Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Roman176 napisał:

19 stycznia 2009 r. [21] W kierownictwie VW AG i pracownikach pojawiło się pewne napięcie i niepokój, który obawiał się, że Porsche może zastąpić kierownictwo po przejęciu, co może oznaczać zaostrzenie kontroli wydajności produkcji, odrzucenie żądań podwyżek płac, a nawet cięć personelu. [22] Ferdinand Piëch (przewodniczący VW AG) i jego kuzyn Wolfgang Porsche (przewodniczący Porsche SE) również wydawali się być na kursie kolizyjnym. [23]

Jednak w dniu 13 sierpnia 2009 r. Rada Nadzorcza Volkswagen AG podpisała umowę o utworzeniu „zintegrowanej grupy motoryzacyjnej” z Porsche AG, na czele której stoi Volkswagen AG czyli pastwo 😎

ty nie umiesz korzystać z internetu https://www.arbeitsvertrag.org/urlaubsgeld-wann/ albo masz tak zaspawany niemieckimi propagandami ze sam ci wyszukuję według upodobań 

Podejrzewam że jako pijak i idiota dopisałeś to o VW bo jest z błedem. Wcale mnie to nie dziwi że z niemocy takie rzeczy robisz. Jak możesz to daj tekst źródłowy.

Nawt jakby stał VW AG czyli "pastwo" to i tak VW AG jest własnoscią Porsche Automobil Holding więc to nie ma sensu i nie moze być prawda.

Co do linka  - ty faktycznie jestes analfabetą. Nie ma żadnego obowiązku by płącić premie albo za wakacje czyli tak jak na całym swiecie. Te zwidy zaczynaja byc groźne.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

Co do linka  - ty faktycznie jestes analfabetą. Nie ma żadnego obowiązku by płącić premie albo za wakacje czyli tak jak na całym swiecie. Te zwidy zaczynaja byc groźne.

niema ale jest napisane jak ma płacić 3 miesiące wynagrodzenia jak ma zawarte w umowie to musi pisać do urzędu usprawiedliwienie premia świąteczna teraz pytanie wszyscy płacą i nie płacą to gdzie pójdzie pracownik ? dlatego wszyscy płacą jak i premie świąteczne 

Opublikowano

laweta ++. nie mogli poczekac do kwietnia tylko 2 kraksy w marcu..w sumie to dobry pomysl-jutro znaczy za pol godziny wchodz zmiany w ratownictwie medycznym, nie beda mogly jezdzic karetki falck-a,                wiec nie napinajcie sie tak bardzo w wielu rejonach polski bedzie chaos , 

https://trojmiasto.onet.pl/gdansk-kolizja-pojazdu-sluzby-ochrony-panstwa-z-tramwajem/d62wp5l

jak na prawdziwego polaka przystalo......

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/adam-andruszkiewicz-oswiadczyl-sie-swojej-partnerce-we-wloszech/17z4ph7

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Roman176 napisał:

niema ale jest napisane jak ma płacić 3 miesiące wynagrodzenia jak ma zawarte w umowie to musi pisać do urzędu usprawiedliwienie premia świąteczna teraz pytanie wszyscy płacą i nie płacą to gdzie pójdzie pracownik ? dlatego wszyscy płacą jak i premie świąteczne 

Mozesz wstawić ten fragment tekstu ktory mówi to o czym piszesz?

Jacus- dziwnie sie Andruszkiewicz z tym tak  obnosi a i jakis fotograf musiał  zdjecie cyknąc bo sefie to nie jest. Ustawka jak nic. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Aber wenn das Urlaubsgeld im Vertrag steht, darf es dann einfach so gestrichen werden?

In diesem Fall muss der Arbeitgeber einen Widerrufschreiben. Dieser ist allerdings nur rechtswirksam, wenn entsprechende konkrete Widerspruchsgründe vorliegen. Ein möglicher Grund ist beispielsweise ein Umsatz, der unter einen bestimmten Prozentsatz gesunken ist.

Opublikowano

skoro o cyfryzacji mowa (...była parę postów wcześniej)
jako to że niemieckie technologi od informatyki to debile zacofane i w kompleksy nie mamy co wpadać dosyć pośrednio i układniejszym językiem do piątej minuty w poniższej publikacji (dalej jakieś reklamy chińskiego i koreańskiego badziewia do którego europejska "nowoczesna i niedościgła technologia" mogła by co najwyżej obudowy i śrubki robić które by i tak drożej europejczykom wyszły jak ten cały badziew kosztuje kompletny ... odjechałem od tematu 
ACTA2 - echa kolejne

Opublikowano

" JESLI wynagrodzenie za wakacje jest zawarte w umowie" -  i właśnie o to "jesli" chodzi  Gdy masz taki zapis w umowie o prace to wtedy  masz jakieś umocowanie a jak nie to nic nie dostaniesz bo to nie jest obligatoryjne. Takie same ustalenia w umowie mozesz miec u nas bo to sprawa pomiedzy pracownikiem a pracodawcą a nie jakieś ustawowe obowiazki pracodawcy 

Jak z tym Sudzucher, cementownia i cłami tranzytowymi pobieranymi przez ruskich? 

Opublikowano

No i z tym wojskiem bo ja dalej nie mogę pojąć co oni tam blikują skoro od moich czasów nic nowego nie powstało a brygada z Braniewa nigdy nie planowała przeprawiać się po dnie Zalewu czołgami. 

Opublikowano (edytowane)

znając realia i ceny niruchomosci w niemczech , lub angli mało który polski obywatel który wyjechał   zdecyduje sie kupić w wymienionym kraju dom lub mieszkanie na własnosc , to są kraje w których jest przedewszystkim wynajem , polska jest jednym z nielicznych krajów gdzie tak powszechne jest mieszkanie własnosciowe .             dysydent   jesteś tym  szczesliwcem którego najmłodsze dziecko niedługo skonczy 18 lat , i sie wykaraskasz z   systemu 500 plus :D

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jarecki napisał:

znając realia i ceny niruchomosci w niemczech , lub angli mało który polski obywatel który wyjechał   zdecyduje sie kupić w wymienionym kraju dom lub mieszkanie na własnosc , to są kraje w których jest przedewszystkim wynajem , polska jest jednym z nielicznych krajów gdzie tak powszechne jest mieszkanie własnosciowe .             dysydent   jesteś tym  szczesliwcem którego najmłodsze dziecko niedługo skonczy 18 lat , i sie wykaraskasz z   systemu 500 plus :D

Wynajem mieszkania w Polsce kosztuje nie raz połowę wynagrodzenia a to że się "wykaraskam z 500+" wcale nie sprawia że jestem jego przeciwnikiem tylko zastanawia mnie to jak do tego doszło? Co jest nie tak z tym systemem że musimy dopłacać jeden do drugiego i jak mamy czelność mówić że nie żyjemy w socjaliźmie? zwłaszcza jeśli wiemy do czego socjalizm prowadzi. 
Jak psychiatria opisuje schizofrenię? 
Dlaczego cieszy Cię że ktoś traci prawo do zasiłku.? dbałość o stan budżetu czy podświadoma zawiść? 
to już genetyczny socjalizm i tego wyleczyć się nie da. Oby Natura nie upomniała się o amputację tej choroby nazywanej "cywilizacją" i kolejny raz trzeba będzie zaczynać od nowa. Dla mnie to nie cywilizacja a degeneracja. Sam też częścią tego systemu i jednak wolałbym jak najwięcej pozostawić naturalnych zasad we współżyciu i oby kierunku dalszej socjalizacji zaniechano bo nic dobrego z tego nie wyjdzie.

Zgadzam się. Doprowadziliśmy (my a nie żadni oni) do stanu gdy koniecznym jest powszechne dopłacanie, gdzie nie ma ani chęci ani sposobów na gromadzenie rezerw to i niewielu je gromadzi bo staje się to coraz mniej legalne, w zamian podsuwane socjalne protezy sposobu na życie. Czy to nie prowadzi do degeneracji?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

programy pomocowe dla zwykłych ludzi  jak są złe , a dopłaty bezposrednie , w tej chwili cały swiat ma jakieś programy dla wsi razem z ukrainą czy rosją ? i co też jes be , programy PROW , nie które gminy wprowadziły w długi ,a innym dały szanse rozwoju infrastruktury , trzeba sie dopasować do tego co jest w danej chwili . 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Wierzę w ludzi i jeżeli ja z ze średniego zadupia jestem w stanie zdiagnozować zagrożenia to są i mądrzejsi ode mnie po wszystkich stronach politycznych zaułków. I wśród opozycji i rządzących i narodówki i wszelkich innych formacji i przekonań. Jest granica po przekroczeniu której nie da się już cofnąć.
Przegraliśmy gospodarczo z zachodem i trzeba umieć przegrywać ale czy przegraliśmy z zachodem socjalnym?
Zachodnia Europa kwitła kiedy? gdy pod bokiem miała zasoby za pół darmo u idiotów bloku wschodniego. Czy nordstream to nie resentyment tamtych czasów? Czy nikt tego nie zauważył? Oni już nie mają kogo doić i rożnie to może być.
Powtarzam. Nie jestem przeciwnikiem osłon ludzi którzy w obecnym układzie są tylko bydłem roboczym golonym najwyższymi podatkami bo z kogo więcej procentowo zdzierane jak nie z etatowego pracownika? włącznie z zusem? i to z tych którzy najuczciwiej a na pewno najwięcej pracują bo obiboki na granicy dochodów i ulgi największe. 
Najwartościowsi tracą motywację, widzę to na każdym kroku. Coś jest nie tak i tyle.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

u nas tez placa za wakacje-"wczasy pod grusza" czy platny urlop wlasnie tak mozna traktowac.......

to ze w niemczech nawet nie polowa ludzi mieszka w swoich domach to nic dziwnego-sami do tego doprowadzili, miliony z nich wypedzono z polowy europy- polski, czech, rumunii, wegier , serbii, niemiec wschodnich itd...

w niemczech tez tak sie zaczelo-przy zachowaniu wszelkich proporcji.....                                                                                                                                      https://slask.onet.pl/czestochowa-pielgrzymka-narodowcow-na-jasna-gore/r2twez9

https://trojmiasto.onet.pl/palenie-ksiazek-przez-ksiezy-i-ministrantow-w-sieci-zawrzalo/0jz8c72

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jarecki napisał:

hm...dlaczego nie?

Wynajem mieszkań to wyrzucanie pieniędzy w błoto! Zawsze byłam tego zdania.

Szwagier w końcu kilka lat temu zdecydował się kupić mieszkanie, bodajże spółdzielcze, typowe holenderskie 3-kondygnacyjne, bliźniaki, z mniejszym i większym ogródkiem z przodu i z tyłu. Oczywiście na kredyt hipoteczny, 160 tys eur. Bardzo ładne. Obecnie po remontach itd, jakby w końcu zdecydowali się wrócić, liczę na to, to na dzień dzisiejszy ceni 180 tys eur. Zresztą ich sąsiedzi holenderscy wyprowadzali się jakoś pół roku temu i sprzedawali za 170 tys euro zmieniając na większe, bo rodzina im się ciągle powiększa( z 4 dzieci).

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jakiś znak czasów gdy ideologiczne szumowiny dochodzą do głosu i to coraz bardziej. Nie chce mi się odnosić Jacus bezpośrednio do linków (bo i czasu będe miał coraz mniej) ale rzeczywiście ludzie durnieją pogubiwszy się w tym wszystkim i powtorzę - coś jest nie tak

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v