Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W PiS-się wszyscy mają" jedynki" i wielbia pana swego 😁

Opublikowano
22 godziny temu, Ulman napisał:

Czyli jednak górnicze przywileje nie wiadomo za co. 14 pensji? Jak za komuny.

I po co ci to wszystko jak ty pisać i liczyć nie umiesz?

🤣 jak zarabiasz to komuna a wiec jesteś głupi i nie umiesz się określić ... cytat krowina niezaradny leń bieduję 

Pewnie to taka sama prawda jak 100 tys rocznie twoim BMW , 40% tańsze środki u niemca miliard nastolatków zagrożonych głuchotą i państwowy sudzucher. Nawet to co o VW wkleiłeś nie rozumiesz bo wyraźnie napisane że to prywatna firma a rzad Saksonii ma tylko uprawnienia do reakcji przy zmianach akcjonariatu a nie do obsadzania swoimi partyjnymi matołami stołków koncernu bo tu większości nie mają. Tłumaczenie równie długie co bezcelowe

bida i nydza to tanio ...  

sprawdzałeś wiki niemieckim wiki ??  doczytaj tam i dostali kary za zmowę cenową z Langer a za Tuska gadali wina polskiego cukru 🤣 

co do vw a jak akcję są rozproszone po pracownikach to co jak jsw?? a ten akapit doczytałeś niemieckie prawo prywatyzacyjny ? i ustawie o wrogim przejęciu ze pastwo ma i tak głos weto ??  oooooooooo kuuuuuuuuuuurrrrrrrrrrrrwwwwwwwwaaaaaaaaaaa ??  a teraz gdy  KGHM ma 30% to jest państwowy ?? słucham ?

nastolatków zagrożonych głuchotą

jesteś słępy i głuchy ze cie to tak dotknęło 

https://tech.wp.pl/nastolatkowie-coraz-bardziej-glusi-6034858626114177a

http://www.medonet.pl/zdrowie,polak-coraz-bardziej-gluchy,artykul,1722827.html

https://charaktery.eu/artykul/glusi-coraz-mlodsi

a tak propo  gdzie miałeś okazję to sprawdzić ??? wyklinałeś to ?  bo ja dużo badań przechodziłem zdałem nawet ostatnio na tira prawko kursy  padania szczegółowe a ty mobilność >?🤣

13 godzin temu, ogarek napisał:

Nie musisz nam opowiadać o swojej matce bo każdy widzi jaki bałwan z ciebie i prostak. Chwal się to typowe dla prostaka co ryje pod ziemią za parę złotych. Myślisz że jest tu ktokolwiek kogo nabierzesz na te brednie? 

🤣 no wiesz po moich postach są laiki po twoich patologia i coraz więcej ludzi cie nienawidzi ....  ty nie wierzysz Tuskowi ? nie słyszałeś 6 tyś zarabiam nie pamiętasz propagandy lisa za odcinek co dostał 150 tyś  a Komor odznaczył krzyżem odrodzenia ..    no jak by tego mało to i sorsa Grigorija 

co połączył twój intelekt te fakty ? i co ??   

35 minut temu, ogarek napisał:

W PiS-się wszyscy mają" jedynki" i wielbia pana swego 😁

twoja stara też ? a to chyba z współczucia ze ciebie urodziła 

40 minut temu, Ulman napisał:

W PISie się nie wyłamują więc to dziwne.

Zbychu, czemu esbecy mieliby nie chcieć darmochy? Możesz to jakoś wyjasnić?

ulman czuję lewactwem brak korwinizmu  twoje konto drugie z ogarkiem ?

2 godziny temu, Ulman napisał:

za robisz?  Czyli ze jak? 

Skoro takiś sprawny to czemu socjalizm i rozdawnictwo popierasz ?

ty k**wa socjalisto j**any sam zapierdalałeś pierwszy a innym wygarniasz pokaż nie-bierz daj przykład to pogadamy a tak zamknij ryj jak sam bierzesz to prostactwo z ciebie bije, jak dzisiejszego bezchmurnego słońca 

Opublikowano (edytowane)

Za komuny było tak że człowiek nie dostawał pensji za pracę tylko 13 tki 14tki za coś tam coś tam jak mawia posłanka Kruk.

Te dodatkowe pensje to za co są? Za prace ?

Widzisz Roman , gdybyś cokolwiek rozumiał i umiał choćby zanalizować na szybko liczby to zauwazył być że SP ma 30+ % akcji a prawie 60% akcjonariatu jest rozproszona więc państwo może mieć wiecej akcji tyle ze przez inne instytucje. No ale żakładając że ma tylko 30% to popatrz co  sie dzieje. Akcjonariat rozproszony nie jest reprezentowany na zarządzie. Głos maja  dwa OFE po 5% i SP 30%. Kto kontroluje całość i może tam wsadzać Misiewiczy i inne draństwo by się obłowili?

A teraz VW -  53% Porsche, 17% Qatar Holding  i 20% rzad Saksonii. Kto ma decydyjący głos co do decyzji w spółce?  Rząd Saksonii nie ma nic do powiedzenia oprócz prawa weta gdyby porsche chciało sprzedać VW chińczykom . Wcale nie oznacza to jednak że z tego prawa by skorzystali bo to też politycy i maja swoją cenę.

Co mnie obchodzi że dostali kare za zmowe . A może jeszce napiszesz że córka prezesa Sudzucher powiekszyła sobie cycki? To nic nikogo nie obchodzi. Pytanie było - czy potrafisz potwierdzić że Sudzucher jest niemiecki czy też jak zwykle nie potrafisz. Rozumiesz wogóle o co ja cie pytam?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

A teraz VW -  53% Porsche, 17% Qatar Holding  i 20% rzad Saksonii. Kto ma decydyjący głos co do decyzji w spółce?  Rząd Saksonii nie ma nic do powiedzenia oprócz prawa weta gdyby porsche chciało sprzedać VW chińczykom . Wcale nie oznacza to jednak że z tego prawa by skorzystali bo to też politycy i maja swoją cenę.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Porsche

nawet (QIA) jest Katar „s państwowy holding, który można scharakteryzować jako Narodowy Fundusz Wealth 

Opublikowano

Jako gamoń nawet nie potrafisz zadać sobie minimum trudu i sie wczytać

https://autokult.pl/14766,koncerny-motoryzacyjne-czyli-kto-do-kogo-nalezy-volkswagen-ag

VW należy w ponad 50% do Porsche Automobil Holding i w kilku do Porsche GmbH. Tak jest na poziomie koncernu jako całej grupy kapitałowej. Natomiast ty mylisz pojecia i piszesz o spółce córce czyli F Porsche AG która jest cząstka koncernu VW. Bu jak najprościej ci to wytłumaczyć 

VW jest właścicielem F Porsche AG a cały koncern VW jest kontrolowany przez Porsche Automobil Holding i Porsche GmbH.   Tu jest mowa  o 3 różnych firmach które w nazwie mają Porsche i dlatego nie pojałes.  Tak samo jest zapewne z wiekszością rzeczy . 

No jak tam z tym państwowym Sudzucher? Jest on państwowy czy nie jest?

Opublikowano
21 minut temu, Ulman napisał:

Co mnie obchodzi że dostali kare za zmowe . A może jeszce napiszesz że córka prezesa Sudzucher powiekszyła sobie cycki? To nic nikogo nie obchodzi. Pytanie było - czy potrafisz potwierdzić że Sudzucher jest niemiecki czy też jak zwykle nie potrafisz. Rozumiesz wogóle o co ja cie pytam?

https://de.wikipedia.org/wiki/Südzucker

a powinno bo pod pretekstem tuska prywatyzował cukrownie a Niemiec zamykał niektóre i dostał grube miliony  podobno nie jesteś socjalistą ale nie interesuje cie to wolność rynkowa bo nic niedostałej a wiec z ciebie ...

3 minuty temu, Ulman napisał:

Jako gamoń nawet nie potrafisz zadać sobie minimum trudu i sie wczytać

https://autokult.pl/14766,koncerny-motoryzacyjne-czyli-kto-do-kogo-nalezy-volkswagen-ag

VW należy w ponad 50% do Porsche Automobil Holding i w kilku do Porsche GmbH. Tak jest na poziomie koncernu jako całej grupy kapitałowej. Natomiast ty mylisz pojecia i piszesz o spółce córce czyli F Porsche AG która jest cząstka koncernu VW. Bu jak najprościej ci to wytłumaczyć 

VW jest właścicielem F Porsche AG a cały koncern VW jest kontrolowany przez Porsche Automobil Holding i Porsche GmbH.   Tu jest mowa  o 3 różnych firmach które w nazwie mają Porsche i dlatego nie pojałes.  Tak samo jest zapewne z wiekszością rzeczy . 

No jak tam z tym państwowym Sudzucher? Jest on państwowy czy nie jest?

https://en.wikipedia.org/wiki/Porsche_SE

Kierownictwo Volkswagen AG zgodziło się na 50,7% Volkswagena AG kontrolowanego przez Porsche SE w zamian za kierownictwo Volkswagen AG zajmujące stanowiska kierownicze Porsche SE (aby kierownictwo Volkswagena pozostało pod kontrolą), a dla Volkswagen AG przejęcie własności Porsche AG.

Opublikowano (edytowane)

Oj była już dziś flacha, była...........

Pod pretekstem tuska? Ty jesteś socjalistą i ciebie interesuje a mi to wisi. Jak się będzie opłacać produkcja cukru to będą produkować  a jak nie to zamkną. Każdy normalny człowiek by tak zrobił oprócz lewicowych rzadów

Ty sie popisujesz wklejaniem linków z wiki czy co? Po co je wklejasz ? Gdzie tam napisane że państwowe?  

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Roman nie będzie TIRem jeździł bo teraz złe prawo dla przewoźników Tusk uchwalił i są mało konkurencyjni. . Poza tym jak co wieczór w palnik daje to gdzie on sie nadaje na TIRa.

Roman - umiem korzystać ale będę bardzo zadowolony jeśli łaskawie wskażesz fragment z którego wyczytałeś ze to państwowa firma. Ty postrzegasz rzeczywistość inaczej niż ogół ludzi więc możesz mieć jakieś absrakcyjne postrzeganie tego co jest napisane.

Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

Pod pretekstem tuska? Ty jesteś socjalistą i ciebie interesuje a mi to wisi. Jak się będzie opłacać produkcja cukru to będą produkować  a jak nie to zamkną. Każdy normalny człowiek by tak zrobił oprócz lewicowych rzadów

każdy nieudoł wie po co tak zrobili ... ty nie a porucz cukru cukrownia ma 2 funkcje morze na tych samych maszynach produkować bioetanol dodatek do paliw 

wtedy nie prowadzaliśmy by 100 dodatku bio z Niemiec 

1 minutę temu, Ulman napisał:

Roman - umiem korzystać ale będę bardzo zadowolony jeśli łaskawie wskażesz fragment z którego wyczytałeś ze to państwowa firma. Ty postrzegasz rzeczywistość inaczej niż ogół ludzi więc możesz mieć jakieś absrakcyjne postrzeganie tego co jest napisane.

za łatwo byś miał 

19 minut temu, DTaras napisał:

Roman - na TIRa zdałeś powiadasz... A wiesz, że TIR to sobie możesz na pojeździe do 3,5 tony powiesić i wykonywać transport?

,nie wiem ,Tir – w znaczeniu potocznym, każdy duży samochód ciężarowy

https://twitter.com/Robert_Kogga

Opublikowano

No ty najbardziej wiesz po co tak robił. Widać chocby po dzisiejszej dyskusji że nawet czytać ze zrozumieniem ciężko.  U nas połowa cukrowni nie powinna istnieć bo jakiś idiota wymyślił za komuny że będzie w Łapach albo że w Glinojecku. gdzie nie ma warunków do uprawy buraka. Teraz tez barany edą robić przekop nie wiadomo po co i elektryczne samochody których nikt nie kupi jak nie bedzie się opłacać a jak bedzie sie opłacać to kupią Toyoty albo Renault bo sprawdzone. 

Skoro moga produkować na tych samych maszynach to czemu nie produkują po zakończeniu kampanii buraczanej? Od stycznia wszystko zamkniete na patyk a tyle dobrego mogli by zrobić . Może ty im powiedz bo się jeszcze nie połapali.

No widzisz Romanek - Sudzucher nie jest państwowy i znowu popełniłeś spektakularne intelektualne sepuku. Dziś tak samo z VW  a za jakś czas znowu będzie tak samo. Że tez ci sie to nie znudzi.😷

Opublikowano

6 minut temu, Ulman napisał:

No ty najbardziej wiesz po co tak robił. Widać chocby po dzisiejszej dyskusji że nawet czytać ze zrozumieniem ciężko.  U nas połowa cukrowni nie powinna istnieć bo jakiś idiota wymyślił za komuny że będzie w Łapach albo że w Glinojecku. gdzie nie ma warunków do uprawy buraka.

te zamknęli w latach  90 ty a podobno jesteś wolnorynkowcem ??  a w nowej Cerekwi są warunki ziemia prima a jakoś nie widać zeby uprawiali buraka wolą poci gem przywieść z Niemiec i się opłaca bo tania opłaca siła robocza 

10 minut temu, Ulman napisał:

No widzisz Romanek - Sudzucher nie jest państwowy i znowu popełniłeś spektakularne intelektualne sepuku. Dziś tak samo z VW  a za jakś czas znowu będzie tak samo. Że tez ci sie to nie znudzi.😷

daj linka ze nie 🤣

Opublikowano (edytowane)

No oczywiście - na Ukrainie to jest zycie jak w Madrycie. Sensacja , rewelacjia dostatek i przepych bo majom se kure i kaczkie.  U nas jak ktoś nie ma kury to jest jakiś podejżany tak jak ja. Coś musi gdakać i sr** to wtedy będzie tak jak trzeba. Ruina pod Wrocławiem? Przecież tam jest sama przesiedlona Ukraina która przyszła na gotowe a władza ich głaskała bo na ziemiach odzyskanych a to lenie i nieroby jak to Ukraińce i jak przestali do roboty gonić po upadku komuny to zdziadzało wszystko i teraz rozpacz. Tam gdzie nasiedlili Ukraińsców jest syf wszędzie. Najbliżej masz za przykład Racibórz i Głubczyce. 

Swoją droga to facet oprócz tego że robi z siebie idiotę dla idiotów  to nieźle kombinuje. Teskniący za komuną , skrzywdzony przez UE i Tuska a jeżdzący Mercem w  białej skórze. Brawo , brawo , brawo!!!

Nowa Cerekiew - ty znowu myslisz jakby cie berecik uwierał.  Może przenieśli część biznesu np do Rumunii więc zamykają. Jak im sie tam będzie lepiej opłacać to zamkną wszystkie w cholerę . Moga je nawet wyburzyć albo podpalić i nic ci do tego.

Ty twierdziłeś że są państwowe  więc poprzyj czymś swoją teorię

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

to twój kor winowca a wiec....

W lipcu 2009 r. dotychczasowy prezes producenta samochodów sportowych Porsche Wendelin Wiedeking rozstał się z koncernem. Decyzja, która zapadła na posiedzeniu rady nadzorczej w nocy ze środy (22.07) na czwartek (23.07), otworzyła drogę do fuzji zadłużonej spółki z koncernem motoryzacyjnym Volkswagen AG.

14 sierpnia 2009 r. koncern motoryzacyjny Volkswagen ostatecznie zadecydował, że przejmie 42 procent akcji producenta samochodów sportowych Porsche, płacąc za to do 3,3 mld euro. Pełna integracja obu firm nastąpi pod koniec 2011 roku. Porsche będzie dziesiątą należącą do Volkswagena marką samochodów.

Opublikowano

nie no jak ładnie sam się mat łasz ... 

dawaj coś na swoją obronę

9 minut temu, Ulman napisał:

No oczywiście - na Ukrainie to jest zycie jak w Madrycie. Sensacja , rewelacjia dostatek i przepych bo majom se kure i kaczkie.  U nas jak ktoś nie ma kury to jest jakiś podejżany tak jak ja. Coś musi gdakać i sr** to wtedy będzie tak jak trzeba. Ruina pod Wrocławiem? Przecież tam jest sama przesiedlona Ukraina która przyszła na gotowe a władza ich głaskała bo na ziemiach odzyskanych a to lenie i nieroby jak to Ukraińce i jak przestali do roboty gonić po upadku komuny to zdziadzało wszystko i teraz rozpacz. Tam gdzie nasiedlili Ukraińsców jest syf wszędzie. Najbliżej masz za przykład Racibórz i Głubczyce. 

coś ci się historia pomyliła potomkowie austryjaków 

3 promile jak nic 

Opublikowano

Taaa w tych miejscowościach pod Wrocławiem to tylko stada krów przepędzać co rano, bo to taki sielski widok. A kaczki to na asfalcie powinny siedzieć cały dzień.
Może jakąś grupę rekonstrukcyjną tam założyć żeby te kaczki i krowy przeganiała po wsiach.😂
Pytanie zasadnicze. A na kij komu teraz stodoła? W latach 90 tych te wsie już się wyludniały. Wszyscy młodzi przenosili się do Wrocka albo do Niemiec. 
Pamiętam jak nas zawlekli na zbiór ziemniaka do jakiegoś PGR pod Wrocławiem. Chwasty były wielkości kukurydzy, Kombajnami tego nie mogli kopać, tylko kopaczkami choć też się zapychało. Plon taki że nie wiem czy ilość przekroczyła to co wsadzili w glebę. 

Opublikowano (edytowane)

Usłyszałem w radio - polityka jest jednym z najtrudniejszych zawodów na świecie - z ust polityka.
....jeśli się niczego nie potrafi  wszystko jest trudne

W pierwszej chwili wydało mi się to śmieszne, ale tak naprawdę to jest tragiczne i przygnębiające.
Politycy rządzili w tym PGRze to i chwasty rosły.... politycy później naprawiali to jak się miał ten PGR uchować?

Wychodzi paradoks; nie powinniśmy pozwolić politykom rządzić, przynajmniej w sferach naprawdę ważnych egzystencjalnie .... bo wyginiemy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Jak jest jakiś chętny na odbudowywanie starych zakładów to podpowiadam że w Tolkmicku Masfrost zamknął zakład przetwórczy. Okazja do wykazania się. Brać otwierać, poczuć się właścicielem kapitalistą. Na zachodniej granicy też piękna ubojnia drobiu stoi- zamknięta 😂. Dzwonić do Indykpolu i dogadywać się.

Dysydent - i to jak najszybciej powinniśmy ograniczyć wpływ polityki na kluczowe dziedziny. Przecież to nie może tak funkcjonować.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja się nie znam na drobiarstwie nawet na tyle abym zagwarantował odróżnienie tuszy indyka od bociana a politykiem nie jestem abym sie czepiał rzeczy o których nie mam pojęcia a nawet jeślibym miał czas i zdrowie przyjrzeć się zakładowi przetwórczemu to zaraz jakiś polityk by sądził że jest zainteresowanie i zaostrzył warunki przejęcia a ja bardziej nie lubię dawać łapówek niż nawet mnie na nie nie stać (zwłaszcza w sytuacji reanimacji bankruta) ale ... Można bodaj w necie znaleźć cos o tym w Tolkmicku (gdzie to jest) to może znam kto by się zainteresował i bliżej przyjrzał.
Tolkmicko nie Tolkmick jak w pierwszej chwili wpisalem :) 
To ten "gepard biznesu zdechł" 
http://gepardybiznesu.pl/2012/10/09/gepardy-biznesu-2011-przemyslu-spozywczego/ czy o co innego chodzi, jeśli ten to też przemysł mięsny i tutaj nie moja broszka. 
Sorry. wstawiłem linka nie doczytawszy ale niec już zostanie jako dowód partactwa (tym razem mojego)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
7 minut temu, dysydent napisał:

W pierwszej chwili wydało mi się to śmieszne, ale tak naprawdę to jest tragiczne i przygnębiające.
Politycy rządzili w tym PGRze to i chwasty rosły.... politycy później naprawiali to jak się miał ten PGR uchować?

Najgorsze, że te PGR-y w ogóle powstały. Wiesie, gdzie ich nie było a ziemia należała do chłopa dzisiaj są w dużo lepszym stanie. Ludzi tylko oduczono tam jakiejkolwiek samodzielności. Jak to wszystko pieprzyło to nikt tam nie potrafił samodzielnie za siebie zadecydować. Jak chodziłem do podstawówki to była spora grupa dzieciaków z takiego upadłego PGR-u. Szkoła robiła nawet akcje dożywiania, bo dzieci tam głodowały. Tragedia, ale każdy tam miał przy tych barakach mieszkalnych kurnik, jakiś chlewik i kawałek poletka na jakieś warzywa. Podobno wcześniej jak im dawali prosiaki czy kurczaki to sobie chowali, ale jak centrala upadła to wszyscy zakończyli taką działalność.  PGR miał nawet sad, a potem te owoce na drzewach tylko gniły. Nikt nawet nie poszedł aby sobie uzbierać zrobić dżemu i mieć czym chleb posmarować.  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v