Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

o,juz zapomnieliscie piete i to nie ta achillesa ???? tylko zlodzieja-z prawomocnym wyrokiem i milosnika skow w bok lub na panne pek ???

a mi biednemu same czesci do ciagnikow i maszyn rolniczych.albo jakies opryski lub inne dopalacze czy odzywki podsylaja-wspomozcie koledzy ,dajcie jakies dobre adresy.

pamietacie pamietniki anastazji p -najwiecej jej kolegow bylo ze zjednoczenia chrzescijansko-narodowego, tylko z jednym z dwoch braci-blizniakow nie udalo sie jej zaprzyjaznic,on wolal rabieja 😏

Opublikowano

m

13 godzin temu, WawrzyniecPruski napisał:

13 godzin temu, Slodki66 napisał:

Nie wytrzymał ciśnienia i pękł albo przezorny i ewakuację robi wcześniej żeby szalup nie zabrakło. 

W PO ewakuacja na całego ! Do tej pory Platformę Obywatelską opuściło 70% szeregowych członków płacących składki .

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

dysydent - w rozważaniach o egzekucji zdajesz się zapominać o interpretacji. Ta z kolei potrafi z wieloletniego poczciwca zrobić przestępcę. Z tego już bliskość mafijnej protekcji. Zaraz po grubej kresce zostaje pustka a tu czasem ciekawe sprawy wychodzą. Ogółem ujmując - skrajności źle się kończą - nie prawdaż?

Opublikowano

zbyszko z bogdanca bo ci prezes zrobi kuku za obrazanie zwierzat😛, mnie to moze skoczyc-o,nie nie moze ja nie z parafii lgbtq+ - itd itp. wlasnie przez takie zarty z jego orientacji zeszedl z drogi socjalisty, uczestnika obrad okraglego stolu i milosnika walesy na pseudonarodowe-nibypatriotyczne pozycje. on ktory jeszcze w latach 70 nie wiedzial po co w wielka sobote rano ludzie biegaja do kosciola z koszyczkami-to  z jego autobiografii....

nastepny as

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/fala-krytyki-po-slowach-senatora-pis-grzegorza-biereckiego-o-oczyszczeniu-polski/4ed20py?utm_source=detal_viasg_wiadomosci&utm_medium=synergy&utm_campaign=allonet_detal_popularne&srcc=ucs&utm_v=2

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/strajk-nauczycieli-list-z-ii-liceum-w-krakowie-do-agaty-kornhauser-dudy/dxxb8q9?utm_source=swpromo_viasg_wiadomosci&utm_medium=synergy&utm_campaign=allonet_swonetsg_n_24_infobiz&srcc=ucs&utm_v=2

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Ywa napisał:

Ja przynajmniej mam czyste sumienie i nie biorę...^_^

Patrzta  jaka nieskalana. Ciekawe gdzie się podział twój honor gdy rozdawali obszarówkę.

Może ty jakaś dewotka albo co gorsza LGBD lesba i bachora nie dajesz se zrobić, jak byś miała ich ze troje inaczej byś śpiewała na widok 500+

9 godzin temu, dysydent napisał:

Na czym polega "kradzież VAT-u? na jego niepłaceniu czyli nie obciążaniu ceny

Na wyłudzaniu, po prostu na wyłudzaniu. Ładujesz patelnię miedzi 27 ton x 20zł/kg i kupujesz ją 30 razy. 30 razy kupujesz tą samą patelnię bo przecież monitoring na placu masz więc patelnia 30 razy wpada do ciebie na plac. otrzymujesz zwrot VAT-u i zapadasz się pod ziemię.

Dlatego właśnie teraz na stal nie ma VATu

Udajesz czy na serio nie wiesz jak się wyłudza VAT?

3 godziny temu, DTaras napisał:

W sprawie dziury w VAT. Niewielu widzi, że to zawsze jest teoria, szacunek?

Jaki szacunek. Co ty myślisz że US nie mają danych na temat importu oraz eksportu towarów.

Szacunek to może być z paragonem u fryzjera o  którym wspomniał JARECKI, reszta czarno na białym.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

dla Ywy pewnie wniosek był za trudny 😂

całe to PO i koalicja dla ludzi co im można wszystko wmówić.

widzą PIS w dzień i w nocy. dla nich nie ma miejsca gdzie by go nie było

Nawet pisiory nie powtarzają tak często spisek jak platfusy PIS 😁

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał:

dysydent - w rozważaniach o egzekucji zdajesz się zapominać o interpretacji. Ta z kolei potrafi z wieloletniego poczciwca zrobić przestępcę. Z tego już bliskość mafijnej protekcji. Zaraz po grubej kresce zostaje pustka a tu czasem ciekawe sprawy wychodzą. Ogółem ujmując - skrajności źle się kończą - nie prawdaż?

tu się nie zacytuje więc przypomnę; zapytałem o to na czym polega wyłudzenie VATu 

42 minuty temu, damianzbr napisał:

Na wyłudzaniu, po prostu na wyłudzaniu. Ładujesz patelnię miedzi 27 ton x 20zł/kg i kupujesz ją 30 razy. 30 razy kupujesz tą samą patelnię bo przecież monitoring na placu masz więc patelnia 30 razy wpada do ciebie na plac. otrzymujesz zwrot VAT-u i zapadasz się pod ziemię.

Dlatego właśnie teraz na stal nie ma VATu

Udajesz czy na serio nie wiesz jak się wyłudza VAT?

pytam ponownie - dlaczego jest to możliwe? (bo nadal jest)

Przy okazji dzięki za praktycznie pełną odpowiedź dla DTarasa w kwestiach skrajności 
tylko która skrajność gorsza?

Takie wyłudzanie VATu na fikcyjnych transakcjach jest technicznie trudne bez współpracy z kimś od fiskusa lub totalnej fiskusa nieskuteczności.
Przyznam - nie znam skali tego procederu a nie widzę za wiele informacji w mediach o wyrokach czyli; albo skala była mniejsza niż się szacuje (propaguje) albo ... proceder trwa nadal a przynajmniej może trwać tylko nieco podrasowany.

O wiele groźniejsze i dostrzegalne w skali jest szarostrefowe nie płacenie VATu m.in za paliwa rzekomo tranzytowe czy jeszcze wcześniej alkohol lub np za produkty wyeksportowane na papierze a w rzeczywistości trafiające na rynek wewn, i nawet byłbym rad że mniejsza skala opodatkowania gdyby nie fałszowalo to relacji gospodarczych i nie bylo z gruntu niesprawiedliwe dla uczciwych. 
Idea zwracalności podatku w obrocie zawsze będzie rodzić patologie ale skali obrotu fikcyjnego nie znam i przyznam nie mam pojęcia o związku ze zdjęciem tego podatku ze stali i jeśli to prawda to dzięki za zwrócenie mojej uwagi.

Kilkukrotne sprzedanie towaru na jedną fakturę to też ... i jeszcze parę słabych punktów tego "najcwańszego" (w obie strony) ze wszystkich podatków

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, dysydent napisał:

1. pytam ponownie - dlaczego jest to możliwe? (bo nadal jest)

2. Takie wyłudzanie VATu na fikcyjnych transakcjach jest technicznie trudne bez współpracy z kimś od fiskusa lub totalnej fiskusa nieskuteczności.

3. Przyznam - nie znam skali tego procederu a nie widzę za wiele informacji w mediach o wyrokach czyli; albo skala była mniejsza niż się szacuje (propaguje) albo ... proceder trwa nadal.

1.

Jest możliwe bo na świecie jest cała masa degeneratów, złodziei, cwaniaków i kombinatorów którzy za wszelką cenę obejdą zakazy i nakazy. 

Twoje pytanie jest w stylu:

,,skoro mamy ograniczenie prędkości do 50 i zabieranie prawka po przekroczeniu o ponad 40km/godz dlaczego jest możliwe łamanie przepisów? (bo nadal jest),,

Więc nawet gdybyśmy zakazali jazdy samochodem, wraz by się znalazł cwaniak który by złamał ten przepis, wsiadł by do auta i mało tego, bo jechał by w zabudowanym 120.

2. Wbrew pozorom jest banalnie łatwe. Tylko trzeba mieć wiedzę techniczną, kasę na zorganizowanie akcji i wizerunek. Dlatego tak często nie sięgają po te rozwiązania bezdomni i menele którzy nie mają nic do stracenia, ale znowu te same osoby są podstawiane jako figuranci.

Znajomy w fiskusie to ci nawet nie załatwi czynnego żalu, a ty tu i wyłudzeniach milionowych, dobre.... heh.

3. Co mają podać w mediach? Że wiedzą na 100 % że kowalski to złodziej, ale sprawa trwa w sądzie bo kowalski twierdzi że miał operację na zastawkę serca więc był na zwolnieniu i nie wie co się w firmie działo bo na ten czas powierzył ją Nowakowi (figurant menel) i teraz nie wiadomo gdzie Nowak zapadł się pod ziemię. I Kowalski do niczego się nie przyznaje i za kratki się nie wybiera i najlepiej to by chciał aby mu fiskus wreszcie zwrócił naliczony VAT, a dopiero później niech sobie z Nowakiem wyjaśniają czy były nieprawidłowości czy też nie.

Ja nic ci nie podaję z mediów, u nas autentycznie jeździła patelnia miedzi od skupu do skupu złomu. Tylko że tych zamknęli jeszcze za PO,skoro wtedy zamknęli widocznie plebs też chciał kawałek z tego tortu który jak się okazało był dostępny tylko dla prominentnych partyjniaków. 

Kolejny przykład już który podchodzi pod szacunku.

Przedsiębiorstwo transportowe ma CPN. Kupuję u nich paliwo na FV. Paragonik przylepiają do kopi FV, innym razem kupuję paliwo bez FV jako osoba prywatna, paragonik ląduje w specjalnej szufladzie.

O czym to świadczy? A no o tym że segregują dowody sprzedaży, aby wypisać z paragoników dla prywatnych klientów, zbiorczą FV na paliwo które rzekomo trafiło do własnych autobusów. I przy tym odcedzić paragoniki które są podpięte do FV które zostały wystawione na paliwo kupowane przed podmioty gospodarcze.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Łamanie przepisów dopuszczalnej prędkości jednoznacznie mierzalne i tylko brak policjanta lub fotoradaru chroni przed odpowiedzialnością i tu jest bezdyskusyjne złamanie prawa, podczas gdy niejasność przepisów podatkowych często sprawia że zgodnie z tymi przepisami umiejętnie dobranymi do przypadku można podatku nie zapłacić i - pozwolicie - nie będę ani wymyślał przykładów ani przytaczał mi znanych bo mają realną i "legalną" wartość.

W końcu podatki powinny być funkcją od dochodu a czasami są tego dochodu pozbawieniem i naturalnym jest odruch unikania ich za wszelką cenę choćby pod ryzykiem kary jeśli rzetelność w ich płaceniu oznaczała by upadłość. Całe rzesze prawników tuczą się na zbędnej komplikacji przepisów dodatkowo obciążając gospodarkę samym swym zbędnym istnieniem a czyż nie można większości uprościć? Otóż w tym systemie nie! bo prawo w tym skarbowe ma być dla ludzi zwykłych czarną magią a nie jasnym - jak wskazówka na liczniku przekroczy dziewięćdziesiątkę między tymi znakami stajesz się przestępcą. tutaj tłumaczenia nie ma a w interpretacji przepisów podatkowych już sama ich interpretacyjność jest złem

Opublikowano

Za równo przekroczeniu prędkości jak i w wyłudzenie VAT na 3 mln zł z kilkunastu patelni miedzi podlega interpretacji.

Z tym że przekroczenie prędkości jest warte 1000zł więc nikt nie powołuje prawników, znawców, biegłych i przebiegłych którzy będą obalali autentyczność pomiaru który rzekomo był wykonany pod złym kątem, złym urządzeniem, przez funkcjonariusz który nie zapoznał się z instrukcją a przynajmniej nie złożył podpisu potwierdzającego że to zrobił, we mgle i tak w ogóle urządzenie zmierzyło prędkość przefruwającego ptaka.

Tak samo jak podlega interpretacji czy słusznie kupiłeś 30 szt. patelni miedzi i czy faktycznie kupiłeś te 30 szt.

Jednaj w obu przypadkach do rozstrzygnięcia jesteś uziemiony. W pierwszym zabierają ci prawko, a drugim nie wypłacają 3 mln, nakładają dozór policyjny czy nawet areszt. \

Za POjebańców, złodzieje prominentni mogli kraść do woli bo liczyła się tylko ich własna interpretacja, a organy sprawdzające były trzymane za mordę przez TUSKÓW sterowanych z berlina co by zbytnio tym prominentnym złodziejom nie utrudniać POjebanego życia.

Opublikowano
  • Interpretacja świadczy tylko o tym że pewne sprawy nie są do końca takie proste jak uważasz. Szczególnie w przypadku urządzeń mierzących prędkość a trzymanych w ręce. Gdyby było proste to instrukcja producenta nie zawierałaby szeregu zaleceń i obwarowań z adnotacją o możliwości błędnego pomiaru. 
    Kolejna sprawa to takie coś, że gdy miałem 10 więcej niż przewiduje ograniczenie, czy prędkość dozwolona, to przy pomiarze nik nawet nie próbował mnie zatrzymywać. Ba, fotoradar nawet mi zdjęcia nie robi. Czyli system uważa że nie jestem godny jego uwagi choć i tak prawo złamałem. Dlaczego tak jest? Bo wszyscy wiedzą o niedoskonałościach tak urządzeń pomiarowych policji, jak i systemów samochodu. Kiedyś dla jaj śledziłem wskazania nawigacji, prędkościomierza i aplikacji nawigacji  na smartfonie. No i ni kija się to nie pokrywało. Pomijam dostępne ilości satelitów. 
    Podobne zależności można wskazać w łataniu systemu podatkowego, jeśli mam iść tym torem. Czyli pewne sprawy żyją swoim życiem do chwili kiedy nie staną się zbyt ewidentne lub ich skala nie pozwala przechodzić obojętnie obok. Samo zaś dociekanie i obserwacja takiego celu to coś jak dalekie patrole w Afganistanie. Czasem jak poleżysz parę dni to wylezie ci z jaskini ten na którego czekasz. A czasem wylezie wielu innych a ten włąśnie nie wylezie. Jak wyłażących z mrowiska będzie dużo to podajesz namiary i czekasz na lotnictwo. Jak pizną to i tak już potem nie ma znaczenia.

Opublikowano

Nie są proste czyli nie trzeba nic robić 😁

Od złodziei nie brać tylko zabierać zwykłym podatnikom bo tak najłatwiej

Za PO przychodzili celnicy czy urzędnicy podatkowi i mówili im co się dzieje a oni mieli to gdzieś . za,miast coś z tym robić to polużniali jeszcze przepisy

Po to jest cała rzesza urzedników w ministerstwie finansów ale jak oni nie mają przyzwolenia politycznego to nic nie zrobią

Opublikowano

były prezydent nowego jorku chyba gulianni zaczynał porzadkować prawo od tych co rzucali smieci na ulice . w polsce chce się to zrobić od góry od tych co kradną najwiecej .  tylko prawo trzeba wprowadzac i przyzwyczajać do niego kazdego od małego sklepikarza do wielkich korporacji .

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, jarecki napisał:

były prezydent nowego jorku chyba gulianni zaczynał porzadkować prawo od tych co rzucali smieci na ulice . w polsce chce się to zrobić od góry od tych co kradną najwiecej .  tylko prawo trzeba wprowadzac i przyzwyczajać do niego kazdego od małego sklepikarza do wielkich korporacji .

przecież tak próbowano robić po 89r i było dobrze bo proceder tkwił. szmat czasu i gówno z tego wyszło

to działa też jako prewencja.

płotkami budżetu nie napełnisz

16 minut temu, Ywa napisał:

https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/other/bartłomiej-m-zostanie-w-areszcie/ar-BBVRCSB?ocid=spartandhp

Damian i Racyl ależ ja Wam nie żałuję.....bardzo dobrze, że jesteście zaradni...^_^

Nie wypisujemy ten czy tamten bamber tylko bierzemy się za robotę

Ty potrafisz komuś zazdrościć zamiast sama wziąść się

zapomniałem że Ty mieszkasz w bastionie PO gdzie nawet jak kogoś złapią za rękę  to mówią że to nie jego ręka

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Ale Ty dalej nie rozumiesz że ja nie krytykuję zapobiegania, karania czy ścigania. Krytykuję nadmierne podniecanie się tym jako ratunkiem dla budżetu. To ma iść swoim torem a traktotować jako ewentualne plusy tak dla wpływów jak i skuteczności instytucji do tego powołanych.  Głównym celem ma być prawo, taka jego konstrukcja aby służby miały jak najmniej roboty, wykluczające pomysły które mogą się narodzić i są podstawą działań przestępczych. 
Zabawa w ciągłą gonitwę za przestępcami może i jest malownicza ale nic nie wnosi kiedy nie ograniczymy prawnych możliwości. Będziemy tak ganiać się do usranej śmierci.

Opublikowano

Nieda się stworzyć prawa które załatwi wszystkie problemy. Podstawą jest sposób w jaki prawo się stosuje i egzekwuje. Prawo to mniej lub bardziej ścisłe ramy ale po to jest rząd i parlament żeby te niedoskonałości w obramowaniu na bieżąco usuwać a nie jebac na wszystko i co najwyżej rozpieprzac to co już zostało porządnie obramowane. CBA zlikwidujemy grzmial Grześ (osioł że Shreka) IPN zlikwidujemy i ABW. Jeszcze jedna kadencja i marzenia osła spelnilyby się. Niestety nie wiedzieć czemu ten głupi naród dokonał zmiany. Tego dla osła i kolegów było za wiele. Zaczęło się rykowisko! Osioł starał się ryczeć najgłośniej ale nowocześniejsze losie i jelenie robiły więcej hałasu a do tego ten lesniczy z Komitetu Obrony Drzewostanu. 

Ileż się osioł namęczyć musiał żeby wszystkich przeploszyc i rozpędzić ale udało się. 

Teraz walka idzie o to żeby przepedzic tych co ukochane bagno osła osuszają. Jak się uda to wszystko wróci do normy-no może nie wszystko bo za górami i za lasami czeka na powrót prawdziwy król bagna jego eminecja Donald. 

To prawdziwy powód tego że osioł co ranek budzi się zalany ale niestety nie potem. 

• Like 2
Opublikowano

Racyl pamiętam dawno temu kazanie, że ocena innych to grzech: cytat z Biblii (Mat. 7:3–5): A czemu widzisz źdźbło w oku brata swego, a belki w oku swoim nie dostrzegasz? Albo jak powiesz bratu swemu: Pozwól, że wyjmę źdźbło z oka twego, a oto belka jest w oku twoim? Obłudniku, wyjmij najpierw belkę z oka swego, a wtedy przejrzysz, aby wyjąć źdźbło z oka brata swego.

Rząd się nie ugnie teraz?

A skąd. Takie mam przeczucie, to znaczy ja nie wiem, co zrobi rząd, bo ja z rządem nie sypiam. Natomiast z całą pewnością tych pieniędzy nie ma. No skąd mają to wziąć? Tą polityką socjalną i podatkową Prawo i Sprawiedliwość doprowadziło do takiej sytuacji, że wybiórczo wskazując na jakieś grupy, tzn. wybiórczo dystrybuują pieniądze jakimś grupom społecznym, które traktują jako elektorat. Oni sobie po prostu liczą, czy tutaj nam się opłaca dać pieniądze, czy się nie opłaca. Jeżeli np. widzą, że mają kiepskie wyniki wśród elektoratu młodych, czyli 18-26, to co robią? Znoszą młodym PIT, zamiast wszystkim obniżyć go o 10 proc. 

Czytaj więcej na https://www.rmf24.pl/tylko-w-rmf24/poranna-rozmowa/news-pawel-kukiz-nie-bede-glosowal-za-odwolaniem-minister-zalewsk,nId,2930108#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

Opublikowano
26 minut temu, Ywa napisał:

Racyl pamiętam dawno temu kazanie, że ocena innych to grzech: cytat z Biblii (Mat. 7:3–5): A czemu widzisz źdźbło w oku brata swego, a belki w oku swoim nie dostrzegasz? Albo jak powiesz bratu swemu: Pozwól, że wyjmę źdźbło z oka twego, a oto belka jest w oku twoim? Obłudniku, wyjmij najpierw belkę z oka swego, a wtedy przejrzysz, aby wyjąć źdźbło z oka brata swego.

Bóg jest potrzebny  dla lewaków jak trzeba sprowadzać uchodżców ale przy aborcji , homoseksualistach już nie

Opublikowano
9 minut temu, Ywa napisał:

Popieram aborcję, która jest wynikiem zjawisk patologicznych.

Druga sprawa nie jest taka prosta jak Ci się wydaje... to dla specjalistów......nie będę Tobie tłumaczyła...przeczytaj lepiej słowa tego Pana, będą łatwiejsze:

https://www.deon.pl/religia/serwis-papieski/aktualnosci-papieskie/art,7349,twoje-dziecko-mowi-ze-jest-homoseksualista-co-radzi-papiez.html

,,Popieram aborcję, która jest wynikiem zjawisk patologicznych. " czyli stosujesz zasadę że za grzechy ojców odpowiadają dzieci

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v