Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

chciałbym rzetelnych informacji o płacach nauczycieli . jest tak samo jak z lekarzami , młody lekarz pracuje  za marne pieniadze dopiero na starosc ma fajną pensyjke . problem jest ze na podwyżkach zyskają i tak najlepiej zarabiajacy czy lekarz , czy nauczyciel a młodemu zostanie ochłap .młodzi nauczyciele maja nie najlepiej płatne ,a ja musze pilnować dziecka  a były takie plany na dzień .

Opublikowano

racyl - chcieli po tauzenie zeszli na setne. Nie dla każdego nauczyciela te 15% to dobra oferta. Zdelegalizowanie według Ciebie z jakiego miałoby stać się powodu? Tak ogólnie rzecz ujmując to co wiesz o pracy nauczyciela? Weź choć praktykantów na gospodarstwo... To jeden aspekt. Zresztą - każdy z nas miał szansę się uczyć. Moja opinia na ten temat jest taka, że trzeba pomóc tym młodym nauczycielom czy "przedszkolankom" a od tych z najwyższymi stopniami wciąż wymagać. Długo by pisać...

Opublikowano
22 minuty temu, DTaras napisał:

racyl - chcieli po tauzenie zeszli na setne. Nie dla każdego nauczyciela te 15% to dobra oferta. Zdelegalizowanie według Ciebie z jakiego miałoby stać się powodu? Tak ogólnie rzecz ujmując to co wiesz o pracy nauczyciela? Weź choć praktykantów na gospodarstwo... To jeden aspekt. Zresztą - każdy z nas miał szansę się uczyć. Moja opinia na ten temat jest taka, że trzeba pomóc tym młodym nauczycielom czy "przedszkolankom" a od tych z najwyższymi stopniami wciąż wymagać. Długo by pisać...

w d*pach im się poprzewracało !!.

A co może nie leżą 2 miesiące bykiem ? nie mają przerw świątecznych, ferii ? urlopów itp ? pracują po 40h tygodniowo ?

zdelegalizowane chodzby z takiego powodu jak chcieli zdelegalizować narodowców

wpisz i przeanalizuj sobie słowo negocjacje . to co robią to jest zwyczajny szantaż albo 30% albo strajk

Nie wiem czy głupiego udajesz czy nie wiesz o czym piszesz .młodzi nie doświadczeni pracownicy to są w każdym zawodzie i z najniższą krajową i nikt się tym nie przejmuje czy im wystarczy na wszystkie zachcianki

wg ciebie od razu początkujący powinien zarabiać tyle co doświadczony pracownik to po co ktoś wymyślił kiedyś słowo awans

Opublikowano

Zgodnie z kartą nauczyciela to młodym z tego tysiąca to całe gówno by zostało. Co do zarobków to za dużo składowych i za duża różnica w regionach Polski. Lekarze i ich zarobki to temat rzeka. Nie może być tak że gówniany nauczyciel czy lekarz zarabia tyle co ten dobry. 

Czas pracy czyli średnio 18 20 godz w tygodniu to śmiech na sali i niech ktoś mi powie ze w domu tyrają przykłądając szablony do arkuszy. 

Poziom życia przy 3 koła z groszami to nieosiągalny dla przeciętnego rolnika z 30-40 krowami na utrzymaniu o wakacjach nawet pisać nie ma co. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

To te krowy po trzy litry dają dziennie ? 

Każdemu się zdaje jak się przebywa z dziećmi to rozrywka . Aby to sprawdzić trzeba z nimi posiedzieć nie godz tylko cały dzień . Można powiedzieć że 18 godz nauki i drugie tyle papierologi  . Jak ma pełny etat nie może iść do pracy trzy dni tylko musi być codziennie nawet na jedną godz . 

Edytowane przez 12zbyszko
Nie skończona myśl
Opublikowano
3 godziny temu, mirro napisał:

Podejrzewam że jak postali na zmywaku w MACU to raczej do szkoły już nie wrócą. Prawdopodobnie jednak perspektywa im się zmieniła 

Oprócz stania przy tablicy trzeba jednak mieć jeszce to coś i prawdopodobnie albo się to ma, albo się to u siebie wyrobi,  albo rzeczywiście tylko stoi przed tablicą. Tym bardziej że to praca z osobnikami młodymi, choć faktycznie czasem też z ich rodzicami, bo jednak naród jest durny.

Co ty za bzdury opowiadasz. Chodziłem na uczelnię która była wylęgarnią pedagogów, znam całe rzesze ludzi z pełnym wykształceniem w tym kierunku. A mało kto z nich pracuje w wyuczonym zawodzie

Kolejna sprawa, sprawdź ile jest ogłoszeń poszukujących pracowników na zmywak w MACU, a ile jest ofert pracy w szkołach?

Moja żona ma pełne wykształcenie pedagogiczn  mało obleganej specjalizacji czy nawet dwóch, resocjalizacja oraz nauczanie specjalne. Na wsi ani w sąsiednich gminach nie ma pracy dla niej. Nie ma pracy wcale nie mówię o pracy w grupie z dziećmi chorymi. Kończyła te kierunki bo nie wiedziała że zostanie z rolnikiem na wsi myślała że w warszawie się spełni. Ale przecież może uczyć w normalnej wiejskiej placówce zdrowe dzieci nie wymagające ponadprzeciętnej opieki. Może.... tylko miejsc pracy brak, wszystko obsadzone.

Więc piszesz takie bzdury, że głowa mała. Dziewczyny po 30 - 35 lat co już 10 lat temu powinny być nauczycielkami ale nie mogły znaleźć pracy w zawodzie są dawno ustawione w innej branży. A dziewczyny które są świeżo po studiach pedagofg. i nie mogą znaleźć pracy w zawodzie lądują w MACU na zmywaku.

A to coś to niby co to takiego co pozwala stać przy tablicy?

Chodzi i o powołanie? Patrz że kiedyś nie zwracano na to uwagi. Czy tylko ja jeden przez całe życie szkole spotkałem na swej drodze max 3 nauczycieli z powołaniem?

45 minut temu, DTaras napisał:

W czym chcesz pomagać tym ,,przedszkolankom,, które na wsi się zatrudnione dzięki względom wójta? Na ich miejsce czekają dziesiątki chętnych o ile jeszcze nie spieprzyły do miasta do prywatnego przedszkola.

Opublikowano

słodki - "gówniany" nauczyciel dyplomowany jest niejednokrotnie bardziej "gówniany" niż ten co rozpoczyna pracę... Co karta nauczyciela ma do dodatku kwotowego? Czegoś niewiem to pytam. Racyl - co stało na przeszkodzie abyś został nauczycielem? Zrób sobie ćwiczenie - wykonaj konspekt zgodny z programem MEN dla dowolnego produktu przedmiotu. Pod warunkiem rzetelnej pracy miodu tam niema. Z tej rzetelności trzeba rozliczać a nie z przerw świątecznych. Trzeba mieć także na uwadze, że nauczyciele mają własne dzieci. Rozpisujecie się tu ponad miarę nad przywilejami a nikt nie raczy wskazać genezy całej tej sytuacji. Damian - kwestia protekcjonalnego traktowania innych ludzi czy ogólnie otaczania się protegowanymi to z lekka nie ten problem ale problem istotny.

Opublikowano

Więc dlaczego nauczyciele nie zostali rolnikami czy przedsiębiorcami? Tam też ma się dzieci o trzeba sie rozliczać z fiskusem, a rzetelność ich pracy rozlicza rynek który szybko eliminuje najsłabsze ogniwa.

Opublikowano

To jest prawda. Ale nie zmienia to faktu że moja żona nie ma pracy bo nie ma znajomości z wójtem czy burmistrzem, jest tylu chętnych na to stanowiki że głowa mała a jakiś idiota podpuścił ich do strajku.

Gdy od września jedna poszła na zwolnienie i dalej będzie macierzyńskie jak przyjdzie szczęśliwe rozwiązanie to władze zapuściły ogłoszenie że będzie etat w przedszkolu, to żona pojechała CV zawiozła i na sekretariacie jej powiedzieli że już mają ponad 60 szt CV. A to był dopiero początek rekrutacji..

I kogo zatrudnili? Córeczkę koleżki z wójta partii PSL.

Opublikowano

Dziwne że u was tyle nauczycieli . W mojej gminie są dwie szkoły i nauczyciele mieli wybór w sąsiedniej gminie pracę .

Jak będziemy zazdrościć wolnych wakacji oni będą zazdrościć dopłat .

Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma .

Ja miałem hodowlę i zrezygnowałem . Myślę że ciężko się   przestawić .

Opublikowano (edytowane)

Geneza masowego poparcia strajku nauczycieli? ze słów uczni ;
-"po co będę się starał na najlepsze oceny? i tak jak będę prymusem nic to nie zmieni w zarobkach bo mogę aspirować na pana miejsce a jak sobie pojadę na saksy to będę zarabiał więcej niż pan profesorze i wysokość ocen tam nie ma znaczenia nawet jak mnie pan wyrzucisz ze szkoły to nawet wcześniej będę skazany na takie zarobki"

Jest to dobry argument dla rządzących tylko go zrozumieć i wykorzystać a że nie widzę aby ktokolwiek go użył czyli też nie wywodzą się z prymusów i dale nie rozwinę aby nie podpowiadać. I tak większość wiedzy wartościowej naprawdę musiałem dzieciom przekazać sam lub zadbać aby zdobyli po za publicznym systemem nauczania czy nawet pomimo niego.

Moglem krócej ale krótsze zdania z identyczną treścią pisze się dlużej tylko łeb boli od dobierania co celniejszych słów. 
zwlaszcza z poniedziałku.

warto przewąchać które szkoły nie strajkują ... tak na przyszłość.
no i jednak nieco podpowiedziałem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Dysydent - jest takie powiedzenie: "obyś uczył cudze dzieci". Pojąłem przy okazji epizodu nauczyciela. Trzeba mieć zadołowane zapasy cierpliwości i z zaangażowaniem budzić się co rano. Wyniki miałem dobre i dlatego dobrze oceniano moją pracę. Twój argument ma przynajmniej dwa oblicza - jedno, bliższe rządowi czyli jak się nie podoba to wyp.. oraz drugie czyli jaka praca taka płaca. Prawdopodobnie chodzi Ci o to drugie w związku z koniecznością uzupełniania wiedzy i umiejętności. Wobec wizji nauczyciela, który odtwarza lekcję z YouTube będzie to uczciwe. Problem w tym, że niewielu ludzi chętnie płaci z rzeczy niematerialne i ciężko to ocenić..

Opublikowano

Gdzieś mam jeszcze twardy dysk z kompa z moimi konspektami. Przez te parę lat namachałem się tego od groma, oczywiście do tego dochodzą plany ramowe tygodniowe, metodyki szkolenia i takie tam. Nikt, powtarzam, nikt kto nie musiał prowadzić zajęć i przygotowywać się do nich, a potem nie był rozliczany z efektów nie powinien wypowiadać się na temat jak to lekko leci. Ja tam ich rozumiem. 
Taras a może to zasada " oni udają że nam płacą a my udajemy że pracujemy".

Opublikowano (edytowane)

nauczył sie kto np. języka obcego w szkole publicznej przedmaturalnej? na studiach już musiał ale wcześniej?
Sama rywalizacja na wyniki w ocenie poziomu szkół to za mało. Prywatyzacja calego nauczania to za dużo a po jakiej szkole musi być ten który znajdzie złoty środek?
Ja nie wiem jak problem bodaj załagodzic stąd tylko same pytania.

A strajk? ten wlaśnie pośrednio dopisano do programu nauczania.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Siostra skończyła pedagogike praca socjalna z rewalidacją i nie pracuje w zawodzie bo tak jak damianzbr twoja żona znalazła sobie rolnika. Druga z mężem od nastu lat są nauczycielami i nie w wielkim mieście i to co mają na papiurze a to co z korepetycji to jak lekarz z dyżuru w szpitalu i z prywatnej praktyki. Używanych aut nie kupują i nie jeżdżą na wakacje tylko latają za granicę. Wiem że nie wszyscy tak mają! 

Znam sporo nauczycieli nie licząc członków rodziny i biedy to oni nie klepią a jak narzekają to na wredne "bahory"i ich rodziców  oraz papierologię raczej. Tak jak by rolnik narzekał że krowy srają i jeszcze do tego śmierdzi. 

Co do braku etatów to że ich brakuje w małych miejscowościach to norma ale w większych miastach nauczycieli brakuje. Wieś się wyludnia a rozbudowują się miasta. 

Cały ten strajk to jak mawiał Donek lipa. 

Opublikowano (edytowane)

nie zmusisz nikogo takim sposobem aby dał do ręki Twoim dzieciom najważniejszą składową majątku - Wiedzę.

bo dalszy ciąg tej rozmowy ucznia z nauczycielem kiedy ten na końcu dorzucił;
- nie wyrzucaj adresu tych "saksów"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Koleżanka jest nauczycielką po pedagogice, resocjalizacja więzienna. Swego czasu szukając pracy był etat na nauczyciela j. angielskiego w jakiejś wioskowej podstawówce. 

Wcześniej razem chodziłyśmy  na korki j. ang.  A na studiach pojechała w programie studenckim do Stanów,  ja do Holandii (Leonardo da Vinci).

Aby sprostać wymaganiom pracodawcy  po studiach poszła dokształcić się w kolegium językowym. I dumnie może pochwalić się, że pracuje w swoim zawodzie  'belfra'.

Narzeka tylko na ogrom papierologi i związany z tym brak czasu + wychowanie własnych dzieci, które również dotykają problemy społeczne, brak akceptacji, psycholog ................

Opublikowano

Niestety aby lekcja była ciekawa nauczyciel musi się w domu przygotować . Rolnicy mają inne podejście do życia i wszystko wkładają w gospodarstwo a miastowy kożysta z życia i rolnik też by mógł ale mu kasy szkoda . Zrozumie to dopiero na stare lata . 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Ciekawość kontaktów międzyludzkich to funkcja osobowości  tylko jak ustawić selekcję?...
Tyle na razie bo fajna wiosna i szkoda czasu na nie swoje sprawy a to ze akurat najmlodszy ma wolne i szlaja się po za szkołą gdzieś po mieście to już mój osobisty problem bo info o strajku dotarło dopiero rano. Jeśli tacy mają rzetelności uczyć to muszę i tak od siebie wiele dolożyć. Tylko jak nie niszczyć autorytetu bo jednak....?

Opublikowano
18 minut temu, dysydent napisał:

nauczył sie kto np. języka obcego w szkole publicznej przedmaturalnej? na studiach już musiał ale wcześniej?

Szwed kiedyś opowiadał mi jak to jest u nich z językiem angielskim. Wszyscy go znają (starsi to może mniej) i dzieci nie mają problemu.

Mobilizują społeczeństwo szwedzkie  w ten sposób, że tv nie dubbing'uje, ani nie tłumaczy np. filmów, bajek.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v