Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Z prochu po wstałeś w proch się obrucisz . To samo trzeba robić z nadprodukcją . Gdyby wziął pod uwagę ceny jabłek z dwóch lat i wyciągnął średnią to by nie było najgorzej . 

Pewnie lepiej coś na papierze napisać jak skupić warzywa czy owoce . Potem kłopot co z tym zrobić .

Opublikowano

Co te byki tak walisz ?

powstałeś - pisze się razem

obrócisz - pisze się przez ó

Opublikowano

Dla mnie. Pis to dobry policjant a Po to zly policjant ale to jest ten sam policjant czyli w sumie zarowno Pis jak i Po to jest to samoX

Opublikowano

Zbyszko , ja tylko nie wierzę w te ich deklaracje że właśnie mają gotowe jakieś genialne rozwiązanie, Może lepiej niech najpierw obadają sprawę bo jak znowu będą się musieli wycofywać z podjętych działań to szkoda mamienia ludzi.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

Co te byki tak walisz ?

powstałeś - pisze się razem

obrócisz - pisze się przez ó

To jak jest jakiś błąd to tekstu nie rozumiesz . 

Michnik się jąka a ja błędy robię a nie byki wale . 😜

Władysław Kosiniak-Kamysz chce podnieść emerytury. "Bez składek i podatków"

Lider PSL zapowiedział podniesienie świadczeń emerytalnych. Kosiniak-Kamysz chce, by emerytura nie była obciążona składkami i podatkami. - Oni swoje podatki już zapłacili - przekonywał na konwencji w Warszawie.

Z jednej strony głodowe emerytury a z drugiej strony znalazły się pieniądze . Dziwne .

Edytowane przez 12zbyszko
Nie skończona myśl
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, 12zbyszko napisał:

Z prochu po wstałeś w proch się obrucisz . To samo trzeba robić z nadprodukcją . Gdyby wziął pod uwagę ceny jabłek z dwóch lat i wyciągnął średnią to by nie było najgorzej . 

Pewnie lepiej coś na papierze napisać jak skupić warzywa czy owoce . Potem kłopot co z tym zrobić .

No i właśnie  bałwany najpierw rzucili pomysł że trzeba pomóc sadownikom  wsłuchując się w ich potrzeby  (czy jak tam oni mówią) a dłuugo potem zaczeli sie zastanawiać jak to zrobić i co z tym zrobić. Nietety jako gamonie zaczeli wymyslać jakies karkołomne rozwiązania a pierwsze co powinien minister robic to wsiadać w samolot i latać na Białoruś , do Rosji, Kazachstanu i wszędzie gdzie można sprzedać owoce. Niestety my musimy wszystko sami i powstają takie głupoty jak kilka lat temu  czyli skup owoców i potem ich rozdawanie. Taki bezsens mioże tylko socjalista wymysleć. Podstawą jest usunięcie jak największej ilości nadwyżki  na rynek zewnętrzny. Jeśli się wszystko miele na jednym rynku to jest idiotyzm . Jak ludzie dostaną za darmo to już nie kupią więc nadal sadownicy będą mieli ten sam problem. Demoralizujacy aspekt rozdawania za darmo pomijam.

1 godzinę temu, Filin napisał:

Dla mnie. Pis to dobry policjant a Po to zly policjant ale to jest ten sam policjant czyli w sumie zarowno Pis jak i Po to jest to samoX

Brawo,!!! Absolutna racja.  Może tylko nie zły i dobry a policjant łapówkarz i policjant iparanoik. 

Zbychu, masz juz pare lat więc chyba trzeba by popracowac nad soba i pewne rzeczy sobie wpoić skoro w szkole się nie udało. Nie próbujesz się nauczyć tylko stwierdzasz że robisz błędy  a Michnik sie jąka więc jest ok. Nie chciał byś  być lepszy od Michnika? 

Kosiniak Kamysz ma rację.. Wypłacanie emerytur z budzetu by óźniej sciągać z nich składki i podatki to głupota w najczystszej postaci

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mirro napisał:

W dwa lata to oni skupu jabłek nie są w stanie zorganizować a co dopiero zająć się prawami autorskimi. 

Mieści się to w nieco większym prawdopodobieństwie bo nie ratyfikowanie to wystarczy się "nie zająć" i kto wie? Jabłka "zajęły się" sobą same i zwyczajnie zegniły zanim kto cokolwiek np. znalazł miejsce w napiętym terminarzu rocznic obchodów i innych ....
Mamy nadprodukcję jednej z odmian fasoli  ale już nawet nikomu nie przychodzi do głowy liczyć na rząd ... dobre strony tresury na innych przykładach (dobre dla rządu)...
A poważnie to tzw. "walka o wolny internet" to nie walka z prawami autorskimi przecież a problem z ACTA największy w zwiększonej kontroli prewencyjnej zakładanej przez te regulacje bo jak że by się to miało do przysłowiowego "wystarczy nie kraść" odmawianie praw twórcom? no i tu znów nie kontrolowanie jest optymalnym postulatem czyli nic nie robienie a to politycy potrafią najlepiej
patrz, miało być poważnie a i to się nie udało

Ulman.
Zakładając że kiedyś będą emerytury kapitałowe (nie budżetowe) i należało by jednak .... będą bunty o nierówność i tak to nadzieja zrodziła głupotę

Kosiniak itd miał matematykę w podstawówce? wysokosć emerytur i tak już jest coraz bardziej funkcją wydolności budżetu. Co najwyżej podnieść emerytury budżetowe o koszt przeliczenia tych danin z racji ich zdjęcia. Dalsze podwyżki jeśli to już "na zasadach ogólnych"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

zakladajac ze kiedys beda jakiekolwiek emerytury.....nawet chiny

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/chinski-eksperyment-z-reformami-przynosi-problemy-dla-emerytow/kzfg03m

wielu poddanych milosciwie panujacego cesarza franiszka jozefa po II wojnie wyjechalo na ziemie slusznie odzyskane- u nas gospodarstw wielkoobszarowe -srednio 2,5 ha😢, bieda byla straszna, wiec rodzenstwo mojego dziadka sie relokowalo do cieplic-z drewnianej chalupy krytej strzecha do willi w uzdrowisku, kazdy ma jakas rodzinie na "zachodzie" sasiedzi dziadkow mieli adres wroclaw rynek 2|4..

ciekawe jakby policzyc ile musieliby zaplacic kandydaci pis-u do rady warszawy za reklame w kurwizji ???,sam lada-jaki co drugi dzien po 8 rano robil konferencje na zywo relacjonowana w tvp-info, wedlug cennika -nawet biorac pod uwage zanizone przez nilsena wyniki ogladalnosci- pare milionow by sie uzbieralo, wiec sprawa mzk mimo ze jest naganna i urzednicy powinni za to zaplacic- to male miki.......

apropo nielsena-ktos cie oszukuje,okrada na miliony dziennie a ty chcesz zeby tak dalej sie dzialo-dziwne  ??

https://businessinsider.com.pl/media/tv-radio/nielsen-wystartowal-w-zmienionym-przetargu-telewizji-polskiej/cbn6f5r

adrian przegral kurwizje-znowu go upokorzyli,chyba juz do konca zostanie na kolanach... slaby cos jest- na diecie nie ma sil walczyc, nawet kielbasy nie zjadl,za to ardanowski nie mogl sie nazrec😛  

https://wiadomosci.wp.pl/zmiany-w-zarzadzie-tvp-nie-zdazyl-podpisac-umowy-nie-dostal-ani-zlotowki-6363594802620545a

Opublikowano (edytowane)

dysydent, na temat wysokosci emerytur nie ma dyskusji. Jest co jest i żadne podwyzki nie powinny mieć miejsca a jedynie to co wypracował to ma. Natomiast wypłacanie z budzetu pieniędzy by potem cała zgraja urzedasów musi znowu z twj wypłaty pobierać podatki z powrotem do tego budzetu z którego przed chwilą były wypłacone. Jak dla mnie głupota.

Jacuś , nie zdziwił bym się gdyby po zmianie ekipy okazało sie ze PIS miał 80% znizki u Kurskiego  Kazdy ciągnie w swoja stronę.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

A tak. Ja tylko "test DNA" tej głupoty .... nie obronę.
Jeśli by jednak poprzestał na emeryturach netto to też krzyk się podniesie bo odliczenia w skarbówce. To zaszło tak daleko że ew. zniesienie tej głupoty nie jest takie proste i trzeba sporego rozumu. a deficyt rośnie

Jak by jeszcze się zagłębiał to kolejne trudności wypłyną i dowód na kolejny slogan - głupota obroni się sama

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

moze glupote opodatkowac ??? co bysmy z ta kasa zrobili ??? sam roman czy trzech glupkow z onr na pincet plus dla calej gminy by wystarczyli😛.

pis wystepuje w kurwizji za darmo- chyba ze pazdzierz przynosza w darze...

pinokio-oddaj 100 milionow, kubica znowu na czele😏. nawet bolid w wiliamsie mu dali gorszy niz drugiemu zawodnikowi, kurna jak w prl - brakuje im czesci do bolidu, nawet na tvp-sport mowia ze "zespol" robi kubice w konia....... jako krakowiaczek powinien wsiasc na konika i ich szabelka pogonic , a ze goral rodem to  i w te druga reke ciupaszke -do niej nawet poskladana reka wystarczy😢

tak to jest ze jedno nagranie u sowy kosztuje ciezkie miliony i posmiewisko w calym swiecie- pare sekund na okrazeniu to przepasc,ostatno 3 razy go zdublowali..........

Opublikowano (edytowane)

Kurczę, to mi się alt rozlatuje bo chrome na czerwono podkreśla a Ten - zobaczcie jak pisze. Po co ja tę klawiaturę zamawiałem?! :) 
Podatek od głupoty?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
17 godzin temu, Adrian_K_90 napisał:

Najgorsze, że te PGR-y w ogóle powstały. Wiesie, gdzie ich nie było a ziemia należała do chłopa dzisiaj są w dużo lepszym stanie. Ludzi tylko oduczono tam jakiejkolwiek samodzielności. Jak to wszystko pieprzyło to nikt tam nie potrafił samodzielnie za siebie zadecydować. Jak chodziłem do podstawówki to była spora grupa dzieciaków z takiego upadłego PGR-u. Szkoła robiła nawet akcje dożywiania, bo dzieci tam głodowały. Tragedia, ale każdy tam miał przy tych barakach mieszkalnych kurnik, jakiś chlewik i kawałek poletka na jakieś warzywa. Podobno wcześniej jak im dawali prosiaki czy kurczaki to sobie chowali, ale jak centrala upadła to wszyscy zakończyli taką działalność.  PGR miał nawet sad, a potem te owoce na drzewach tylko gniły. Nikt nawet nie poszedł aby sobie uzbierać zrobić dżemu i mieć czym chleb posmarować.

nie zgodzę się z tobą przykładem jest opolski ziemia nie  nie miała czasu chwastem zaroś 

4 godziny temu, mirro napisał:

Zobaczycie że z tą "implementacją ACTA 2 na grunt Polski" w wykonaniu Kaczyńskiego będzie jak z RODO. Pizną kwity do szuflady bo mają na to dwa lata. Nikt się nie będzie tym zajmował a potem nagle stwierdzą że już zbyt  późno na konsultacje i wprowadzą jak leci. Oczywiście winna będzie Unia, PO i Tusk.:brawo:
W dwa lata to oni skupu jabłek nie są w stanie zorganizować a co dopiero zająć się prawami autorskimi. :lol:

https://www.money.pl/gospodarka/piatka-kaczynskiego-przeciw-acta-2-nowa-obietnica-wyborcza-pis-6364930000226433a.html

Opublikowano
9 godzin temu, Ulman napisał:

No i właśnie  bałwany najpierw rzucili pomysł że trzeba pomóc sadownikom  wsłuchując się w ich potrzeby  (czy jak tam oni mówią) a dłuugo potem zaczeli sie zastanawiać jak to zrobić i co z tym zrobić. Nietety jako gamonie zaczeli wymyslać jakies karkołomne rozwiązania a pierwsze co powinien minister robic to wsiadać w samolot i latać na Białoruś , do Rosji, Kazachstanu i wszędzie gdzie można sprzedać owoce. Niestety my musimy wszystko sami i powstają takie głupoty jak kilka lat temu  czyli skup owoców i potem ich rozdawanie. Taki bezsens mioże tylko socjalista wymysleć. Podstawą jest usunięcie jak największej ilości nadwyżki  na rynek zewnętrzny. Jeśli się wszystko miele na jednym rynku to jest idiotyzm . Jak ludzie dostaną za darmo to już nie kupią więc nadal sadownicy będą mieli ten sam problem. Demoralizujacy aspekt rozdawania za darmo pomijam.

Brawo,!!! Absolutna racja.  Może tylko nie zły i dobry a policjant łapówkarz i policjant iparanoik. 

Zbychu, masz juz pare lat więc chyba trzeba by popracowac nad soba i pewne rzeczy sobie wpoić skoro w szkole się nie udało. Nie próbujesz się nauczyć tylko stwierdzasz że robisz błędy  a Michnik sie jąka więc jest ok. Nie chciał byś  być lepszy od Michnika? 

Kosiniak Kamysz ma rację.. Wypłacanie emerytur z budzetu by óźniej sciągać z nich składki i podatki to głupota w najczystszej postaci

Nie pisz bałwany czy gamonie bo możesz ubliżać swojej opcji politycznej . 

Mówisz aby minister wsiadł w samolot i szukał rynków a za chwilę napiszesz ile paliwa na koszt podatnika wypalił . Ktoś napisał jak dzieci se narobiłeś to wychowuj . To jak se naprodukowałeś te se sprzedaj . To jest twoje myślenie . Widzę , że różnie myślisz i róznie piszesz .

Gamoniem jest ten co sprzedaje a za jakiś czas odkupuje drożej . Skoro Pis odkupuje firmy czy prawa sprzedane przez inne rządy to są geniuszem . 

To co Kamyszowi włączyło się myślenie jak przegrał wybory .

Ulman moje błedy to dla was fory takie koło ratunkowe . Gdybyś nie wiedział co odpowiedzieć to zawsze możesz się przyczepić do moich błędów .

• Like 2
Opublikowano

Ulman to stary komuch. kupił PGR za złotówkę i zrobił się z niego wolnościowy biznesmen

Opublikowano

Jak już zupełnie nie wiadomo co napisać to zawsze jeszcze komuch zostaje w rezerwie. Każdy kto coś ma jest podejrzany bo jak jeden z drugim do niczego nie umie dojść to się pod czapką nie mieści ze się innym udało. 

Zbychu, a jaka jest moja opcja polityczna? 

W normalnym świecie właśnie tak powinno być - jak naprodukował niech sprzedaje sam a jak głupi to niech bankrutuje. Niestety w naszym lewicowym społeczeństwie jest to nie do pomyślenia. wiec taki PIS musi być jeszcze bardziej lewicowy jak cała reszta i obiecywać ze zawsze pomogą co wpycha sadownika w strefę komfortu i wyłącza jego myślenie . Latanie po świecie i szukanie ryków zbytu ma dużo większy sens niż kupowanie i rozdawanie jabłka na tym samym rynku bo to nie daje nic  u jeszcze demoralizuje ludzi. 

Wypchniecie towaru na rynek zewnętrzny to jedyna szansa na jakakolwiek opłacalność i wie to każdy na świecie  oprócz naszych rządów. To tak samo jakbyś nie mógł sprzedać zboża , wiec dajesz polowe swojej żonie i się cieszysz ze masz o polowe mniej tyle ze w magazynie nic nie ubyło 

Interwencje państwa są konieczne bo się idioci pokłócili z całym wschodem i teraz jest cały pasztet.  Tak jak na socjalizm przystało -  generują problemy by je potem z mozołem rozwiązywać 

Co jest genialnego w odkupowaniu?  Jeśli to jest dla ciebie genialne to się nie dziwie ze głosujesz na PiS i ortografii nie opanowałeś fo tak późnego wieku

Opublikowano

A jednak komuch  @ulman kupił PGr za złotówkę na preferencyjnych warunkach

Opublikowano

codziennie sprzedajesz te swoje głupoty na tym forum jakbyś nic innego do roboty nie miał .

A co Ty możesz mieć  po za tym komputerem z którego piszesz. Jak coś ktoś ma, to ma w d*pie zajmowanie się polityką czy wypisywanie swoich wypocin w necie

Opublikowano (edytowane)

,Ulman  troche twoje posty są niespójne , nieraz napisałeś ze rynek sam sie powinien ułożyć bez ingerencji a wczoraj ze minister powinien szukać rynków zbytu . a ja napisze ze jest przeciw ingerencji w rynek , sztuczne na siłe szukanie rynku na długą mete nic nieda ,  nawet niech znajdzie sie odbiorca zagraniczny na towar , podniesie opłacalnosc sezonowo to na kolejny rok znowu nadprodukcja , rynek mleka był kwotowany , rynek cukru , to niewiele dało bo były wachania cen , był skup interwencyjny trzody chlewnej cena swin z 3,3 zł na ponad 5 zł teraz , a zobaczcie  rynek drobiu zadnych ingerencji nigdy nie było i sobie radzi . ile lat pokolei był problem na rynku aronni , 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
2 godziny temu, 12zbyszko napisał:

Mówisz aby minister wsiadł w samolot i szukał rynków a za chwilę napiszesz ile paliwa na koszt podatnika wypalił . Ktoś napisał jak dzieci se narobiłeś to wychowuj . To jak se naprodukowałeś te se sprzedaj . To jest twoje myślenie . Widzę , że różnie myślisz i róznie piszesz .

A po grzyba ma wsiadać i latać sam? Przecież ma od tego suuuuper swoich ludzi, specjalnie wybierani i szykowani oraz jak zwykle kompetentni. brawo.gif (50Ã30)
http://www.agrofoto.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/ardanowski-wkrotce-nabor-na-radcow-rolnych,80726.html
" Mam nadzieję, że proces ten rozpocznie się jeszcze we wrześniu, a z początkiem 2019 roku pierwsi radcy będą mogli już się udać do wyznaczonych krajów, na przykład do Indii, do Afryki Południowej czy do krajów muzułmańskich - powiedział minister. Dodał, że na początek może to być kilkanaście osób, ok. piętnastu, a później liczba ta będzie zwiększana w zależności od potrzeb."
 No chyba że ich wcale nie ma?
:lol:

Opublikowano

Wszystko zaczeło się od bodajże Zbycha który stwierdził ze nakupili jabłek i nie wiedzą co z tym zrobić.  To jest prawda  i pokazujebezsens  działąń naszych rzadzących. Tak samo durne było skupowanie jabłek od rolników i znowu wprowadzanie jch  na ten sam rynek za darmo. By cokolwiek poprawić jesli faktycznie chcą pomóc to powinni znaleźć ujście towaru na zewnątrz i właśnie dlatego powinien tym sie minister zająć. To byłoby o wiele madrzejsze od obecnych działań. Niestety jako barany pokłucili się z  całym wschodem i nawet nie bardzo jest gdzie polecieć i z kim gadać. Tu dokładnie widać jaką szkodę przynosi nakładanie spraw politycznych na gospodarkę ale nasi nigdy tego nie pojmą. My nie mamy lubić wschodu ani oni nas . My mamy robić z nimi interes. Koniec kropka.

Oczywiście masz rację że najlepszą opcja było by samoregulowanie  się rynku tak jak radzą sobie drobiarze. Optymalne byłoby gdyby ekonomia zmusiła do zmniejszenia produkcji albo nadprodukcja spowodowała wzrost przdsiębierczości i mobilności (specjalnie dla Romana) . Niestety polityka naszych gamoni ogranicza  mozliwości naszych przedsiebiorców i właśnie dlatego mamy problemy które potem państwo z mozołem rozwiazuje za pieniądze podatnika. 

Opublikowano

Ogólnie z implementacjami tak jest, że zawsze coś można zinterpretować. Wszystkie kraje tak kombinują. Może coś idzie ku dobremu? Raczej globalnie myślę. Wiary wielkiej we mnie niema w tych ludzi zatem... Bociany to też polityczna sprawa jak się dobrze przyjrzeć. Samce już dwa tygodnie po gniazdach stoją.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v