Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

szukalem jakie to wypasione bmw ma iwona hartwich-ale wujek goole cos nie jest dzisiaj wylewny i nic nie zapodaje.....

zastanawiam sie kiedy wlasciciel rasowego pieska pracowal przy tokarce w hucie gliwice ??? oj chyba dawno -nawet o takiej hucie nie slyszalem.

niedawno na trybune wyszedl taki jeden co chyba nigdy w zyciu nawet nie "zamoczyl " i chce uczyc innych jak maja wychowywac dzieci[to nawet nie byl  ksiadz ,tylko jakis prezes]-wara od dzieci- cos tam bredzil -ja do jego dzieci to sie nie bede wtracal......

doszli w koncu do tej prawdy czy nie ??? bo poszedlem dolozyc do pieca i moglem cos przeoczyc ..a potem nagle przerwali rozmowe kondoma z synem czlonka komitetu centralnego komunistycznej partii zachodniej ukrainy i ojca dziekana warszawskiej rady adwokackiej aktualnie adwokata palikota-jacys przypadkowi prowokatorzy zaczeli krzyczec 'szczujnia" i program sie nagle urwal

Opublikowano

Czyli kłamali mówiąc że ich pozamykają? A może teraz kraść już można? Opisz mi mechanizm tego niesamowitego zjawiska  - wprowadzili nowe podatki, powszechne, ściągaja tym sposobem masę grosza a tobie nie ubyło. Fenomen jakis.

Opublikowano

Jakie nowe podatki? 

Ciekawe gdzie tvn zorganizuje kolejne urodziny Hitlera? 

Jak PO wygra wybory to zamiast przekopywac mierzeje zasypią zatokę Pucką  bo po co cokolwiek robić u nas jak jest w Niemczech. 

Poza tym jak będziemy tak szaleć z inwestycjami to na ciepła wodę w kranach zabraknie a jak rządzić gawiedzią jak tylko zimna leci toż to 21 wiek i państwo w centrum Europy a nie średniowieczny gród. 

Mamy szczęście że Donald wraz z niemieckimi przyjaciółmi naszego kraju czuwa nad demokracją i z ciocią Merkel, wujkiem Makaronem i ciotkami z komisji Europejskiej dbają o naszą konstytucje i praworządnośc. 

Nauczyciele strajkują bo w końcu mogą. 

Nie kradł VATu to mu nie ubyło. 

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Ulman napisał:

Czyli kłamali mówiąc że ich pozamykają? A może teraz kraść już można? Opisz mi mechanizm tego niesamowitego zjawiska  - wprowadzili nowe podatki, powszechne, ściągaja tym sposobem masę grosza a tobie nie ubyło. Fenomen jakis.

przez 8 lat też na pisowców polowali i nie złapali żadnego?

trzeba umieć 😁

Opublikowano

Zarabia ktoś powyżej bańki. To stać na taki nie podatek. Paliwo to już nadużycie bo ktoś kiedyś mówił że i po 7 zeta może być dla niego. Czekaj niech no przypomnę kto??? 

Opublikowano (edytowane)

Samochody ci sie zestarzały to płacisz mniej-  cała tajemnica

Słodki - Tusku - no i co? Jedni i drudzy podnosza podatki więc co za róznica?

Czemu ten który zarabia 1mln ma płacić procentowo więcej niż ten który zarabia 200 tys mimo ze kwotowo i tak wnosi 5x więcej do budzetu?

Racyl, PISowcy też kradli?  To co za różnica między PIS i PO jak jedni i drudzy kradna?  Wiesz juz jak to się stało że z podatków ściągaja a tobue nie ubtwa?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Racyl, PISowcy też kradli?  To co za różnica między PIS i PO jak jedni i drudzy kradna?  Wiesz juz jak to się stało że z podatków ściągaja a tobue nie ubtwa?

być może jedne gęby toleruje a inne nie

jakoś nie widzę żeby społeczeństw zbiedniało

A może ty anachroniczny jesteś mylisz inflację ze wzrostem podatków

Opublikowano

Cholewa coś mi się zdaje że kolega Ulman nam tu zrzutke robi. Ograbiaja tak że tylko Robin Hoodem zostać. 

Za poprzedniej ekipy było lepiej bo się nie pier**lili w skubanie po trochu. Te z OFE to na szczęście niczyje były i to nie było z podatków. Dobrze ze trybunał potwierdził bo przez chwilę myślałem że to jednak i moje zajomali. 

• Like 2
Opublikowano

Resztę OFE zaraz ci przytulą bo już plan jest. Tyle że teraz to się będzie nazywać  fundusz rezerwy demograficznej. Realny pieniądz z OFE będzie przejety przez państwo. Nastepnie to samo państwo przez swoje instytucje wypuści mase papierów dłużnych i fundusz rezerwy demograficznej je w nich ulokuje. Tak oto pieniądze zostaną przetranferowane do państwa które będzie nimi łatać biezące dziury po socjalnym rozpasaniu

Racyl - ja nic nie myle . Uważasz ze podatek bankowy , wyzszy dochodowy, mniejsza kwota wolna i reszta danin która przynosi kilkanaście miliardów , nie istnieje? Może to krasnoludki płacą?  A może nałozyli ten podatek tylko na mafie vatowskie?

Opublikowano

Państwo po jakiś h*j istnieje. Mniejsza kwota wolna to wyższa minimalna płaca, wyższy dochodowy dla najzamozniejszych to grosiki w skali budżetu, od kiedy się tak przejmujesz niemieckimi, francuskimi czy hiszpańskim bankami(wyniosą się pewnie). O bezrobociu nie piszesz? Też bieda bo tak się leniwce rozpasly że pracować nie chcą przez te 500+. Tylko patrzeć jak pracodawcy strajkowac zaczną. Panie jak żyć. 

Donald wróć bo tak rozwydzrza naród że ciepła woda nie wystarczy. 

• Like 1
Opublikowano

racyl-kiedy ostatnio byles w sklepie spozywczym ????   wczoraj placilem oc-490 zl -jutro sprawdze ile bylo w latach ubieglych-ostatnio sa obnizki bo tak podniesli stawki ze zaczelo im zostawac,od kilku lat oc bylo nieoplacalne dla ubezpieczycieli,wiec po drastycznej podwyzce jest z czego obnizac stawki.

ja sie przejmuje santanderem -gdzie pinokio wroci gdy go wywala ????? no chyba ze pojdzie tam gdzie stawka zywieniowa jest dwukrotnie wyzsza niz w szpitalu-ale za klamstwa raczej nikogo w polsce nie zamykaja........

donald wroc bo niedlugo za prad i wegiel bedziemy placic tyle ze niewielu bedzie stac na ciepla wode 😛,

wegiel podrozal ok.100 zl /tona a kopalnie za 2018 r zarobily 25 zl/t gdyby nie podwyzka to znowu bylaby strata

Opublikowano

każdy kolejny rząd wprowadza jakieś nowe podatki lub część z nich podwyższa (tutaj chyba po przewodzi) czy rekonstruuje, ale pis dodatkowo jako jedyny obniżył pit, cit, vat (w małym zakresie ale jednak), akcyzę na ee, podniósł kwotę wolną, 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Slodki66 napisał:

Państwo po jakiś h*j istnieje. Mniejsza kwota wolna to wyższa minimalna płaca, wyższy dochodowy dla najzamozniejszych to grosiki w skali budżetu, od kiedy się tak przejmujesz niemieckimi, francuskimi czy hiszpańskim bankami(wyniosą się pewnie). O bezrobociu nie piszesz? Też bieda bo tak się leniwce rozpasly że pracować nie chcą przez te 500+. Tylko patrzeć jak pracodawcy strajkowac zaczną. Panie jak żyć. 

Donald wróć bo tak rozwydzrza naród że ciepła woda nie wystarczy. 

Ty się chyba kompletnie nie orientujesz. Kwota wolna została przeciez podniesiona do 8 tys ale jest to tak ustawione ze korzystaja tylko ci pracujący na 1/2 etatu na minimalnej a cała reszta nie zyskuje nic lub traci. De facto to jest podniesienie podatku.

Jak to mniejsza kwota wolna to wyzsza minimalna?  Możesz to wytłumaczyć bo chyba czegoś tu nie rozumiem.

Banki płaca podatki z pieniedzy swoich klientów i nie ma znaczenia czy są nasze czy nie. Oni nie zrezygnują z zysków a podatek zapłacisz ty. Wiem ze miło tkwić w nieśwaidomości ale KAŻDY podatek nałozony na kogokolwiek  rzutuje na wszystkich. mimo ze  ludowi sie wydaje że jak bank płaci podatek to ich nie dotyczy.

Poczytaj o wskaźnikach bezrobocia, bezrobociu rejestrowanym realnym, ludziach niepracujących. Kilka definicji.

Popatrz ilu u nas zatrudnia się ukraińców i jak oficjalnie spadło bezrobocie. Aż tyle miejsc pracy nie przybyło. Część osób przestała być uwazana za bezrobotnych bo wcale nie zamierzają nawet szukac pracy. 

@nie przypatrz się tym obnizkom dokłądnie i troche policz. 

Moja ulubiona podniesiona kwota wolna - pokaż na cyfrach kto na niej skorzysta i wyjdzie ci że wiekszość straci.

Kiedy i komu obnizyl PIT i CIT?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Ulman szkoda się denerwować ciemnocie nie wytłumaczysz  oni nadal myślą że PiS dał daje z swoich albo z jakiś pieniędzy z kosmosu .Nie potrafiom  zrozumieć że żeby dac trzeba najpierw obywatelom  zabrać i to więcej bo po drodze trzeba jeszcze wyżywić  bandę urzędników.  Zamiast tego wystarczyło np podwyższyć kwotę wolną od podatku np do 20tysiecy i wtedy skorzystał by kazdy normalny obywatel pracujący na etacie . 

Opublikowano

Takie to proste. To dlaczego poprzednia ekipa tego nie zrobiła. Czyżby z braku pieniędzy. 

Te twoje źródło kolego Ulman to pisze ze te daniny jak zostaną wprowadzone to przyniosą 8mld zł więc ty już zapłaciłeś? 

Poza tym to Forum lesia Balcerowicza i kompanii założone w 2007roku raczej obiektywne nie jest. Może się mylę. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

To jest takie proste że ta ekipa też tego nie zrobi. 😂 Proste rozwiązania nie wchodzą w grę, bo wtedy nie ma zabawy.
A wracając do wczorajszej rocznicy to jakaś taka słaba była. Ciekawe kiedy ktoś przy okazji tych rocznic  ( może to być np Premier) powie parę słów podziękowania do ludzi którzy grzebali się w miejscu katastrofy, przewozili zwłoki i zbierali to co się dało z załogi i pasażerów? Chyba już czas by było podziękować tym zwykłym ludziom, żołnierzom? 
Tylko będzie z tym chyba jeden mały problem - bo to Rosjanie. Gest byłby miły i potrzebny.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
7 godzin temu, jacus napisał:

racyl-kiedy ostatnio byles w sklepie spozywczym ????   wczoraj placilem oc-490 zl -jutro sprawdze ile bylo w latach ubieglych-ostatnio sa obnizki bo tak podniesli stawki ze zaczelo im zostawac,od kilku lat oc bylo nieoplacalne dla ubezpieczycieli,wiec po drastycznej podwyzce jest z czego obnizac stawki.

ja sie przejmuje santanderem -gdzie pinokio wroci gdy go wywala ????? no chyba ze pojdzie tam gdzie stawka zywieniowa jest dwukrotnie wyzsza niz w szpitalu-ale za klamstwa raczej nikogo w polsce nie zamykaja........

donald wroc bo niedlugo za prad i wegiel bedziemy placic tyle ze niewielu bedzie stac na ciepla wode 😛,

wegiel podrozal ok.100 zl /tona a kopalnie za 2018 r zarobily 25 zl/t gdyby nie podwyzka to znowu bylaby strata

no pewnie cukier jest bardzo drogi 😁 chleb też zdrożał bo chłopinom trzeba wiecej ze pszenicę byo zapłacić 😁 a pewnie masło cie tak boli że te 6-7zl kosztuje

mleko pewnie bardzo drogie 3,2%, cholernie drogie w biedronce za 1,99zł

co do oc to trzeba sobie umieć znajść. za ciężarowego busu zaplaciłem 415zł z nw  bo to mój 3 samochód a za 2 osobówki po nie całe 400 bez wychodzenia z domu.  a gdzie inndziej za samego busa wcześniej po 680zł.

nic nie obniżają powszechnie w każdejj firmie.  trzeba umieć sobie znajść dobrą ofertę

węgiel był tani bo zalegały hałdy przy kopalniach. jest popyt towaru mało to i cena poszła w górę i nawet donald by nie pomógł

39 minut temu, piotreku1 napisał:

Ulman szkoda się denerwować ciemnocie nie wytłumaczysz  oni nadal myślą że PiS dał daje z swoich albo z jakiś pieniędzy z kosmosu .Nie potrafiom  zrozumieć że żeby dac trzeba najpierw obywatelom  zabrać i to więcej bo po drodze trzeba jeszcze wyżywić  bandę urzędników.  Zamiast tego wystarczyło np podwyższyć kwotę wolną od podatku np do 20tysiecy i wtedy skorzystał by kazdy normalny obywatel pracujący na etacie . 

gdzie jest to jest co zabrali normalnemu obywatelowi na etacie ?

głupie to same w sobie bo urzędnicy wcześniej też byli zatrudnieni i bez tego co ty twierdzisz odsypu z tego co ci nagle zaczeli zabierać

rolnik to na pewno skorzystałby ci  z tych 20tys wolnych

ja potrafię zrozumieć że mi trudno kupić paliwo nie wiadomo skąd po nizszej cenie bo to ukrucili 😁 jeżeli takie przykłady będziemi brali to zgoda

Opublikowano

bo tam nikt takich urojeń podatkowych nie miał.

te wasze urojenia to bardziej się nadają na medycynę w dziale psychiatria

Opublikowano
11 godzin temu, Ulman napisał:

To zapytaj się żony po jakies rozporządzenie albo inne regulacje które tak mówia. 

Kandydat na wójta ma wymóg niekaralności   więc czemu by nie miało byc wymogu wyższego  wykształcenia. Nie ma takiego dla wójta nie ma i dla urzedników. Jedynie co to przy naborze jak chce się przyjąc tego co trzeba to dodaje sie wymogi na szczeblu lokalnym

Co  z tego  że nie jest napisane co na co idzie? Państwowy aparat by dac 500 musi zabrać 600 albo 700 a różnice przezre własnie na aparat urzędniczy.  Staszek chyba pisał że urzędnik daje  a wszyscy dostaja mimo że nikt nie płaci. Ot świadomość PISowca.

Aby więcej zarabiać to trzeba więcej pracować zwłaszcza gdy Twoja pensja zależy od Karty nauczyciela a niewyników pracy

Nauczyciel chce dorobić to niech daje korepetycje tylko by to robić to trzeba coś potrafić a nie zasłaniać się kartą bo mi się należy dobry nauczyciel na brak kasy nie narzeka

Opublikowano

Likwidujemy dochodowy i wszyscy są zadowoleni, nauczyciele już podwyżek nie potrzebują ludzie się cieszą, urzędników utrzymywać nie trzeba a pieniadze z dochodowego to są drobne, najwięcej to idzie z akcyzy i vatu, teraz jest dobrze bo ropa jest tania, ale jak podrożeje to szybko pieniążki się w budżecie skończą chyba że będzie po 7 zł.

Opublikowano
16 minut temu, racyl napisał:

bo tam nikt takich urojeń podatkowych nie miał.

te wasze urojenia to bardziej się nadają na medycynę w dziale psychiatria

A ty nadal nie umiesz odpowiedzieć po co nowe podatki i komu te mikiardy z kieszeni wyciagneli a wierzysz że nikomu nie ubyło. To sa dopiero urojenia 

15 minut temu, Slodki66 napisał:

Sam VAT który trafia do budżetu zamiast na lewizne o akcyzie nie wspominając. Reszta to drobne. 

To po co je wprowadzili i nawet te drobne z bankowego to bodajże 4mld nie wspominając o innych

Jesli tak to działa to niech podniosa wszsytkie podatki o 20% Dziurę w budzecie załataja a nikomu nie ubędzie grosz z kieszeni

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v