Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak mi nie zabrali ani tobie Ulman to pewnie pieniążki nie poszły do raju . Nikogo nie zamkną bo pieniążki rządzą . Sądy najchętniej zamykają ludzi nie groźnych bo też są ludźmi . Po co skąńczyć jak  . Marek P.

A kto jest ciemnotą  Piotrek . Trzeba to załatwić demokratycznie . Niech opozycja złoży wniosek i w sejmie i przegłosują . 

Jak komuna robiła denominację to wszyscy odczuli a teraz praktycznie nie odczuli 🤔 a teoretycznie powinni odczuć ale głowa nie pojmuje za co 😴 . Śmieszne . 😁

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Chodzi więcej o odczucia a mniej o denominację .

Jeszcze odniosę się do strajku nauczycieli . Nauczyciel powinien zarabiać więcej i Pis zaczął im robić podwyżki ale nauczyciele wierni opozycji zrobili z tego strajk polityczny .

Przykład . 

Myślisz o sprzedarzy samochodu . Ile za niego wziąść ? W myśli (zadowolony byłbym jak dostanę 10 tyś ) Przychodzi kupiec i mówi . Byś sprzedał ten samochód . Sprzedawca pyta się . A ile dasz ? Kupiec mówi 10 tyś . Sprzedawca myśli  ( jak daje 10 tyś to da i 12 ) 

I tak postępują strajkujący nauczyciele . 

Edytowane przez 12zbyszko
Nie skończona myśl
Opublikowano

Jak ropa podrożeje to w naszych kieszeniach ubywa a nie w budżecie bo ponad połowa ceny to akcyza VAT i inne podatki oraz marże i PiS ich nie wprowadzał z tego co wiem. 

Opublikowano

Nie wytrzymał ciśnienia i pękł albo przezorny i ewakuację robi wcześniej żeby szalup nie zabrakło. 

Trochę się rozjechal ten strajk wczoraj. Miała być sodoma a tu tvn tylko grochowke pokazał,  dobrze ze nie pasztet z kodu. 

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, 12zbyszko napisał:

Chodzi więcej o odczucia a mniej o denominację .

Jeszcze odniosę się do strajku nauczycieli . Nauczyciel powinien zarabiać więcej i Pis zaczął im robić podwyżki ale nauczyciele wierni opozycji zrobili z tego strajk polityczny .

Przykład . 

Myślisz o sprzedarzy samochodu . Ile za niego wziąść ? W myśli (zadowolony byłbym jak dostanę 10 tyś ) Przychodzi kupiec i mówi . Byś sprzedał ten samochód . Sprzedawca pyta się . A ile dasz ? Kupiec mówi 10 tyś . Sprzedawca myśli  ( jak daje 10 tyś to da i 12 ) 

I tak postępują strajkujący nauczyciele . 

To zły przykłąd bo sprawa jest taka że walczą o pieniążki do podstawy wynagrodzenia. A od tej podstawy nalicza się wszystkie świadczenia na etacie. Dodatki to inna działka. Mnie kiedyś bardziej opłacało się pełnić obowiązki dowódcy kompanii niż mieć ten etat bo za pełnienie brałem taki dodatek że na rękę dostawałem wiecej niż etatowy dowódca. A potem przyszedł rozkaz i już zarabiałem mniej.

Opublikowano
11 godzin temu, Ulman napisał:

Czyli kłamali mówiąc że ich pozamykają? A może teraz kraść już można? Opisz mi mechanizm tego niesamowitego zjawiska  - wprowadzili nowe podatki, powszechne, ściągaja tym sposobem masę grosza a tobie nie ubyło. Fenomen jakis.

Dlaczego twierdzisz że nie zamykają i nadal można kraść jak za PO. W każdym tyg. CBA łapie złodziej podatkowych, po kilku. Przykład z ostatniej chwili:

,,Prokuratura informuje tylko, że Eryk S. to były senator RP VII kadencji. To były płocki polityk Platformy Obywatelskiej.,,

https://www.money.pl/gospodarka/cba-zatrzymalo-bylego-senatora-zarzut-wyludzania-dotacji-i-vat-6369124197013121a.html

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, WawrzyniecPruski napisał:

Rulewski  dopiero teraz się obudził ? Platformę Obywatelską założyło dwóch SBeków i to mu nie przeszkadzało .Przez lata Rulewski popierał sitwę POlszewicką, opluwał swoich byłych kolegów z Solidarności. Tych, którzy nie byli agentami jak  esbecki kapuś Bolek Wałęsa czy Donald Oscar. Rulewski nie rżnij pan głupa, wskakuj w pasiak zakładaj maskę  i paraduj jak tumanek POlszewicki po Senacie. 

Znalezione obrazy dla zapytania Rulewski

Edytowane przez wojtekd
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Slodki66 napisał:

Jak ropa podrożeje to w naszych kieszeniach ubywa a nie w budżecie bo ponad połowa ceny to akcyza VAT i inne podatki oraz marże i PiS ich nie wprowadzał z tego co wiem. 

Jeżeli PiS nie wprowadza nowych podatków to wytłumacz mi dlaczego kilka lat temu jak ropa była w tej samej cenie co dziś czyli 70dolarow za baryłkę to na stacji było 4 z plusem A dziś 5 z plusem ? Co będzie jak ropa zdrożeją tak do 140 dolarów tak jak było nie dawno ile będziemy płacić 7 zł?

Opublikowano

No jak wróci TUSK to na pewno będzie po 7 zł, już od kilku lat ta cena chodzi mu po głowie.

Zrozum cymbałku że pieniądze zamiast trafiać do raju podatkowego na który zaliczają się wszelkiej maści złodzieje, trafiły do obywateli w socjalu bez podnoszenia podatków.

Opublikowano
24 minuty temu, piotreku1 napisał:

Jeżeli PiS nie wprowadza nowych podatków to wytłumacz mi dlaczego kilka lat temu jak ropa była w tej samej cenie co dziś czyli 70dolarow za baryłkę to na stacji było 4 z plusem A dziś 5 z plusem ? Co będzie jak ropa zdrożeją tak do 140 dolarów tak jak było nie dawno ile będziemy płacić 7 zł?

i chcesz powiedziec ze przez podatki 1 zł zdrozała😁

Opublikowano

Jest takie powiedzenie ,, kto kogo przezywa sam się tak nazywa ,,  czas pokaże co to rozdawnictwo da . Będzie coraz więcej niezaradnych co tylko liczą na pomoc państwa socjal  A gdy przyjdzie kryzys, a prędzej czy później przyjdzie , pieniadze sie skoncza bedzie dopiero krzyk i lament. 

Opublikowano

to co zrobił znp w ostatnich dniach, tak głęboki podział, idący wręcz w nienawiść wobec tych, którzy zostali przy dzieciakach to jest coś niespotykanego, pokazał jak bardzo część nauczycieli nie powinna wykonywać tego zawodu, również w tym przypadku myślenie zastąpiła nienawiść polityczna podsycana każdego dnia przez media- trudno będzie ten podział zasypać; rodzice powinni teraz przejrzeć profile nauczycieli (to co obecnie wypisują) swoich dzieci na portalach społecznościowych, żeby zobaczyć kto uczy ich dzieci i dokonać odsiewu ziarna od plew

ciekawe czy w weekend będą strajkować czy pójdą na zakupy :)

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
14 minut temu, piotreku1 napisał:

Jest takie powiedzenie ,, kto kogo przezywa sam się tak nazywa ,,  czas pokaże co to rozdawnictwo da . Będzie coraz więcej niezaradnych co tylko liczą na pomoc państwa socjal  A gdy przyjdzie kryzys, a prędzej czy później przyjdzie , pieniadze sie skoncza bedzie dopiero krzyk i lament. 

to jakoś tym socjalem się nie najedli wystarczająco bo bezrobocie spadło i co raz wiecej ofert pracy na szybach sklepów właśnie dla takich jak twierdzisz nie zaradnych. przecież nauczyciel do sklepu nie pójdzie ci pracować bo mu honor nie pozwala

chyba się ludzie w tym tygodniu po zbiorowy socjal zgłosili czy się mylę 😁

Opublikowano
42 minuty temu, damianzbr napisał:

No jak wróci TUSK to na pewno będzie po 7 zł, już od kilku lat ta cena chodzi mu po głowie.

Zrozum cymbałku że pieniądze zamiast trafiać do raju podatkowego na który zaliczają się wszelkiej maści złodzieje, trafiły do obywateli w socjalu bez podnoszenia podatków.

Jeżeli nie trafiły do "raju podatkowego" to nie trafiły tylko raz. Raz je wydano i nie ma szansy aby wydać je drugi raz (chyba że wypuści się zatrzymanych każe powtórzyć proceder a potem jeszcze raz zamknie za to samo).😁 Tylko że na razie to jeszce niczego nie odzyskano, ani nie zapobieżono, bo łapie się ich za czyny już dokonane. Czyli ukradli i nie ma. Jak przedstawią wyliczenia ile to z ich majątku realnie odzyskano to, to będą właśnie te pieniądze o których mówisz. Reszta to tylko pobożne szacunki ile to mogli ukraść, ale nie ukradli. Za takie coś do więzienia się nie wsadza.😂

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, piotreku1 napisał:

Nie martw się nie jestem jakimś chamem aby wyzywać. Było to w formie takiego trochę żartu, cymbał: brzmi jak mu każą.

Coś usłyszałeś i powtarzasz.

1 godzinę temu, mirro napisał:

Jeżeli nie trafiły do "raju podatkowego" to nie trafiły tylko raz. Raz je wydano i nie ma szansy aby wydać je drugi raz (chyba że wypuści się zatrzymanych każe powtórzyć proceder a potem jeszcze raz zamknie za to samo).😁

Co ty bredzisz?

Umówmy się, wpływy do kasy państwowej od zawsze powinny wynosić 100zł, i tak co miesiąc przez okrągły rok.

Złodzieje co miesiąc kradli po 20 zł i wyprowadzali je do własnych kieszeni, więc w kasie państwowej lądowało tylko 80 dyszek zamiast 100.

Teraz ograniczono ten proceder i sytuacja po 29 latach wróciła na właściwe tory, wreszcie do kasy co miesiąc trafia okrągła stówka i 20 dyszek które od zarania dziejów lądowało w kieszeni złodziei, teraz trafia w kieszeni 500+ i innych dupereli które nakręcają gospodarkę bo społeczeństwo dzięki kasie z której było do tej pory okradane wykazuję większe zapotrzebowanie na usługi i zwiększa obrót w handlu.

Więc co ty bredzisz, skąd ci się wzięło że tylko raz ukradli np. w lipcu i więcej tego nie robili? Kradli na okrągło!

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Nie bredzę tylko oceniam sytuację. Umawianie się na100 wpływu nic nie da bo równie dobrze można umówić się na 300 wpływu, potem policzyć że wpłynęło 100 i powiedzieć że 200 to pewnie ukradli.😁 Nikt nie wie ile wyprowadzono a szacunki są uzależnione od potrzeb zamawającegho oszacowanie albo komu się chce je zaprezentować i w jakim kontekście. Jedynie co to można by się opierać na materiale śledztwa gdzie prokurator jest wstanie to ocenić metodami śledczymi. 
Raz ukradli bo jeżeli ich zatrzymano to już nie kradną. Nie ma znaczenia czy kradli miesiąc czy pięć.  Jeżeli zaś pozostali jeszce tacy co kradną to znaczy że w dalszym ciągu nie jesteśmy w stanie ocenić wpływów bo i tak są obarczone błędem ciągłej kradzieży. Przy dalszym ciągnięciu cyrku ze zwrotami, różnymi stawkami podatkowymi możemy tylko wyłapywać tych co się da. Ilu byś nie złapał i tak nigdy szacunki nawet nie będą zbliżone do prawdy.  

Opublikowano (edytowane)

Na czym polega "kradzież VAT-u? na jego niepłaceniu czyli nie obciążaniu ceny i można nieco z niej zejść i może tu odpowiedź relatywnie wyższych cen paliwa do cen ropy niż w czasach gdy "kradli"?
Wychodziło by na to że złodziej częściowo dzielił się "łupem" z klientem co mu tego klienta przysparzało kosztem uczciwych płatników.
Tak że ukrócenie tego procederu jest tylko w interesie budżetu i jego beneficjentów i niczyim więcej.

co ja tu wypisuję? przecież to takie proste i każdy powinien to rozumieć

z punktu widzenia klienta jest mi wszystko jedno kto okrada mnie z ceny? czy kombinator czy moje państwo? i tak przepłacę tyle że w rolnictwie państwo część przynajmniej zwróci w obecnym systemie a kombinator co najwyżej obniży nieco cenę ale nie musi i tu tylko różnica.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Co by nie mówić i tak większe wpływy to raczej kwestia rozwijającej się gospodarki niż uszczelnień systemu i na tym powinno wszystkim bardziej zależeć. No chyba że Premier kłamie i stan gospodarki wcale nie jest tak wspaniały jak go maluje. Wtedy elektorat może się zdziwić gdy nie będzie już czego uszcelniać a wpływy i tak polecą na ........
No ale wtedy będzie można powiedzieć że "Premier ukradł" bo miało wpłynąć a nie wpłynęło.😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v