Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
41 minut temu, Alamo napisał:

Jaki zaczątek dały media antypisu
Nie zgadasz się z LGBT - jesteś homofobem.
Nie zgadasz się UE - nie jesteś prawdziwym europejczykiem.
Nie zgadzasz się z feministkami - jesteś seksistą.
Nie zgadzasz się z polityką imigracyjną UE - jesteś ksenofobem.
Pytasz o dziwny majątek żony zabitego prezydenta - mowa nienawiści!
Idziesz w patriotycznym marszu- jesteś faszystą.
Wyznajesz katolicyzm - ciemnogród!!!

Nie zgadzasz się z PIS - nie jesteś patriotą

Nie zgadzsz się z Rydzykiem - nie jesteś prawdziwym katolikiem

Nie wierzysz w samodzielnosć prezydenta - jesteś wichrzycielem

Zbychu, co to jest GK?

Opublikowano (edytowane)

Zamiast rzucać monetą w wybory lepiej piwo kupić... zamiast?

Przykład użycia dwa razy jednego słowa w tym samym zdaniu w dwóch różnych znaczeniach B|

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Co myslicie o sytuacji wyborczej na Ukrainie?  Chyba kabareciarz jednak bedzie prezydentem. To jest upoadły kraj.

Ponoć nasze władze nie kwapiły sie z gratulacjami dla nowej prezydent Słowacji. Babeczka ponoc liberał i do tego feminizująca więc już kolejny kraj z którym nie bedzei nam po drodze.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

Właśnie oglądam wiadomości i ukraińskie wybory jak na miejsce tego kraju na drodze politycznej wynik przewidywalny. Oni długo jeszcze będą szukali zmian i trudno będzie komukolwiek podwoić kadencję. Tam nie ma cudów i dobrze szybko nie będzie kto by nie rządził stąd częste zmiany o przysłowiowe 180 stopni. Jeszcze jeden znamienny sygnał to prorosyjski kandydat dominujący na wschodnich rubieżach Ukrainy ale tylko skrajnie wschodnich co jednak wskazuje na szansę utrzymanie się tego kraju w kupie bez rozpadu. Spodziewałem się większego zasięgu terytorialnego Jego przewagi Jest to jednak sygnał dla Rosji gdzie mogą liczyć na wsparcie społeczne w ewentualnych działaniach ... jakie tam akurat uznają za słuszne.

A o wyborach na Słowacji pierwsze słyszę i pewnie za wiele lub nic w tych akurat w tych wiadomościach (tvp) nie usłyszę jeśli jest tak jak piszesz.

Cienki pomysł prima aprilisowy z tą czekoladą na drogi dla hydrofibizacji asfaltu po nocy zeby osy i inne owady nie wyjadały no ale jakiś tam był jak by co :) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Komisja rolnictwa Parlamentu Europejskiego poparła w poniedziałek nowe zasady organizacji rynków rolnych w UE w ramach Wspólnej Polityki Rolnej po 2020 roku. Celem nowych regulacji jest stworzenie skutecznych mechanizmów zapobiegania kryzysom rolnym i lepszego zarządzania nimi.

W opinii europosłów obecny system, który przyznaje pomoc producentom mleka dobrowolnie produkującym mniej w czasach poważnych zaburzeń równowagi na rynku, starając się ustabilizować ceny, powinien zostać rozszerzony na wszystkie sektory. Jeśli sytuacja się nie poprawi, Komisja Europejska ma mieć możliwość nałożenia dodatkowej opłaty na wszystkich producentów, którzy dostawy zwiększają.

Posłowie chcą również rozszerzyć obecne zasady, które pozwalają na ograniczoną w czasie regulację podaży geograficznie chronionych serów, szynek i win, na wszystkie inne produkty korzystające z tzw. chronionego oznaczenia geograficznego lub chronionej nazwy.

Posłowie chcą także wprowadzić regulacje zezwalające na interwencję publiczną (narzędzie zarządzania rynkiem stosowane, gdy ceny spadają powyżej pewnego poziomu) dla nowych produktów, takich jak cukier biały, mięso baranie, mięso wieprzowe i kurczak.

Eurodeputowani chcą również przedłużyć system wydawania zezwoleń na sadzenie winorośli do 2050 r. Domagają się również, aby informacje o wartości odżywczej lub przynajmniej wartości energetycznej były dodawane do etykiet wina.

"Celem (regulacji - PAP) jest stworzenie skutecznych mechanizmów zapobiegania kryzysom rolnym i lepszego zarządzania nimi, skutecznego reagowania na zmienność cen oraz zagwarantowanie rolnikom bardziej sprawiedliwych i stabilnych dochodów. (...) Podobnie jak UE, WPR musi zostać zreformowana, aby lepiej reagować na przyszłe wyzwania" - powiedział sprawozdawca projektu europoseł Eric Andrieu (socjaliści).

wolny rynek :)

• Thanks 1
Opublikowano

Dysydent, oni i tak wpadną w strefę rosyjską bo nikt tego bajzlu nie chce mieć w europie i nikomu to nie jest potrzebne. Za kilka lat ukraińcy sami poprą kierunek wschodni bo europa ich nie chce a Ukraina sama w sobie to taki syf że nawet Rosja to wyższa cywilizacja.

Opublikowano
23 godziny temu, Ulman napisał:

" JESLI wynagrodzenie za wakacje jest zawarte w umowie" -  i właśnie o to "jesli" chodzi  Gdy masz taki zapis w umowie o prace to wtedy  masz jakieś umocowanie a jak nie to nic nie dostaniesz bo to nie jest obligatoryjne. Takie same ustalenia w umowie mozesz miec u nas bo to sprawa pomiedzy pracownikiem a pracodawcą a nie jakieś ustawowe obowiazki pracodawcy 

a raczej jest bo nie znam ludzi co pracują w niemczech co tego nie mają u nas niema żadnego takiego zapisu no tylko budżetówka ma zawsze i nieżalenie od ?

23 godziny temu, Ulman napisał:

Jak z tym Sudzucher

własnie udowodniłeś jak z vw ze nie umiesz obsługiwać internetu ... lekcja druga wejdź na tą spółkę co ma sudzucher i wklej właścicieli 

16 godzin temu, mirro napisał:

No i z tym wojskiem bo ja dalej nie mogę pojąć co oni tam blikują skoro od moich czasów nic nowego nie powstało a brygada z Braniewa nigdy nie planowała przeprawiać się po dnie Zalewu czołgami. 

Przypomnijmy: w maju 2006 roku Rosjanie z dnia na dzień zablokowali żeglugę po swojej stronie Zalewu Wiślanego (nazywają tę część Zalewem Kalinigradzkim) i przestali wpuszczać polskie jednostki do portu w Kalinigradzie. Podali oficjalny powód: po tym jak Polska weszła do Unii wygasła umowa międzypaństwowa regulująca żeglugę po Zalewie i należy podpisać nową. 

Najbardziej jednak ucierpiał elbląski port. Nowoczesny, wybudowany za 30 mln zł m.in. z funduszy Unii Europejskiej, został oddany do użytku kilka miesięcy przed blokadą. Przez decyzję Rosjan od trzech lat stoi pusty. - Ta blokada to było najgorsze co mogło nas spotkać - mówi Julian Kołtoński, dyrektor portu w Elblągu. - Traciliśmy przez nią ponad milion złotych rocznie. Najgorsze jednak, że straciliśmy kontrahentów, którzy zamiast drogą wodną, zostali zmuszeni do wożenia towarów koleją. Jak tylko dowiedziałem się o rozporządzeniu zaraz zacząłem do nich wydzwaniać, żeby szykowali się do roboty. Myślę, że na jesieni znowu zaczniemy handlować z Kaliningradem. 

UE. Rosja uciekała się do blokowania żeglugi, m.in. w 2003 roku zamknęła Cieśninę Pilawską. W 2004 roku, po przystąpieniu Polski do UE, Rosja na trzy tygodnie zamknęła swoją część zalewu, uniemożliwiając dostęp do portów w Kaliningradzie i Bałtyjsku. Ponownie zamknęła granicę w maju 2006 roku, tym razem na trzy lata, i otworzyła ją dwa miesiące przed podpisaniem w 2009 roku umowy z Polską.

już zostawię kto i jaką umowę podpisał i kryzys w 2006 

miruś a morze ty nie słyszałeś albo nie chciałeś słyszeć ?

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, nie napisał:

Posłowie chcą także wprowadzić regulacje zezwalające na interwencję publiczną (narzędzie zarządzania rynkiem stosowane, gdy ceny spadają powyżej pewnego poziomu) dla nowych produktów, takich jak cukier biały, mięso baranie, mięso wieprzowe i kurczak.

... bardziej - "nie zacytował" a nie napisał a na dowód błędów w tłumaczeniu bo powinno być chyba poniżej ale ja nie o tym.
Ktoś tam wcześniej chwalił rynek drobiu jako dobrze działający jako jeden z niesterowanych przez unię. 
Chwaliłeś to masz, właśnie się skończyło , tylko nie pamiętam do kogo to piszę ale bodaj czy nie do Jareckiego aby dopełnić "szczęście" to jeszcze i wieprzowiną i baraniną się szczególnie zajmą. 
Bez komentarza. dopiero co przestali cukrem sterować i jeszcze się rynek nie ustabilizował to teraz jeszcze zbyt subwencjonowany na baraninę. chyba na samych siebie bo wielu raczej już nie powróci na kolejne kadencje.

A witaj Romanie. To ja już się nie wtrącam :) 

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Tak , tak . Romanek,  Niemcy to już płaca za niepracowanie .😷

Nie umiesz chłopie udowodnić że Sudzucker jest państwowy tak samo jak i VW co wszyscy wiedzą jesli tylko maja IQ > 90 i potrafią czytać ze zrozumieniem. Żyjesz w niewiedzy i nawet nie starasz się cokolwiek z tym zrobić. Dziwi mnie ze w Niemczech gdzie płacą za dzeci, na dzieci za pracę i za nie pracowanie a takze za nie wiadomo co , nie próbujesz znaleźć pracy . W Czechach 15 tys dla górnika i też socjal - nie próbujesz. Środki 40% tańsze na zachodzie a ty tyłka nie ruszasz tylko biede klepiesz i się socjalu domagasz. Jesteś Roman ze tak powiem - bardzo mało mobilny🤣

Weź ty się nie osmieszaj - port za 30 mln dla szalup o zanurzeniu 2m i 30 tys pasażerów . Na molo w sopocie w sezonie jest ponad milion a ostatnio na meczu Wisły pewnie było więcej.

Czemu nie wkleiłes o tych cłach tranzytowych tylko jakieś prechistoryczne opracowania retrospektywne? A gdzie jest info jak nasze czołgi na zalewie zatrzymali no i jeszcze jakaś cementownia -widmo sie przewineła. 

Czemu cie bulewrsuje to ze ruscy zamkneli dostęp do portu w Kaliningradzie i Bałtyjsku?  Straci li przez to więcej od nas więc to chyba dobrze?

Wzkaz mi tu gdzie wśród udziałowców sa firmy państwowe.

https://www.marketscreener.com/SUEDZUCKER-AG-436654/company/

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
11 minut temu, Ulman napisał:

Wzkaz mi tu gdzie wśród udziałowców sa firmy państwowe.

https://www.marketscreener.com/SUEDZUCKER-AG-436654/company/

https://www.szvg.de/szvg/ueber-uns/index.html

Południowoniemiecka Spółdzielnia Recyklingu Buraków Cukierniczych przetłumaczę ci ...   

wybudowane z planu mar szala akcję dostawali zamian za przywoź buraków plantatorzy buraków 

Założenie SZVG: 67 000 rolników

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

spółdzielnia

od kiedy nie została sprywatyzowana jak w Polsce

9 minut temu, Ulman napisał:

To taki sam twór jak spółdzielnia mleczarska albo grupa producencka więc......? beeeeeee😷

spółdzielnia w Polsce a w niemczech 2 rożne rzeczy sp udzielnie w Polsce tworzą ludzie np rsp 

a spółdzielnia w niemczech wybudowało pastwo i dało rolnikom 2 rożne rzeczy słyszałeś zeby coś w Polsce dało elewator cukrownie za darmo ?

Opublikowano

Tak tak, W niemczech wszystko państwo daje , płaci by nie pracować a nawet jak cos jest prywatne to jest państwowe.

Znajdz mi jakikolwiek artykuł , wywiad, publikację lub cokolwiek byle nie twoje urojenia, co potwierdzało by że ta spółdzielnia jest państwowa. A tak na serio -jak spółdzielnia może byc państwowa?

Opublikowano

dodatkowo pastwo dopłaca do  dotacje i subwencje rządowe,

2 minuty temu, Ulman napisał:

Tak tak, W niemczech wszystko państwo daje , płaci by nie pracować a nawet jak cos jest prywatne to jest państwowe.

Znajdz mi jakikolwiek artykuł , wywiad, publikację lub cokolwiek byle nie twoje urojenia, co potwierdzało by że ta spółdzielnia jest państwowa. A tak na serio -jak spółdzielnia może byc państwowa?

https://pl.wikipedia.org/wiki/Izba_rolnicza_(Niemcy)

po pierwszym zdaniu możesz wyciągnąć wnioski bez nas nic interes rolniczy czyli co związki zawodowe 

instytucje samorządu gospodarczego, zrzeszające rolników indywidualnych, spółdzielnie rolnicze oraz producentów rolnych, reprezentujące interesy rolnictwa i leśnictwa.

dużo się dzisiaj ode mnie nauczyłeś 

Opublikowano

Oczywiście - daja dopłaty do dotacji a od ulg podatkowych  udziela rabatów i generalnie dopłaca ludziom żeby chciało im sie zyc

Co ty znowu za pierdoły wklejasz? Ty rozumiesz co tam napisano? To nie ma żadnego związku z pytaniem o państwowość spółdzielni ale w takiej bezsilności umysłowej  to w sumie ci się nie dziwie. Jakie związki zawodowe? To są najnormalniejsze izby rolnicze tak jak i u nas więc nie wiem o co ci chodzi.  

Znalazłeś juz potwierdzenie że spółdzielnia jest państwowa a Sudzucker  siłą rzeczy tez?  

Jak tam z tymi cłami tranzytowymi nakłądanymi przez Rosjan?

Opublikowano
6 minut temu, Ulman napisał:

Znalazłeś juz potwierdzenie że spółdzielnia jest państwowa a Sudzucker  siłą rzeczy tez?  

a państwowe to ?

6 minut temu, Ulman napisał:

Oczywiście - daja dopłaty do dotacji a od ulg podatkowych  udziela rabatów i generalnie dopłaca ludziom żeby chciało im sie zyc

Co ty znowu za pierdoły wklejasz? Ty rozumiesz co tam napisano? To nie ma żadnego związku z pytaniem o państwowość spółdzielni ale w takiej bezsilności umysłowej  to w sumie ci się nie dziwie. Jakie związki zawodowe? To są najnormalniejsze izby rolnicze tak jak i u nas więc nie wiem o co ci chodzi. 

nie nie jak zauważyłeś pięknie wszystko zgarnę brak ludzi typu ulman bełkocącym o wolny rynku stronę Bułgarii  ... tak jak ty i ja mamy elewator s sprzedajemy i gospodarzymy aż miło  nie komucha prywatyzującego a tu uj***e na wilgoci tu na zanieczyszczeniach tu na wadzę 

bardzo ciekawiło by mnie gdyby tam wpuściliśmy by tam tuska prywatyzacja i sprzątanie ziemi sprzed nosa ... powiesili by go czy widłami przebodli ? 

ciekawe i śmieszę ze od rolników jak tam u was ile te jabłka 1,5gr  a biedronka by sprzedała u mnie po 4 zł kilo chyba gnojową by zalali biedronki 

witamy made in Poland 

a tu taka ciekawostka 

http://www.wir.org.pl/archiwum/siewca/spoldzielnie_w_europie.htm

ulman bełkocesz twoimi głupotami i śmiechem z nacjonalizacji i innych bredni z d*py argumenty 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v