Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tą arheologią to jest do bani . Niby dobro narodowe ale inwestor musi za to płacić . 

Z tym nieśmiertelnikiem musisz coś zrobić żeby do ciebie duch nie przychodził . 

Opublikowano

setki tysiecy warszawiakow protestuja przeciwko karcie lgbt- z naciskiem na setki😊

musze porozmamwiac z moim kogutami zeby nie deprawowaly publicznie dzieci uprawiajac seks-to nic ze hetero- w bialy dzien w ogrodku, biedne dzieci jak sie dowiedza skad sie biora kurczaczki to na wielkanoc nie beda chcialy ich do koszyka wkladac.

chwile potrwalo zanim znalazlem warszawska karte-wielu o niej pisze a czy wiedza o czym ,sami sprawdzcie

https://mnw.org.pl/warszawska-deklaracja-lgbt/

https://businessinsider.com.pl/media/rekompensaty-dla-tvp-i-pr-za-abonament-podpis-prezydenta/5hp1jse?utm_source=detal&utm_medium=synergy&utm_campaign=allonet_detal_popularne

da sie z tego niesmiertelnika odczytac dane zolnierza. polskie mialy imie i nazwisko, a z wermahtowskich ciekawe czy przez internet dalo by sie ustalic wlasciciela ???

Opublikowano

zrudło - interia , kto zagłosuje Wiosna zarejestrowała komitet wyborczy przed wyborami do Parlamentu Europejskiego, a w sobotę przedstawi "jedynki" na swoich listach. - Zrobimy im jesień średniowiecza - zapowiada Robert Biedroń.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

jego kolega mial chyba wiecej szczescia

https://www.sammlermarkt-nord.net/shop/erkennungsmarke-komp-waffen-zeesen-p-10366.html

to byl listonosz  ,ktory skonczyl szkole w zeesen kolo berlina i skierowano go do ochrony przesylek pocztowych na wschodni front.. przeczytalem gdzies ze do cenzurowania listow zolnierzy z frontu musiano zatrudnic polakow bo tysiace zolnierzy wermahtu nie znalo niemieckiego i do domu pisali po polsku-znaczy slasku.......

Edytowane przez jacus
  • Thanks 1
Opublikowano
22 godziny temu, Roman176 napisał:

ulman ty jesteś głupi ? za co dokształci jak niestarcza i żyje się od do 

a jak niema gdzie ? lub nie ma samochodu kolejne koszty dojazdu ?

to nie tylko nasza opinia ale w Holandii już o tym wiedzą dlatego polaka prawie nigdy nie awansują  na stanowisko kierownicze bo pozbędą się ludzi do pracy 

Jak się nie chce to zawsze cos przeszkadza. Albo za daleko, albo za późno albo koszty dojazdu albo brak czasu albo jeszcze do tego Holendrzy Niemcy i Ruscy zawsze przeciw nam. Ludzie się doskonala zawodowo zaocznie kształcą, pracują po godzinach , przyuczają do zawodów. Najlepiej jest powiedzieć że się nie da i niech mi państwo ustawowo pensje podniesie i socjalem sypnie. 

Opublikowano (edytowane)

Teraz są inne czasy ludzie bardziej wygodni , czesto z różnej  strony moga otrzymać pomoc  , ojciec opowiadał jak w latach 1960 r . ludzie chodzili o 3 rano piechota po 10 kilometrów na pierwszy pociąg zeby dojechać do roboty do warszawy [ ja mam ze 3 km do pkp ] powrót w nocy ale nie mieli wyjscia , chcąc utrzymać rodzine , dzieci  . Wszedzie była bieda , u mie była linia frontu kilka dni  , wiec zniszczenia były , babcia chyba na niemców zbytnio nie gadała , mieli jakiś byle jaki ale honor . babcia opowiadała ze jednej nocy było słychać jak by walczyli na jakies miecze , odgłosy walki wrecz , potem front odszedł . A teraz jak autobus po dziecko nie przyjedzie do szkoły piechotą nie da rady isc  . Bardzo łatwo mozna sie wygody nauczyć , to zycie zmusza do podejmowania wysiłku wiekszego i determinacji do znalezienia lepszej pracy , albo w ogóle pracy .

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Przyznaję się bez bicia 🙃

Kiedy miałam 6 lat w jedną stronę był autokar, spowrotem rzadko więc chodziło się niewiem dokładnie ... 5km do domu, kiedyś spóźniłam się rano na autobus to znajomy żółtą syreną podwiózł...

W styczniu...mój pierwszy praktyczny egzamin w prosektorium.....stałam na przystanku -30 stopni było i autobus nie przyjechał....a gdzie złapać pociąg następnie....na taxi kasy raczej słabo, brak tel........załamka. Egzamin pała!

Obecnie codziennie robie ok 20km wioząc dziecko do szkoły, ponieważ zapisałam go do innej niz pobliska, do której miałby autokar. 

Kiedy ktoś zapyta się dlaczego....a ponieważ poziom za niski 🤞

Po prostu niestety motywuję to brakiem zmiany kadry dyrektorskiej, która przetrwała od moich czasów....a gdzie konkursy....dlaczego dyrektor wciąż ten sam ( niby w tym roku zmiana ciekawe)...nie chcę aby dziecko było faworyzowane ( jak ja) albo tłamszone jak moi koledzy. Pamiętam to do dziś.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Nadrobiłem zaległości i fajnie nawet i się czytało kilka ostatnich stron do kawy a na tyle fajnie że czuję się zobowiązany aby o tym wspomnieć.
Przy okazji sobie wynotowałem (skoro już tu jestem):

Dnia 17.03.2019 o 20:21, Ulman napisał:

Pod sklepem jest zawsze kwiat lokalnej  inteligencji  i wyznacznik politycznych nastrojów społecznych. Latem kilka razy siadam z  rezydentami,  czasem kupię kolejke racząc się jakimś bezalkoholowym lub 0,33l Nasłuchać się mozna niebywałych historii

Dnia 17.03.2019 o 20:27, 12zbyszko napisał:

To ja muszę im dać link do twoich postów to długo z nimi nie posiedzisz . 

To było dobre, tylko musisz jeszcze tym spod sklepu jakiś sprzęt kupić i neta zasponsorować .... i pewnie tylko udowodnisz ich umiejętności handlowe bo szybko zbyt na ten sposoring znajdą "na przelew" i tyle będzie z czytania linka :D 

Dnia 17.03.2019 o 20:34, mirro napisał:

A wiesz jaki to komfort kiedy nikt ci nie łazi po podestach i sam sobie dłubiesz w polu?    ...

Znam to. Daje to poczucie bezpieczeństwa na zasadzie - gdzie postawię ta stoi, co zachomikuję to sobie jest, nikt mi nie łazi i nie komplikuje życia a tylko czasem nie ma do kogo gęby otworzyć i takie fora to całkiem niezły wynalazek

Dnia 17.03.2019 o 21:30, 12zbyszko napisał:

...

Mirek myślę że tak znasz się na rolnictwie jak ja na wojsku . 

....

a za chwilę to:

Dnia 18.03.2019 o 08:07, 12zbyszko napisał:

.....

Nie za wcześnie na zielone groszki ?😉

Rok temu na groszki bobiki i inne motylkowe rodzime (nie ciepłolubne jak soja, fasola) o tej porze było by już nawet za późno bo te akurat gatunki się przymrozków bardzo nie boją tak że .... pytający ma mniejszą wiedzę od osądzanego.

18 godzin temu, WschodPolskiPany napisał:

witam ja nie w temacie,ale nie wie kto po ile zyto

Nijak kontekstów politycznych tego pytania nie rozpoznając (zważywszy temat w którym padło) odpowiem rzeczowo.
PZZ Sława Tomaszów Lubelski ; Oni handlują żytem i chyba nawet mąkę robią a co najważniejsze - skup i sprzedaż materiału siewnego. Do wyszukania w necie i tam jakieś telefony pewnie podali 

... i tyle mojego pisania bo wody w kranie zabrakło i czort wie dlaczego
no to sobie posiedziałem przy laptopie :S

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

ciekawi mnie dlaczego ludzie ktorzy pokonczyli zwykle szkoly, zrobili kariere i pieniadze posylaja swoje dzieci do prywatnych szkol albo do tych niby lepszych ??? mysla ze to im pomoze w starcie, moze i tak ale potem maga tylko w dol pojsc..

Opublikowano

Gdzieś w necie widziałem artykuł że brakuje tramwajarzy za 6tys mies (chyba netto) i jest to więcej niż wynagrodzenie urzędnika czy nawet senatora (przynajmniej oficjalne) a i tak brakuje chętnych.
Na tramwajarza bo na tych drugich.... z resztą z daleka widać. 
Po co szkoły prywatne na tramwaj?

Opublikowano

Dokładnie.....zbyt dużo kierowników się robi.....mój pójdzie do zawodówki mechanicznej i BASTA!

Opublikowano (edytowane)

Mój najmłodszy technikum elektroniczne sobie wybrał i teraz stwierdził że lepiej by zrobił zawodówka i później technikum w tym kierunku bo wiecej by praktycznej wiedzy zdobył a tak mają problemy z przedmiotami ogólnymi (głównie humanistycznymi) a to towarzystwo to umysly ścisłe i potracili motywację bo większym problemem sjest dla nich użeranie się z polonistką niż układy cyfrowe z programowaniem w asemblerze czy konstruowanie układów impulsowych.
Zawodówka to robi na przeważającym czasie praktyk a technikum roztrząsa dylemata szekspirowskie na teorii z elektroniką nic nie mającej wspólnego.
Nawet by tak był zrobił tylko miłościwie panujący (dowolnego sortu i epoki) mają wielkie zacięcie reformowania wszystkiego co tylko się da a nawet nie da i przy obecnej reformie rok dlużej y taki składak mu wyszedł a tak ma komfort ewentualnego "kiblowania" w jednej klasie i.... muszę coś wymyśleć lub nawet samemu go poduczyć bo rzeczywiście brak motywacji i poleciał caly rocznik z wynikami w dół (z czym wcześniej już troską podzielił się ze mną wychowawca a ja i inni rodzice usiłujemy zrozumieć dlaczego?).
Ma to spory związek z niestabilnością systemów ; w tym przypadku - nauczania.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

ta satabilnosc lub niestabilność  nauczania to chyba troche wyolbrzymione , ma program na dany rok szkolny i to powinny uczniowie udzwignąć . Inną sprawą jest ze szkoła ponad gimnazjalna nie uczy zawodu szczególnie technikum , liceum i zazwyczaj po tych szkołach trzeba dalej korzystać z systemu nauczania . dosc popularną kierunkiem liceum było kiedyś liceum ogólno kształcące ,  tylko co ono dawało ? nic według mie . Ciekawy system nauczania  mają niemcy i troche od nich można by podebrać . Na plus jest ze zaczyna być zauważalny problem dostępu zawodów nauczania w szkołach  do rynku pracy , nie które szkoły zaczynają wprowadzać kierunek nauczania pod dostępny  rynek pracy , lub danego pracodawce .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Jak mam autorytatywnie zainspirować ucznia że powinien się mieścić w ramach programu nauczania jeśli ten program rok do roku diametralnie zmieniany nawet w kwestii organizacji całego systemu podziału stopni edukacji. Młody człowiek poznaje świat od zera, bez uprzedzeń a takie bałagany tylko owocują przekonaniem o dopuszczalnej dowolności Nauki w oczach ucznia. Można tak a podobno dobrze i inaczej na przestrzeni kilkunastu lat Matematyka konieczna to znów tylko dopuszczalna na maturze, gimnazja potrzebne to znów szkodliwe, przeskok roczników i jak to ma budować zaufanie do fundamentalizmu praw podstawowych Nauki bo te przecież niezmienne.
Młodzi poznają świat takim jaki jest teraz a nie z perspektywy doświadczenia i patrzą co bystrzejsi na to wszystko jak na poczynania głupków któłrzy sami nie wiedzą co dobre i tak to wychodzę na głupka jeśli powiem - synu słuchaj co ci się każą uczyć bo bazują na sprawdzonych metodach i dopasowanych do możliwości wieku - a tu przeskok rocznikowy  i jeszcze zamiana wartości co ....
Nauczyciel biologi potrafi oznajmić że nie wierzy w ewolucję i pomimo interwencji nadal pracuje na tym etacie bo się ideologia zmieniła? Geny te same.

Co do niemieckiego systemu nauczania - przyznam - nie mam o nim pojęcia i cóż mógłbym? ... co najwyżej po widocznych symptomach.
 Opinia tych którzy tam do pracy że Niemcy to barany i podstawowych czynności nie potrafią, czyli trudno wyrokować czy lepszy ten system. 
Nasz komunistyczny zaskutkował pokoleniem które pierwsze  głupotę  komuny rozpoznało a NRD-owskie niemiaszki poszły tylko za stadem kiedy u nas byliśmy dużo dalej w ....
Jeszcze za symbol początku upadku komuny upadek muru berlińskiego ogłosili. Jeśli to jest wynik ich systemu edukacyjnego to dobrze przygotowani są co najwyżej do nieobiektywizmu.
Zachodnie Niemcy to nieskażony usilną równością obszar gdzie nierówność szans jest bardziej dopuszczalna stąd jednakowo inteligentny równie dobrze może być naukowcem po studiach jak wybitnym majstrem na budowie czy w jakiej fabryce a różnica bo jeden miał za co na te studia a drugi tylko zawodowe kursopodobne praktyki. 
Koncerny zachodnie, nie tylko niemieckie same kształcą sobie kadry bo wiedza specyficzna np. dla BASF-a inna dla Intela a jeszcze inna dla Microsoftu czy Google i tej na żadnej akademii nauk powszechnych nie uświadczy bo jeszcze obwarowana patentami.
Tędy droga a nie przeganianiem uczniaków miedzy .... eee tam . szkoda pisać. Resztę co wiem to dla siebie.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

No nie przeginajcie. Jesteście na prostej drodze do odhumanizowania człowieka a szczególnie młodego pokolenia. Jeżeli jesteśmy sumą doświadczeń a może nawet i wiedzy gromadzonej w czasie życia, to szkoła wcale nie jest taka zła. Co się dziej z tzw "wiedzą niepotrzebną"?  Trudno powiedzieć kiedy i komu ona będzie niepotrzebna, tak jak i kiedy i komu się przyda. Nie oczekujcie że po technikum będziecie mieli fachowca pełną gębą. Problem w tym że np w automatyce, motoryzacji sami nauczyciele nie nadążają za zmianami. Nikt z resztą nie nadążyłby zmieniać podręczników.
Ja bym jednak optował aby Yva posłała syna do technikum. I niech je skończy. Tu chodzi też o rozejrzenie się po świecie. Może być tak że znajdzie sobie jeszcze inne zajęcie w życiu. Dać czas. 

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

Koncerny zachodnie, nie tylko niemieckie same kształcą sobie kadry bo wiedza specyficzna np. dla BASF-a inna dla Intela a jeszcze inna dla Microsoftu czy Google i tej na żadnej akademii nauk powszechnych nie uświadczy bo jeszcze obwarowana patentami.
Tędy droga a nie przeganianiem uczniaków miedzy .... eee tam . szkoda pisać. Resztę co wiem to dla siebie.

To mi się podoba.

56 minut temu, mirro napisał:

Ja bym jednak optował aby Yva posłała syna do technikum. I niech je skończy. Tu chodzi też o rozejrzenie się po świecie. Może być tak że znajdzie sobie jeszcze inne zajęcie w życiu. Dać czas. 

To swoją drogą.....można mieć wiele dodatkowych zajęć i to jest  na +

Hm....

Szwagier skończył techniku mechaniczne- chyba w ogóle go to nie interesowało, bo  'noga' raczej korzysta z warsztatów mechanicznych oraz pomocy innych mechaników po zawodówce ;)....za to w życiu b. zaradny, szukał szukał i znalazł zdał europejskie szkolenia....coś tam coś tam..monter rusztowań na rafinerii i dokształca się w tym zawodzie na bieżąco, firma holenderska zapewnia bezpłatne kursy awansuje, poliglota toteż dodatkowo domagali się, aby został tłumaczem dla nowych polskich pracowników, a tamtejsze urzędy, banki obskakuje itd....

Za to inny znajomy mechanik po zawodówce........z góry do dołu na świadectwie same 2, a na końcu praktyka celująco........zrobi każdy ciągnik (pomijam komputer)....tylko że on wyssał to ...i od dzieciństwa się bawił.

Talent... ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v