Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
37 minut temu, dysydent napisał:

"Katedra Marii Panny w Paryżu" książka W. Hugo mi się przypomniała od razu i Quasimodo. 
sorry za dygresję ale pierwsza myśl....

Płonąca Katedra Chrześcijańska w Wielkim Tygodniu to coś oznacza.

W skarbcu katedralnym Notre Dame znajduje się relikwiarz Drzewa Świętego,  który był obecny przy koronacji polskich królów, od czasu Władysława Jagiełło zaczynając. W 1699 bezprawnie wywozi go po abdykacji król Jan Kazimierz.
Relikwie uratował konstytucyjny proboszcz Saint-Germain-des-Prés, sam relikwiarz został przetopiony w czasie niszczycielskiej Rewolucji Francuskiej. Po rewolucji przekazał owe relikwie do katedry Notre Dame.
Wierzymy, że sam skarbiec nie spłonie, bo w nim zawarta jest ogromna część europejskiego dziedzictwa! Ta Katedra to Jedno Wielkie Muzeum i Dusza Europy!

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, kb4512 napisał:

@Tomasz78 to tak jakby powiedzieć, że rolnik bierze tylko dopłaty a na polu samo rośnie, dorośnij, wyłącz TV. Nauczyciele wiele godzin spędząją na sprawdzaniu testów, prac, zeszystów itp. Przygotowanie się do zajęć też zajmuje wiele czasu do tego szkolenia itp. 18 godzinny etet to taka sma bajka jak 1000zł suszowego.

Ups . Znowu nie udało mi się połączyć cytowania z edycją ...

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
1 godzinę temu, kb4512 napisał:

@Tomasz78 to tak jakby powiedzieć, że rolnik bierze tylko dopłaty a na polu samo rośnie, dorośnij, wyłącz TV. Nauczyciele wiele godzin spędząją na sprawdzaniu testów, prac, zeszystów itp. Przygotowanie się do zajęć też zajmuje wiele czasu do tego szkolenia itp. 18 godzinny etet to taka sma bajka jak 1000zł suszowego.

tylko co dzień nie masz sprawdzianów kartkówek itp . jak przesiedzą te 8w szkole to w porządku . w szkole tez można te rzeczy robić

szkolenia to są też w innych zawodach także pudło

Opublikowano
7 minut temu, racyl napisał:

a to co napisałeś to było mądre ?

ktoś z zagranicy ma decydować ile polski pracodawca ma płacić swojemu pracownikowi .

to równie dobrze kierowcy zagranicznych ciężarówek powinny po polsce jezdzić za polskie stawki

Skoro dązymy do wynagrodzeń zachodnich a oni chcą naszym kierowcom to załatwić jednym ruchem to po jaką cholere PIS głosuje przeciw a  przewoźnicy protestuja.? Jak ktos chce ci więcej zapłacic sam z siebie to bedziesz się z nim kłucił że o tym decyduje i sie ciebie nie pyta? Badź poważny

3 minuty temu, damianzbr napisał:

Stawki minimalne to jest efekt uboczny, który mi bardzo się podoba.

A PIS głosował przeciw i nie chcą dać zarobić naszym przewoźnikom  To oczywista bzdura i sprzeczność. Prezes tez teraz uroił sobie europejskie płace ale nie europejskie ceny. Jak to zrobić nie wie nikt. Jak zarobić tanimi towarami na wysokie pensje przy wysokim opodatkowaniu.

Opublikowano
4 minuty temu, Andrzej28 napisał:

W skarbcu katedralnym Notre Dame znajduje się relikwiarz Drzewa Świętego,  który był obecny przy koronacji polskich królów, od czasu Władysława Jagiełło zaczynając. W 1699 bezprawnie wywozi go po abdykacji król Jan Kazimierz.
Relikwie uratował konstytucyjny proboszcz Saint-Germain-des-Prés, sam relikwiarz został przetopiony w czasie niszczycielskiej Rewolucji Francuskiej. Po rewolucji przekazał owe relikwie do katedry Notre Dame.
Wierzymy, że sam skarbiec nie spłonie, bo w nim zawarta jest ogromna część europejskiego dziedzictwa! Ta Katedra to Jedno Wielkie Muzeum i Dusza Europy!

Nie martw się . Muzułmanie szybko zagospodarują plac po Katedrze ...

Opublikowano
3 minuty temu, racyl napisał:

tylko co dzień nie masz sprawdzianów kartkówek itp . jak przesiedzą te 8w szkole to w porządku . w szkole tez można te rzeczy robić

szkolenia to są też w innych zawodach także pudło

Mam mamę polonistkę i wiem dobrze ile to godzin, z pewnością więcej niż 18. Szkoda, że ludzie w nie tylko ttym przypadku wierzą TV i dają się szczuć na siebie. Pozdrawiam.

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Skoro dązymy do wynagrodzeń zachodnich a oni chcą naszym kierowcom to załatwić jednym ruchem to po jaką cholere PIS głosuje przeciw a  przewoźnicy protestuja.? Jak ktos chce ci więcej zapłacic sam z siebie to bedziesz się z nim kłucił że o tym decyduje i sie ciebie nie pyta? Badź poważny

A PIS głosował przeciw i nie chcą dać zarobić naszym przewoźnikom  To oczywista bzdura i sprzeczność. Prezes tez teraz uroił sobie europejskie płace ale nie europejskie ceny. Jak to zrobić nie wie nikt. Jak zarobić tanimi towarami na wysokie pensje przy wysokim opodatkowaniu.

I macron tak z dobroci serca troszczył się o polskich kierowców 😂

krętacz jesteś

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, kb4512 napisał:

Nauczyciele wiele godzin spędząją na sprawdzaniu testów, prac, zeszystów itp. Przygotowanie się do zajęć też zajmuje wiele czasu do tego szkolenia itp. 18 godzinny etet to taka sma bajka jak 1000zł suszowego.

Nikt nie kwestionowałby pracy nauczycieli i ich żądań do podwyżek. Ale jak wy nauczyciele wytłumaczycie społeczeństwu to że rząd daje wam propozycję konkretnej podwyżki już teraz, a kolejne w następnych miesiącach a wasz przewodniczący mówi stanowcze NIE!

To jest strajk polityczny i nikt nie ma pretensji do nauczycieli że chcą wyższych wynagrodzeń, tylko o to że nimby inteligencja a nie dostrzegają w czym biorą udział, a za mięso armatnie posłużyły im dzieci.

Jedynym szczującym jest POjebana opozycja. Tak miesza w kotle i podgrzewa atmosferę aby maksymalnie skłócić cały naród i zdyskredytować pis.

11 minut temu, Ulman napisał:

Stawki minimalne to jest efekt uboczny, który mi bardzo się podoba, reszta szczególnie ta związana z kasą która zamiast trafić do PL kasy trafi do zagranicznej już nie koniecznie. I myślę że pisowi też to się nie podoba a nie jak sugerujesz wzrost stawek.

No fakt, nie da się mieć europejskich płac a cen ukraińskich. Prezes źle to powiedział bardzo źle, bo w zasadzie ceny już mamy europejskie po za kilkoma wyjątkami gdzie stado cymbałów nie potrafi liczyć i się prześciga jeden przez drugiego kto taniej: transport, rolnictwo, usługi rolnicze, warsztaty w stodole. Pozostała reszta czyli produkty i usługi gdzie rodzime mają mały udział, kosztują tyle samo co za granicą lub bardzo podobnie. Samochody, maszyny rolnicze, nawozy, ŚOR, paliwo,

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
1 minutę temu, kb4512 napisał:

a ty co nauczyciel ze tak bronisz czy małżonka przedszkolanka  bez możliwości dorobienia ?

chlopie ogarnij sie  ,chcą podwyżki ok   bo wszyscy chca  ,ja tez chce ,tylko mnie rożni to od budżetówki, ze mam  leb na karku i go używam  aby bylo mi dobrze i nie patrze tak jak ty na suszowe  ,

a sedno tematu ich strajku to pora  ,dzieciaki ucza sie, kończą szkolę  ,oceny nie powystawiane  matura pod znakiem zapytania  ,sam wlącz TV i i posłuchaj o konsekwencjach tego dla uczniów   zanim glos zabierzesz ,

mam nadzieje że dorosłes i edukacji skubnąłeś wiec skumasz  co mam na myśli

• Like 1
Opublikowano

W wakacje maja strajkówać? Teraz na testy przyszli ludzie z zewnątrz i jest kasa dla nich za to, nauczyciele mają to w ramach pracy. Niestety system socjalistyczny ma tak samo w d*pie Ciebie i mnie rolnika, nauczyciela, przedsiębiorce i wszystkich którzy pracują . tylko nie roby cacy i mają program micha plus.

Opublikowano
8 minut temu, kb4512 napisał:

Mam mamę polonistkę i wiem dobrze ile to godzin, z pewnością więcej niż 18. Szkoda, że ludzie w nie tylko ttym przypadku wierzą TV i dają się szczuć na siebie. Pozdrawiam.

a jednak  zaraz sie domyśliłem

Opublikowano
4 minuty temu, racyl napisał:

I macron tak z dobroci serca troszczył się o polskich kierowców 😂

krętacz jesteś

Nie ważne czy się troszczył czy nie . Maja płace na europejskim poziomie  - czyli to  do czego cały nasz kraj daży? Osiagneli cel czy nie?  To tak jakby chcieli podwyżkę , dostali ją ale się buntowali bo dostali od dyrektora a nie od prezesa. Zidiocenie.

3 minuty temu, kb4512 napisał:

To jest narracja podana  ciemnemu ludowi niechetnemu edukacji. Jakby rządziło PO a strajkowała solidarność to PIS mówił by to co ty. Niestety jest odwrotnie więc szczują na nauczycieli

PIS - Pomówienia I Szczucie 

Opublikowano
1 minutę temu, kb4512 napisał:

W wakacje maja strajkówać? Teraz na testy przyszli ludzie z zewnątrz i jest kasa dla nich za to, nauczyciele mają to w ramach pracy. Niestety system socjalistyczny ma tak samo w d*pie Ciebie i mnie rolnika, nauczyciela, przedsiębiorce i wszystkich którzy pracują . tylko nie roby cacy i mają program micha plus.

Ile szanowna mama miesięcznie na rękę bierze ? Na cały etat pracuje ?

Opublikowano
1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

500+ na synka 😄

Opublikowano

w ramach pracy bo to ich zasrany obowiązek   w/g  godzin pracy i tyle ,ludzie z zewnątrz dostają kase  z naszych podatków  aby egzaminy sie odbyły i mam nadzieje ze to bedzie potrącone z pensjii nauczycieli

6 minut temu, kb4512 napisał:

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano
20 minut temu, Andrzej28 napisał:

Jeszcze pożar nie wygasł a to już fakt historyczny i rzeczywiście o mistycznym podłożu i wyznaniowym kontekście szczególnym bo w kraju de facto już dwu-wyznaniowym a nawet trzy- jeśliby ateizm za wyznanie liczył, Oj przyjdzie nam się nasłuchać naczytać komentarzy i ocen tu w Polsce, może nawet więcej niż w samej Francji

Opublikowano
6 minut temu, zetorki12 napisał:

Sporo ponizej średniej tej co podają z wszystkimi mozliwymi awansami i wychowawstwem. Na dzień dobry nauczyciel ma najniższą krajową.

5 minut temu, racyl napisał:

500+ na synka 😄

Za stary na takie rarytasy jestem.

Ludzie otwórzcie oczy! Szczuja jednych na drugich bo tak łatwiej rządzić. Dziel i rządź!

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Nie ważne czy się troszczył czy nie . Maja płace na europejskim poziomie  - czyli to  do czego cały nasz kraj daży? Osiagneli cel czy nie?  To tak jakby chcieli podwyżkę , dostali ją ale się buntowali bo dostali od dyrektora a nie od prezesa. Zidiocenie.

a to przecież socjalizm troszczyć się o pracownika

ciekawe jak długo popracują z tą podwyżką 😁

to francuz na delegacji w polsce też dostanie polską stawkę ?

Opublikowano (edytowane)

kb4512  A w cyfrach tak bardziej ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kb4512 napisał:

Sporo ponizej średniej tej co podają z wszystkimi mozliwymi awansami i wychowawstwem. Na dzień dobry nauczyciel ma najniższą krajową.

Za stary na takie rarytasy jestem.

Ludzie otwórzcie oczy! Szczuja jednych na drugich bo tak łatwiej rządzić. Dziel i rządź!

to te 15% to dali czy nie ? lepiej coś dostać czy nic ?

równie dobry byłby moment 1 września na strajk przed  jesiennymi wyborami.

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Do 3k dużo brakuje a z szczebli kariery pozostała emerytura i to nie za goły etet. Tak czy owak za kilka lat będzie brakować młodych w tym zawodzie. Może w dużym mieście zarobki kształtują się trochę na plus. 15% dali razem z 500+ na krowę w TV jak sukces ogłaszali

1 minutę temu, Tomasz78 napisał:

w styczniu dostali 15%

Masz to na wyciągu z konta za pracę w zawodzie czy w TVPIS mówili?

Opublikowano

Spokojnie:) tyle nadają,że nie uniesiemy...jednak nie ulega wątpliwości, że trochę przesadzili nauczyciele z tymi żądaniami 😛ludzie ciężej i dłużej pracują za mniejsze stawki :(

Opublikowano

@dysydent Francja to już multikultura,wiele wyznań religijnych.W dodatku z wielu kościołów są zrobione meczety.Katedra przetrwała prawie 850 lat a teraz znikła w płomieniach.To nie przypadek pożar tej katedry.To upadek chrześcijaństwa przez napływ innych religii z świata .A chrześcijaństwo i tak już od dawna było mniejszością . Historia lubi zataczać krąg i właśnie się tak dzieje.Mialy ukazywać się znaki na niebie i ziemi ,a ludzie dalej toczą większe mniejsze wojenki.Nic nie daje do myślenia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v