Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mirro - operacja Dukielska w tym bitwa w okolicach Chyrowej... Także ciekawy temat. To dobry przykład jak myślenie w kupie siła jest zwodnicze zarówno od strony militarnej jak i zaufania do dowódców.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał:

zazdroscisz wsioku ??? ciemnoty "podkarpackie" tez sie trzymaja razem, ostatni gasi swiatlo, 30 lat i juz was nie bedzie-wymrzecie jak dinozaury,  zglos sie do programu chlopaki do wziecia-nie bedzie ci sie codziennie nudzic ,

junckers byl trzezwy-to sie nieliczy😛

co mam zazdrościć że u was każdy chowa się jak szczury i przechodzi to z pokolenia na pokolenie.

Przestań pić te jabole bo ci na głowę szkodzą

Edytowane przez racyl
Opublikowano
9 godzin temu, Slodki66 napisał:

1. No dobra to kto wpadnie na pomysł żeby ruskim zasoby podpierdalac. Nitki gazowe po Bałtyku to dla mnie jawne ruchanie naszego państwa i to że strony Niemiec przy poprzedniej ekipie rządzącej, która się tak podobno liczyła w Europie i miała tyle do gadania i obecnie co zrozumiałe. 

2. Sojusze zadziałaja jak zwykle czyli nie zadziałaja, dlatego dla własnego dobra nasz prawie 40 mln kraj powinien utrzymywać  300 tys armię  i do tego pobór i szkolenia regularne rezerw. Umiesz liczyć licz na siebie. 

3. Zaraz Ulman się odezwie z pytaniem po co ruski by miały nas atakować? 

Ano dlatego że ich tak rozsierdzimy że wyjścia nie będą mieli. 

1. Przecież nam odnogę proponowali. Pamiętasz kto tego nie chciał? A tak w sumie to jest kompletnie nie nasza sprawa a biznes pomiędzy Rosja a Niemcami. Czemu twoim zdaniem ten nasz jazgot? My z tego nie korzystamy więc czego marudzą..

2. 300 tys? No i co jeszcze? Może stacja kosmiczna? Największa europejska armia ma 200 tys, Niemcy 170 tys. a ty chcesz mieć blisko 2x tyle? Czym ich uzbroisz, kto ich wyszkoli jak wielu odeszło po wariatkowie z Antkiem i Misiewiczem? 

3. Mówisz - masz .  Po co maja nas atakować ? Pewnie nie wiesz  ale tak mói propaganda więc trzeba powtarzać

Rozsierdzimy? Buuuucchhhaaaaaccchhhhhaaaaaaaaaa!!!!!! Niby czym? Niby jak? Co my im możemy?  Większość w europie ma nas gdzieś po pajacowaniu jakie ostatnio odstawiamy. 

5 godzin temu, jarecki napisał:

i tak i nie . ruscy z żółmierzami sie nieliczyli i nie liczą bo mają ich zapas .w niesprzyjającym terenie liczba żółmierzy ma znaczenie tu podam przykład amerykanców w wietnamie oraz ruskich w afganistanie .  w afganistanie to było cos na wzór obecnej syri  . na takiej ukrainie gdzie nie ma walki ze strony ukrainskiej wystarczy garstka ruskich ale co by było jak by ukraina staneła do walki ? ilu trzeba zólmierzy żeby zająć ukraine , swiat jest zkomunikowany , nie jest tak jak w czasie 2 wojny swiatowej chociaż i tam wszyscy wiedzieli o obozach zagłady ale wygodniej było udac że sie niewie .taka interwencja siłowa rosji niosła by konsekwencje handlowo- gospodarcze dla całego swiatu ,  

Czy ty myślisz że teraz tak jak 70 lat temu żołnierze będą szli piechotą z bagnetami?  Ruscy w Afganistanie ? Wietnam? Popatrz jaka była wtedy technika, łączność itp Zyjemy w innych czasach. Na Ukrainie część żołnierzy przeszła pod komendę Rosyjską bo przynajmniej im wiecej i  terminowo zaczeli płacić. 

4 godziny temu, Slodki66 napisał:

Mam znajomego-kolegę z Białorusi emerytowany milicjant. Z jego punktu widzenia to ruscy ani słabi ekonomicznie jak się u nas mówi ani technologicznie nie są. On twierdzi że Białoruś zostanie wchlonie ta do federacji  w ramach "pomocy gospodarczej". (Łukaszenka diengow nima) Przy takim scenariuszu ruscy zyskają bezpośredni dojazd bez Ukrainy do UE a flota czarnomorska już ma bez przeszkód na srodziemne i dalej. 

Można to  tłumaczyć  samoobroną przed NATO ale można zupełnie inaczej. Co kto woli. 

O czym ty piszesz? Dostep do UE mieli od zawsze przez Kaliningrad  tak samo jak flota czarnomorska do Morza Czarnego.  Myslisz że obecnie bezpośredni dostep ma znaczenie?

Opublikowano (edytowane)

To chyba wg twoich map z twoich cudownych czasów i do moża czarnego przez Kaliningrad?Ulman co ty piszesz. No nie ma znaczenia.  Jak by co to się teleportuja. No w sumie masz rację bo jak PO wróci do władzy to piniędzy znowu nie będzie. 

Zmieniła się technika i teraz przez Facebooka się żołnierz komunikuje i piechotą nie chodzi bo ruscy tacy biedni że na buty nie ma. 

Przeszła cześć pod ruska komendę bo im zapłacili lepiej. Raczej bo ruska ta część była a nie UA. Ilu ich przeszło. 

Większość w Europie zawsze miała nas gdzieś a w szczególności tych blaznow z PO a poklepywanie po plecach to ty nazywasz liczeniem się z kimkolwiek. 

Ominięcie tranzytu przez Polskę to świetny interes dla nas. Niemcy i ruscy w 39 też mieli wspólny interes. 

Edytowane przez Slodki66
  • Like 1
Opublikowano

W 39 to Rosjanom tylko wydawało się że mają wspólny interes z Niemcami. A chodziło tylko o interes niemiecki, o czym przekonali się boleśnie w niedługim czasie.😂
No i komunikowali się przez FB ukraińscy żołnierze i przez parę innych aplikacji dostarczonych i spreparowanych przez Rosjan. Tylko straszne ich zdziwienie wywoływał precyzyjny ogień artylerii co go w odpowiedzi na wpisy na FB dostawali.🤣

Opublikowano

Mirro ja tam żalu z tego powodu nie odczuwam bo intencje co do nas to i jedni i drudzy mieli podobne. 

Dlatego nie używam Facebooka. Powinni uprzedzac że na własne ryzyko klikasz. 😂

Opublikowano
8 godzin temu, Ulman napisał:

2. 300 tys? No i co jeszcze? Może stacja kosmiczna? Największa europejska armia ma 200 tys, Niemcy 170 tys. a ty chcesz mieć blisko 2x tyle? Czym ich uzbroisz, kto ich wyszkoli jak wielu odeszło po wariatkowie z Antkiem i Misiewiczem

Czy ty myślisz że teraz tak jak 70 lat temu żołnierze będą szli piechotą z bagnetami?  Ruscy w Afganistanie ? Wietnam? Popatrz jaka była wtedy technika, łączność itp Zyjemy w innych czasach. Na Ukrainie część żołnierzy przeszła pod komendę Rosyjską bo przynajmniej im wiecej i  terminowo zaczeli płacić. 

to ze ktos ma mało liczebną armie ale dobrze wyszkolona i wyposażoną to o niczym nie swiadczy , fakt w obecnych czasach i zagriożeniach żołmierz musi być inteligentny , ruscy pokonali niemców tylko dzieki przewadze liczebnej , starsi ludzie mówili ze niemcy byli w okopach a ruscy szli na zywioł na nich w 2 wojnie swiatowej .usa ma technike a jednak w krajach do których weszli wraz z technika  poszli tysiące żołmierzy .     i na koniec rosja wprowadziła do donbasu najnowszy ich sprzet który zakłóca prace satelity  takżę wróg może dysponować techniką                        DTaraDT

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Oni już się chyba pogodzili z niskim wynikiem wyborczym skoro takie hasła
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2019-05-01/wystartowal-marsz-suwerennosci-uczestnicy-przejda-przed-siedzibe-ke/

pewnie grają vabank z opcją samoistnego rozpadu ue i takie hasła to rodzaj losu wykupionego na przyszłość.
Niezależnie od wszystkiego jest to radykalna strona sceny politycznej a drugim biegunem jest Biedroń i towarzystwo.
Na chwilę obecną wiadomo z grubsza gdzie rozłoży sie większosc elektoratu ale w przypadku jakiegoś kryzysu w przyszłości ... do przemyślenia.
Dla mnie oszolomstwo po obu stronach a partactwo pośrodku. Nic nowego.
PiS nieco mniejsze partactwo i gdyby naprawdę wiedzieli co konieczne do zrobienia to zrobią ale tym większe ryzyko jeśli błędnie ocenia sytuację podczas gdy PO bez względu na sytuację i tak pozostawi bieg wypadków samemu sobie. 
A gdzie dobry gospodarz który nie będzie pytał o wyznanie, orientacje seksualne czy narodowość a tylko po obywatelstwie warunkował przywileje i obowiązki?
nie ma albo nie widzę.
Jak to było - lemingi? - plaga po wszystkich zakamarkach i na głównym dziedzińcu.
Najpocieszniejsze jest to że Braun nawet do Biedronia na powitanie powie - szczęść Boże

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Rosjanie dostaliby lejty gdyby nie Alianci bo wkurwieni generałowie sami Hitlera w końcu na drzewie by wydyndali. Najpierw oczywiście wykorzystaliby wizerunek. Satelity zakłócają powiadasz... hmm. Co do apek na komórkę to amerykańcr też mieli wpadki i to bez preparowania. Żołnierzom w bazach zalecali coś na kształt Endomondo, które pokazywało na mapie pozycję użytkownika... Zresztą nasze wesoło hasające po jednostkach chłopaki mają po dwa telefony w kieszeniach. Nawet TE chińskie.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, DTaras napisał:

Rosjanie dostaliby lejty gdyby nie Alianci bo wkurwieni generałowie sami Hitlera w końcu na drzewie by wydyndali. Najpierw oczywiście wykorzystaliby wizerunek. Satelity zakłócają powiadasz... hmm.

Tirada-2  - to nazwa systemu                                     trzeba to rozgrysc bo  może ja zle napisałem z tym zagłuszaniem ale coś na rzeczy jest .Rosyjskie systemy rozpoznania i zagłuszania R-330Zh, Zhitel i Tirada-2 (zagłuszanie systemów komunikacji satelitarnej) zidentyfikowane w pobliżu miejscowości Yuzhna-Lomuvatka na okupowanym przez Rosję terytorium Ukrainy.

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

po takich zdjeciach i wpisach doceniam mądrosc jednak byłego premiera Pawlaka , sprawując władze na jakimkolwiek szczeblu trzeba sie zastanowić 2 razy nim sie cos napisze ,i wiadomo dlaczego struzik nigdy nie był brany pod uwage jesli chodzi o przywudztwo w PSL bo jest głupi.https://twitter.com/StruzikAdam/status/1123826600267735043/photo/1?ref_src=twsrc^tfw|twcamp^tweetembed|twterm^1123826600267735043&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.tvp.info%2F42453561%2Fmanipulacja-wiceprezesa-psl-czy-spicie-spokojnie                              zdjecie za czasów jak psl był u władzy a podstawia to pod wczorajsza maifestacje 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Szerokie pasmo ugotuje wszystko w pobliżu, Albo coś szykują albo coś chcą przewieźć albo dostali cynk że Ukraińcy coś kombinują . Pewnie czekają na ruchy nowego prezydenta.

Opublikowano

Niewiem czy ugotuje bo do tego trzeba od uja energii i swoi także korzystają z łączności. Systemy bez wyjścia na zewnątrz są przecież bezpieczne. Ale fakt, nawet kable przestają działać jak się ktoś przyłoży. Jest także ślad do zaprogramowania pocisku, wyrzutni. Wydaje mi się, że bardziej maskuje sprawy, zakłóca a zintegrowany system łączności jakoś działa. Trudno powiedzieć.

Opublikowano

To ugotuje nie wziąłem w cudzysłów. 
Chyba że Rosjanie wkurwili się na US drony i zaaplikowali im blokowanie sygnału GPS do nawigacji w tym rejonie. Wtedy miałoby to sens, Tylko co takiego tam jest, albo będzie? Ot ciekawość.

Opublikowano (edytowane)

nad nie swoim terytorium? najlepiej z orbity. 
Kto tam wie co nad nami lata? i czyje. Oficjalnie naukowe, komunikacyjne czy nawet o dżipiesopodobnych zastosowaniach to geostacjonarkę tłumaczy.
Nikt nie jest w stanie sobie wyobrazić oblicza współczesnej wojny bo nikt do końca nie wie czym dysponują inni?
Wojny wygrywaja nowe strategie .

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Dnia 1.05.2019 o 08:24, daron64 napisał:

No wiesz co, ja tej Twojej pisaniny bez ładu i składu też nie lubię, ale nigdy bym Ci nie życzył żeby Ci coś za***ali i jeszcze się z tego śmiał.

miałem na myśli konstytucyjne zabranie przez komornika pomyłka ,  i martwość prawa zeby go odzyskać 

tak samo jak kupisz samochód kradziony a o nim nie wiesz ze kradzione urzędnik daje ci papiery ze samochód ,,nie figuruje w systemie aut kradzionych ''  ale jak sprawa wychodzi na jaw ty zostajesz bez samochodu i kasy ...  prawo pod złodziei pisane i mógł bym ci setki spraw opisać 

zanim bym krzyknął praworządność konstytucja 100 razy bym się zastanowił 

a mam jeszcze jedno pytanie u mnie na Śląsku lekarze zabili 35 latka bo wozili go karetką 8 godzin a miał zawał 

https://www.wprost.pl/kraj/10211002/uwaga-tvn-35-latek-czekal-na-pomoc-10-godzin-zmarl-na-zawal-serca.html

https://pomorska.pl/rybnik-32latek-odeslany-do-domu-zmarl-przed-szpitalem/ar/11715522

Art. 68. konstytucji zadziałał ???

oooo k**wa ??????

Dnia 1.05.2019 o 08:24, Ulman napisał:

Co ty znowu za chore fantazje tworzysz ?

za wysokie progi dla twojej głowy 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Jeśli piszesz że 

Dnia 1.05.2019 o 17:01, Slodki66 napisał:

Mam znajomego-kolegę z Białorusi emerytowany milicjant. Z jego punktu widzenia to ruscy ani słabi ekonomicznie jak się u nas mówi ani technologicznie nie są. On twierdzi że Białoruś zostanie wchlonie ta do federacji  w ramach "pomocy gospodarczej". (Łukaszenka diengow nima) Przy takim scenariuszu ruscy zyskają bezpośredni dojazd bez Ukrainy do UE a flota czarnomorska już ma bez przeszkód na srodziemne i dalej. 

Napisałem ci ze od zawsze mieli dostep do UE tak  samo jak do Morza Czarnego więc poniższy komentarz traktuje jako głupkowaty  czyli tobie właściwy

17 godzin temu, Slodki66 napisał:

1To chyba wg twoich map z twoich cudownych czasów i do moża czarnego przez Kaliningrad?Ulman co ty piszesz. No nie ma znaczenia.  Jak by co to się teleportuja. No w sumie masz rację bo jak PO wróci do władzy to piniędzy znowu nie będzie. 

2. Zmieniła się technika i teraz przez Facebooka się żołnierz komunikuje i piechotą nie chodzi bo ruscy tacy biedni że na buty nie ma. 

3, Przeszła cześć pod ruska komendę bo im zapłacili lepiej. Raczej bo ruska ta część była a nie UA. Ilu ich przeszło. 

4.  Większość w Europie zawsze miała nas gdzieś a w szczególności tych blaznow z PO a poklepywanie po plecach to ty nazywasz liczeniem się z kimkolwiek. 

5. Ominięcie tranzytu przez Polskę to świetny interes dla nas. Niemcy i ruscy w 39 też mieli wspólny interes. 

1. Tak  przy okazji to morze jako zbiornik wodny pisze się przez "rz" chyba że może nie wiedziałeś o co ci chodzi.

2. Pewnie jeszcze na twiterze publicznie rozkazy dostają a na instagramie podają swoją pozycję.

3 Ilu ich przeszło? https://forsal.pl/artykuly/786538,ukrainscy-zolnierze-opuszczaja-krym-tylko-22-proc-zostalo-wiernych-ukrainie.html

https://kresy.pl/wydarzenia/byly-minister-obrony-ukrainy-na-krymie-na-strone-rosji-przeszlo-10-tysiecy-zolnierzy/

Jeśli to była ruska część a nie UE to czemu ta rospacz po aneksji? 

4 Skoro większość europy zawsze miała nas gdzieś to nie ma znaczenia czy to błazny  z PO czy  pajace z PIS. 

5. Oooooo to jest jakieś novum!!! Jaki jest dla nas z tego interes i czemu tak drą ryja skoro to dla nas korzystne? Może są nienormalni albo to co napisałeś jest kolejną bzdurą

Opublikowano

Weź Ulman taboret na którym siedzisz i walnij nim sobie w łeb. 

Nie pomogło, dalej nie trybi. Spróbuj powtórzyć. 

Znowu nic. 

Beznadziejny przypadek z ciebie. 

Opublikowano
8 godzin temu, Roman176 napisał:

miałem na myśli konstytucyjne zabranie przez komornika pomyłka ,  i martwość prawa zeby go odzyskać 

tak samo jak kupisz samochód kradziony a o nim nie wiesz ze kradzione urzędnik daje ci papiery ze samochód ,,nie figuruje w systemie aut kradzionych ''  ale jak sprawa wychodzi na jaw ty zostajesz bez samochodu i kasy ...  prawo pod złodziei pisane i mógł bym ci setki spraw opisać 

zanim bym krzyknął praworządność konstytucja 100 razy bym się zastanowił 

a mam jeszcze jedno pytanie u mnie na Śląsku lekarze zabili 35 latka bo wozili go karetką 8 godzin a miał zawał 

https://www.wprost.pl/kraj/10211002/uwaga-tvn-35-latek-czekal-na-pomoc-10-godzin-zmarl-na-zawal-serca.html

https://pomorska.pl/rybnik-32latek-odeslany-do-domu-zmarl-przed-szpitalem/ar/11715522

..

...

z przypadkiem samochodu nie tyle problem ochrony złodziei bo jeśli sprawa się wyjaśniła ew kradzieży to obrona praw okradzionego
podobnie z komornikiem.
Problem leży gdzie indziej. Odpowiedzialność urzędnika za pomyłki a ona jest najczęściej niewspółmiernie mała do szkody jaką niekompetencją zwykłemu obywatelowi wyrządził i tu może szybko zostać przekroczona granica opresyjności państwa wobec obywatela.
Oczywiście jest dopuszczalny margines pomyłki jak w przypadku błędów lekarskich i tutaj lekarza oceniać o wiele trudniej czy spławienie pacjenta przez niewłaściwą diagnozę czy - nie daj Boże - ze względów procedur biurokratycznych (np rejonizacja) lub ekonomicznych. 

Z całym szacunkiem do służebności publicznej to nie chciał bym być mniej ważny od funkcjonariusza państwowego bo wtedy demokracja zmienia się w biurokrację i nie ważne czy o podstawach nawet konstytucyjnych.
W Konstytucji też można bzdur nawypisywać.

Opublikowano

Masz rację dysydent. 

Nasza konstytucja jest jak biblia ilu teologów tyle interpretacji. 

Konstytucja to ustawa zasadnicza i nie może regulować każdej pierdoly bo od tego są ustawy klepane przez Sejm. 

Co do zaboru mienia przez komornika to przepisy ułatwiają takie złodziejstwo a do tego całkowita bezkarnosc i brak skutecznych środków odwolawczych. Z kradzionym autem tak samo to ty musisz udowodnić że kupiłeś w dobrej wierze ale jak tobie ukradną to znowu ty musisz udowadniac że nie ukradli ci z twojej winy. 

Dopóki urzędnik będzie bezkarny to niewiele się zmieni w tej kwestii a tak szerokie przyzwolenie na dowolność interpretacji przepisów tylko utrwala stan rzeczy. 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Slodki66 napisał:

Weź Ulman taboret na którym siedzisz i walnij nim sobie w łeb. 

Nie pomogło, dalej nie trybi. Spróbuj powtórzyć. 

Znowu nic. 

Beznadziejny przypadek z ciebie. 

Odpisuje na twoje wynurzenie podając konkretne odpowiedz lub dopytuje o szczegóły. Nietety wtedy zaczynasz  ezucasz gównami albo tak jak powyżej. Nie  umiesz uzasadnić czemu ruscy mają nas napasć, Twierdzisz że  "Ominięcie tranzytu przez Polskę to świetny interes dla nas. " i jest to dla mnie niebywale ciekawe więc chciałbym żebyś ten temat rozwinął ale chyba  jak zwykle nie bedziesz umiał odpowiedzieć.

Roman, zupełnie nie wiem co cie diwi. Od tysiecy lat jak znajdowało się cos kradzionego to zabierali delikwentowi  i zwracali właścicielowi. 

Dajmy na to, kradną ci twoje BMW. Trafia ono do Kowalskiego, potem do Nowaka a na końcu ląduje  u Woźniaka. Jakimś cudem dochodzą że jest kradzione więc zabierająmu i zwracaja tobie (ew. ubezpieczycielowi jeśli już za kradzież wypłacił)  To jest podstawowa sprawiedliwość i zawsze tak było. Woźniak będzie pokrzywdzony ale jego pieniadze muszą przepaść bo gdyby tak się nie stało to opłacało by się kradzione kupować i to dopiero byłby raj dla złodziei. 

Opublikowano

silne panstwo dba o swoich obywateli , ile czasu zajeło rządowi PO zmiana prawa aby komornik który nawet wezmie ciągnik nie prawidłowo mógł szybko zwrócic ?nic praktycznie nie zrobili , jest pomyłka komornika a komornik sie smiał  ze nic mu nie zrobicie ,   beznadzieja .                                                              utrzymanie gazociągu jest kosztowne , ale i dochodowe ze wzgledu na opłaty za przesył , tranzyt ,  jak do niemiec popłynie gaz przez bałtyk bedzie trzeba dokładać do utrzymania gazociągu  przyjazń .   Jak masz cos niesprawnego jedziesz na przegląd do stacji gdzie wiesz ze Tobie  podbije przegląd , tak samo samochody i to zdecydowana wiekszosc  z lewymi papierami była rejestrowana u sprawdzonego urzednika , 

• Like 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v