironicznie że to nam się opłaca pisząc wcześniej o ruchaniu naszego kraju przez germancow i ruskich drugą nitką. Ta pierwsza to taki sam omijacz polski jak druga czy ile by ich nie było. To jest strategia dlugofalowa Niemiec i Rosji a jak ktoś myśli że to kwestia interesów tylko i wyłącznie to się grubo myli. Koniec kropka. 

Opublikowano

Te interesy to właśnie element strategi długofalowej. Czyli i jedni i drudzy biorą pod uwagę iż stosunki polsko-rosyjskie nie poprawią się. No chyba że mamy być tylko dyżurnym chłopcem do bicia. I zbierać na garba za każdym razem kiedy Rosja będzie chciała z jakiegoś powodu pogrozić Uni. 
Ciekawe tylko kiedy nasze światłe władze przejdą do ofensywy politycznej aby zmienić to ustawienie, Albo może lepiej niech tego nie robią, bo pewnie i tak zabiorą się do tego od d*py strony,

Opublikowano

Z drugiej strony - skoro sami się z tego wypisaliśmy to o co chodzi? Dwa kraje tną koszty jak to w biznesie i co w tym nadzwyczaj wrogiego? Jedynie pożywka dla krzykaczy... Czy groźba dla UN nie będzie większa gdy rura w Bałtyku zostanie zakręcona?

Opublikowano
1 godzinę temu, Slodki66 napisał:

Ulman z ominięciem tranzytu pisałem ironicznie że to nam się opłaca pisząc wcześniej o ruchaniu naszego kraju przez germancow i ruskich drugą nitką. Ta pierwsza to taki sam omijacz polski jak druga czy ile by ich nie było. To jest strategia dlugofalowa Niemiec i Rosji a jak ktoś myśli że to kwestia interesów tylko i wyłącznie to się grubo myli. Koniec kropka. 

A gdzie jest powiedziane  czy napisane że oni muszą się nas pytać o jakiekolwiek przyzwolenie? To sa tylko i wyłącznie ich wzajemne biznesy. Mieliśmy propozycje by partycypować ale nie chcielismy więc czemu jazgoczą? Pewnie dlatego że potencjalnie  jest to dla nas zagrozenie energetyczne szczególnie jak uzyskaja taką przepustowość  by zasilac Niemcy bez tranzytu przez nasz kraj. Niestety  poprzez głupia polityke sami sobie jesteśmy winni i dlatego Trump sprzeda nam gaz za tyle za ile zechce a my bedziemy dozgonnie wdzieczni. 

Opublikowano

To też możliwy scenariusz wymuszania pokory odbiorcy. To chyba coś jak działanie USA w Ameryce Środkowej. Tylko tam stabilizuje się bądź destabilizuje przez umiejętne i we właściwym czasie, udzielanie pomocy finansowej, albo nie przyznanie kolejnych kredytów, Jak rura powstanie to będzie można kręcić kurkiem i próbować rozdawać karty. 
Jeśli tak na to patrzeć to jesteśmy zbędnym a nawet przeszkadzającym  elementem " tego przekładania wajchy". 

Jednak nasze ssanie węgla na razie działa uspokajająco na stronę rosyjska, więc stan gry zostanie zachowany.

Opublikowano

Ano. Ja to widzę tak: gaz sobie będzie szedł aczkolwiek raz na jakiś czas jakiś mdły a Rosja na to znajdzie winnych do ukarania albo zgłosi zapotrzebowanie, że im coś tam pękło i nie można inaczej bo sankcje... Polska zostanie w środku, z jakąś bazą do odpier...nia w pierwszej kolejności. Nomen omen Amerykanie z tego powodu będą utrzymywali swój kontyngent w rozproszeniu.

Opublikowano

W sposób oczywisty mozemy na tym ucierpieć. Jednak jest to konsekwencją wieloletniej polityki zagranicznej  kolejnych ekip i teraz sbieramy tego owoce bo okazało sie ze mogą nam zrobić kuku. Sprawa jest banalnie prosta. To tak jak na wsi z kupnem ziemi. Kowalski sprzeda Nowakowi zamiast Wozniakowi  dlatego że się z nim lepiej dogaduje. Woźniak co prawda jest sąsiadem  przez miedzę  ale od lat  był nieuzytym kutafonem i Kowalskiemu d*pę obrabiał.. 

Opublikowano

Bo taki był plan. Szkoda że nie nasz..:cry:

Ale sukces edukacyjny jakiś jest bo nasi politycy przestają mówić o "polskich fabrykach śmigłowców" a nazywają to teraz firmami które mają zlokalizowane zakłady na terenie Polski, Czyli po trzech latach wkładania łopatą do łbów że tak to wygląda, pozostałe czynne komórki mózgowe potrafiły przyjąć tą wiadomość. To też dowód chyba na to że czytają fora branżowe,:lol:

Opublikowano

Chcesz powiedzieć że jak ruscy z niemczukami pierwszą rurkę kładli to już wiedzieli że tramp w białym domku zasiądzie? 

Szachistów ruscy maja dobrych ale to już wróżby by były a nie plan. 

Opublikowano

Trochę za daleko idące wnioski wyciągasz bo rozmawialiśmy o ostatnim okresie.
Element jasnowidztwa bym jednak pominął. Sprawa jest banalniejsza bo pierwsza rura to był raczej test, kto jak się zachowa. Zachowaliśmy się zgodnie z oczekiwaniami i po zaakcentowaniu iż bronimy interesów naszych sąsiadów wszyscy machnęli na nas ręką. Jak zaczęliśmy zaopatrywać Ukrainę to już nawet przestali machać ręką tylko z politowaniem kiwali głowami. W zasadzie ucieszyli się bo od tej chwili to nie ich problem a Ukraina i tak przylezie do nas. 

Opublikowano

Słodki rozumiem, że patrzysz szeroko ale warto pod nogi aby się nie wywalić. Plan opierał się na sytuacji teraz a dotyczy przyszłości w oparciu o zachowania z przeszłości. Pierwsza rurka miała mieć trójnik i o tym rozmowa już była. O mirro już odpowiedział - co złego to nie ja.

Opublikowano

tak sie zastanawiam czy na niemieckich forach dyskutuja o tym ze polacy importuja kilkanascie milionow ton wegla z rosjii ??? czy w telewizji co pare dni sa o tym dyskusje ??

czy politycy niemieccy zastanawiaja sie czemu te polaczki zamiast kupowac wegiel z australii czy kolumbii kupuja tanszy i to zdecydowanie blizej ???  czy merkel zamiast ogladac w nocy rodeo mysli o tych zlych polaczkach ???

Opublikowano

Tak samo jak na naszych forach że wywozimy nasz czarne złoto do "złych Niemców" :lol: Z tym że Niemcom odpada problem górnictwa.

Dyskusja mogłaby być tylko w przypadku spadku tempa dostaw i pewnie pod hasłem, "Czy ci Polacy nie mogą kopać więcej i szybciej"?:lol:

Opublikowano

O pszepraszam. Zirytowany polskim szajsem kupiłem na drugą część sezonu węgiel ze Szczecina, bardzo dobrej jakości. Raczej był z Kolumbii właśnie... Mirro - jak na ich forach to raczej: "te Polaczki" 😁

Opublikowano
21 minut temu, Slodki66 napisał:

Chcesz powiedzieć że jak ruscy z niemczukami pierwszą rurkę kładli to już wiedzieli że tramp w białym domku zasiądzie? 

Szachistów ruscy maja dobrych ale to już wróżby by były a nie plan. 

A kto tak napisał? Oni zrobili wspólny biznes i do tej spółki chcieli nas wciągnąć ale  nam godność nie pozwalała.  Potem tylko upewnili się ze awanturników do spółki nie ma sensu brac Potem tylko utrwalaliśmy nasz wizerunek a w ostatnich 3 latach nastapiła eskalacja zachowań nieracjonalnych. Obecnie to nie Niemcy z Rosją nas rozgrywają bo oni już buznes zrobili . Rozgrywają nas USA rekami Trumpa. Z daleka widać że  przy naszym ogłupieniu nie dogadamy się z nikim w Europie więc obiecali bazy i teraz podPISujemy wszelkie kontrakty posłusznie bo innych punktów podparcia nie mamy.

Opublikowano

To w związku z dzisiejszą defiladą i tym co tam jechało, zadam pytanie z zakresu dziwnych i ulotnych albo wiedzy nieprzydatnej. 
Jaka to "tysięczna " obecnie obowiązuje w WP? I czy ten problem po 15 latach doczekał się rozwiązania? :lol:
Podejrzewam że Taras zauważy tajemniczy uśmiech historii.

Opublikowano
15 godzin temu, dysydent napisał:

z przypadkiem samochodu nie tyle problem ochrony złodziei bo jeśli sprawa się wyjaśniła ew kradzieży to obrona praw okradzionego
podobnie z komornikiem.
Problem leży gdzie indziej. Odpowiedzialność urzędnika za pomyłki a ona jest najczęściej niewspółmiernie mała do szkody jaką niekompetencją zwykłemu obywatelowi wyrządził i tu może szybko zostać przekroczona granica opresyjności państwa wobec obywatela.

dobrze piszesz ale ... kupujący kupuje w dobrej wierze wiec dlaczego traci .

prawo staje w obronie kupującego. Przykładowo, możliwe jest prawnie skuteczne nabycie samochodu od osoby, która nie jest jej właścicielem, pod warunkiem że samochód zostanie nam fizycznie wydany oraz, że działamy w dobrej wierze tj. nie mamy uzasadnionych podejrzeń wobec sprzedającego. 

amen

14 godzin temu, Ulman napisał:

Roman, zupełnie nie wiem co cie diwi. Od tysiecy lat jak znajdowało się cos kradzionego to zabierali delikwentowi  i zwracali właścicielowi.

tylko teraz są ludzie co sprawdzają win i urzędnicy co sprawdzają rejestr amen 

Dnia 1.05.2019 o 21:43, jacus napisał:

zazdroscisz wsioku ??? ciemnoty "podkarpackie" tez sie trzymaja razem, ostatni gasi swiatlo, 30 lat i juz was nie bedzie-wymrzecie jak dinozaury,  zglos sie do programu chlopaki do wziecia-nie bedzie ci sie codziennie nudzic ,

za to kraków najbardziej leniwym miastem w eu wolą siedzieć 3 godziny tygodniowo  w korku niż jeździć bezpłatnym transportem dane Eurostat 

gdyby niedźwiedzie podał by się na krakowiaka miał by jego łapy to z głodu by zdechł 

14 godzin temu, Ulman napisał:

Dajmy na to, kradną ci twoje BMW. Trafia ono do Kowalskiego, potem do Nowaka a na końcu ląduje  u Woźniaka. Jakimś cudem dochodzą że jest kradzione więc zabierająmu i zwracaja tobie (ew. ubezpieczycielowi jeśli już za kradzież wypłacił)  To jest podstawowa sprawiedliwość i zawsze tak było. Woźniak będzie pokrzywdzony ale jego pieniadze muszą przepaść bo gdyby tak się nie stało to opłacało by się kradzione kupować i to dopiero byłby raj dla złodziei. 

gdzieś zapomniałeś o kasie i urzędniku ... sprawdzić samochód i ok to tak jak ja bym drukował kasę i rozdawał wszystkich by pozamykali tylko nie mnie 

Dnia 1.05.2019 o 22:21, racyl napisał:

co mam zazdrościć że u was każdy chowa się jak szczury i przechodzi to z pokolenia na pokolenie.

Przestań pić te jabole bo ci na głowę szkodzą

na głowę za późno on już nogi leczy 

• Like 2
Opublikowano

A wiesz w telewizorze z wojska dziś miałem: "idzie zuch wicher dmucha i do tyłu ciągnie zucha". Czyżby w temacie? Eee nie tam. Z niemieckich czołgów na ulicach Warszawy to się już śmiałem. Z wehrmahtu jeszcze nie... Salonka w wojskowej defiladzie ciekawa sprawa w obrazie braku fulcruma. Ciekawe czy ten 737 ma jakieś cudowne systemy...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v