Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, racyl napisał:

Idąc takim tokiem myślenia to Polska już dawno powinna swoją flagę zdjąć i podpiąć się pod inną

A nie robimy tego teraz? Podpinamy się pod "The star - spangled banner" i udajemy że będziemy zajebiaszczo bezpieczni. Żeby nie było, to jestem przeciw podpinaniu się na obecnych zasadach pod wszelkie mozliwe opcje. No i faktycznie hasło " Silni w sojuszach" to już szczyt kretynizmu. 

• Thanks 1
Opublikowano

Dla twojej wiadomości Ulman to to państwo ma 1000 lat historii a dla ciebie prawdziwa polska to po 45 się zaczęła? Jak możesz zakładać że nie broniąc się to by nas nie rozgrabiono i nie wymordowano jak Niemcy miały plan eksterminacji Żydów i tego co słowiańskie a ruscy z kolei wymordowac wszystko co nie da się przechrzcic na sowiecką modłę oraz inteligencje. Wg ciebie to powinniśmy jak Francuzi naród tchórzy i kolaborantow który Żydów spakował na pociągi i dostarczył niemcom. Gdyby wszyscy zareagowali od razu i bronili się jak Polacy to wojna błyskawiczna Niemców zakończyła by się szybciej niż zaczęła. No ale cioty twojego pokroju i rozumujace tak samo stwierdziły że można dupe skulić i przeczekać. Efekt taki że zachodnim kurwiarzom dupe ratować znowu musiała USA i brytole którzy to wg twojej logiki powinni się poddać przed pierwszym wystrzalem. 

Ruscy czerwoni to ci k**wa przypomnę wyzwalali samych siebie bo ich k**wa sojusznik najechał, sojusznik któremu ty byś się poddał sliniac  się i sapiac co by tylko swój mająteczek i śmierdzace dupsko ocalić. Tacy właśnie ludzie byli potrzebni Sowietom po wojnie do zaszczuwania pozostałych. 

W Katyniu to polscy oficerowie i cała reszta samobójstwo popełniła i zakopali się w masowych grobach żeby ruskiej kochanej armii czerwonej opinie zszargac. 

Masakra. Jak można dać sobie mózg aż tak wyprać. 

• Like 2
Opublikowano
8 godzin temu, Ulman napisał:

A ty tam byłeś że twierdzisz że miało sens?  Ludzi oczywiście szkoda bo nagineło ich masę ale dowództwo  nie miało jakijkolwiek gwarancji że ruscy pomogą. Spokojnie wyzwolili by Wawę tak jak wszystko na ich drodze.  Ludzie by nie wygineli , miesta pewnie też tak by nie zniszczyli. Powstanie było klęska i katastrofą 

Nie byłem tam lecz gdy się słucha opowieści tych którzy przeżyli to patriota może to zrozumieć . Gadanie po fakcie czy , że nie było sensu to czysta obraza tych co zgineli . Lepiej milczeć .

Gdyby Polski bronili ludzie o poglądach Ulmana to dzisiaj byśmy byli wielkim mocarstwem i szwargotali po niemiecku .

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
50 minut temu, mirro napisał:

A nie robimy tego teraz? Podpinamy się pod "The star - spangled banner" i udajemy że będziemy zajebiaszczo bezpieczni. Żeby nie było, to jestem przeciw podpinaniu się na obecnych zasadach pod wszelkie mozliwe opcje. No i faktycznie hasło " Silni w sojuszach" to już szczyt kretynizmu. 

jednak powiewa nadal biało czerwona

to bez tego lepiej bylibyśmy bezpieczni ? 😁

Opublikowano
1 godzinę temu, Slodki66 napisał:

Dla twojej wiadomości Ulman to to państwo ma 1000 lat historii a dla ciebie prawdziwa polska to po 45 się zaczęła? Jak możesz zakładać że nie broniąc się to by nas nie rozgrabiono i nie wymordowano jak Niemcy miały plan eksterminacji Żydów i tego co słowiańskie a ruscy z kolei wymordowac wszystko co nie da się przechrzcic na sowiecką modłę oraz inteligencje. Wg ciebie to powinniśmy jak Francuzi naród tchórzy i kolaborantow który Żydów spakował na pociągi i dostarczył niemcom. Gdyby wszyscy zareagowali od razu i bronili się jak Polacy to wojna błyskawiczna Niemców zakończyła by się szybciej niż zaczęła. No ale cioty twojego pokroju i rozumujace tak samo stwierdziły że można dupe skulić i przeczekać. Efekt taki że zachodnim kurwiarzom dupe ratować znowu musiała USA i brytole którzy to wg twojej logiki powinni się poddać przed pierwszym wystrzalem. 

Ruscy czerwoni to ci k**wa przypomnę wyzwalali samych siebie bo ich k**wa sojusznik najechał, sojusznik któremu ty byś się poddał sliniac  się i sapiac co by tylko swój mająteczek i śmierdzace dupsko ocalić. Tacy właśnie ludzie byli potrzebni Sowietom po wojnie do zaszczuwania pozostałych. 

W Katyniu to polscy oficerowie i cała reszta samobójstwo popełniła i zakopali się w masowych grobach żeby ruskiej kochanej armii czerwonej opinie zszargac. 

Masakra. Jak można dać sobie mózg aż tak wyprać. 

Słodki pozwól że napiszę kilka niepoprawnych spraw. 
Wojna "błyskawiczna" nie byłaby błyskawiczną gdyby nie "cioty" z Rządu Sanacyjnego i cała ta spólka łącznie z balowo- defiladową generalicją.
Dlaczego internowano nasz rząd w Rumunii? Bo tak chcieli "alianci".
Dlaczego była możliwa ucieczka przez Rumunię? Bo nasza placówka w Rumunii przekupiła policję i żandarmerię aby ta nie zauważała znikających Polaków.
Jakieś pytania co do słuszności stawiania tylko na sojusze?
 Co do ratowania dupska przez USA i brytoli. 
Zestaw sobie takie nazwiska jak. 
Sikorski, Anders, Patton, Maczek.
Sikorski  dyplomata w mundurze ( negocjował powstanie Armii Polskiej w ZSRR) , drugi żołnierz- dyplomata z parciem na włądzę, Patton żołnierz k**ewsko nienawidzący komunistów, Maczek zajebiaszczo zdolny żołnierz. 
I teraz zestaw ich na jednym teatrze działań jak Europa a po drugiej stronie Sowietów. Sprawy zaczęły przybierać zgoła niespodziewany obrót i nie do konca było pewne czy zwrot na wschód Pattona nie stanie się faktem. Po drodze była do wchłonięcia 1 i 2 Armia WP. 

• Thanks 1
Opublikowano

Duma narodowa, wolny kraj, Polska krajem ludzi bez kompleksów... oj ile to pychy u robaczków błotnych wszystkich opcji politycznych.
Jedno pytanie i czy którykolwiek z rządów a nawet większość Polaków sobie miał odwagę je zadać;
- dlaczego nawet nie rozważano wprowadzenia wiz dla Amerykanów na zasadzie wzajemności? Bodaj na zasadzie darmowego kwitka z automatu wręczanego każdemu posiadaczowi paszportu USA. Chociaż niejednego Amerykanina chętnie byśmy tutaj nie widzieli bo i sami inni Amerykanie u siebie też .... ale to już tylko na marginesie bo o wzajemne poszanowanie tu chodzi.
Chcemy szacunku innych nacji a sami siebie nie szanujemy sankcjonując dysproporcje praw obywatelskich po narodowości.
Co obrazilibyśmy? a jeśli tak to czy obraza miała by podstawy naruszenia partnerstwa, przyjaźni?....
Zgadzam się z Amerykanami w kwestii wiz dla Polaków, mają prawo a my wobec Nich też ale to chyba wyższa rasa, no bo nie silniejszy bandzior a jeżeli już to z naszej szajki tylko kogo bos z szajki nie wpuści na salony?.... 

• Like 1
Opublikowano

Wg ciebie duma narodowa wolny kraj to przejaw pychy. Śmieszny jesteś. 

Co do wiz dla USAńczykow to się zgadzam tylko to nie będzie przejaw pychy wg ciebie z naszej strony. 

Opublikowano (edytowane)

Ja jestem śmieszny? nie ci co tak wychwalają pozycję Polski na światowej arenie nawet jeśli to g..no prawda?
To proszenie o pozwolenie na wjazd do obcego kraju połączone z żebraniem podesłania wojsk na własny koszt w zamian to przejaw czego?
Godności? 
Ile kosztuje wiza do USA, a jest coś takiego jak wiza biznesowa? nie wiem bo nie prosiłem/kupowałem prawa wjazdu do "wyższej cywilizacji".
Cieszyć się dumnym być z przynależności do takiego kraju? Pychą jest bodaj wspomnienie o dysproporcji? 
Pokora nie duma bo dumnym być z rzeczy których się nie ma to co? ... no może jakąś inną nazwę wynajdzie bo synonimy w każdym języku istnieją.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

michalkiewicz to temat dla psychiatry a nie na wiodace forum rolnicze😏. choc gdy gada o pieniadzach to calkiem rozsadnie,ale wystarczy haslo "zyd" i mu sie synapsy przegrzewaja.

usiadz na brzegu rzeki i poczekaj az splyna nia cial twoich wrogow-to takie stare chinskie przyslowie, szkoda ze wasi przodkowie nie byli tak waleczni jak wy.... szkoda ze nie mieszkali na woli,w srodmiesciu czy starym miescie........podobno zamek krolewski jest mlodszy ode mnie-sprawdzcie kiedy go zbudowano ,zdaje sie ze w latach 70 XX wieku.

wczoraj plaszczak z bredzinskim czcili sukcesy oreza polskiego na wale pomorskim-tu walczyla I armia ludowego wojska polskiego w ramach 1 frontu bialoruskiego[wiec to na bank byli biarorusini a nie polacy] czy brygada swietokrzyska narodowych sil zbrojnych ??? bo dzisiaj historia tak szybko sie zmienia ze nie nadazam-jaka wersja dzisiaj obowiazuje???

chcecie walczyc -oddam wam moja stara, przynajmniej bede mial okazje isc znowu na nauki przedmalzenskie , bo za moich czasow takich rzeczy nie uczono😛,

dla milosnikow prezesa oddam tez przychowek - bo chyba podobnie jak prezes swojego miec nie moga, a kurna teraz jest in-vitro,ee tez nie moga jako prawdziwi katolicy.😛

Opublikowano

Narodówce uczulenie na żydów wyleczyć - powiadasz, alergolog wystarczy. 
Duże mają szanse wypłynąć na fali populizmu i pewnie by wypłynęli bardziej gdyby trochę mądrzejsi byli bo przegapili koniec feudalizmu a bardziej ten temat na lekcjach Historii bo feudalizm dawno temu i nikt już nie żyje z naocznych świadków.

19 minut temu, Slodki66 napisał:

Ztego co się niema i z takim rozumowaniem mieć nie będziesz a nawet jeśli to nie pojmiesz tego. 

Murzynska mentalność albo pogarda dla własnego kraju. 

Uznanie faktów obiektywnych jest pogardą? ukrywanie prawdy własnego położenia i udawanie potęgi nie jest szacunkiem dla kraju, jest zwykłą głupotą.
Jeden murzyn nawet prezydentem mocarstwa został ale właśnie że uznał iż warunkiem tego było wykształcenie, praca i skuteczne działanie oraz wytknięcie błędów tego właśnie mocarstwa czyli jego własnego kraju. Czy słuszne? nie wiem ale wytknięcie skuteczne.
Dla tego użycie określenia "murzyńska mentalność" jednoznacznie określa używającego.
a jaka mentalność nakazuje uznanie stanu wizowych relacji Polski do USA za szacunek do Polski?

Jeśli kto nie zrozumiał (to już nie do cytowanego piszę) co napisałem proszę oszczędzenie sobie dyskusji ze mną na tym poziomie.

Opublikowano

Moi byli. Więc mów za siebie. Z pięciu rodzeństwa tylko mój dziadek wrócił z frontu nie w trumience. Drugi w 41 roztrzelany h*j wie gdzie. Babka przeżyła wojnę i dożyla lat 100. Okupacja niemiecka i ruska i cudowne lata po wojnie tylko z jej relacji to tak różowo nie było jak u Ulmana np. 

Teraz powiesz ze głupi byli bo zginęli. Nadmiar pychy im zaszkodził.

Znasz historie z książek i to chyba z tych serwowanych nam przez naszych wrogów. 

Szkoda gadać. 

Faktów obiektywnych dla której strony? I kto udaje potęgę? Czym to się przejawia? Dla ciebie te same pojęcia znaczą co innego niż dla mnie chyba. Weź wytłumacz jak to możliwe że zawsze podważasz pozycje tego państwa a jednocześnie nie masz mentalności murzyna. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jestem częścią tej Historii jak każdy z nas.
Pisałem kiedyś, Mój ojciec był za Niemców w AK a po przejściu frontu załapał się do Drugiej Armii LWP (Ludowego Wojska Polskiego) i później miał przeje..ne do samego końca bo komuna wiadomo a teraz by było nie wiele lepiej przy współczesnych oszołomach.
Polska to był kraj zniewolony. Obciążanie zwykłych ludzi efektami ubocznymi tego zniewolenia to jest właśnie pogarda dla ich osobistych losów niekoniecznie od nich zależnych. 
Dobrowolne wejście do ue też jest formą zniewolenia ze wszystkimi tego konsekwencjami i konszachty z USA to próba ograniczenia negatywnych skutków unijnej zależności i tu się zapewne zgadzamy tylko ja dostrzegam ryzyko kolejnego zniewolenia ... też dobrowolnego 
dostrzegam po symptomach wrodzonej już chyba uległości narodowej.
Amerykanów nie musimy się bać aby artykułować takie niby drobiazgi bo Oni cenią szczerość przynajmniej na poziomie międzyludzkim a jeśli będą mieli interes w ryj przywalić to i tak przywalą a jeśli nie to nawet z Kimem sobie pogadają choć ich z błotem mieszał wcześniej. 
Wizy nam nie są zniesione nie dla tego że godności bronimy a właśnie może dla tego że wielu z nas już zapomniało co to jest

Nie podważam a staram się ocenić realną pozycję i możliwości swojego kraju, rozpoznać słabe strony aby wiedzieć co jest do zrobienia i starać się to zrobić naprawić zapobiec jeszcze gorszemu stanowi a nie udawać że już wszystko jest a jeśli co złe to nie moja wina a "tamtych innych".
Co z tego że to prawda nawet że nie moja wina.
W kwestiach finansów, długów - widzisz - i Jacus się z Michalkiewiczem zgodził
w kwestii Żydów ... a mamy jakąś "kwestię Żydów? na razie oni sami oddalają się od nas swoimi durnymi zachowaniami ale nie graniczymy z Izraelem to raczej nam aneksji terytorium nie zrobią a jeśli obywatel polski jakiej innej narodowości to akurat tym żydowskiej sam Izrael szkodzi bo mam prawo mieć za złe takiemu polskiemu obywatelowi co ta jego nacja nam tak cyt z Michalkiewicza -.."sra na dywan" 
Jak sobie sami życzycie antysemityzmu to proszę bardzo, w końcu -"krzyczcie a będzie wysłuchane"
Może naprawdę stracili nadzieje na jakiekolwiek spłaty z Polski i tylko szał ich dopadl bezsilności.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

No teraz gadasz jak człowiek. Zgadzam się z tobą i wiem co spotykało ludzi jak twój ojciec . Ja nie potępiam za to że kogoś wir historii wciągnął tu czy tam chodzi mi bardziej o oczywiste podejście do spraw teraźniejszych bez retrospekcji i oczywistych wniosków z historii. Niektóre fakty historii naszego kraju są dla mnie niepodważalne. 

Edytowane przez Slodki66
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

Nie podważam a staram się ocenić realną pozycję i możliwości swojego kraju, rozpoznać słabe strony aby wiedzieć co jest do zrobienia i starać się to zrobić naprawić zapobiec jeszcze gorszemu stanowi a nie udawać że już wszystko jest a jeśli co złe to nie moja wina a "tamtych innych".

Możesz co najwyżej gnój ze swojej obory wyrzucić i sprzedać fasolę za ilę ci handlarz zapłaci.

Poklepiesz w klawiaturę i na tym się twoja rola kończy

Opublikowano (edytowane)

no nie zupełnie bo jakiegoś Racyla ruszyło i coś w czyimś tam łbie zostanie
Fasola to moje hobby a wdrożenie coraz lepszych technologi odmian i budowa rynku moim celem a nie zysk a tym bardziej jakiejś obory czy gnoju bo z tym nic nie mam wspólnego i zyski czy dochody spoza rolnictwa u mnie główne 
Choć przyznam ze czerwona po piątaku w tym roku w zimie to nawet fuks i zgrzeszył bym pogardą :) 

fakty Historii są niepodważalne dla niej samej bo jest procesem ciągłym i jesteśmy tylko ogniwem w łańcuchu i wynikiem tego co było. Teraz od nas dużo więcej zależy niż naszych ojców bo mamy większy od nich wpływ na dalszą Historię i tym razem trudno będzie własną durnotę na innych zwalić.
Nie jestem mile widziany jako Polak na Ukrainie bo historyczne zaszłości nie naszych pokoleń ale że w Rosji czy coraz mniej mile w Niemczech to już naszego a to są nasi najbliżsi sąsiedzi i jeśli sami nie możemy światu podskoczyć to niech sobie się Amerykanie z Niemcami kłócą czy Rosjanami ale co nam do tego? 
Jesteśmy częścią organizmu gospodarczego konkurencyjnego do amerykańskiego a Trump wkroczył na drogę izolacjonizmu no to jak za bardzo "zamerykanizujemy" gospodarkę to większa będzie długość łączna muru potrzebna niż Trumpowi z Meksykiem.
Problem wiz ma szansę się rozwiązać sam jeśli nie będziemy mieli po co pchać się na siłę do stanów bo sądzę ze już ten stan jest bliski a kwestie poziomu siły nabywczej zarobków decydują a tego nie zawdzięczamy amerykańskiej gospodarce co - niestety - niemieckiej. Niestety bo nie własnej i tu też nie ma dyskusji.

Każdy ma inny pomysł na zmianę tego stanu rzeczy tylko to nie powód do wojenek domowych a poligonu działania w tej gospodarce. Wiesz jak powinno byc lepiej? pokaż na swoim podwórku, firmie, współpracy z dowolnie wybranym krajem tylko tu .... właśnie. 
Rosja - embarga, stany - wizy, Chiny - pisałem o sugestiach amerykańskich żeby  z "huałjowymi" firmami się nie zadawać ... no i tak dalej i dalej.
no to może jakiś inne firmy tylko po taniości bo czyje życzenie tego pieniądze; zapyta o to który?
odjeżdzam od tematu zatem tyle na razie :) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

I powiedz jeszcze że nie pójdziesz nabić kasy w markecie portugalskim, niemieckim, skandynawskim   czy francuskim

Możesz wrzucić kartkę do urny raz na 4-5 lat w danych wyborach i tyle a na nabijanie kasy zagranicznym podmiotom jesteś skazany

Powiedz jeszcze że chinczykom też nie nabijasz kasy 😂

To że poleci sobie więcej Polaków do usa żadnej korzyści nie przyniesie

Opublikowano (edytowane)

Nie poleci nie poleci. Kto miał za kasą wyjechać miał bliżej i już go nie ma a zachodnie sieci handlowe też i moją fasolą handlują i to z odbioru praktycznie bezpośredniego ale polskie też tak że trzeba starać się wykorzystać stan zastany i rewolucji to my na razie nie potrzebujemy.
Docenić co dobrze poprawić co można a warunki dyktować to trzeba mieć chociaż tę fasolę w dobrej jakości czy umieć chińszczyznę zaimplementować w rynku oczywiście z odpowiednią marżą
z resztą co się czepiasz? Goodrama dyski kupuję z firmy polskiej ;) Tylko nie wiedziałem że Neonet sprzedany nawet nie wiem komu i .. no tu mnie "podeszli" 

Tu zastrzegam że trudno odebrać jakokryptoreklamę wymienienie nazwe firmy w takim kontekście. (?) bardziej jako antyreklamę.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

bo i nie będzie rewolucji czy czegoś podobnego do puki na nas zarabiają

niemiec może się naburmuszać ale nie będzie atakował kraju gdzie jego chociażby lidelki stoją

a ruskiego co masz w polsce ? gazu chcą ograniczać, węglą chcą mniej kupywać to i rusek może przypomnieć sobie o swojej naturze

Opublikowano (edytowane)

no właśnie - chcą , bo na razie o jest i ten gaz i ropa i węgiel ruskie a przyjrzyj się kraj produkcji paneli podłogowych np. a ile jeszcze nie wiemy.
Nie wem czy tu pisac ... eee tam usunąłem bo po co to komu?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Z tym realizmem to moim zdaniem mocna przesada. 

Na historię często jednostka ma większy wpływ niż całe państwa. To nie jest takie oczywiste że nie mamy na nic wpływu i możemy tylko patrzeć na otoczenie.  Taka postawa kreuje nasz wizerunek jako białych murzynow Europy. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v