Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ywa napisał:

Koleżanka jest nauczycielką po pedagogice, resocjalizacja więzienna. Swego czasu szukając pracy był etat na nauczyciela j. angielskiego w jakiejś wioskowej podstawówce. 

Wcześniej razem chodziłyśmy  na korki j. ang.  A na studiach pojechała w programie studenckim do Stanów,  ja do Holandii (Leonardo da Vinci).

Aby sprostać wymaganiom pracodawcy  po studiach poszła dokształcić się w kolegium językowym. I dumnie może pochwalić się, że pracuje w swoim zawodzie  'belfra'.

Narzeka tylko na ogrom papierologi i związany z tym brak czasu + wychowanie własnych dzieci, które również dotykają problemy społeczne, brak akceptacji, psycholog ................

oj jo jo joj jakby to nikt nie miał papierów do wypełniania w innych zawodach.

a bykowe przez 2 miesiace , przerwy świateczne, ferie ?

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Inna koleżanka skończyła studia biblitekoznastwo( temat jej pracy końcowej: hipoterapia.... marzenie), potem praca w bibliotece, po macierzyńskim wróciła na pół etatu 540 zł, potem 600 zł na miesiąc, bodajże to było 4 dni w tygodniu. 

Teraz już normalnie cały etat (ciągle jakieś projekty, zajęcia prowadzą dla dzieci itd) + przedszkole dla dziecka. To robi się dla pasji do książek i zawodu.

Inny pozytywny przykład:

Znajoma kończyła AWF, jeździectwo sportowe, potem własna stajnia, mały hotelik, nauka.........oczywiście pomoc taty wspólna pasja nieocenione. Ogier->wałach za 160 tys zł. To jest pasja dla ROLNIKA!

^_^ tym pozytywnym akcentem kończę.....

Edytowane przez Gość
Opublikowano

jedna czy druga skończyła molarstwo a druga wygibasy na koniu i dlatego już muszą mieć gwarantowane pensje ?

A czego twoja koleżanka sie spodziewała że na rękę dostanie 4 tys za pracę w bliotece ? zawód znany od lat tak samo jak pensje w nim

Skończyć jakiś kierunek a porządnie zarabiać to są dwie różne rzeczy nie koniecznie zależne od siebie @Ywa  !!!!!

Opublikowano
40 minut temu, 12zbyszko napisał:

Wcale nie rano tylko około 22.30 . Info podawała o sstrajku. 

o 22:30 to na drugi bok się przekręcasz jak musisz wstać o 4 rano krowy doić.

Także z godziną trafili, lepiej nie mogli.

Opublikowano

Racyl nie bądź chciwusem....

Jako rolnik dla siebie to obskubałbyś chętnie państwo a podzielić się z nauczycielami to boisz się, że nie starczy? 🤨

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, damianzbr napisał:

o 22:30 to na drugi bok się przekręcasz jak musisz wstać o 4 rano krowy doić.

Także z godziną trafili, lepiej nie mogli.

Nie mogli lepiej bo negocjacje tak się zakończyły i tak poszło po konferencji prasowej.😂 Tak że pretensje do garbatego.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

Mnie o strajku poinformowała szkoła co tylko dobrze o niej świadczy a telewizję to ja oglądam jak komu antenę montuję czy w podobnych okolicznościach.
Tutaj za złe raczej nikomu mieć nie można (o Mirro jak zwykle pierwszy to samo) bo do końca nie było wiadomo czy ten strajk będzie?
Gdzieś czytałem że prywatne szkoły nie zamierzały strajkować czyli ten protest wymierzony pośrednio przeciwko podatnikom a wiele w genezie też i rozdawnictwo socjalne ma udziału bo owe 500+ tylko w nikłym procencie trafi na czesne. 

Jeśliby ktoś (dajmy na to PiS) zamierzał zwiększyć udział prywatnego szkolnictwa to to co się dzieje jest najlepszą do tego drogą.
Tylko czy zapisało się tak między wierszami przypadkiem czy rzeczywiście mają lepszy pomysł na selekcję profesjonalizmu w edukacji a tylko niewyborcze te pomysły i ... skrócenie czasu nauki podstawowej, zmiana nacisku z ilości absolwentów na ich jakość, subwencjonowanie utrzymania dzieci z automatu czyli tylko krok pozostał .... za idoli USA uważają a tam jak jest?
Proboszczowi zbyt światli parafianie też nie w ... tacę.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

W tym wszystkim najlepsze jest to że strajkuje również "Solidarność". Czyli duch "Solidarności" w ludziach żyje w przeciwieństwie do władz "Solidarności". A jak będą chcieli ich karać po linii "Solidarności" to jest duża szansa że ludzie pizną legitymacjami. I tak zacznie spełniać się zły sen Pana Dudy. Jak ja lubię takie scenariusze gdy sama przyroda daje sobie radę.😂

Mówiąc krótko rykoszety mogą być bardziej groźne dla miłościwie panujących niż sam strajk. Czyli jednak przewidywalność leży.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Ywa napisał:

Racyl nie bądź chciwusem....

Jako rolnik dla siebie to obskubałbyś chętnie państwo a podzielić się z nauczycielami to boisz się, że nie starczy? 🤨

Ja jestem na samozatrudnieniu mniej pracuje lub produkuje tańszy towar to mniej zarabiam i odwrotnie a oni chcieli by bez względu na efekty podwyżek

coś ci się pomięszało kompletnie.

1 godzinę temu, DTaras napisał:

z życia. Podpisały władze a nie ludzie. Racyl - co Ty siejesz za defetyzm? Ukończenie jakichkolwiek studiów nie gwarantuje zatrudnienia.

jak koleżanka twierdzi że ktoś z jej znajomych  ukończył studia w danym kierunku i mało zarabia to niech zmieni zawód na bardziej dochodowy a nie obwinia rząd za małe pensje.

Jak ludzie wybierają szkołę czy studia to kierują się sentymentami wybierając liche abstrakcyjne kierunki   a potem biadolą że mało zarabiaja. natomiast ci obrotniejsi z nich potrafią to rzucić i przekwalifikować się na taki co im przynosi pieniądze

Edytowane przez racyl
Opublikowano

A policjant czy strażak ma płacone od złapanego złodzieja ew zagaszonego pożaru?  Może lekarz ma od operacji? A jak im sie limity skończą to tez się opierniczaja czy nie?

A posłowie to czemu maja tyle samo płacone? Ci z PO nic nie robia a z PISu tacy zapracowani i  utalentowani i takie same zarobki? Haaańbaaa!!!!

Obawiam sie ze jako zwolennik sPISku nie masz wiekszego pojęcia o pracy nauczyciela. 20 godzin przy tablicy wydaje sie mało ale do każdej lekcji musi sie przygotować, ułozyć pytania do kartkówek, klasówek czy testów. Sprawdzić zeszyty, kalsówki kartkówki itd. Pewnie jakaś nasiadówka typu rada pedagogiczna sie trafi raz czy 2 w tygodniu. Do tego troche papierologii i się te 40 godzin spokojnie może zebrac. Myslisz ze 2 miesiące nic nie robią? Dla twojej wiadomości - po zakończeniu roku szkolnego siedza w papierach jeszce z tydzień lub więcej. Przed pierwszym wrzesnia tez zaczynają co najmniej tydzień. Omówienie zmian programowych ukłądanie planu czy co tam jeszcze . W sumie to wyjdzie na to ze  tyle  mają  urlopu normalnie zatrudniony na etacie . 26 dni czyli ponad 5 tygodni. 

Pisałeś że ZNP powinno sie zdelegalizować? Co ty , komunista?

Opublikowano
2 godziny temu, racyl napisał:

Ja jestem na samozatrudnieniu mniej pracuje lub produkuje tańszy towar to mniej zarabiam i odwrotnie a oni chcieli by bez względu na efekty podwyżek

coś ci się pomięszało kompletnie.

Nie no jasne porównać proces wtłaczania wiedzy  do produkcji kartofli. Racyl na rany Chrystusa ja cię proszę nie idź tą drogą toż Ty ogarnięty facet jesteś. Wykaż trochę rozsądku i nie pisz takich rzeczy. 

Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

jak koleżanka twierdzi że ktoś z jej znajomych  ukończył studia w danym kierunku i mało zarabia to niech zmieni zawód na bardziej dochodowy a nie obwinia rząd za małe pensje.

Jak ludzie wybierają szkołę czy studia to kierują się sentymentami wybierając liche abstrakcyjne kierunki   a potem biadolą że mało zarabiaja. natomiast ci obrotniejsi z nich potrafią to rzucić i przekwalifikować się na taki co im przynosi pieniądze

To są ludzie z pasjami.....i dla nich pieniądze to tylko środek do tego celu.....nic więcej.

Chociaż faktycznie, kiedyś koleżanka opowiadała mi, że jej kuzyn poszedł do seminarium, żeby się ustawić....a nie rezygnować z uciech życia ^_^ naprawde to jej słowa.

Mało jest ludzi z powołaniem do zawodu. 

Nauczycielkę z pasją pamiętam z LO, uczyła fizyki. I dopiero wówczas ją zrozumiałam i polubiłam, ponieważ ona całą sobą ją przedstawiała, wymagała wszystkiego, od samego wejście do klasy sypała jedynkami za brak podstaw. Najbardziej ją za to kochałam. I dzięki temu podniosłam wyniki końcowe.

"niech zmieni zawód na bardziej dochodowy"

Mam fajny przykład drobnej małej blondyneczki, ale zadziornej fryzjerki, ojciec firma transportowa, miała też bakcyla/PASJĘ do kierowania, mając 24 lata rozwódka z dzieckiem, praca w barze, obsługa, przyszedł znajomy z ekipą wojskowych i okazało się, że mają wolny etat na kierowcę (bo tam problem z alkoholem co rusz mają kierowcy). Dostała się, zrobila tam kategorie, niepamiętam chyba C. Potem prywatnie + E. Potem uzależnienie nie pozwalało jej żeby i na autobusy nie zrobić. Dorabiała na te kursy w obsłudze i udało się. Dziś wozi chłopaków na poligony. Czasem ją spotkam w różowym dresie jak biega w pracy.

Opublikowano (edytowane)

najciekawsze jest ze o ile inne grupy zawodowe  nauczyciel , górnik , policjant mogą strajkiem wywalczyć podwyżki to w zawodzie rolnika nie widze takiej możliwiosci tylko iloscią można zwiekszyć dochód . Niedawno też coś było ze  wielu nauczycieli straci prace według broniarza w związku reformą nauczania i co ? to może ci co zostali zwolniemi zaoferują tansze usługi ?B|                           Ywa  z pasją to troche ten przesadziłaś chyba tak deczko   

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Ywa pasja pasją ale za coś trzeba żyć. nie jest powiedziane że nauczyciel z wykształcenia musi zaraz uczyć w państwowej szkole tak samo jak lekarz też z powołania nie ma naznaczonego na czole że musi pracować na nfz

Pasji to można mieć każdy z nas kilka a wykonywać zupełnie inny zawód niż sie wykształcił i takie są realia

31 minut temu, mirro napisał:

Nie no jasne porównać proces wtłaczania wiedzy  do produkcji kartofli. Racyl na rany Chrystusa ja cię proszę nie idź tą drogą toż Ty ogarnięty facet jesteś. Wykaż trochę rozsądku i nie pisz takich rzeczy. 

z tego procesu wtłaczania nikt nikogo nie rozliczy. będą umieli to dostaną pozytywne oceny a jak nie to wiadomo.

wiadomo są naciski w niektórych szkołach żeby nie stawiać jedynek na koniec także nawet  nauczyciel z pasją nie wpoi wiedzy takiemu  delikwentowi jeśli on tego nie zechce bo będzie wiedział ze i tak przejdzie do następnej klasy

2 godziny temu, Ulman napisał:

A policjant czy strażak ma płacone od złapanego złodzieja ew zagaszonego pożaru?  Może lekarz ma od operacji? A jak im sie limity skończą to tez się opierniczaja czy nie?

A posłowie to czemu maja tyle samo płacone? Ci z PO nic nie robia a z PISu tacy zapracowani i  utalentowani i takie same zarobki? Haaańbaaa!!!!

Obawiam sie ze jako zwolennik sPISku nie masz wiekszego pojęcia o pracy nauczyciela. 20 godzin przy tablicy wydaje sie mało ale do każdej lekcji musi sie przygotować, ułozyć pytania do kartkówek, klasówek czy testów. Sprawdzić zeszyty, kalsówki kartkówki itd. Pewnie jakaś nasiadówka typu rada pedagogiczna sie trafi raz czy 2 w tygodniu. Do tego troche papierologii i się te 40 godzin spokojnie może zebrac. Myslisz ze 2 miesiące nic nie robią? Dla twojej wiadomości - po zakończeniu roku szkolnego siedza w papierach jeszce z tydzień lub więcej. Przed pierwszym wrzesnia tez zaczynają co najmniej tydzień. Omówienie zmian programowych ukłądanie planu czy co tam jeszcze . W sumie to wyjdzie na to ze  tyle  mają  urlopu normalnie zatrudniony na etacie . 26 dni czyli ponad 5 tygodni. 

Pisałeś że ZNP powinno sie zdelegalizować? Co ty , komunista?

Ja Cie chłopie nie poznaje !!!! Od zawsze zwolennik większej swobody gospodarczej a teraz broni sektora  finansowanego z NASZYCH podatków  !!!

Więcej im dadzą to więcej Tobie zabiorą !!!!

W pierwszym roku pracy z danym przedmiotem to prawda dużo muszą oświęcić godzin na przygotowanie sie a póżniej to jest kopiuj wklej jak się uczy przez kilka lat pod rząd tego samego przedmiotu

Tobie się wydaje to jest wielki wyczyn ułożyć pytania na sprawdzian, kartkówkę czy test dla takiego nauczyciela co ma materiał w małym palcu ? już mogłeś coś mądrzejszego wymysleć

jakbyś przesiedział dwa miesiące w domu to ręce by ci się paliły żeby  pójść do pracy

Widać że Ty matematykę to zaliczyłeś za prosiaka bo wypisywać takie głupoty że pracownik i nauczyciel mają  tyle samo urlopu 😁

Edytowane przez racyl
Opublikowano
32 minuty temu, Ywa napisał:

Chociaż faktycznie, kiedyś koleżanka opowiadała mi, że jej kuzyn poszedł do seminarium, żeby się ustawić....a nie rezygnować z uciech życia ^_^ naprawde to jej słowa.

Mało jest ludzi z powołaniem do zawodu. 

Yyyyyyyyyyy podryw na księdza?:lol:

Opublikowano

Mirro - to seminarium to są studia? Z tytułem? Hm tego nie przewidziałem. Racyl z tym urlopem to sam niewiem, muszę się zapytać. Nie mniej jednak od 15 sierpnia nauczyciel jest w dyspozycji dyrekcji. Jakoś w ferie jest podobnie. Tak że tego.

Opublikowano (edytowane)

To nie jest pochwała samego strajku tylko kpina z PISu który obiecuje krowa+ swinia+ , emerytom dokładke na pierwsze dziecko dokładkę itd a na dokładke dla nauczycieli nie ma. To wszystko w oparach propagandy która mówi  nasze dzieci to najwiekszy nasz skarb, nasza przyszłośc i nie bedziemy na nie żałować srodków. Zidiocenie kompletne. 

Na dokładkę PISowska klakiernia od razu przejmuje całą narracje podaną w TVPis i okazuje się ze to wrogowie ludu lenie , nieroby a Broniarz to komunista kilega Scheyny, zapewne ruski agent i prawdopodobnie zyd a kto wie czy nie gej. Nauczycieli najlepiej zwolnic , zatrudnić działaczy PIS i katechetów a ZMP rozwiazać bo jedynym słusznym związkiem jest uległa Solidarność.  To  jest zidiocenie do potegi

Nie masz kolego pojecia o szkole i nie wiem ile klas skończyłeś ale to nie jest tak jak w rolnictwie że jak raz się nauczysz siać to co roku to klepiesz. Do kazdej lekcji musisz sie przygotować  , uwinąc w 45 minut i to nie jest taka rutyna. Poza tym jednego dnia ma klasy z 4 roczników i kazdy ma coś innego. To wymaga planowania.  

Jesli o mnie chodzi to szkoły od 8 klasy wzwyz bym  zrobił częsciowo odpłatne a studia płatne ale tu sprawa nie jest o tym . PIS przewraca sie o własne nogi - budzet ma sie wspaniale , kasy mamy jak lodu rozdajemy na lewo i prawo  bedziemy bydować za miliardy , zbroić sie za miliardy socjal dawać za miliardy, wysy lać PKSy na zadupia , wiec nauczyciele mówia - to dajcie i nam pare groszy wiecej i jest siwy dym. Sam sie PIS taka propaganda prosi o kłopoty. Następni tez przyjdą po kasę i to niebawem.

Pracownik na etacie ma 26 dni robocze urlopu wiec 5 tygodni i 1 dzień. Tak samo ma wolne swieta jak nauczyciel więc gdzie ty widzisz tą wielką przewage na korzyść nauczycieli? W ferie zimowe tez czesto siedzą nad papierami i układaja plany zajeć na kolejne półrocze.

Jak myslicie czy bedą dawać już na pierwszą krowe  czy na druga i kolejne?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

https://pl.wikipedia.org/wiki/Seminarium_duchowne
Obecnie seminaria duchowne na podstawie odrębnych umów stanowią sekcje specjalne wydziałów teologicznych uczelni publicznych lub posiadają status wyższej szkoły zawodowej. W ten sposób kończący seminarium uzyskują tytuł zawodowy magistra (tytuł magistra nie jest konieczny do uzyskania święceń). Mimo przynależności do uczelni świeckich faktyczną jurysdykcję w seminarium sprawuje biskup diecezjalny (lub wyższy przełożony w przypadku seminariów zakonnych) przez powołanego przez siebie rektora.

Tak jak kiedyś Wyższe Szkoły Oficerskie. Tylko że tam był inżynier.

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Ulman napisał:

To nie jest pochwała samego strajku tylko kpina z PISu który obiecuje krowa+ swinia+ , emerytom dokładke na pierwsze dziecko dokładkę itd a na dokładke dla nauczycieli nie ma. To wszystko w oparach propagandy która mówi  nasze dzieci to najwiekszy nasz skarb, nasza przyszłośc i nie bedziemy na nie żałować srodków. Zidiocenie kompletne. 

Na dokładkę PISowska klakiernia od razu przejmuje całą narracje podaną w TVPis i okazuje się ze to wrogowie ludu lenie , nieroby a Broniarz to komunista kilega Scheyny, zapewne ruski agent i prawdopodobnie zyd a kto wie czy nie gej. Nauczycieli najlepiej zwolnic , zatrudnić działaczy PIS i katechetów a ZMP rozwiazać bo jedynym słusznym związkiem jest uległa Solidarność.  To  jest zidiocenie do potegi

Nie masz kolego pojecia o szkole i nie wiem ile klas skończyłeś ale to nie jest tak jak w rolnictwie że jak raz się nauczysz siać to co roku to klepiesz. Do kazdej lekcji musisz sie przygotować  , uwinąc w 45 minut i to nie jest taka rutyna. Poza tym jednego dnia ma klasy z 4 roczników i kazdy ma coś innego. To wymaga planowania.  

Jesli o mnie chodzi to szkoły od 8 klasy wzwyz bym  zrobił częsciowo odpłatne a studia płatne ale tu sprawa nie jest o tym . PIS przewraca sie o własne nogi - budzet ma sie wspaniale , kasy mamy jak lodu rozdajemy na lewo i prawo  bedziemy bydować za miliardy , zbroić sie za miliardy socjal dawać za miliardy, wysy lać PKSy na zadupia , wiec nauczyciele mówia - to dajcie i nam pare groszy wiecej i jest siwy dym. Sam sie PIS taka propaganda prosi o kłopoty. Następni tez przyjdą po kasę i to niebawem.

Jak myslicie czy bedą dawać już na pierwszą krowe  czy na druga i kolejne?

sam sie zapędzłeś w kozi róg

PIS nikomu nie daje tyle ile on chce !!!!. owszem dają ale tyle ile uważają. traktujesz państwo jak punkt kasowy że każdy przychodzi i dostaje tyle ile chce ?

Kim jest broniarz to mam to gdzieś. siedział tyle czasu na d*pie dlaczego wcześniej nie wołał podwyżek, pis nie zaczął sie chwalić dobrym budżetem zaledwie w tym roku

Broniarz zawsze był na nie ; kiedy wprowadzali gimnazja też był na nie, kiedy przywracali podstawówki też mu się to nie podobało i przepowiadał katastrofę.

Dostać się na etat do szkoły jest praktycznie nie możliwe bez znajomości tak jak na etat w urzedzie

wciskasz nam taką ciemnotę że pracownik i nauczyciel mają po tyle samo urlopu tylko który pracownik między świetami Bożego Narodzenia i nowym rokiem ma nie raz aż dwa  tygodnie wolnego ? na wielkanoc też ktoś z was dostaje tydzień wolnego ?

Kolego ja mam za sobą politechnikę także znam wszystkie szczeble edukacji

Edytowane przez racyl
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v