Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jareki - podstawowym problemem prezesa grupy jest zapewnienie płynności finansowania a nie to jak się nachapać. Te twory nie mają kapitału i dlatego nie stać ich na zakup surowca, oraz płacenie zobowiązań wobec swoich członków. Potworzono specjalistyczne grupy gdzie w zasadzie nie ma możliwości obrotu innym towarem. Więc jak coś nie idzie to klapa murowana. 

Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

U Niemców poczucie wspólnoty dała pokora bo nic tak nie konsoliduje grupy jak porządny wpi..ol od sąsiadów jeżeli się jeszcze samemu zaczęło.
Pokora jest lepszym sposobem na sukces niż pycha czy mesjanizm i ciągle Im przypominając bardziej przysługę niż krzywdę...
To tak jak ze strajkowaniem przed chmurą gradową Niemcy percepcyjnie sprawdzili że to nie działa i trzeba solidne siatki nad sadem a u nas nadzieja że samym krzykiem coś zmieni a tu zonk... trza się natyrać dzień w dzień i jeszcze ile wiedzy i doświadczenia aby poprawiać błędy najwyżej raz a nie ciągle te same bez końca.

Dotowanie przez państwo? przecież to portal rolniczy i samo sezon na wnioski (do agencji składane a nie żadne tam wyciągane) a przecież rolnik to "prywatny panisko na włościach"

bo u nich wszyscy działają na rzecz wspólnego dobra a u nas jest mnóstwo takich co by dobrze zrobi ale innemu kraju a nie swojemu

Opublikowano

nazywaj to jak chcesz ale tak to wygląda że ich kraj co roku ma nadwyżkę budżetową

Opublikowano

ta ich nadwyżka to dzieki eksportowi , mają dobre innowacyjne produkty , całe chiny technologie i robotyke- automatyke linie produkcyjne w niemczech kupowali , zresztą nie tylko chiny ale prawie cały swiat , teraz role sie powoli odwracają i chiny które  mają sporo patentów stają sie zagrożeniem dla całego swiata  ,,zachodu ''

Opublikowano

dokładnie.

każą robić innowacje bo wiedzą że to trudne i niewykonalne to każą to robić polakom.

Nimieckie marki poobstawiały/zdominowały wszystkie gałęzie gospodarki to każą robić coś do czego potrzeba masy środków w porównaniu np z sięcią marketów gdzie prawdopodobieństwo plajty jest prawie zerowe

Opublikowano

Najlepsza innowacja to kolektory słoneczne . Gość zaproponował mi za 16 tyś ale nic nie powiedział że jeszcze do US trza coś oddać . 

Miałem mieć gorącą wodę latem a letnią zimą . Ja mu na to że mam przepływowy podgrzewacz i kosztuje mnie 150 zł na miesiąc i mam wodę kiedy chcę i jaką chcę . Cwaniaki i jeszcze raz oszust . Tak ma wyglądać ekologia . To niech stworzą warunki a nie złodziejskie naciąganie . 

Opublikowano
26 minut temu, DTaras napisał:

racyl - Niemcy są mniej niemieckie niż Ci się wydaje. Bardzo kolorowe to wspólne dobro.

to czemu od tylu lat wygrywa i rządzi jedna partia

w brukseli to wiedzą na której bramki mają strzelać. media niemieckie też niby same z siebie wiedzą co mają pisać a co nie

kolorowe dobro miało być rękami do roboty ale sie im posrało to społeczeństwo adoptowane

Jak już wszystko zdominowali to mogą i mają kasę na eksperymenty z arabami

Opublikowano

kolorowe dobro rękami do roboty? Rosjanie, Polacy, Wietnamczycy, Turcy, Kurdowie itp, itd. Wielu z nich Co się posrało? W Niemczech od lat siedzi 20 mln obcokrajowców a ostatnio przybyło ok miliona nowych. Ludzie dali sygnał władzy a tam Policja się w tańcu nie pier..li. Będzie trzeba to rezydenci z tego stanu nie wyjdą i dostaną nakaz powrotu i misia w paszport. Wracając do partii w Niemczech - lepiej zobacz kogo można nazwać odpowiednikiem partii niemieckiej partii rządzącej w Polsce.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, 12zbyszko napisał:

Najlepsza innowacja to kolektory słoneczne . Gość zaproponował mi za 16 tyś ale nic nie powiedział że jeszcze do US trza coś oddać . 

Dlaczego nie? Mój ojciec wziął jakieś 10 lat temu  i nie pożałował, zadowolony z siebie i tej decyzji naprawdę....^_^ dumny jak paw....bo ma gorącą wodę.

Kilka m-cy temu ktoś proponował 90tys/ha znajomemu za działkę z przeznaczeniem na kolektory.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Ywa napisał:

Dlaczego nie? Mój ojciec wziął jakieś 10 lat temu  i nie pożałował, zadowolony z siebie i tej decyzji naprawdę....^_^ dumny jak paf....bo ma gorącą wodę.

Kilka m-cy temu ktoś proponował 90tys/ha znajomemu za działkę z przeznaczeniem na kolektory.

Lalunia  to sobie policzyć za ile lat mu się to zwróci a niie piszesz o uczuciach i innych farmazonach .

Te 150zł to kolega płaci w tych miesiącach gdy nie ogrzewa domu z CO a tych mięsiecy jest nie wiele przez ostatnie laty (góra 4miesiące na rok)

Trzeba sporo  lat aby się zwróciło

Tak jak wszystko te wynalazki też się zużywają i po paru latach też wylądują na złomie, pytanie jest ile lat wytrzymają po zwróceniu się włożonej kasy

8 godzin temu, Ulman napisał:

Niemcy to som zło

powiedz to róży,  boniemu, julii, tuskowi i całej reszcie tej reprezentacji bo oni myślą jak bieńkowska że taki to jest klimat

Edytowane przez racyl
Opublikowano

10 lat temu kolektory kosztowały 4000 zł , teraz kosztują kilka krotnie wiecej i technologia jest w oparciu o wytworzony prąd z tym ze chyba 10 % prądu trzeba oddać .  ogólnie technologia lepsza bo sie woda nie zagotuje   .   12zbyszko  z dofinansowaniem jak gmina organizuje to chyba 8 tys i wody se nie żałujesz     .             

8 godzin temu, DTaras napisał:

kolorowe dobro rękami do roboty? Rosjanie, Polacy, Wietnamczycy, Turcy, Kurdowie itp, itd. Wielu z nich Co się posrało? W Niemczech od lat siedzi 20 mln obcokrajowców a ostatnio przybyło ok miliona nowych. Ludzie dali sygnał władzy a tam Policja się w tańcu nie pier..li. Będzie trzeba to rezydenci z tego stanu nie wyjdą i dostaną nakaz powrotu i misia w paszport. Wracając do partii w Niemczech - lepiej zobacz kogo można nazwać odpowiednikiem partii niemieckiej partii rządzącej w Polsce.

tak jedyny kraj w którym o policji cicho a może sporo tam jest cicha inwigilacja .                                                                                                                                                                              Jak daleko w amerykanskim systemie prawnym można siegnąć po odpowiedzialność  https://www.tvp.info/42064418/rodzina-amerykanina-ktory-zginal-na-pokladzie-zestrzelonego-samolotu-pozywa-banki

Opublikowano

Panie  Racyl wiem, że bardziej satysfakcjonuje Pana chamski styl bycia, nie uraczę Pana nim ^_^..........jest demokracja.

Wczoraj woda miała 60 stopni. Na pewno nie grzeje w grudniu i styczniu (kiedy słońce jest na chwilkę)

@Jarecki   mniej niż jakieś 10 lat ......nie będę szukać papierów....

W każdym razie masz racje 8 tys, druga połowa to dofinansowanie.

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

Jak daleko w amerykanskim systemie prawnym można siegnąć po odpowiedzialność  https://www.tvp.info/42064418/rodzina-amerykanina-ktory-zginal-na-pokladzie-zestrzelonego-samolotu-pozywa-banki

Można i to daleko. Szczególnie jak będzie im zależało żeby przyblokować Rosję z pieniążkami. Podejrzewam że zrzucą się na odszkodowania. Na zasadzie nie rozgrzebywania ponownie sprawy. Troszkę to by było nie na ręką Putinowi, bo usilnie szuka sposobu jakby tu porządzić dlużej iż prawo pozwala. 

Ale nie martw się, na tyle węgla co od nich kupujemy to i na odszkodowania starczy.

Opublikowano (edytowane)

To przykładowa informacja dla jednej z miejscowości, spotkania informacyjne organizowane są w wielu innych:

http://cedry-wielkie.pl/2019/01-07/Plakat_A3.pdf

Dotacje w wysokości do 90% WYMIANA I INSTALACJA URZĄDZEŃ GRZEWCZYCH TERMOMODERNIZACJA BUDYNKÓW JEDNORODZINNYCH Wnioski do programu „Czyste Powietrze” Wójt Gminy Cedry Wielkie oraz Fundacja GlobalECO zapraszają na spotkanie informacyjne. Program „Czyste powietrze” realizowany jest przez Ministerstwo Ochrony Środowiska przy współpracy z Narodowym Funduszem Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Istnieje możliwość uzyskania dotacji oraz preferencyjnej pożyczki na sfinansowanie wkładu własnego i na instalacje OZE (fotowoltaika, kolektory słoneczne). Możesz wykonać inwestycję bez udziału środków własnych! Miejsca spotkań.......

P.S. Mój piec już jest stary, spawany tyle razy, ogólnie do wymiany, więc zobaczę co to za oferta na spotkaniu.

Niestety trzeba iść z prądem....czasami.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
5 godzin temu, jarecki napisał:

10 lat temu kolektory kosztowały 4000 zł , teraz kosztują kilka krotnie wiecej i technologia jest w oparciu o wytworzony prąd z tym ze chyba 10 % prądu trzeba oddać .  ogólnie technologia lepsza bo sie woda nie zagotuje   .   12zbyszko  z dofinansowaniem jak gmina organizuje to chyba 8 tys i wody se nie żałujesz     .            

4 godziny temu, Ywa napisał:

Panie  Racyl wiem, że bardziej satysfakcjonuje Pana chamski styl bycia, nie uraczę Pana nim ^_^..........jest demokracja.

Wczoraj woda miała 60 stopni. Na pewno nie grzeje w grudniu i styczniu (kiedy słońce jest na chwilkę)

@Jarecki   mniej niż jakieś 10 lat ......nie będę szukać papierów....

W każdym razie masz racje 8 tys, druga połowa to dofinansowanie.

pomięszaliście wszystko do kupy !

z dofinansowaniem w naszej gminie i tych co wiem to koszt kolektorów 1800zł

dyskusja była o znacznej kwocie 16tys na którą chcieli naciąć kolegę , nawet za 8tys to trzeba dużo czekać żeby się zwróciło

za 1,8tys to można sobie zakładać bo się szybko zwróci a czekać kilkanaście lat żeby się zwróciło to duma dla idiotów

Lalunia dom się ogrzewa praktycznie od września do końca kwietnia to i jednocześnie grzeje się wodę, ogrzanie takiego bojlera z zimną wodą to tyle samo co podłączyć dodatkowy grzejnik.

chodzi o to grzanie wody w takich miesiącach co nie ogrzewamy domu.

także nie zabłysłaś

Opublikowano

"Lalunia " odpowie Tobie, że nie zgadza się...

Kupując maszynę używaną sezonowo tak samo jest się idiotą, nie każda zwróci się w jeden sezon, samochód tak samo....itd, a ile napraw, amortyzacja.......

Pomyśl o wnukach .......na pewno nie chcieliby zastać zaścianka.

Opublikowano

byłem na spotkaniach dotyczących zrudeł alternatywnych wykorzystywanych w gospodarstwach domowych kilka lat temu i koszt zamontowania na dachu budynku mieszkalnego  solaru wynosił około 8 tys z tym ze trzeba było brać kredyt w banku i połowe umorzyli czyli dla odbiorcy  4 tys + odsetki i koszt bankowy , choć miałeś gotówke to kredyt musiał być .kilka lat temu przepisy sie zmieniły ze możesz  zapłacić ze swoich oszczędnosci . ale za 1800 zł koszt u odbiorcy to pierwsze słysze . natomiast zbyszek  zapewne mówi o droższym pakiecie ale wydajniejszym który sporo osób ma i chwali a wygląda to takDSC00525-300x225.jpg

Opublikowano

Można sobie blaszany kaloryfer na czarno pomalować i postawić w inspekcie dwie rury do wężownicy boilera który wyżej niż ten kaloryfer byle boiler był już w ciepłym pomieszczeniu. zalać kaloryfer jakim glikolem a przy szczycie partactwa płynem do chłodnic samochodowych i ... mamy kolektor bezobsługowy za mniej niż tysiąca jeśli tanio komponenty kupione a inspekt we własnym zakresie. Można i tak.
Ruskie beczkę na czarno malowaną z kabiną pod spodem... i też kolektor w cenie kilkunastu kilo złomu tylko że czynny w lecie
Cena jest funkcją profesjonalizmu, zdolności negocjacyjnych oferenta oraz - co nie mniej ważne - skali dotacji bo wyłącza ona mechanizmy rynkowe tak jak odgórne zakupy medykamentów z państwowej kasy zawyżają ceny w tej branży bo zdolności negocjacyjne prywatnej firmy farmaceutycznej zawsze skuteczniejsze od najemnego urzędnika państwowego no gdzież bym śmiał nazwać łapówkarstwem lobbing za kryterium skutecznego marketingu w biznesach gdzie stroną jest państwo a nie mechanizmy rynkowe.

Co do używanych maszyn to miałbym też coś do powiedzenia bo właśnie skończyliśmy siać cebulę brytyjskim siewnikiem kupionym na wtórnym rynku i nawet bym co w obronie tego rynku napisał gdybym miał czas. :) .

Opublikowano

Dysydent oglądałam kiedyś samoróbki, podobało mi się.

Są klienci i to spora część, która po prostu lubi produkt ładnie opakowany, z całym marketing'em, dzięki czemu wspierają inne gałęzie.....czas, umiejętności....

Tylko rolnik na wszystkim się zna i jest najmądrzejszy 😎 po prostu nie ma innej opcji w tej wymagającej branży ^_^

Ci, którzy mają czas, pasję, cenne umiejętności robią wszystko od podstaw. Mają satysfakcję.

Jednakżę w dobie masowej "chińszczyzny" jeśli czegoś lepszego na złomie nie wynajdą albo nie wykombinują, to dzięki kosztom materiałów byle jakiej jakości, produkt finalny wcale dużego zysku nie przyniesie.

Są ludzie, dla których zwierze to kupa mięsa i kości i nie warta więcej niż 5 tys. Od takiego człowieka nie kupiłabym nic, skoro ma takie mniemanie.

Są tacy, co cenią jakość i coś więcej i to może iść w parze z ceną, dlatego zapłacą kilkakrotnie więcej niż ignorantowi za jego mniemanie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v