Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

chiny konkurowały tak jak polska niską płacą i oparły swój kapitał na eksporcie, w miare bogacenia sie produkcja staje sie droższa , dodatkowo doszedł zakaz eksportu metali ziem rzadkich co spowodowało produkcje elektroniki , mikro czipów w chinach , japonce też maja problem z tąd wielkie nakłady na poszukiwanie alternatywnych złóż , z tym ze tak jak w polsce to i w chinach rosnie konsumcja wewnetrzna ale coraz wiecej firm ucieka z chin z powodu rosnących kosztów , coraz bardzie ludzie swiadomie wybieraja produkty lepszej jakosci . dodatkowo ile europe kosztuje ochrona srodowiska 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

wytłumaczcie mi fenomen kosztów wysyłek towarów zakupionych np na aliexres gdzie towar jest tańszy niż najniższy koszt przesyłki po Polsce

koszt wysyłki jest darmowy. paczka leci samolotem, potem po Polsce poczta polska idzie do klienta. jak to się opłaca

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Dokąd uciekaja z Chin? Od nas nie uciekna jak nasze koszty wzrosna? 

Uważasz że Chuny robia wyłącznie dziadostwo? Oj chyba stereotyp powielasz.

10 minut temu, racyl napisał:

Ty to jak ci jehowi nikt nie słucha, nikt nie chce ich wpuszczać a oni i tak łażą i opowiadają te swoje brednie

Jeśli ktoś durny i bezmyslny to nie słucha i nie rozumie,

Jak umiesz to możesz udowodnić przy uzyciu cyfr że się myle i jestem w błędzie.  Tak,  to tylko  bezmyslne powielanie zasłyszanych i przyswojonych haseł i komunałów a jak co do czego przychodzi to potrafisz (nie tylko ty zresztą) napisac że brednie albo lewak albo komuch itp. Strasznie to konkretne.

Daj jakis konkretny przykład takiej przesyłki.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

własnie chiny zaczynają stawiać na jakosc , a jakosc kosztuje , uciekają do indi , pakistanu , indonezji   . napisze że jak by ludzie chcieli reklamować produkty chinske to 50 % ich producentów by upadła .sam wiele razy machnąłem reką bo za 20 zł nie warto 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Jakaś tam ocena azjatyckich gospodarek i jeden wniosek w tytule (czy sluszny? nie wnikałem) ale dużo czytania.
wprawdzie to było do Ulmana...

10 minut temu, racyl napisał:

Ty to jak ci jehowi nikt nie słucha, nikt nie chce ich wpuszczać a oni i tak łażą i opowiadają te swoje brednie

zatem jeśli nie chcesz słuchać (czytać ) nie wchodź i przewiń aby i mnie do Jehowych kto nie porównał 
co napisałem do wszystkich, nie tylko cytowanego :) 
https://forsal.pl/artykuly/892110,tygrysy-nie-zyja-nad-wisla-dlaczego-polska-nigdy-nie-bedzie-druga-korea-i-japonia.html 

Opublikowano
Przed chwilą, dysydent napisał:

Jakaś tam ocena azjatyckich gospodarek i jeden wniosek w tytule (czy sluszny? nie wnikałem) ale dużo czytania.
wprawdzie to było do Ulmana...

zatem jeśli nie chcesz słuchać (czytać ) nie wchodź i przewiń aby i mnie do Jehowych kto nie porównał 
co napisałem do wszystkich, nie tylko cytowanego :) 
https://forsal.pl/artykuly/892110,tygrysy-nie-zyja-nad-wisla-dlaczego-polska-nigdy-nie-bedzie-druga-korea-i-japonia.html 

Podobno właśnie jehowi nie chodzą na wybory 😄

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Ulman napisał:

Daj jakis konkretny przykład takiej przesyłki.

przecież Ty wszystko wiesz. poszukaj sobie. drobne pierdoły za mała cenę a przychodzą do nas za free

cytujesz artykuły o chinach a nie wiesz jak handlują

Edytowane przez racyl
Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał:

własnie chiny zaczynają stawiać na jakosc , a jakosc kosztuje , uciekają do indi , pakistanu , indonezji   . napisze że jak by ludzie chcieli reklamować produkty chinske to 50 % ich producentów by upadła .

Indie i Pakistan to dziwne kultury i na dłuzszą mete sie z nimi nikt nie dogada. Indonezja - nie mam orientacji.

Czemu połowa chińskich  producentów by upadła?

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

a to Ty tak wszystkich

znaczy - argument uniwersalny

sam nie wiedziałem, dopiero dzisiaj w necie znalazłem.

wczoraj pisałeś że nie chodzisz to tylko tak do tego nawiązałem

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jarecki napisał:

ciekawy artykuł , to tak jak chcieli by nasi przejąc bank niedawno , idea bank ? 

Czy Oni czasem nie zdązyli już czego podobnego przeczytać

Rozumiem Racyl i za złe nie mam ale rzeczywiście argument uniwersalny w katolickim kraju
a z Jehowymi antydemokratami? nie mam pojęcia.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Ulman napisał:

Indie i Pakistan to dziwne kultury i na dłuzszą mete sie z nimi nikt nie dogada. Indonezja - nie mam orientacji.

Czemu połowa chińskich  producentów by upadła?

klucz który sie rozgina na srubie , kable robione z 3 drucików w przedłużaczach itd . ktokolwiek to reklamuje za 20 zł ? ubrania praktycznie wszystko made in india , pakistan ,indonesia   - adidas -nike-reebok i zwykłe ciuchy w marketach  

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

No a zamienniki wielu części serwisowych do różnych maszyn od tzw "prywaciarza? mają tak samo a Made in Poland. 
Bratni naród te Chińczyki :D 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Jak jest popyt na badziewie to robia badziewie.     Jakościowo  Chiny są juz bardzo przyzwoite. Poza wszystkim tanizna marketowa to jedno a całe koncerny jktóre tam maja produkcję to co innego. Jakies narzedzia jak Bosh, Metabo, Stihl to myslisz że sa made in Japan albo made in Germany? To sa wszystko Chiny i jeszcze bardzo długo będą. 

Opublikowano (edytowane)

nawet flagowe volvo made in china - w chinach wyprodukowane -,oczekiwanie od wrzesnia , dostawa przełożona na czerwiec chyba s90 firma ma chyba 4 sztuki zamówione -korporacja -, a bosh mam to made in rosia .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Wiele marek znanych wcześniej jako narodowe europejskie czy japońskie dawno wykupione przez chiński kapitał. Przypadkiem dowiedzialem się o dwu przy wyborze telewizora. Jedna dawna niemiecka a druga japońska i gotów bylem sie spierać ale po przszukaniu neta a zwłaszcza porównaniu menu tych telewizorów; identyczne czyli i elektronika pewnie z tej samej fabryki gdzieś w Chinach.

Opublikowano

Makita jest z Rumunii ale trafia się jeszcze Japan w takich ich topowych rozwiązaniach. Stihl robi w Chinach tylko te małe silniki w okolicy konia. Echo/Shindaiwa jest Japan i jest też na to niestety cena aczkolwiek mniejsza niż za Stihl. Czy Waryński ma gdzieś napisane Poland? Nie. Raczej to jedzie wschodem. Takimi specjalistami od europeizowania są Włosi. Emak z OleoMaca to wprost Loncin. Sam kupowałem części do FPT z Włoch, Włoch włoskie a w skrzynkach Pakistan, Indie tak, że tego... Chciałem napisać do DamianaZbr w sprawie Warszawy, Powstania i przodków. Ostatecznie skoro leci na Korwina to nie powinien sobie przodkami gęby wycierać - to wszystko. W Warszawie drugi język to angielski. Przyjezdnego łatwo tam rozpoznają bo zachowuje się inaczej, często mówi dzień dobry, dziękuję i nie patrzy ciągłe w telefon Często w metrze przechodzą na angielski. Z tego co się nasłuchałem to o strasznych durnotach rozprawiają...

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Ulman napisał:

Racyl - co ty za pierdoły pociskasz. Ile jest osób co tak strasznie zablokuje srodki na kontach? Oni sa bogaci bo inwestuja a nie kitrają w jakiś mitycznych zagranicznych bankach.

Czy uważasz że rodziny z dziećmi nie płaca za 500+ a robia to wszyscy inni?

Rodziny wydaja kase z 500+ a jakby płacili mniejsze podatki to by nie wydawali? A mniejsze podatki dla emerytów, singli bezdzietnych? Te pieniądze by jakos znikły? Też by je wydali i efekt dla gospodarki byłby pozytywny

Dlaczego uważasz że moja wizja doprowadziłą by do takiego rozwarstwienia? Teoria Marksa tak twierdzi? Popatrz na rozkłąd zarobków  https://wynagrodzenia.pl/artykul/podsumowanie-ogolnopolskiego-badania-wynagrodzen-w-2018-roku   

Zaledwie 2,66% społeczeństwa zarabia 15-20 tys/mc (brutto) a olbrzymia grupa zarabiająca powyżej 20 tys aż 1,93%. Uważasz że jak ci zarabiający 15-20 bedą mieli obnizony podatek i dojdzie im 1500 pln miesięcznie to od razu nakupia samochodów i domów? Badź poważny😲

No a taki człowiek który zarabia 30 tys . Płaci  ok 90 tys z PIT.  Jak obniża  stawkę o połowe to zostanie mu w kieszeni  45 tys ekstra. Teraz ma  netto 270 tys rocznie a po obnizce będzie miał 315. Muslisz ze on tak zaszaleje za te pieniądze? A nawet jak kupi drugie auto to bedzie płacił od niego podatki, opłaty ubezpieczenia serwis wymiane opon miejszce do parkowania itd. Te pieniądze bedą w obiegu  Ile jest osób które zarabia 30 tys i więcej? 1% ? Ta grupa ma ma zdominaowac i podporządkować sobie ekonomicznie resztę społeczeństwa? Jakim cudem? 

Chyba się machnąłeś deczko odpisując koledze Racyl, zamiast mi.

Statystyczny beneficjent 500+ w procentach płaci najmniej na ten program, a w liczbach może jako cała grupa są w czołówce, nie wiem jaki udział rodziny z dziećmi mają w kwocie na jaką składa się nasz państwowy dochodowy.

Nie stać nas na mniejsze podatki dla singli, bezdzietnych i emerytów, w skrócie dla wszystkich.

Tak jeśli bogatym wpadnie dodatkowe 1500zł, natychmiast kupią w na raty nowe a ,mądrzejsi kupią na kredyt nieruchomości. Więc w jednym jak i drugim przypadku klapa totalna bo albo wesprą niemieckie fabryki, albo zamrożą kasę w nieruchomości, no jedyna nadzieja w sprzedającym że on uzyskane pieniądze przehula w PL. Jednak to też jest wątpliwa sprawa, chyba że sprzedający to menel, lub rodzina z dziećmi która potrzebuje na remont domu przed narodzinami kolejnego potomka.

Czyli jesteś za socjalem, tylko po prostu forma ci nie pasuje. A na kogo będziesz głosował w eurowyborach?

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Dlaczego statystyczny bebneficjent 500+ płaci najmniej? To kto niby na pińcet płaci? 

Kto ci powiedział że nie stać nas na niższe podatki? Lewicowy rząd?  Dla nich zawsze jest za mało i nic się nie da tak jak obnizka Vatu tak zdradziecko wprowadzonego przez Tuska.

Nabieram pewności że nie masz pojęcia o ludziach z pieniedmi,.

Po pierwsze -  człowiek który zarabia 15- 20 tys  nie jest bogaty. To klasa średnia  i zyje na swoim poziomie. Jak im wpadnie 1500 Pln po zmniejszeniu podatku to niemal niemozliwe by kupili od razu auto na raty. Taki odruch ma gołodupiec który nigdy nie widział wiekszych pieniędzy i dostał korby jak ma troche więcej do wydania.  Wydadzą na nieruchomości? Żartiujesz sobie? 1500 pln/ miesiąc to 9 tys  rocznie. Co cghcesz za to kupić? 1,5 metra kwadratowego w porzadnym mieszkaniu? Po jakis 40 latach spałci 60m2.  

No ale jesli nawet zainwestuje w nieruchomość to jak zamrozi pieniądze? Robotnicy je budujacy  dostali wypłaty, dostawcy i producenci materiałów wzieli kasę , ktos sprzedał ziemię pod osiedle i kase puścił dalej.  Deweloper zapłacił pensje swoim pracownikom, geodetom i projektantom a oni za nie żyją . Kupuja żarcie , paliwo  wódkę jezdzą na wakacje , utrzymują kochanki itd. Wszystko to z pieniędzy tego złego zamoznego gdyby miał ich  więcej i niby zamroził. On nieczego nie zamraża jeśli wyda na mieszkanie bo ludzie którzy to mieszkanie stworzyli puszcza jego kase w obieg.  Takie myslenie jest błędne i świadczy o kmpletnej nieświadomości z zakresu podstawowej makroekonomii .  

Ten argument jest o tyle nieudolny ze beneficjenci 500+ moga idac tym tokiem myslenia także zamrażać środki i szkodzić naszej gospodarce. 

Wsparcie fabryk VW? Znowu kpisz. Teraz jak za 500+ kupuja żarcie z zachodniej produkcji w niemieckiej sieci Lidl to z pewnościa wspieraja nasza gospodarkę.  Mają też wybór i moga kupowac zachodnie żarcie w portugalckiej Biedronce. Jak wydadzą na AGD  to kogo wspierają? Ile wydadzą na produkty z Chin?  Bardzo chcesz wykazać że  obnizka podatków to zło ale  argumenty do zbicia od reki. 

Skąd pomysł że popieram socjal?

A tak przy okazji - jak ty rozumiesz socjal? Nie chce mi sie wierzyć w taką ignorancje ale czy ty sugerujesz że obnizenie podatków  i pozostawienie pieniędzy ludziom to socjal? 

Na kogo bedę głosował? Pewnie na JKM jak zazwyczaj ale nie wykluczam ludzi jak Gwiazdowski lub Tyszka o ile by kandydował. Generalnie  prawica liberalno konserwatywna. 

Z całą pewnością nie zagłosuje na lewice spod znaku POPIS, PSLD czy innych Wiosen. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, DTaras napisał:

Makita jest z Rumunii ale trafia się jeszcze Japan w takich ich topowych rozwiązaniach. Stihl robi w Chinach tylko te małe silniki w okolicy konia. Echo/Shindaiwa jest Japan i jest też na to niestety cena aczkolwiek mniejsza niż za Stihl. Czy Waryński ma gdzieś napisane Poland? Nie. Raczej to jedzie wschodem. Takimi specjalistami od europeizowania są Włosi. Emak z OleoMaca to wprost Loncin. Sam kupowałem części do FPT z Włoch, Włoch włoskie a w skrzynkach Pakistan, Indie tak, że tego... Chciałem napisać do DamianaZbr w sprawie Warszawy, Powstania i przodków. Ostatecznie skoro leci na Korwina to nie powinien sobie przodkami gęby wycierać - to wszystko. W Warszawie drugi język to angielski. Przyjezdnego łatwo tam rozpoznają bo zachowuje się inaczej, często mówi dzień dobry, dziękuję i nie patrzy ciągłe w telefon Często w metrze przechodzą na angielski. Z tego co się nasłuchałem to o strasznych durnotach rozprawiają...

Amerykańce za to mają Meksyk. Nawet głupi stycznik do TG285 z CNH przychodzi oklejony Made in Mexico.:lol:

Edytowane przez mirro
Opublikowano
5 godzin temu, racyl napisał:

Najpierw to spójrz w przeszłość jak broniło psl rolnictwo w różnych konfiguracjach w rządzie a potem strasz PIS

Dla mnie PSL był całkiem skutecznym hamulcowym rządu PO. Gdyby mieli koalicje z kimś innym to kto wie jakie ustawy mogliby wprowadzić. 

Opublikowano
30 minut temu, Ulman napisał:

Dlaczego statystyczny bebneficjent 500+ płaci najmniej? To kto niby na pińcet płaci? 

Kto ci powiedział że nie stać nas na niższe podatki? Lewicowy rząd?  Dla nich zawsze jest za mało i nic się nie da tak jak obnizka Vatu tak zdradziecko wprowadzonego przez Tuska.

Nabieram pewności że nie masz pojęcia o ludziach z pieniedmi,.

Po pierwsze -  człowiek który zarabia 15- 20 tys  nie jest bogaty. To klasa średnia  i zyje na swoim poziomie. Jak im wpadnie 1500 Pln po zmniejszeniu podatku to niemal niemozliwe by kupili od razu auto na raty. Taki odruch ma gołodupiec który nigdy nie widział wiekszych pieniędzy i dostał korby jak ma troche więcej do wydania.  Wydadzą na nieruchomości? Żartiujesz sobie? 1500 pln/ miesiąc to 9 tys  rocznie. Co cghcesz za to kupić? 1,5 metra kwadratowego w porzadnym mieszkaniu? Po jakis 40 latach spałci 60m2.  

No ale jesli nawet zainwestuje w nieruchomość to jak zamrozi pieniądze? Robotnicy je budujacy  dostali wypłaty, dostawcy i producenci materiałów wzieli kasę , ktos sprzedał ziemię pod osiedle i kase puścił dalej.  Deweloper zapłacił pensje swoim pracownikom, geodetom i projektantom a oni za nie żyją . Kupuja żarcie , paliwo  wódkę jezdzą na wakacje , utrzymują kochanki itd. Wszystko to z pieniędzy tego złego zamoznego gdyby miał ich  więcej i niby zamroził. On nieczego nie zamraża jeśli wyda na mieszkanie bo ludzie którzy to mieszkanie stworzyli puszcza jego kase w obieg.  Takie myslenie jest błędne i świadczy o kmpletnej nieświadomości z zakresu podstawowej makroekonomii .  

Ten argument jest o tyle nieudolny ze beneficjenci 500+ moga idac tym tokiem myslenia także zamrażać środki i szkodzić naszej gospodarce. 

Wsparcie fabryk VW? Znowu kpisz. Teraz jak za 500+ kupuja żarcie z zachodniej produkcji w niemieckiej sieci Lidl to z pewnościa wspieraja nasza gospodarkę.  Mają też wybór i moga kupowac zachodnie żarcie w portugalckiej Biedronce. Jak wydadzą na AGD  to kogo wspierają? Ile wydadzą na produkty z Chin?  Bardzo chcesz wykazać że  obnizka podatków to zło ale  argumenty do zbicia od reki. 

Skąd pomysł że popieram socjal?

A tak przy okazji - jak ty rozumiesz socjal? Nie chce mi sie wierzyć w taką ignorancje ale czy ty sugerujesz że obnizenie podatków  i pozostawienie pieniędzy ludziom to socjal? 

Na kogo bedę głosował? Pewnie na JKM jak zazwyczaj ale nie wykluczam ludzi jak Gwiazdowski lub Tyszka o ile by kandydował. Generalnie  prawica liberalno konserwatywna. 

Z całą pewnością nie zagłosuje na lewice spod znaku POPIS, PSLD czy innych Wiosen. 

to po cholerę bronisz zmniejszenia podatków dla klasy średniej co jest przyzwyczajona do jakiegoś poziomu,jak oni tak samo wydadzą te pieniądze jak ci co je dostają z 500+

Opublikowano

Ogólnie prawidłowości Ulmanie odmówić Ci nie można tylko kto stoi za Panem Korwinem tj. kim on chce ten system naprawiać? Właściwie to pytanie powinno brzmieć: czy on wie co zrobi jak uzyska władzę? Ktoś powiedział niegdyś, że przyjaciel (wróg) wszystkich nie jest niczyim przyjacielem zatem jaka jest naprawdę perspektywa pod tytułem Korwin? Gdyby zamiast robić z republiki monarchię PIS zaczął od realnych spraw i niektórych dobrych pomysłów... Gdyby. Tam zbyt dużo rączek do umycia. Jedni w każdym razie warci drugich - mam na myśli PO i PIS. Korwin ma jeszcze jeden problem - taki sam jak PIS. Skoro demokracja to szacunek dla wszystkich to oni jak jeden pozapominali co to jest a czerpią z tego i inwestują... w siebie.

Opublikowano (edytowane)

@Ulman

Co się unosisz, napisałem przecież to samo, kupując nieruchomość może być tak że nie zamrozi tej kasy o ile sprzedający ją roztrwoni czy po prostu zainwestuje w coś innego

Ale jeśli z tytułu obniżki dochodowego kupisz nieruchomość, a sprzedający uzyskaną kasę zachomikuje w skarpecie wtedy kasa będzie zamrożona.

Więc jak to mówią są dwie str. medalu, oba scenariusze są możliwe. Nie ma sensu się licytować który scenariusz częściej będzie spotykany, przy obniżeniu dochodowego z PIT istnieje ryzyko zamrożenia kasy i koniec kropka. A zwłaszcza że obniżenie dochodowego dotknie też osoby które najzwyczajniej w świecie mogą sobie pozwolić na budowanie pokaźnych oszczędności. Czyli na zamrażanie kasy. Bo nie każdy jest przedsiębiorcą czy rolnikiem który nieustannie inwestuje.

Ryzyko zamrażania kasy przez rodziny z dziećmi jest znacznie mniejsze. Dzieci zazwyczaj się ma w okresie nazywanym ,,na dorobku,, gdy cięgle coś wymaga zmiany, ulepszenia, poprawy czy spróbowania.

Tak są też beneficjenci 500+ którzy zamrożą tą kasę. Sam takich znam co nie zmienia faktu że jest ich znacznie mniej.

Nie wmówisz nikomu że z 500+ dla rodzin dzietnych jest marny pożytek a wręcz zamrażanie kasy . I zrozum że obniżenie dochodowego to dopiero byłoby zamrożenie kasy przez wszelkiej maści brygadzistów, menadżerów, dyrektorów regionalnych jak i działowych bo po prostu ci ludzie już mają nowe firmowe auta, nowe mieszkania o wartości 700 - 900 tys zł. narty w Alpach, wodę na Seszelach, kolonie angielskojęzyczne dla jednego dziecka (bo na więcej pociech nie ma czasu w korpo) i sylwestra w Zakopanym więc nadwyżkę chomikowali by w skarpecie.

Tylko najbardziej potrzebujący, czyli rodziny pracujące za dwa pińcet, z kilkorgiem dziećmi, obniżony dochodowy puszczą dalej w obieg.

Więc korzyści z tego marne, bo niby dla najbardziej potrzebujących teoretycznie nic się nie zmieni, kasa abo z 500+ albo z obniżonego dochodowego. Ale za to ci nie potrzebujący jak ich nazywasz ,,zaradni,, zamrożą kasę.

Głosujesz na JKM, odetchnąłem z ulgą. Więc w sumie mamy bardzo zbliżone poglądy, tylko ja mimo że czuję się na siłach aby tu i teraz żyć w takim kraju jaki zgotuje nam skrajny liberalizm to nie wiem czy za rok będę się tak samo czuł. A w razie draki, może się okazać że sprzedawanie majątku wystarczy raptem na 2 lata leczenia i co wtedy, powiem ja nie krowa i teraz nagle zmieniam poglądy i chcę socjalizmu, chcę aby mnie leczono za darmo?

No weź przestań, lepiej nie być takim kozakiem bo różne rzeczy mogą nas spotkać w życiu. Więc lepiej żyć w kraju z wysokim socjalem, a mądrze gospodarując i tak zawsze będziesz ponad cymbałami które nic nie potrafią jak tylko żyć za dwa pińcet + socjal na pizzę co tydzień i wakacje nad zasyfionym Bałtykiem, bo w razie jak ci łapy poucina to nie zdechniesz pod mostem tylko będzie sobie egzystował wśród innych cymbałów.

Kolejna sprawa to potomstwo. Dlaczego zakładasz że będą tak samo zaradni jak ty? A jeśli nie to co w czasie skrajnego liberalizmu? Mają zdechnąć pod mostem?

Edytowane przez damianzbr
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v