Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, mirro napisał:

Wyjścia może i nie ma , Ale czy znajdzie się chętny aby tego dopilnować? Jak widać to chyba nie należy do priorytetów. 

Chętnych stado że mało się w drzwiach wyborczych nie wyduszą. (do budowy nowoczesnej gospodarki)
Problem nie w chęciach co umiejętnościach a na te nie wymyślono wiarygodnego egzaminu. zgadnij kto najmniej groźny przynajmniej dla tego zadania.

Pływanie przy użyciu jednej ręki bardzo trudne a pracownik to jedna ręka gospodarki, druga przedsiębiorca i już to kiedyś pisalem że na zachodzie za bardzo nie ma w co już i po co się biznesowi pchać bo ciasno bo zdegenerowany pracownik a największa niezagospodarowana przestrzeń planety to .... Niemcy nordstream wybudują i może nawet w zamian nie będą się czepiać rowka  w mierzei bo wlaśnie on tę przestrzen z założenia ma omijać.
Jak uczen pływacki sam w ramach protestu nurkuje po za granice choroby kesonowej to cóż ma nauczyciel zrobić? z resztą sam też zadyszki dostaje bo i ta zachodnioeuropejska gospodarka powoli wyczerpuje możliwości dalszego rozwoju.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Co za różnica, Tusk dosadnie określił, że ofe to publiczne środki, a obecnie oprawili to w określenie indywidualne IKE, ale wypłacane bedą  jak dożyję emerytury;

"W momencie przekazania do IKE będzie zastosowana opłata przekształceniowa (15%), by była zachowana sprawiedliwość. Jeżeli są wypłacane środki przez ZUS - dzisiejsze emerytury - one są obciążone 18-proc. podatkiem, a dla niektórych 32 proc. (...) Bez opłaty przekształceniowej  środki z IKE byłyby uprzywilejowane" - powiedział premier..

^_^na szczęście jako studentka wpłaciłam niewiele, bankowiec mnie namówił.... więc te 15 % nie zbiednieję ani oni się nie wzbogacą.

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz78 napisał:

mnie ciekawi jak nauczyciele skończą swoje bezpodstawne strajki ,15% w styczniu dostali i jeszcze im malo ,

kibicuje młodym maturzystom ,gimnazjalistom co pozwy zbiorowe do sadu pisza ,niech walcza o swoja przyszłość

Ulman na dziś to są wirtualne  bo zamrożone ,a jak przyjdzie do wypłaty to wyparują  przez podatki ,(choc maja byc zwolnione  przez pobranie tych15%) do tego dochodzi inflacja  która słabo jest rewaloryzowana 

Każdy kto chce wiecej chce bezpodstawnie? Górnicy , lekarze czy policjanci też?

Pieniadze w OFE były realne bo ulokowane w obligacjach, akcjach i innych papierach które można sprzedać i uzyskać żywą gotówkę. i to właśnie najbardziej interesuje dobrą zmianę. W ZUS bedziesz miał wirtualne zapisy które będą pokrywane z bieżących  składek i dokładek budzetowych a realna kasa z OFE wydadzą na socjalne ekscesy

6 minut temu, damianzbr napisał:

1. Nie kwestionuję stawek prywaciarzy tylko mówię że bardzo często się słyszy okradaniu NFZ-tu przez prywaciarzy. Nie pamiętasz zabiegów przeprowadzanych w Gdańsku i Warszawie tylko z godzinną różnicą. Helikopterem się przemieścił?

2. Mam czy nie ma, c

3.

4. UE niby dobrze chce zrobić, ograniczyć dziadtransów którzy psują rynek i jeżdżą za darmi. Tylko szkoda że trzeba będzie ZUS płacić w niemczech. Niech będzie ZUS o równowartości ZUSu niemieckiego, ale niech wpływa do naszej kasy.

Ewentualnie kabotaż faktycznie niech będzie ZUS płatny w niemczech. Skoro usługa jest świadczona tylko na terytorium tego kraju to jest zrozumiałe że chcą aby ZUS płacić u nich,

1. Nie ma idealnego systemu. Kradną w szpitalach kradną u prywaciarzy

2.?

3. ?

4.  Tu nie chodzi  tylko o ZUS a o stawki minimalne na poziomie zachodnim do których podobno dazymy. Prezes mówi o europejskich płacach a jak chca je do zachodniego poziomu podnieść to PIS jest przeciw.

Opublikowano

@Ulman edytowałem w trakcie bo wcześniej nie dokończyłem na szybko zapisałem i wyszedłem.

Opublikowano

No nie wiem, ale zauważam pewną prawidłowość w tych pożarach obiektów zabytkowych tak u nas jak i sąsiadów. Zawsze przewija tam się element remontu i budowlańca.
Tak też było z naszym ORP Orzeł, co to już pochodzi pod zabytek, ale ekipa remontowa dwa razy próbowała go osadzić na dnie basenu remontowego. Jak się kużwa mówi że przedział akumulatorów to bomba w  zetknięciu z ogniem i trzeba wentylować to i tak nie zrozumieją.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Tu nie chodzi  tylko o ZUS a o stawki minimalne na poziomie zachodnim do których podobno dazymy. Prezes mówi o europejskich płacach a jak chca je do zachodniego poziomu podnieść to PIS jest przeciw.

O k**wa nie wierzę własnym oczom 😦 Ulman zaczął prezesa poopierać .

To może do kościoła jeszcze byś się wybrał, tylko nie wołaj od księdza faktury za to dwa złote co na tacy zostawisz 😁

Edytowane przez racyl
Opublikowano
3 minuty temu, racyl napisał:

O k**wa nie wierzę własnym oczom 😦 Ulman zaczął prezesa słuchać .

To może do kościoła jeszcze byś się wybrał, tylko nie wołaj od księdza faktury za to dwa złote co na tacy zostawisz 😁

jak do kościoła to jeszcze..
amen

Opublikowano

a to co napisałeś to było mądre ?

ktoś z zagranicy ma decydować ile polski pracodawca ma płacić swojemu pracownikowi .

to równie dobrze kierowcy zagranicznych ciężarówek powinny po polsce jezdzić za polskie stawki

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, mirro napisał:

Tak samo jak z tym zwolnieniem młodych z podatku. Dziś już pojawiły się ramy i sidła. 

Co wymyslili zeby niewielu mogło skorzystać.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Co wymyslili zeby niewielu mogło skorzystać.

przecież to w twoim stylu jak najmniej rozdawać 😁

Opublikowano (edytowane)

@Ulman

,,4.  Tu nie chodzi  tylko o ZUS a o stawki minimalne na poziomie zachodnim do których podobno dazymy. Prezes mówi o europejskich płacach a jak chca je do zachodniego poziomu podnieść to PIS jest przeciw. ,,

Gdyby chodziło o same stawki minimalne to by je po prostu ustanowiono i po krzyku, ale jest drugie dno. Chodzi o kasę na ZUS. Chcą nam ją po prostu zajumać.

Tak jak powiedziałem jeśli dziadtrans zatrudni ukraińca i wyśle go za 1600e/miesiąc na 6 tygodni aby robił przerzuty po niemczech to jak najbardziej to jest zrozumiałe że chcą aby i ZUS u nich płacił.

Ale jak przedsiębiorca ma codziennie trasę w kółku z Wrocławia do Lipska to po kiego grzyba chcą aby ZUS płacić w niemczech? Albo co z przewoźnikami tranzytowymi którzy mają trasę w kółku z Wrocławia do Lizbony? Gdzie ten ZUS płacić, w francji, PL, hiszpani, D? no nikt tego nie wie,

Stawki minimalne to jest efekt uboczny, który mi bardzo się podoba, reszta szczególnie ta związana z kasą która zamiast trafić do PL kasy trafi do zagranicznej już nie koniecznie. I myślę że pisowi też to się nie podoba a nie jak sugerujesz wzrost stawek.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
19 minut temu, Ulman napisał:

Każdy kto chce wiecej chce bezpodstawnie? Górnicy , lekarze czy policjanci też? 

ja pisze o nauczycielach ,rekawa sobie nie wyrywają ,godz, w miesiacu nędzne,do tego dni przepracowane w roku  ,nie porównuj z górnikiem,bo jemu  do piet nie dorastają względem pracowitości       ,a dzieciakom ograniczają teraz dostęp do dalszej edukacji ,

Opublikowano

@Tomasz78 to tak jakby powiedzieć, że rolnik bierze tylko dopłaty a na polu samo rośnie, dorośnij, wyłącz TV. Nauczyciele wiele godzin spędząją na sprawdzaniu testów, prac, zeszystów itp. Przygotowanie się do zajęć też zajmuje wiele czasu do tego szkolenia itp. 18 godzinny etet to taka sma bajka jak 1000zł suszowego.

Opublikowano
30 minut temu, Ulman napisał:

Pieniadze w OFE były realne bo ulokowane w obligacjach, akcjach i innych papierach które można sprzedać i uzyskać żywą gotówkę. i to właśnie najbardziej interesuje dobrą zmianę. W ZUS bedziesz miał wirtualne zapisy które będą pokrywane z bieżących  składek i dokładek budzetowych a realna kasa z OFE wydadzą na socjalne ekscesy

I wszystko klarowne....bogatszym zabiorą i dadzą biedniejszym 

Opublikowano

Taaaa jasne ... A ja całe dnie chodzę koło zwierząt lub w polu . Nabajać to i ja mogę .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v